ΒΙΒΛΙΟ: Ο ΣΧΟΙΝΟΒΑΤΗΣ

 Το Φεβρουάριο του 2024 εκδόθηκε από την Κόκκινη Κλωστή Δεμένη το παιδικό βιβλίο Ο ΣΧΟΙΝΑΒΑΤΗΣ. Το βιβλίο αυτό μου έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή που το αντίκρισα. Μια τεράστια επιθυμία με κατέκλυσε ώστε να γνωρίσω τον συγκεκριμένο Σχοινοβάτη και όλα του τα μυστικά.



Ομολογώ ότι ακόμη μια φορά μου έκανε θετική εντύπωση η εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου. Αν και προορίζεται για ηλικίες επτά συν εσωκλείει στις σελίδες του μια κιτρινωπή απόχρωση χρωμάτων παλιότερων εποχών.
Ίσως έχω τη ρομαντική διάθεση να προσπαθώ συνέχεια να δείχνω οτιδήποτε αριστοτεχνικό & καλλιτεχνικό με μοναδικό εφόδιο το κλειδί της ανάγνωση του παραμυθιού προς τους μικρούς μας αναγνώστες.

    Κανείς δεν καταλαβαίνει πως καταφέρνει να ισορροπεί πάνω σε μια τρίχα. Με τόση αυτοπεποίθηση. Το παραμύθι ξεκινάει με αυτές τις λέξεις και όχι με τη κλασική φράση Μια φορά και έναν καιρό. Πλέον τα παραμύθια δεν γίνονται μια φορά, μια χρονική στιγμή αλλά δημιουργούνται από τους αφηγητές για να συντροφεύουν μέσα από τις αλληγορίες τους τα παιδιά συστηματικά. Ήταν ο καλύτερος ακροβάτης τεντωμένου σχοινιού στον κόσμο.
    Ο περιπλανώμενος Σχοινοβάτης αντιπροσωπεύει την κινητήριο δύναμη που οδηγεί τον άνθρωπο να επιτύχει οτιδήποτε σκεφτεί. Ο στόχος και η θέληση για το ακατόρθωτο είναι που προχωρά προοδευτικά τον άνθρωπο ένα βήμα τη φορά πιο πέρα. Με στοχοπροσήλωση, πειθαρχία, με θετική και ρεαλιστική αντίληψη των δυνάμεων του ξεχωρίζει από όλους τους διαβάτες που μετακινούνται καθημερινώς, απλώς για να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους και τις ανάγκες τους. Ο Σχοινοβάτης τεκμηριώνει μέσα από τις πράξεις του πως με τεράστια προσοχή και εστίαση στον στόχο ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε που το κοινό νους το αποκλείει. Η αυτοπεποίθηση του είναι αξιοθαύμαστη.
    Για να είναι αέρας έπρεπε να μοιάζει με αέρα. Μια μικρή φλόγα στη ψυχή μπορεί να αναπυρωθεί και να κάψει στο πέρασμα της όλες τις αμφιβολίες που κρατούν τον άνθρωπο έρμαιο των φόβων του, ώστε να μην προσπαθεί για οτιδήποτε καλύτερο. Αυτό που οφείλει να προσέξει όμως είναι να ταυτιστεί με τα θέλω του. Με εφόδιο την ακόρεστη δίψα του να γίνει αυτό που πραγματικά επιθυμεί μεταμορφώνεται σε αυτό που όλοι θαυμάζουν, αλλά αδυνατούν να διεκδικήσουν. Από φόβο! Ο Σχοινοβάτης εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένει κανείς για να το επιβεβαιώσει! Δεν καθησυχάζει με την επίτευξη του στόχου του, γιατί ποτέ δεν πιστεύει ότι φθάνει κάπου, σε έναν προορισμό. Έτσι δεν είναι και στην πραγματική ζωή; Μπορείς να αναπαύεσαι σε ότι έχεις καταφέρει; Όχι συνεχίζεις με θέληση και ταπεινότητα μπροστά… να περπατάς και να ακροβατείς… Λένε ότι για να καταφέρει ο άνθρωπος να επιτύχει κάποιον στόχο θέλει τεράστια συγκέντρωση σε αυτόν και βοήθεια πάντα από κάποιον ή κάτι, γιατί η ομάδα βοηθά να φθάσεις στο Τέρμα! Μ η το ξεχνάς!!
Αν θέλεις να μάθεις όμως τι συνάντησε στο δρόμο του ο Σχοινοβάτης θεωρώ ότι είναι καλύτερο να έρθεις σε επαφή μαζί του ώστε να τον γνωρίσεις. Να θυμάσαι μόνο ότι όταν ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και όταν ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος ανοίγει που σε παρασέρνει μακριά…… Προχώρα!

ΒΙΒΛΙΟ: Ο ΣΧΟΙΝΟΒΑΤΗΣ (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΕΝΤΕΡΙΚΑ ΟΡΤΟΛΑΝ (https://lavieri.it/autore/federica-ortolan/)
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΜΑΡΚΟ ΛΕΟΝΙ (https://www.instagram.com/marcoleonillustrator/)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ: ΕΥΗ ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ & ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΡΖΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ (https://kokkiniklostibooks.gr/)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

    Η Φεντερίκα Ορτολάν γεννήθηκε στη Βενετία ένα βράδυ του Χάλοουιν σε μια κυκλική χρονιά όπως το 1980. Μόλις μπορούσε, έβαλε στην πλάτη της ένα σακίδιο που τη συνοδεύει και σήμερα και που δεν του λείπουν ποτέ βιβλίο, στυλό και λίγο χαρτί. Γράφει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Μετά το κλασικό λύκειο σπούδασε το παρελθόν στην αρχαιολογία και το μέλλον στην παιδαγωγική διδάσκοντας στα σχολεία και εφευρίσκοντας εναλλακτικούς εκπαιδευτικούς δρόμους.





ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

    Γεννήθηκα στη Ρώμη το 1972.
    Το 1995 αποφοίτησα από το ICEI Multimedia στη Ρώμη (Διεθνές Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Εικόνων) με ειδίκευση σε: εικονογράφηση σύνταξης – εφημερίδες, περιοδικά και παιδικά, διαφημιστική εικονογράφηση, 2-D animation.

    Υπό την καθοδήγηση μεγάλων δασκάλων, συμπεριλαμβανομένου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και Εικονογράφου Giancarlo Montelli, ανέπτυξα δεξιότητες στο χειροκίνητο σχέδιο, οπτική διάταξη και story-boarding, χρήση ακρυλικών χρωμάτων, τέμπερες και ακουαρέλες. παραδοσιακό 2-D animation.

    Ωστόσο, πάντα είχα έντονο πάθος για την τέχνη του δρόμου και τη μόδα και εκείνα τα χρόνια έκανα τα πρώτα μου γκράφιτι έργα και σχέδια για μπλουζάκια με την ετικέτα «Alt».


ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ


    Η Εύη Γεροκώστα γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος (Αρχέλων-Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), στο ΕΚΕΜΕΛ-Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, από το 2004 έως το 2014 ήταν υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενώ από το 2014 συνεργάζεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά και τα αγγλικά περισσότερα από 130 βιβλία για παιδιά και ενήλικες.
    Έχουν εκδοθεί εννιά εικονογραφημένα βιβλία της για μικρούς και μεγάλους: “Πώς γεννήθηκαν τα όνειρα”, εκδ. Μεταίχμιο 2010, “Αστέρια στον πάτο της λίμνης”, εκδ. Μεταίχμιο 2011-βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, “Ο βάτραχος και το φιλί”, εκδ. Μεταίχμιο, 2013, “Μια μέρα που έγινε νύχτα”, εκδ. Χριστάκης 2013, “Μια καρδιά στα δεξιά”, εκδ. Παρρησία 2014, “Μικρά ξυπνήματα”, εκδ. Παρρησία 2016, “Ασφοντυλίτης”, εκδ. Καλειδοσκόπιο 2017, “Η γυναίκα που κοιμάται”, εκδ. Καλειδοσκόπιο 2018 -βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά, “Το κλουβί με τα όνειρα”, εκδ. Καλέντης 2018.
    Το 2002 μια κόκκινη κλωστή την έφερε στο δρόμο της αφήγησης. Αφηγείται επαγγελματικά σε μικρούς και μεγάλους από το 2003 και παραστάσεις της φιλοξενούνται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορίες προφορικής παράδοσης από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε, διάβασε, ή μετέφρασε, κυρίως όμως ιστορίες που τη “διάλεξαν”. Έχει πειραματιστεί συνδυάζοντας την αφήγηση με άλλες τέχνες: μουσική, ζωγραφική, χορός, θέατρο.
Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση παραμυθογραμμένων ιστοριών της λογοτεχνίας.     Άλλες απευθύνονται σε μικρούς, άλλες σε ενήλικες. Μια άλλη προσέγγιση της λογοτεχνίας, ιστορίες που σαγηνεύουν όσους τις ακούν, κυρίως όμως εκείνη. Από το 2015 μοιράζεται την εμπειρία της με τους ενήλικες σπουδαστές της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.Πηγή: Βιβλιονέτ





Για το Love Book Diary








Oι εκδόσεις «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που ασχολούνται με το βιβλίο εδώ και πέντε δεκαετίες.

Με γνώμονα την ποιότητα, την καλλιέργεια ενός υψηλού κριτηρίου αισθητικής, την ικανοποίηση και τον σεβασμό του μικρού αναγνώστη επιλέγονται με προσοχή τα βιβλία που εκδίδονται. Μια ομάδα ανθρώπων τα αξιολογεί και τα επιμελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η γλωσσική, καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα κάθε βιβλίου.

Επιλέγουμε ξεχωριστούς συγγραφείς και εικονογράφους ώστε τα βιβλία μας να συμβάλλουν στην έξαψη του ενδιαφέροντος και της φαντασίας τόσο των μικρών αναγνωστών όσο και των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Τα κριτήριά μας στην επιλογή των τίτλων είναι αυστηρά, άλλωστε για εμάς στόχος είναι η ποιότητα των βιβλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο και όχι η ποσότητα.

Φροντίζουμε ώστε τα βιβλία μας να επιτρέπουν στα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα και τους φόβους τους, να διεγείρουν τη φαντασία τους, να αποκτήσουν μια εικόνα της δικής τους συμπεριφοράς, να κατανοήσουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθος καθώς επίσης να δημιουργήσουν  έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ γονέα και παιδιού.

Κάθε χρόνο, υπηρετώντας τις αρχές της φιλαναγνωσίας, διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με σημαντικούς εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, εμπλουτίζουμε τη λίστα των βιβλίων μας με νέες σειρές, έχοντας πάντοτε ως πρωταρχικό στόχο τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με πολλά λογοτεχνικά είδη, ώστε να εδραιωθεί η σχέση τους με το βιβλίο

Για τις εκδόσεις μας τα βιβλία δεν είναι μόνο σελίδες που περιγράφουν μια ιστορία… Είναι ένας κόσμος γεμάτος χρώματα, νοερά ταξίδια, μηνύματα, ηθικά διδάγματα, γνώση για τους μικρούς μας φίλους και προπάντων φαντασία. Φαντασία, που καλλιεργείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άλλωστε όπως έχει πει ο Αϊνστάιν: η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση, γιατί η γνώση είναι πεπερασμένη, ενώ η φαντασία περικλείει όλον τον κόσμο. Η λογική δε, σε πάει από το Α ως το Ω. Η φαντασία σε πάει παντού.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ