ΚΑΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΓΕΝΝΗΜΑ

 Είναι από εκείνα τα ταξίδια που τα ξεκινάς την κατάλληλη στιγμή!!!




    Το «καμιάς γυναίκας γέννημα» ήταν η εντονότερη αναγνωστική απόλαυση και έκπληξη του καλοκαιριού μου. Σας ενημερώνω εκ των προτέρων ,ότι το βιβλίο το συγκεκριμένο με καρτερούσε με τεράστια υπομονή στην βιβλιοθήκη μου για να με γνωρίσει…. με περίμενε και είμαι σίγουρη για αυτό, ώσπου ήρθε η κατάλληλη στιγμή να με επιλέξει και ευτυχώς η αντίδραση μου ήταν θετική, καθώς αποδέχτηκα την πρόταση του τοποθετώντας το στην τσάντα μου, μαζί με τις αποσκευές μου. Έτσι το ταξίδι του ξεκίνησε χωρίς άγχος χρόνου …..
    Σας ομολογώ ότι η απόκτηση του συγκεκριμένου βιβλίου έγινε το 2021, γιατί με το που είδα το συγκεκριμένο εξώφυλλο να κοσμεί το βιβλίο, ήθελα να το αποκτήσω χωρίς δεύτερη σκέψη… και σε συνδυασμό με τον τίτλο και με την σύνοψη του, η αγορά ήταν μονόδρομος….
    Από τις πρώτες σελίδες ανάγνωσης ένιωσα ότι ο καλλιτέχνης- δημιουργός έχει πάρει τα πινέλα του και ζωγραφίζει ή τις κλωστές του και υφαίνει χρυσοκέντητο υφαντό, γιατί το καμιάς γυναίκας γέννημα σε κερδίζει από τον τρόπο γραφής του. Το χρονικό διάστημα που το διάβαζα απορούσα για την ημερομηνία έκδοσης του, γιατί αν δεν την έβλεπα τυπωμένη πάνω στην σελίδα του αντίτυπου και δεν έψαχνα το βιογραφικό του συγγραφέα θα ήμουν σίγουρη ότι γράφτηκε πριν αρκετά χρόνια και απλά είναι πλέον κλασικό…. Γιατί σίγουρα θα γίνει διαχρονικό έργο για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας.


    Ο τρόπος που συνδυάζει τις λέξεις ο Φρανκ Μπουίς για να δημιουργήσει εικόνες ,ήχους, μυρωδιές, τοπία-σκηνικά, χαρακτήρες είναι άξιος για να συγκαταλέγεται από τους πιο κορυφαίους συγγραφείς της γενιάς του. Το ότι ήταν λάτρης της λογοτεχνίας από παιδί και ιδίως από Αμερικανούς συγγραφείς αναδεικνύεται στον γραπτό του λόγο που πιστέψτε με είναι αξιοζήλευτος. Διαβάστε το…. με το χέρι στην καρδιά σας το ομολογώ και πείτε μου τις εντυπώσεις σας … απλά διαβάστε το!!!!

    Το έργο διαδραματίζεται σε κάποια αγροτική περιοχή της Γαλλίας ( 19 αιώνας) και ένας Ιερέας δέχεται στο εξομολογητήριο του μια ασυνήθιστη επίσκεψη .« Πάτερ μου, θα σας ζητήσουν σύντομα να ευλογήσετε το σώμα μιας γυναίκας στο άσυλο» τον πληροφορεί μια άγνωστη φωνή, που τον τραβάει σαν μαγνήτης για να τον οδηγήσει στην αποδοχή ότι ο άνθρωπος είναι ο ίδιος ο διάολος μεταμορφωμένος!!!!!! Άνθρωποι με αξιέπαινο κοινωνικό φαίνεσθε που κρύβουν κάτω από τα προσωπεία τους την αθλιότητα, την σκληράδα, την αγριότητα των αγριογούρουνων, το προσωπικό τους συμφέρον, τον σεξισμό και στο όνομα του χρήματος πίνουν σε χρυσό δισκοπότηρο που μόνο αυτοί γνωρίζουν που είναι κρυμμένο, είναι οι μασκοφόροι της απανθρωπιάς!!! Το τραγικό είναι ότι όλη αυτή η απανθρωπιά εκδηλώνεται στο πρόσωπο μιας γυναίκας, αλλά το μεγαλείο της αφήγησης είναι ότι δίνεται με ένα ιδιαίτερο , ευαίσθητο και συγκινητικό τρόπο( εδώ τονίζω ξανά την υπέροχη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας), που ο θεατής αναγνώστης σμιλεύεται σαν γλυπτό ημίθεου ήρωα από την ροή της αφήγησης.
    Ο χαρισματικός αφηγηματικός τρόπος του Φρανκ Μπουί φτιάχνει γεφυρωμένες σχέσεις ανάμεσα στον αναγνώστη και τους ήρωες του βιβλίου, όχι γιατί η πλοκή της υπόθεσης δημιουργεί μια πρωτότυπη ιστορία, αλλά γιατί η ίδια η ιστορία είναι άκρως ρεαλιστική και κινηματογραφική, όπως έχει αποδοθεί!!!! Είναι σίγουρος ο αναγνώστης ότι η ιστορία ήταν καταγραμμένη σε μπλε τετράδια και πολύ καλά κρυμμένη σαν διαολεμένο μυστικό σε σφραγισμένο κουτί και ο αφηγητής , ο οποίος είναι ο μοναδικός μάρτυρας των γεγονότων το άνοιξε και αποκάλυψε όλα τα κακά στοιχεία της φύσης που όρμησαν με νύχια και με δόντια να κατασπαράξουν όποιον με θάρρος θέλησε να ξεσκεπάσει την υπόθεση, χωρίς να δείξει δειλία, γιατί οι άνανδροι άνδρες ήταν αυτοί που έπαιξαν τον πιο καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση!!!!!!
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι ο αναγνωστικός ίστρος και η ψυχική διέγερση της ανάγνωσης του συγκεκριμένου βιβλίου δημιουργεί μία μοναδική έξαρση ενθουσιασμού που σε κάνει θεατή σε ένα έγκλημα απολαμβάνοντας τις 293 σελίδες του βιβλίου. Ο Φρανκ Μπουί είναι περιγραφικότατος και η επιτυχία του στηρίζεται εξίσου στο γεγονός, ότι ο αποδέκτης συνδέεται και ταυτίζεται με την κεντρική του ηρωίδα και με την εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία μας.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια, γιατί η φωνή της Ροζ με άγγιξε πολύ......

ΒΙΒΛΙΟ: ΚΑΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΓΕΝΝΗΜΑ (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΛΙΟΥ)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΡΑΝΚ ΜΠΟΥΙ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Φρανκ Μπουίς


Ο Φρανκ Μπουίς γεννήθηκε στην Κορέζ το 1965. Μετά τις σπουδές του, δίδαξε βιολογία και φυτοκομία για ενήλικες σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Αργότερα αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στη γραφή. Λάτρης της λογοτεχνίας από παιδί, έχει επηρεαστεί ιδίως από Αμερικανούς συγγραφείς. Με την κυκλοφορία του μυθιστορήματος Grossir le ciel το 2014 απέκτησε πανεθνική φήμη στη Γαλλία. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Plateau (2016) και Glaise (2017), των οποίων η μεγάλη επιτυχία ήρθε να επιβεβαιώσει την έλξη που ασκεί αυτό το δυνατό, ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό έργο σε κοινό και κριτικούς. Το 2019 εξέδωσε το μυθιστόρημα Καμιάς γυναίκας γέννημα (Né d’aucune femme) το οποίο απέσπασε πολλά βραβεία (Prix des Libraires, Prix Psychologie Magazine, Grand Prix des Lectrices Elle, Prix Babelio) και θεωρείται ό,τι πιο σημαντικό έχει γράψει μέχρι στιγμής. Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου βιβλίου έχουν ξεπεράσει τα 100.000 αντίτυπα. Σήμερα ο συγγραφέας μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη Λιμόζ και ένα μικρό χωριό της γενέτειράς του.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Σε κάποια αγροτική περιοχή της Γαλλίας ένας ιερέας δέχεται στο εξομολογητήριό του μια ασυνήθιστη επίσκεψη. "Πάτερ μου, θα σας ζητήσουν σύντομα να ευλογήσετε το σώμα μιας γυναίκας στο άσυλο" τον πληροφορεί μια άγνωστη φωνή. Το άσυλο, χαμένο μες στο αχανές δάσος, είναι ένα παλιό μοναστήρι που μοιάζει με φρούριο και έχει πλέον μετατραπεί σε ίδρυμα για ψυχικά ασθενείς. Ο ιερέας δεν καταλαβαίνει, απορεί. "Κάτω απ' το φόρεμά της, εκεί τα έκρυψα" του εκμυστηρεύεται αμέσως μετά εκείνη η παράξενη φωνή. Έτσι θα βγουν απ' το σκοτάδι τα τετράδια της Ροζ, όπου η ίδια αφηγείται τη σπαρακτική ιστορία της, προσπαθώντας να διαλύσει τη σιωπή με την οποία θέλησαν να σκεπάσουν το πεπρωμένο της, τα τραύματά της, την ανείπωτη οδύνη της. Όλα ξεκινούν όταν η Ροζ είναι δεκατεσσάρων χρονών και ο απελπισμένος πατέρας της δε διστάζει να την πουλήσει, σαν σκλάβα, σε έναν πλούσιο αλλά εξαχρειωμένο γαιοκτήμονα ο οποίος ζει με τη γηραιά μητέρα του και την άρρωστη σύζυγό του. Ο πολυβραβευμένος Φρανκ Μπουίς καταθέτει ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα, σκληρό και ευαίσθητο συνάμα, για την αθλιότητα και το μεγαλείο των ανθρώπων. 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ