ΒΙΒΛΙΟ: Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ

 

Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!




        Η «κυρία Ερασμία» είναι ο ομώνυμος τίτλος του βιβλίου του κύριου Παπαδάκη που κυκλοφορεί από το βιβλιοπωλείον της εστίας. Η ταυτότητα του βιβλίου έχει καθοριστεί από την αρχή! Όμως το γυναικείο όνομα της πρωταγωνίστριας συνοδεύεται με μια εξαιρετική  φωτογραφία στο εξώφυλλο του βιβλίου. Το ομπρελίνο, το καπελίνο, τα λευκά γάντια, η φούστα λίγα εκατοστά από τον αστράγαλό του καλλίγραμμου γυναικείου άκρου συνδυάζοντας τη με τη κομψή μπλούζα της εποχής, διακοσμημένη με λαιμόκοψη σε σχήμα μαντηλιού και με τα ασορτί ασπρόμαυρα γοβάκια φωτογραφίζοντας την ενδυμασία της δεκαετίας του τριάντα, της εύπορης κοινωνικής τάξης είναι σχεδιασμός της Ρεβέκκας Βιταλ.

     Σε ποιον απευθύνεται η «Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ»; Ποιος θα επιλέξει να πάρει να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο; Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ απευθύνεται σε αναγνώστες που αναζητούν την αισθητική ικανοποίηση στα βιβλία τους, που αγαπούν τις καλό γραμμένες ιστορίες, αναζητούν την πλούσια και όμορφη Ελληνική γλώσσα αλλά ταυτόχρονα το γέλιο και τη συγκίνηση. Αν σας αρέσουν λοιπόν οι ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος τότε σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Σημειώστε

Λίγο σέβας στη γυναίκα! Έλεγε με στεντόρεια φωνή η κ. Ερασμία.

    Ο ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης του κύριου Παπαδάκη, η ακρίβεια της έκφρασης αν μου επιτρέπεται να το πω καλύτερα, σε ταξιδεύει σε μια μακρινή εποχή μεν αλλά όχι ξεχασμένη δε. Η περιγραφική δύναμη των λέξεων του, το ύφος των ηρώων του σε συνδυασμό με την ορμή των διαλεκτικών στοιχείων επιφέρει την ακραία απόλαυση στον αναγνώστη. Η χρήση των λέξεων που συνθέτουν το έργο είναι τόσο αξιοζήλευτη  που κατά την ανάγνωση είναι λογικό να αναρωτηθείς ποιες είναι η επιρροές του δημιουργού που μεγαλουργεί πάνω στο κείμενο. Θα μπορούσε να είναι ο Ξενόπουλος; Βεβαίως σε συνδυασμό με ένα άκρως δυνατό, στιβαρό, κεντρικό γυναικείο  χαρακτήρα, όπως είναι η κυρία Ερασμία επιτυγχάνει να διπλοκλειδώσει μέσα στην αφήγηση μια υπόθεση που αδηφάγα την κατασπαράζεις μέχρι το τέλος της, μέχρι την τελευταία πράξη του έργου, της κάθαρσης. Η κάθαρση επέρχεται συνήθως μέσα από ένα τελετουργικό τρόπο αντλώντας τη δύναμη της από τα  στοιχεία της φύσης! Το τέλος της ιστορίας είναι συζητήσιμο αφού υπάρχει η δυνατότητα να εκφραστούν πολλαπλές πιθανές απόψεις επί του θέματος, στηριζόμενοι στη θεωρία του πλουραλισμού.


    Η καλλιτεχνική αξία του συγγραφέα είναι αναμφισβήτητη στο συγκεκριμένο έργο« Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ». Δεν μπορούμε όμως να παραλείψουμε ότι λόγω των αρχικών σπουδών του δημιουργού στο τμήμα της Θεολογίας και των επιρροών του από το Πανεπιστήμιο, ίσως  ο στόχος του να είναι πιο σαφής εν τέλει τονίζοντας ότι οι άνθρωποι οφείλουν να είναι ταπεινοί κατά τη διάρκεια της ζωής τους, γιατί είναι αναπόφευκτο πως ο κύκλος της ζωής θα ολοκληρωθεί κάποια ακαθόριστη, συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το αναπόφευκτο τέλος στον επίγειο παράδεισο ή στον τόπο βασανισμού, του εγκόσμιου κολαστηρίου θα κλείσει σαν την πορφυρή αυλαία του θεάτρου. Συμφωνώντας, έρχομαι να επεκτείνω τις σκέψεις μου τονίζοντας ότι οι άνθρωποι, όλοι μας είμαστε οι επιλογές μας, αυτές καθορίζουν την πορεία μας, αυτές σε κομβικά σημεία της ζωής μας κατευθύνουν την εξέλιξη μας και το ίχνος που αφήνουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποκόψουμε και  τις επιλογές των άλλων από τη συγκεκριμένη πορεία, π.χ της οικογένειας που υλοποιούνται πολλές φορές  χωρίς την έγκριση μας.

Μόνο ο παράς κλείνει τα στόματα!

    Τώρα, το βάφτισμα της λύτρωσης με τη βοήθεια του  υγρού στοιχείου, με το νερό που αγιάζει όλα τα μέσα και εξαγνίζει τη ψυχή μας είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγγραφέα σε όλη τη διάρκεια της υπόθεσης. Η ΚΑΘΑΡΣΗ από την αμαρτία, η κάθαρση από οτιδήποτε μολύνει το σώμα μας αλλά και τη ψυχή μας! Το πλύσιμο των χεριών, αυτή η απλή κίνηση των άνω άκρων που όταν περνάει το μέτρο της λογικής χαρακτηρίζεται ως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι ΤΟ χαρακτηριστικό στοιχείο αλλά και καθοριστικό στη σκέψη, στη συμπεριφορά και στη ζωή της κυρίας ΕΡΑΣΜΙΑΣ. Ποια είναι όμως η κυρία Ερασμία; Η Ερασμία είναι μια μορφωμένη γυναίκα της εποχής με τα γαλλικά της, ΑΓΕΡΩΧΗ, πεισματάρα, περιποιημένη όπως το όφειλε η κοινωνική της τάξη, υπέρμαχος της γυναικείας ανεξαρτησίας, οικονόμα, σχολαστική με την καθαριότητα και ειδικά των χεριών, μη παραλείποντας ποτέ να φορεί ένα ζευγάρι γάντια, εν συνεχεία των χεριών της σαν περίτεχνος πίνακας που δεν του επιτρέπεται να αλλάξει θέση στον κίτρινο τοίχο κοσμεί. Η Ερασμία είναι η κόρη του Καλούδη μεγαλωμένη με αυστηρούς κανόνες που ακολουθούν τα ήθη και έθιμα της εποχής αλλά η γυναίκα του Πετράκη, η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ με την ευλογία ενώπιο Θεού των στεφάνων και των δαχτυλιδιών από τον παππά της Ροδοδάφνης.


    Ωστόσο, η διπολική ανάπτυξη του χαρακτήρα της, η δυναμικότητα της, η αμφίθυμη σχέση με τον πατέρα της είναι αυτό που κερδίζει τον αναγνώστη. Είναι προσβλητική, η γλώσσα της σπάει κόκαλα, οι κινήσεις της δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, η κοινωνική της τάξη δεν αφήνουν ούτε μια αχτίδα φωτός να περάσει τα σαλόνια της αλλά[… ]αλλά είναι ταυτόχρονα δίκαιη, βοηθάει τον κόσμο που την έχει ανάγκη οικονομικά και με τις γνώσεις της αλλά δίνοντας και τους παράδες της αγκαλιάζει αυτόν που την έχει ανάγκη. Η Ερασμία δεν φοβάται να τα βάλει με οποιοδήποτε αρκεί να προστατέψει τα πιστεύω της. Αυτά τα αντιφατικά στοιχεία του χαρακτήρα της την κάνουν αγαπητή και όσα χρόνια και να περάσουν θα ΘΥΜΑΣΑΙ πάντα αυτήν την κυρία, την ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ.

    Τα σκοτάδια της ψυχής της θα γίνουν η ραχοκοκαλιά να αναπτυχθεί  μια ολόκληρη εποχή που ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του τριάντα και πλαισιώνει όλες τις κοινωνικοπολιτικές & πολιτισμικές συνθήκες της εποχής. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι ο αναγνώστης θα γελάσει με την ψυχή του κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της υπόθεσης σε σημεία άκρως περιγραφικά. Ναι θα γελάσει! Η σκηνή με τους συμπέθερους, η σκηνή των μελλόνυμφων την πρώτη νύχτα του γάμου τους και  η σκηνή με το μαχαίρι στο γαμήλιο γλέντι θα σου χαρίσουν αλησμόνητες στιγμές άφθονου γέλιου. Μέσα από τις χιουμοριστικές στιγμές και μέσα από τις αναπόφευκτες συγκρούσεις ο αναγνώστης γίνεται συνοδοιπόρος των ανθρώπινων σχέσεων, μαθαίνει καλύτερα την ηρωίδα του βιβλίου κολυμπώντας μέσα στον τρισδιάστατο χαρακτήρα της.

Μυστικό ομορφιάς: κρόκος αυγού, λίγο μέλι και δέκα σταγόνες ελαιόλαδο...θυμάρι και χαμομήλι για ατμόλουτρο!


    Το πλαίσιο που αναπτύσσεται η αφήγηση είναι το Ροδοδάφνη, ένα χωριό στην Κρήτη που όσο και να το ψάξεις δεν θα το βρεις στο χάρτη. Είναι ένας τόπος που λόγο της μυθοπλασίας θα μπορούσες να το προσωποποιήσεις με την τοξικότητα της ηρωίδας που έχει ως στόχο να προστατεύσει το εαυτό της από τις επιθέσεις μικροβίων. Η ευθύγραμμη αφήγηση, ο σφαιρικός χαρακτήρας της κυρίας ΕΡΑΣΜΙΑΣ και η άμεση έκθεση του στον αναγνώστη είναι το μυστικό της επιτυχίας του συγκεκριμένου βιβλίου. Η αληθοφάνεια είναι επιβεβλημένη και επιτυγχάνεται με άκρως  ρεαλιστικό αποτέλεσμα καθώς ο παντογνώστης αφηγητής γνωρίζει πολύ καλά όλους τους ήρωες. Σε συνδυασμό με την γρήγορη εξέλιξη της υπόθεσης στηριζόμενη σε μια κινηματογραφική γραφή ο κύριος Παπαδάκης έχει δημιουργήσει ένα έργο για να μείνει στη Λογοτεχνική ιστορία. Η κυρία Ερασμία υπήρξε κάποτε και έγινε η μούσα του, η έμπνευση του ώστε να αναπτύξει έναν καινούργιο κόσμο, μια νέα μυθοπλασία που ανταγωνίζεται δικαίως την πραγματικότητα.

Σας το προτείνω!   

ΒΙΒΛΙΟ: Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΑΣΜΙΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΣΤΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ της ΕΣΤΙΑΣ

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΟΣ/ BETA READER: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 



    O Γιώργος  Παπαδάκης εμφανίστηκε στα γράμματα το 1994 με το μυθιστόρημα: “Ιστορία μιας ανοχύρωτης νιότης”, ενώ το 1999 παρουσίασε την ποιητική συλλογή : “Ο Ιούλιος δεν έχει τύψεις”. Χρειάστηκαν σχεδόν είκοσι χρόνια δημιουργικής αποχής από την εκδοτική παραγωγή – με εξαίρεση δυο μελέτες – για να γεμίσει την συγγραφική του φαρέτρα με πολύτιμα καθώς φαίνεται έργα. Επιστρέφει το 2018 με το συγκλονιστικό μυθιστόρημα “Ο Ταχυδρόμος”, το οποίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και ακολουθεί το 2021 το βιβλίο με τίτλο: “Άτακτο αίμα”

Ο Γιώργος Ν. Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και Φιλοσοφία, Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα Φιλοσοφίας το 1987. Έχει ειδικευθεί στη μεσαιωνική τέχνη και στην τέχνη της πρώιμης Αναγέννησης. Υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 1989 και σήμερα είναι Διευθυντής σχολείου στην Αθήνα.


Σχεδιασμός εξωφύλλου: Ρεβέκκα Βιταλ

Περιγραφή


    Η γυναίκα αυτή υπήρξε κάποτε. Έζησε τη ζωή της στην άκρη της θάλασσας, μια πλούσια ζωή, χωρίς στερήσεις. Παράξενη γυναίκα, που δεν δόθηκε ούτε στον έρωτα ούτε έδωσε ποτέ το χέρι στην κοινωνική της συναναστροφή. Η σχέση της με το νερό διαμορφώθηκε από τον ακαθόριστο φόβο των μικροβίων. Υπήρχαν όμως άλλες, πιο ανομολόγητες αιτίες, που την τυραννούσαν από την μικρή της ηλικία.

    Η γραφή διέσωσε αρκετά στοιχεία της πραγματικής γυναίκας και ο χαρακτήρας της ολοκληρώθηκε με τη δραστική επέμβαση της μυθοπλασίας. Αντισυμβατική αλλά και αντιφατική, τολμηρή αλλά και φοβική, γενναιόδωρη και φειδωλή, ανοιχτή στην πρόοδο του αιώνα της, υπερασπίστρια των δικαιωμάτων της γυναίκας με τον τρόπο της, σε μια εποχή που αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Η μόρφωσή της την οδήγησε να συνομιλεί με ηρωίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, να γειτονεύει με την Βίβλο και με την ελληνική μυθολογία.





Βιβλιοπωλείο:2103213907 E-shop 2103214209

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΒΙΒΛΙΟ: ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ