Η ΘΕΙΑ ΜΠΕΜΠΑ

 

Η Θεία Μπέμπα είναι ένα γλυκό μυθιστόρημα όπως και το εξώφυλλό του. Είναι γευστικό σαν την ζεστή σοκολάτα και σαν το κέικ που λατρεύουμε από μικρά παιδιά  να το τρώμε με το χέρι. Το εξώφυλλο του πραγματικά είναι χάριν οφθαλμού, αφού θέλεις να το πάρεις να το διαβάσεις από την πρώτη στιγμή που θα το πιάσεις, θα το μυρίσεις και θα το χαϊδέψεις. Ίσως να είναι ο χρωματισμός του με το πράσινο φόντο, ίσως να είναι τα παιδάκια που τρώνε λαίμαργα και έχουν πασαλειφτεί στο πρόσωπο, αλλά πάνω από όλα είναι η vintage εικόνα. Μία εικόνα που σε οδηγεί σε παλαιότερα χρόνια που τα αναπολείς χωρίς να τα έχεις ζήσει, λόγω Ελληνικού κινηματογράφου και ιδιαίτερα των διαφημίσεων της εποχής που θεωρώ ότι όλοι λατρεύουμε.



Όταν ξεκινήσεις την ανάγνωση του βιβλίου συνειδητοποιείς πόσο χαριτωμένο είναι που γελάς αυθόρμητα με τον τρόπο που περιγράφονται τα γεγονότα μέσα από την καταπληκτική ηρωίδα την Θεία Μπέμπα. Είμαι σίγουρη ότι ο χαρακτήρας της Θείας Μπέμπας είναι οι γλυκές σταγόνες της ζαχαρωτής γεύσης που σου αφήνει το διάβασμα. Έπιασα τον εαυτό μου να γελάει γυρνώντας τις σελίδες και να χαλαρώνει πιο πολύ παρέα με το βιβλίο. Το αντίτυπο το συγκεκριμένο είναι μία πρόταση ψυχαγωγίας αν έχετε δύσκολο πρόγραμμα που θέλετε να διαβάσετε κάτι χωρίς να σκέφτεστε. Το διάβασα σε μία δύσκολη εβδομάδα που δεν είχα δύναμη να διαβάσω ούτε μία σελίδα και όμως με έκανε να μην μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου, γιατί με ξεκούρασε και μου έδιωξε την αρνητική ενέργεια της ημέρας. Εσείς μπορείτε να το διαβάσετε απνευστί παρέα με καφέ και κέικ!

Είναι ένα ευκολοδιάβατο, ανάλαφρο βιβλίο με ιδιαίτερη, γλαφυρή, καυστική, εξαιρετική και αριστοτεχνική γραφή, η οποία με εντυπωσίασε και με κέρδισε! Η αφήγηση σε ταξιδεύει τόσο πολύ που ένιωσα ότι έπινα καφέ με την Θεία Μπέμπα ( Οικονόμος του σπιτιού, που γνωρίζει τι γίνεται πίσω από κάθε πόρτα και όχι μόνο ) και μου εξιστορούσε τα γεγονότα, γέλαγα και δεν καταλάβαινα πως περνούσε ο χρόνος και φυσικά ανανεώναμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά. Ήθελα να μάθω για την Ελπινίκη που την συμπάθησα ιδιαίτερα, τον κ. Βασιλάκη , τις Θυγατέρες του και για τον Ντίνο την αδυναμία της Θείας μπέμπας, μα πάνω απ΄ όλα για την ζωή της Θείας Μπέμπας!



    Η ιστορία μας διαδραματίζεται αρχικά στο αρχοντικό της προκυμαίας, στο λιμάνι τ΄ Αναπλίου και μας οδηγεί μέχρι την Αθήνα και την Ιταλία, την ώρα που στις κουζίνες της Γερμανίας μαγειρεύεται ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η οικ. Ροδοπούλου εορτάζει την έλευση του Βασιλιά με ταγκό, πίπερμαν ως και σοκολατάκια εκ Φλόκα. Ο κ. Βασιλάκης ευημερεί εκ του εμπορίου και η ευτυχής, πλην άχρηστη, σύζυγος του Ελπινίκη διάγει ζωή χαρισάμενη και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία μας που αν ήμουν θεατής σε Θεατρική παράσταση θα δάκρυζα από τα γέλια με την μαύρη κωμωδία που θα απολάμβανα, καθώς θα χρειαζόμουν βεντάλια για να ανακουφίζομαι από την συναισθηματική ένταση .

Είναι άκρως απολαυστικό να καυτηριάζονται χαρακτήρες, πολιτικές, κοινωνικές, οικογενειακές καταστάσεις μιας ολόκληρης εποχής καθώς και η υποκρισία της αστικής τάξης, γιατί όλα τα δυσάρεστα γεγονότα γίνονται γλυκόπικρα. Μην ξεχνάτε μετά από μία κηδεία υπάρχει άφθονο γέλιο. Μέσα από όλα τα δυσάρεστα αλλά και ευχάριστα γεγονότα ως αναγνώστρια ένιωσα ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος όσα ξέρει κάνει, όσα μπορεί να κάνει είναι θέλημα ψυχής για να προχωρήσει, αλλά πάνω απ΄ όλα η ευτυχία κρύβεται στα μικρά καθημερινά που σίγουρα δεν είναι δεδομένα! Απολαμβάνεις την ζωή με την καρδιά και τον πόνο τον κάνεις μαξιλάρι και όχι πάπλωμα. Το σ΄ αγαπώ είναι για σένα πάνω απ ΄όλα για να μπορείς να το δίνεις απλόχερα και στους γύρω σου και η ευτυχία, αχ αυτή η ευτυχία δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσει την πόρτα κλείνοντας σου το μάτι!!!!

Βιβλίο: Η Θεία Μπέμπα (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Ισμήνη Μπαρακλη

Εκδόσεις : Ψυχογιός (www.psichogios.gr)

ΙΣΜΗΝΗ Χ. ΜΠΑΡΑΚΛΗ

Η ΙΣΜΗΝΗ Χ. ΜΠΑΡΑΚΛΗ κατάγεται από το Ναύπλιο. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως Υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει για παιδιά και μεγάλους. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ, ΣΜΥΡΝΗ. ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ, ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ και Η ΘΕΙΑ ΜΠΕΜΠΑ.


Η Ισμήνη Μπάρακλη επιστρέφει δυναμικά με ένα πιπεράτο ευθυμογράφημα εποχής για την αξιαγάπητη θεία Μπέμπα



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


    Ενόσω στις σκοτεινές κουζίνες της Γερμανίας μαγειρεύεται ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, εις την Οικία Ροδόπουλου εορτάζεται η έλευση του Βασιλιά με ταγκό, πίπερμαν ως και σοκολατάκια λικέρ εκ Φλόκα. Παραλής γαρ, ο κύριος Βασιλάκης ευημερεί εκ του εμπορίου ραδιοφώνων Φίλιπς και η ευτυχής, πλην άχρηστη, σύζυγος Ελπινίκη, φανατική συλλέκτρια φτερωτών καπέλων, διάγει ζωή χαρισάμενη.

Το αυτό και ο μικρός τους υιός, Ντίνος, ο οποίος ζαχαρώνει γυναικείους ποδόγυρους, κάτω από τραπεζαρίες φορτωμένες εδέσματα. Μέχρι την ημέρα-κόλαφο που η Μπέμπα, η δαιμόνια οικονόμος, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το επτασφράγιστο μυστικό του αρχοντικού, καλά θαμμένο για χρόνια...







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ