ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Έργα και ημέρες ενός μακαρίτη

 

    Το Θεατρικό μυθιστόρημα έργα και ημέρες ενός μακαρίτη, είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, το οποίο περιγράφει γεγονότα και καταστάσεις που σημάδεψαν την ζωή του συγγραφέα. Ο Μπουλγκάκοφ θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Σοβιετικής περιόδου και ομολογώ ότι πρώτη φορά διαβάζω έργο του και είμαι άκρως ενθουσιασμένη. Ξετρελάθηκα με τον τρόπο γραφής του και αναπόλησα όλα τα έργα Ρώσων συγγραφέων που είχα διαβάσει σε νεότερη ηλικία, όταν είχα ανακαλύψει και εγώ τους γνωστούς Λογοτέχνες. Έχουν κάτι το μαγικό στην περιγραφή μιας ιστορίας που σε τραβούν σαν μαγνήτης!!


ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

    Μου άρεσε πάρα πολύ για ένα σημαντικό λόγο. Ο Μπουλγκάκοφ είναι σατιρικός συγγραφέας!! Η γραφή του και η αφηγηματική του δύναμη ήταν τόσο δυνατή και ρευστή που ένιωσα ότι τον ακολουθώ σαν την σκιά του, όπου πήγαινε ήμουν και εγώ μαζί του. Ένιωθα τις ανησυχίες του στον χώρο του θεάτρου το οποίο αγάπησε τόσο πολύ, τους λογοτεχνικούς κύκλους με όλα τα ευτράπελα που βίωνε την εποχή εκείνη, ακόμη και την παγωμένη σοφίτα του που ήταν η απομόνωση του. Ήμουν εκεί σε κάθε σκέψη του, σε κάθε ενέργεια του και σε κάθε απόφαση του. Τον συντρόφευα αλλά δεν μπορούσα να του μιλήσω, γιατί ήταν πολύ επηρεασμένος από τις συνθήκες που τον περιέβαλαν και από τους ήρωες που ξεπηδούσαν ολοζώντανοι μέσα από το κεφάλι του. Το αξιοθαύμαστο όμως ήταν το χιούμορ του που με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες, με γοήτεψε και με συνεπήρε σε έναν χορό που νόμιζα ότι είναι για δυο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ομαδικός, καθώς ο κάθε αναγνώστης θα βιώσει διαφορετικά συναισθήματα και θα σηκωθεί να πιαστεί στον χορό με το μαντήλι του. Έτσι θα σας συνεπάρει και εσάς, είμαι σίγουρη και αν δεν τον έχετε διαβάσει σπεύστε αμέσως!!  Η γραφή του είναι σατιρική αλλά άκρως γοητευτική!!!

    


    Όλη η ιστορία είναι μια κωμικοτραγική κατάσταση για έναν κόσμο που είναι κρυμμένος πίσω από την αυλαία του θεάτρου, της ιστορίας και της φήμης των έργων της εποχής. Η είσοδος του ήρωα στους λογοτεχνικούς κύκλους ,το πάθος του για τον κόσμο του θεάτρου, η λογοκρισία, ο φθόνος των λογοτεχνών, ο μεγάλος σκηνοθέτης της εποχής ξεπροβάλλουν μέσα από ένα φανταστικό, απαράμιλλο χιούμορ του συγγραφέα. Η ματιά του είναι τόσο κοφτερή που θα τον αγαπήσετε πάρα πολύ και αν ταιριάζουν οι λογοτεχνικές προτιμήσεις μας είμαι σίγουρη ότι θα τον αναζητήσετε και σε άλλα έργα, όπως κάνω προσωπικά και εγώ καθώς απορώ πως δεν τον γνώριζα την γραφή του. Νιώθω πολύ τυχερή που ήρθε αυτό το βιβλίο στα χέρια μου, γιατί σίγουρα αυτό με διάλεξε!! Νιώθω τυχερή που ένα ημιτελές έργο είναι τόσο ολοκληρωμένο στα χέρια μου και στο μυαλό μου, ίσως γιατί δέθηκα πολύ σε όλο το ταξίδι μαζί του.

    Λοιπόν λίγα λόγια για την υπόθεση: βρισκόμαστε στη Μόσχα του 1930 και ένας νεαρός δημοσιογράφος γράφει ένα μυθιστόρημα για τα χρόνια του εμφυλίου και το διασκευάζει για το θέατρο….. γράφει για το παρελθόν που η ίδια η χώρα και οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι επιλέγουν να αγνοήσουν. Όπως σας προανέφερα είναι ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που δημοσιεύεται πρώτη φορά το 1966 και είναι τόσο ειρωνικό που το ευρύ αναγνωστικό κοινό στη Σοβιετική ένωση να ξέρει ελάχιστα για τα έργα του όσο ζούσε!!!!

ΒΙΒΛΙΟ : ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Έργα και ημέρες ενός μακαρίτη.(Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΟΥΛΓΚΑΚΟΦ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: PRINTA-ΡΟΕΣ (www.printa-roes.gr)

  


 Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ (1891-1940) είναι ένας από τους σημαντικότερους νεότερους δραματουργούς της Ρωσίας. Το έργο του διακρίνεται για την καυστική του σάτιρα και το διεισδυτικό του χιούμορ. Σπούδασε ιατρική, αλλά σύντομα αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Ήδη από τα πρώτα του έργα, τις συλλογές διηγημάτων "Διαβολιάδα" και "Τα μοιραία αυγά" (1925), εξέφρασε την αντίθεσή του στη σοβιετική πραγματικότητα. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα του συμπεριλαμβάνονται και τα παρακάτω: "Η λευκή φρουρά" (1925), "Η καρδιά του σκύλου" (1925), "Το διαμέρισμα της Ζόικας" (1926), "Ο καλπασμός" (1928) "Το πορφυρό νησί" (1928) "Ο Μολιέρος" (1936), "Οι τελευταίες ημέρες" (θεατρική διασκευή 1940), "Μαύρο χιόνι" (ανολοκλήρωτο) και "Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα", το οποίο ο συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει το 1928 και το επεξεργαζόταν ως το θάνατό του. Το έργο του Μπουλγκάκοφ συνδέεται στενά με την ανανέωση του σοβιετικού θεάτρου, ιδιαίτερα μετά το 1955, ενώ η επίδρασή του στη σοβιετική λογοτεχνία υπήρξε τεράστια. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στη Μόσχα του 1930 ένας νεαρός δημοσιογράφος γράφει ένα μυθιστόρημα για τα χρόνια του εμφυλίου και το διασκευάζει για το θέατρο. Η είσοδος του ήρωα στους λογοτεχνικούς κύκλους, τα προβλήματα με τη λογοκρισία, το πάθος του για τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και ο παραλογισμός αυτού του κόσμου, όλα αναδύονται ανάγλυφα μέσα από τη σατιρική, κοφτερή και διεισδυτική ματιά του Μπουλγκάκοφ. Ο φθόνος μεταξύ των λογοτεχνών, το απολυταρχικό καθεστώς, οι μηχανορραφίες στα παρασκήνια, ο μεγάλος σκηνοθέτης Κ. Σ. Στανισλάφσκι και η περίφημη υποκριτική μέθοδός του, όλα προβάλλουν ξεκαρδιστικά, παράλογα, άγρια και εν τέλει τραγικά μπροστά στα μάτια του νέου συγγραφέα, που αγωνιά να μιλήσει για το ταραγμένο παρελθόν, το παρελθόν που η χώρα προτιμά να ξεχάσει και οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της τέχνης της επιλέγουν να αγνοούν.

Σε αυτό το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα ο Μπουλγκάκοφ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σοβιετικής περιόδου, περιγράφει με το απαράμιλλο χιούμορ του γεγονότα και καταστάσεις που σημάδεψαν τη ζωή του. Ημιτελές, γιατί ο συγγραφέας θέλησε πρώτα να ολοκληρώσει το αριστούργημά του Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα, αλλά και ολοκληρωμένο, αφού ξετυλίγει όλη την γκάμα των χρωμάτων του, γοητεύει τον αναγνώστη και τον συνεπαίρνει, καθώς του αποκαλύπτει έναν κόσμο κρυμμένο πίσω από την αυλαία της Ιστορίας και της φήμης.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ