ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ |
Καλώς ήρθατε κυρίε Γιώργο Παπαδάκη στο λογοτεχνικό μπλοκ Love Book Diary.
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα βιβλίο που η κεντρική του ηρωίδα κατέκτησε τους αναγνώστες, θα μιλήσουμε για την κυρία ΕΡΑΣΜΙΑ!
Ο τίτλος του βιβλίου «η κυρία Ερασμία» που κοσμεί το εξώφυλλό είναι και η ταυτότητα του. Η κ. Ερασμία είναι μια μορφωμένη γυναίκα της εποχής του τριάντα με τα γαλλικά της, ΑΓΕΡΩΧΗ, πεισματάρα, περιποιημένη όπως το όφειλε η κοινωνική της τάξη, υπέρμαχος της γυναικείας ανεξαρτησίας, οικονόμα, σχολαστική με την καθαριότητα και ειδικά των χεριών, μη παραλείποντας ποτέ να φορεί ένα ζευγάρι γάντια. Πείτε μας λίγα λόγια για την κεντρική σας ηρωίδα, για την κυρία Ερασμία, ώστε να την γνωρίσουν οι αναγνώστες μας.
Το εξώφυλλο του βιβλίου, με την κυρία Ερασμία να κρατάει το ομπρελίνο της, φορώντας το καπελίνο της, τα λευκά γάντια της,τη φούστα λίγα εκατοστά από τον αστράγαλό της, με την κομψή μπλούζα της εποχής, διακοσμημένη με λαιμόκοψη σε σχήμα μαντηλιού και με τα ασορτί ασπρόμαυρα γοβάκια της, είναι σχεδιασμός της κ. Ρεβέκκας Βιτάλ. Πόσο σημαντικό είναι το εξώφυλλο ενός βιβλίου και αν προϊδεάζει τον αναγνώστη για να το αγοράσει;
Θεωρώ ότι το εξώφυλλο ενός μυθιστορήματος είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάποιον που θέλει να επιλέξει ένα βιβλίο. Πρέπει να είναι καλαίσθητο και σημειολογικά ανταποκρινόμενο στην ιστορία που αναπτύσσεται στο βιβλίο. Εδώ, η Ρεβέκκα Βιτάλ έκανε εξαιρετική δουλειά και αποτύπωσε την εικόνα αυτής της γυναίκας με πολύ ελκυστικό τρόπο. Δεν έχω συναντήσει ακόμα κανένα αναγνώστη με αρνητική άποψη για το εξώφυλλο. Αντιθέτως, μαθαίνω ότι αρκετοί εντυπωσιάζονται από αυτό το εξώφυλλο εποχής και θέλουν να αγοράσουν το βιβλίο.
Σε ποιους αναγνώστες απευθύνεται το βιβλίο η κυρία Ερασμία;
Κάποιοι κριτικοί της λογοτεχνίας έχουν πει ότι η γραφή μου απευθύνεται προς όλους τους αναγνώστες. Είναι αλήθεια. Δεν έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένη ομάδα αναγνωστών. Επιθυμία μου είναι να διαβάζουν τις ιστορίες μου όλοι. Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι η γραφή δεν θα έχει ακροβασίες, ακατανόητες δυσκολίες, δύσπεπτη περιττολογία. Η γραφή μου έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα, μια μίξη εκτεταμένου ρεαλισμού και ποιητικότητας. Θέλω να πιστεύω ότι είναι προσιτή σε όλους.
Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!
Η χρήση των λέξεων που συνθέτουν το έργο σας είναι τόσο αξιοζήλευτη που κατά την ανάγνωση, είναι λογικό να αναρωτηθεί ο αναγνώστης, ποιες είναι οι επιρροές του δημιουργού που μεγαλουργεί πάνω στο κείμενο. Θα ήθελα να μας πείτε ποιοι συγγραφείς σας έχουν επηρεάσει και ποιοι σας έχουν κατακτήσει στην πορεία του αγνωστικού & δημιουργικού σας ταξιδιού;
Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο κεντρικός ήρωας μιας ιστορίας ώστε να κυριαρχήσει στην υπόθεση και κατ’ επέκταση στους αναγνώστες;
Ξέρετε ότι η απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν είναι εύκολη. Οι ήρωες των βιβλίων μου επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίον θα κινηθούν και θα δράσουν. Η κυρία Ερασμία ξεκίνησε με άλλη πρόθεση χαρακτήρα κατά την πρώτη γραφή, αλλά εκείνη δεν με άφησε να προχωρήσω! Το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό και επίπεδο. Απαίτησε λοιπόν να αντιμετωπίσω τη ζωή της με πιο δυναμικό τρόπο.
Συνηθίζω να λέω ότι δεν με ενδιαφέρει μια ιστορία με ήρωες που θυμίζουν τα ακύμαντα νερά μιας λίμνης. Ούτε και τους ήρωες τους ενδιαφέρει η απόλυτη νηνεμία! Αυτό που επιδιώκω είναι σε πρώτο επίπεδο η γλώσσα, η οποία θα οδηγήσει σε μια επαρκή σκηνοθεσία, ώστε να αποδοθεί δραματουργικά η ατμόσφαιρα μιας ιστορίας. Και να μπορεί αυτή η ιστορία να στέκεται. Συχνά μου συμβαίνει να μην βλέπω ευρηματική σκηνοθεσία σε βιβλία νέων κυρίως δημιουργών. Αλλά η σκηνοθεσία είναι η ραχοκοκαλιά ενός μυθιστορήματος.
Το τέλος της ιστορίας είναι συζητήσιμο αφού υπάρχει η δυνατότητα να εκφραστούν πολλαπλές πιθανές απόψεις επί του θέματος, στηριζόμενοι στη θεωρία του πλουραλισμού. Όμως ο δικός σας αρχικός στόχος μέσα από την αφηγηματική σας δύναμη ποιος ήταν;
Το πλύσιμο των χεριών, αυτή η απλή κίνηση των άνω άκρων που κάνουν καθημερινά οι άνθρωποι, όταν περνάει το μέτρο της λογικής χαρακτηρίζεται ως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στοιχείο της κυρίας ΕΡΑΣΜΙΑΣ πόσο καθόρισε τη σκέψη της, τη συμπεριφορά της και ολόκληρη τη ζωή της; Θεωρείτε ότι η κυρία Ερασμία ήταν μια ευτυχισμένη γυναίκα;
Μα αυτό φαίνεται από όλη την συμπεριφορά της. Ήταν ένα στοιχείο ιδιαίτερο, που επηρέασε τα πάντα στη ζωή της, ακόμα και τον γάμο της. Αν ήταν ευτυχισμένη, αυτό δεν θα το πω, γιατί πρέπει οι αναγνώστες να το ανακαλύψουν μόνοι τους.
Η Ερασμία είναι η κόρη του Καλούδη μεγαλωμένη με αυστηρούς κανόνες που ακολουθούν τα ήθη και έθιμα της εποχής, αλλά και η γυναίκα του Πετράκη, η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ. Ποιο ήταν το κλίμα της εποχής εκείνης, οι πολιτικές συνθήκες, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και πόσο υπέρμαχος ήταν η Ερασμία των αλλαγών που έρχονταν, όπως ήταν η ψήφος, το τσιγάρο κτλ ;
Μόνο ο παράς κύριε Παπαδάκη κλείνει τα στόματα; Και τότε και τώρα;
Αυτό πίστευε η ίδια, γιατί ζούσε σε στενό επαρχιακό περιβάλλον με αδιάκριτα στόματα και ακριτομυθίες… Ήθελε πάση θυσία να προστατεύσει τον εαυτό της, αλλά και την εικόνα του συζύγου της – η οποία πάντως είχε αμαυρωθεί ανεπανόρθωτα από την απιστία του! Ήταν πλούσια, είχε χρήματα και έκανε αυτό που κάνουν πολλοί σε αυτά τα περιβάλλοντα τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην επαρχία. Βλέπουμε ότι ισχύει πάντοτε αυτή η φράση…
Το αξιοθαύμαστο είναι ότι ο αναγνώστης θα γελάσει με την ψυχή του κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της υπόθεσης σε σημεία άκρως περιγραφικά. Ναι θα γελάσει! Η σκηνή με τους συμπέθερους, η σκηνή των μελλόνυμφων την πρώτη νύχτα του γάμου τους και η σκηνή με το μαχαίρι στο γαμήλιο γλέντι, θα του χαρίσουν αλησμόνητες στιγμές άφθονου γέλιου. Μέσα από τις χιουμοριστικές στιγμές και μέσα από τις αναπόφευκτες συγκρούσεις ο αναγνώστης χαλαρώνει; Γίνεται μια παρέα με τους ήρωες του έργου, νιώθει τις ανθρώπινες σχέσεις καλύτερα ή μέσα από το γέλιο τελικά βγαίνουν στην επιφάνεια οι πραγματικές αλήθειες;
Αυτές οι σκηνές μπήκαν σκόπιμα γιατί αφενός αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα της ηρωίδας και αφετέρου ελαφρύνουν κάπως την ατμόσφαιρα. Βέβαια, δεν πρόκειται για κωμωδία. Το βιβλίο αυτό δεν είναι ευθυμογράφημα! Οι σκηνές του γέλιου εντάσσονται στην εναλλαγή της σκηνοθετικής προσομοίωσης μιας πραγματικής ζωής και συνεισφέρουν στην σφαιρικότητα ενός έργου. Η ζωή μας, όσο δραματική κι αν είναι κάποιες φορές, έχει στιγμές εύθυμης ανάσας, που μας κάνουν να αντέχουμε στα δύσκολα. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στην τέχνη.
Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση μας.
ΒΙΒΛΙΟ: Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΣΤΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ της ΕΣΤΙΑΣ
ΚΡΙΤΙΚΟΣ/ BETA READER: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Γιώργος Ν. Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Φιλοσοφία, Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα Φιλοσοφίας το 1987. Έχει ειδικευθεί στη μεσαιωνική τέχνη και στην τέχνη της πρώιμης Αναγέννησης. Υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1989 και σήμερα είναι Διευθυντής σχολείου στην Αθήνα.
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ρεβέκκα Βιταλ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η γραφή διέσωσε αρκετά στοιχεία της πραγματικής γυναίκας και ο χαρακτήρας της ολοκληρώθηκε με τη δραστική επέμβαση της μυθοπλασίας. Αντισυμβατική αλλά και αντιφατική, τολμηρή αλλά και φοβική, γενναιόδωρη και φειδωλή, ανοιχτή στην πρόοδο του αιώνα της, υπερασπίστρια των δικαιωμάτων της γυναίκας με τον τρόπο της, σε μια εποχή που αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Η μόρφωσή της την οδήγησε να συνομιλεί με ηρωίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, να γειτονεύει με την Βίβλο και με την ελληνική μυθολογία.
Για το Love Book Diary
Γιώργος Παπαδάκης,ένας εξαιρετικός συγγραφέας γνώστης της Ελληνικής γλώσσας και της Κρητικής ντοπιολαλιάς ,γνώστης των ηθών και εθίμων της Κρήτη και εκπαιδευτικός που διευθύνει με επιτυχία τον κλάδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.Η κυρία Ερασμία έγινε το πιο αγαπημένο από όλα τα αγαπημένα μού βιβλία , ταυτίστηκα μαζύ τής.Την ακολούθησα βήμα βήμα,την αγάπησα αλλά και της νευρίασα,την θαύμασα αλλά και την μιζέρισα*που λέμε στην Κέρκυρα.Ειναι ένα βιβλίο που θα ήθελα να το διαβάσουν όλοι όσοι γνωρίζουν Ελληνικά.Ισως το ζητήσω ως δώρο από τον Άγιο Βασίλειο φέτος ! Θα ήθελα επίσης να το δω στην μεγάλη οθόνη, ή σε τηλεοπτική σειρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Γιώργο Παπαδάκη σας ευχαριστώ θερμά για όλα όσα μου μάθατε μέσα από το βιβλίο σάς.
Κυρία Παρασκευή Παρίσση σας ευχαριστώ για την εξαιρετική σας συνέντευξη,μας γνωρίσατε ακόμη καλύτερα τον συγγραφέα αλλά και την ηρωίδα του την κυρία Ερασμία.
Με εκτίμηση Δονατέλλα Κομίνη ✒️
Ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο σας κυρία Δονατέλλα. Είμαι ευγνώμων που δημιουργοί σαν τον κύριο Παπαδάκη μου δίνουν κίνητρο να συνεχίζω να διαβάζω καλή Ελληνική Πεζογραφία!
Διαγραφή