ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

 

'' Το πράσινο σημειωματάριο '' είναι το πρώτο βιβλίο της Clare Pooley , το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε 29 χώρες με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η αναγνωσιμότητα του έγκειται στο γεγονός ότι είναι πάρα πολύ αληθινό, γιατί στηρίζεται στις ενδόμυχες σκέψεις των ηρώων μας, στις αλήθειες που κρύβουμε όλοι μέσα μας , οι οποίες είναι βαθιά ριζωμένες και ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για αυτές.




Όλοι λένε ψέματα για την ζωή τους.

Το πείραμα της αυθεντικότητας στο οποίο στηρίζετε το πράσινο σημειωματάριο είναι τέσσερις απλές λέξεις με πολύ βαθύ νόημα. Έχεις αναρωτηθείς πόσο καλά ξέρεις τους ανθρώπους που ζουν δίπλα σου; Πόσο καλά σε ξέρουν εκείνοι; Είμαστε ειλικρινείς με την αλήθεια μας ή την μεταβάλλουμε όπως μας βολεύει; Εδώ έχουμε να κάνουμε με την αυθεντικότητα μας ως άνθρωποι και τι θέλω να πω με αυτό… ζούμε με βάση την εσωτερική μας ανάγκη και τα θέλω μας ή ζούμε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας χάνοντας την προσωπικότητα μας; Συνήθως δημιουργούμε τον εαυτό μας μέσα από τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας, εφόσον έχουμε την ελευθερία να εξελιχθούμε και να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Άρα έχουμε να κάνουμε με ένα γλυκύτατο βιβλίο αν μπορούσα να το χαρακτηρίσω έτσι, που δίνει τροφή για σκέψη σε όλους τους αναγνώστες!


    Ο στόχος του βιβλίου είναι να δει ο αναγνώστης πως είναι η πραγματική ζωή του όταν ξεγυμνώνει χωρίς φόβο πάνω σε ένα λευκό χαρτί, μέσα στις σελίδες ενός τετραδίου ποιος πραγματικά είναι, χωρίς αναστολές, χωρίς ντροπές για το ποιος θα το διαβάσει. Το τετράδιο αλλάζει χέρια τυχαία, αλλά μπορεί να κατευθυνθεί πάλι σε εσένα γιατί ο παραλήπτης θα έχει την δυνατότητα πολλές φορές να σε βρει και να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα σου , όπως το υγρό τα εσωτερικά όργανα σου ….με λίγα λόγια θα σε μάθει καλά χωρίς να σε ξέρει! Το αξιοθαύμαστο όμως είναι  τι ενέργειες θα κάνει ο κάθε κάτοχος του τετραδίου και τι αποφάσεις θα πάρει για την πορεία του. Δεν μπορώ να σας κρύψω ότι όλοι όσοι έγραψαν στο βιβλίο φαινομενικά είχαν άλλη ζωή από αυτή που πραγματικά ποθούσαν ή να σας το πω πιο απλά δεν ήταν τόσο ευτυχισμένοι με τις επιλογές τους;

Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;


    Ο τίτλος του βιβλίου είναι άκρως αληθοφανής και το εξώφυλλο πάρα πολύ όμορφο δείχνοντας το καφέ που διαδραματίζονται τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας μας! Το πράσινο χρώμα, αν και δεν είναι βασικό χρώμα αφού πρέπει να αναμειχθεί το μπλε με το κίτρινο στην παλέτα, είναι συνδεδεμένο με ποικίλους συμβολισμούς, όπως της ασφάλειας, της ηρεμίας, της θετικότητας, της ελπίδας , της φύσης και της Άνοιξης που στολίζει με τα λουλούδια την πλάση. Μέσα σε αυτή την αυθεντικότητα εσύ μπορείς να σκεφτείς αν έβρισκες ένα πράσινο τετράδιο τυχαία σε ένα καφέ ή σε μία παιδική χαρά, που μέσα υπήρχαν προσωπικές ομολογήσεις ατόμων που δεν γνωρίζεις τι θα έκανες; Θα συνέχιζες το πείραμα της αυθεντικότητας γράφοντας τις αλήθειες σου δίνοντας τον ‘’πυρσό’’ αυτό σε κάποιον άλλο ή θα αδιαφορούσες; Προσωπικά θα έγραφα γιατί δεν θα γινόταν διαφορετικά φαντάζομαι λόγω της επιρροής μου από τη Λογοτεχνία αλλά δεν ξέρω σε τι βαθμό θα έφταναν οι αλήθειες μου .

Η ροή του έργου είναι πολύ γρήγορη, είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο που μέσα από τους ήρωες του, μέσα από το γλυκό παιδί Ραιλι, την μητέρα Άλις, την ποτέ χαλαρή Μόνικα, τον γενναίο Χαζαρντ και τον ιδιαίτερο ζωγράφο Τζούλιαν οι σελίδες του γεμίζουν με πόθο, πάθος, αγάπη, θυμό, τύψεις, θλίψη αλλά και με πολύ αλήθεια που μπορεί να πονάει, αλλά είναι το πιο δυνατό εργαλείο για να συνεχίσεις αν και ακόμη και αυτό μπορεί να μεταβληθεί από την μια στιγμή στην άλλη. Εκεί στηρίζεται και η πρωτοτυπία του , πως μέσα από ένα απλό τετράδιο μπορεί να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη τα δεδομένα μας…. Ίσως γιατί ο γραπτός λόγος έχει πάρα πολύ δύναμη! Μην ξεχνάς ότι όλα φαίνονται ρόδινα όταν έχεις καλή διάθεση !!!!!!!!

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου έχω να σας πω ότι είναι ένα πολύ σύγχρονο μυθιστόρημα με ιδιαίτερους χαρακτήρες που τους συναντάς στην καθημερινότητα σου και σίγουρα θα μπορούσε να γυριστεί ταινία!!! Μου άρεσε πολύ, γιατί με ξεκούρασε η ανάγνωση, με ταξίδεψε στο Λονδίνο και με έκανε να σκεφτώ πόσα μυστικά κρύβουμε μέσα μας, πόσους εαυτούς μπορεί να έχουμε και πως μπορούμε, αν μπορούμε να αποκαλύψουμε τις ενδόμυχες αλήθειες μας και τις επιθυμίες μας για να αλλάξουμε την ζωή μας!!

ΒΙΒΛΙΟ: Το πράσινο Σημειωματάριο Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Clare Pooley

Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο www.metaixmio.

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση




Clare Pooley

Η Clare Pooley (Κλερ Πούλι) αποφοίτησε από το Newnham College (Cambridge) και δούλεψε είκοσι χρόνια στη διαφήμιση την οποία εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της. Ζει στο Φούλαμ του Λονδίνου με τον σύζυγό της, τα τρία παιδιά τους, τα δυο τους σκυλιά και ένα σκαντζοχοιράκι. Διατηρεί το blog Mummy was a secret drinker το οποίο έχουν επισκεφθεί τρία εκατομμύρια αναγνώστες. Το 2017 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό The sober diaries το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Το πράσινο σημειωματάριο είναι το πρώτο της μυθιστόρημα το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 29 χώρες.

Για να μάθετε περισσότερα: clarepooley.com


    

Το πράσινο σημειωματάριο που αφήνει ο Τζούλιαν στο καφέ της Μόνικας, φέρνει κοντά έξι αγνώστους, οδηγώντας τους σε απροσδόκητες φιλίες και αγάπες. Οι ζωές τους συνυφαίνονται, αποκαλύπτοντας στο τέλος τη δύναμη και το μεγαλείο της ειλικρίνειας.



Το πράσινο σημειωματάριο της Clare Pooley




Για το Love Book Diary


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ