Ο ΥΠΟΒΟΛΕΑΣ

 

    Ο ΥΠΟΒΟΛΕΑΣ είναι ένα άρτιο δομημένο έργο που σε κρατά σε ετοιμότητα από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία του. Είναι ένα Αστυνομικό βιβλίο που στοχεύει στην ενημέρωση του αναγνώστη για τους κατά συρροή δολοφόνους με αμείωτη αναγνωστική ένταση. Το βιβλίο σε κατευθύνει, σε προβληματίζει μα πάνω απ’ όλα σε προκαλεί σε ένα παιχνίδι που θεωρητικά νομίζεις ότι κερδίζεις, αλλά στην τελευταία στροφή βγαίνεις εκτός αγωνιστικού δρόμου. Είναι πανέξυπνο, ευφυές στο είδος του και καθηλώνει τον αναγνώστη. Ναι έχουν δίκιο οι φαν του Καρρίζι που σε προκαλούν να διαβάσεις βιβλία του χωρίς να βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα, ενώ έχεις όλα τα στοιχεία μπροστά σου!!! Και αυτό είναι το μαγικό στο βιβλίο ότι ο συγγραφέας παίζει συνέχεια με το μυαλό σου, σε χειρίζεται και γι’ αυτό τον λόγο τον κατατάσσω στο μαιτρ του είδους! Δεν είναι τυχαίο ως αναγνώστρια ρούφηξα στην κυριολεξία τις 100 τελευταίες σελίδες του βιβλίου και έμεινα στο τέλος σαν στήλη άλατος… να μαντέψω το τέλος του….



    Η ανάγνωση του Υποβολέα όπως προανέφερα μου άρεσε πολύ, γιατί ο συγγραφέας μου έδινε στοιχεία για μια αρκετά ενδιαφέρον ιστορία, αλλά ταυτόχρονα ένιωθα ότι προκαλούσε και έμενα και τους ήρωες του βιβλίου να σκιαγραφήσουμε τον δράστη από τις γνώσεις που μας μετέδιδε μέσα από τις σελίδες του  βιβλίου και τις σημειώσεις του. Ένιωθα ότι μου μετέδιδε ένα μάθημα για τους κατά συρροή δολοφόνους όσον αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν και σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται σύμφωνα με συγκεκριμένα διαφορετικά στοιχεία που τους κατηγοριοποιεί. Με αυτό τον τρόπο σκιαγραφείτε ένα ολόκληρο πορτραίτο του δράστη που είναι για μελέτη και εκεί είναι όλη η ουσία του βιβλίου.


    Το βιβλίο έχει μια συνεχόμενη σκοτεινή ροή που ειλικρινά σε κάποια σημεία δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Οι σελίδες γυρνούν πολύ γρήγορα κατά την διάρκεια της ανάγνωσης και νιώθεις ότι σε χαστουκίζει ο ίδιος ο συγγραφέας καθαρά για λόγους αφύπνισης. ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΛΑ.. ΚΑΝΕΝΑΝ…. Να το θυμάσαι!!! Πάντα υπάρχει μία υπόγεια βία έναντι της συμβατικότητας…..  άρα η αρχή μία συγγραφικής καριέρας έχει ξεκινήσει γι ΄ αυτό θα συγχωρήσω δυο τρία στοιχεία που έβαλε ο συγγραφέας για να μη κάνει κοιλιά το βιβλίο,  παρόλο που δεν μου άρεσαν, αλλά ίσως να χρησιμοποιούνται ως τεχνικές για επίλυση εγκληματικών θεμάτων.. ίσως !!!!Επίσης ο εγκληματολόγος Γκόραν Γκάβιλα και η ειδική στις εξαφανίσεις Μίλα Βάσκες είναι προσωπικότητες που θέλουν μελέτη και δεν θα ήθελα να εκφραστώ για να μην αδικήσω κανέναν από τους δυο…. Τα δύο τρία αρνητικά στοιχεία που βρήκα δεν μειώνουν την ένταση του βιβλίου αδιαμφισβήτητα, απλά είναι παρατηρήσεις για κατ ιδίαν συζήτηση μα αναγνώστες!!!!

    Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 2009 και κυκλοφορεί αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα κερδίζοντας κάθε μέρα αναγνωστικό κοινό. Προσωπικά απορώ πως δεν έχει γυριστεί ακόμη ταινία για να το απολαύσει το ευρύ κοινό. Οι λέξεις ξεπηδούν αβίαστα ιχνηλατώντας τους πιο στυγερούς δολοφόνους .. τους υποβολείς!!!!


ΒΙΒΛΙΟ: Ο ΥΠΟΒΟΛΕΑΣ (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : DONATO CARISSI

ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΤΑΚΗ (www.patakis.gr)



Ο Donato Carrisi είναι Ιταλός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Ο Ντονάτο Καρρίζι γεννήθηκε το 1973 στη Μαρτίνα Φράνκα και ζει στη Ρώμη. Είναι σήμερα ο πιο επιτυχημένος Ιταλός συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων στον κόσμο. Αφού σπούδασε νομικά, ειδικεύτηκε στην εγκληματολογία και στην επιστήμη της συμπεριφοράς. Εργάζεται ως σεναριογράφος για την τηλεόραση και για τον κινηματογράφο και αρθρογραφεί στην Corriere della Sera. Ο Υποβολέας (Εκδόσεις Πατάκη, νέα έκδοση, 2023, μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), που πρωτοεκδόθηκε το 2009, κυκλοφορεί αδιάλειπτα ως σήμερα σε περισσότερες από 26 γλώσσες και αποτελεί το συγγραφικό ντεμπούτο του Ντονάτο Καρρίζι. Το βιβλίο απέσπασε τέσσερα βραβεία στην Ιταλία, ανάμεσά τους και το Premio Bancarella, ενώ η γαλλική έκδοση απέσπασε το 2011 τα βραβεία Livre de Poche και Prix SNCF du polar. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Το σπίτι των φωνών (2022), Ο κυνηγός του σκότους (2019) και Το κορίτσι στην ομίχλη (2018), το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του ίδιου (για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο νέου σκηνοθέτη David di Donatello).





Έξι ακρωτηριασμένα αριστερά χέρια, τοποθετημένα σε κυκλικό σχηματισμό, ανακαλύπτονται θαμμένα σε ένα ξέφωτο στην καρδιά του δάσους. Τα πέντε μοιάζουν να ανήκουν σε κορίτσια, ηλικίας οχτώ ως δεκατριών ετών, που εξαφανίστηκαν πρόσφατα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Ντέμπι. Άνεκε. Σαμπίν. Μελίσα. Κάρολαϊν. Το έκτο παραμένει αδιευκρίνιστο, ενώ δε βρίσκεται κανένα άλλο ίχνος. Την υπόθεση αναλαμβάνει η νεαρή πράκτορας Μίλα Βάσκες, ειδική στα θέματα εξαφανισμένων παιδιών. Δυναμική και σίγουρη για το πώς γίνονται τα πράγματα, έχει πίσω της μια δική της τραγική ιστορία. Η Μίλα καλείται να συνεργαστεί με τον διάσημο εγκληματολόγο Γκόραν Γκαβίλα, έναν ακατάστατο και ιδιαίτερα συγκρουσιακό άνθρωπο. Οι δυο τους αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση, και, όσο περισσότερo ξετυλίγουν το κουβάρι των σκοτεινών μυστικών του δάσους, τόσο περισσότερο η ζωή του ενός μοιάζει να βρίσκεται στα χέρια του άλλου. Δράστης φαίνεται να είναι ένας σαδιστής κατά συρροή δολοφόνος, που κατευθύνει την ομάδα στην ανακάλυψη των χαμένων νεκρών παιδιών, ένα προς ένα. Κάθε άψυχο σώμα φέρει ένα σημάδι, που καταλήγει σε «άντρες υπεράνω υποψίας», λύκους με προβιά προβάτου… 
«Αριστοτεχνικό και καθηλωτικό… ένα σπουδαίο βιβλίο». Ken Follett «Προκαλώ οποιονδήποτε να μαντέψει το τέλος της ιστορίας…». The Guardian «Ο Καρρίζι προκαλεί τον κατά συρροή δολοφόνο. Και κερδίζει». Corriere della Sera «Ένα πραγματικά συγκλονιστικό πορτρέτο του κακού». Kirkus «O Υποβολέας σού κόβει την ανάσα. Η πλοκή διατηρεί αμείωτη την ένταση, το διακύβευμα είναι εξαιρετικά μεγάλο». Michael Connelly






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ