ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ

 

Ακριβώς σαν εσένα είναι το καινούργιο βιβλίο του Νικ Χόρνμπυ που περιγράφει μία απρόβλεπτη ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 2016. Είναι όμως πραγματικά απρόβλεπτη και μέχρι σε ποιο σημείο είναι αποδεκτή; Η σχέση αφορά μία λευκή γυναίκα 42 χρόνων με δύο παιδιά που συνάπτει σχέση με έναν μαύρο άντρα 22 χρόνων. Φαινομενικά αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν ταιριάζουν για πάρα πολλούς κοινωνικούς λόγους, αλλά ταιριάζουν ερωτικά και αυτό είναι το ζητούμενο σε αυτές τις σχέσεις.


 


Όλοι αυτοί οι δεσμοί ξεκινούν με αφετηρία το σεξ και είναι ο πιο ιδανικός ερωτικός συνδυασμός με βάση τους επιστήμονες ( μπορείτε να το ψάξετε). Η γυναίκα ξέρει τι θέλει και η τεστοστερόνη του άντρας είναι στα ύψη. Ταιριάζουν όμως αυτοί οι δύο άνθρωποι; Ο συγγραφέας προσπαθεί να προβληματίσει τους αναγνώστες θίγοντας θέματα όπως είναι η διαφορά ηλικίας στα ζευγάρια, αλλά ακόμη και φυλετικά θέματα για να ευαισθητοποιήσει ίσως με ρομαντικό τρόπο τους αποδέκτες του.

Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτές οι σχέσεις προχωράνε χωρίς να χρειάζεται να μιλάς και να συζητάς ή να σχεδιάζεις για το μέλλον, γιατί αυτό που ψάχνουν είναι το  Ακριβώς σαν εσένα! Η ερωτική επαφή μετατρέπεται σε μία γλυκιά, καθημερινή σχέση που μπορεί να οδηγήσει και στην ρουτίνα. Άρα θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα ρομαντικό βιβλίο αγάπης, για μία ιστορία συγκλονιστική που την διαφοροποιεί η μοναδικότητα της, αλλά δεν ένιωσα καθόλου έτσι. Δεν ένιωσα το πάθος να με κατακλύζει, να με κυριαρχεί και δεν ένιωσα τα κύματα των παλμών του έρωτα τους να με καταπίνουν. Αντιθέτως ένιωσα μία ιστορία δύο ανθρώπων που είναι μαζί, αλλά θα μπορούσαν να είναι και χώρια. Δεν με άγγιξε καθόλου η σχέση τους, ούτε τα προβλήματά τους παρόλο που ο Νικ Χόρνμπυ προσπάθησε να με πείσει πως είναι να ερωτεύεσαι κάποιον που μπορεί να είναι καθόλου σαν εσένα!!!!!!


        Αυτή τη σχέση ο συγγραφέας την τοποθετεί στο Λονδίνο του 2016 την εποχή του BREXIT. Είναι μία έντονη περίοδο για το Λονδίνο και οι πολίτες του δοκιμάζονται για να αποφασίσουν την παραμονή ή την έξοδος τους από την Ε.Ε. Εδώ ο συγγραφέας προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα συναισθήματα απλών ανθρώπων και να αναδεικνύει το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να παραμείνουν και κάποιο άλλοι, σε συνδυασμό με τον λόγο της απόφασής τους. Από τα επαγγέλματα τους και τις σπουδές τους, συνειδητοποιείς ότι υπάρχει διαφορετική άποψη λόγω μορφωτικού επιπέδου, τουλάχιστον αυτό φαίνεται μέσα από το κείμενο, την ιστορία και τους ήρωες που πλαισιώνουν το ζευγάρι. Έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία για την εποχή εκείνη και το Ακριβώς σαν εσένα είναι μία ιστορία που ίσως να γράφτηκε με αφορμή το Brexit, αλλά σκοπός του ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον που το Χάσμα μεταξύ των τάξεων, στις γενιές, στις φυλές να μην υπάρχει και να μηδενιστεί. Είναι πολύ δύσκολο…. αλλά αν είσαι ρομαντικός όλα μπορείς να τα καταφέρεις. Άρα κρατάω αυτό το αισιόδοξο μήνυμα….!!!

Βιβλίο: Ακριβώς σαν εσένα (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Νικ Χόρνμπυ

Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου

Εκδόσεις : Πατάκη (www.patakis.gr)


    Ο Νικ Χόρνµπυ γεννήθηκε το 1957 στο Σάρρεϋ. Σπούδασε στο Κέµπριτζ (αγγλική φιλολογία) και συνέχισε τις σπουδές του στην Άρσεναλ (ποδόσφαιρο). Ξεκίνησε να δουλεύει ως δάσκαλος, πριν αρχίσει να γράφει µυθιστορήµατα που έγιναν µπεστ σέλερ σε ολόκληρο τον κόσµο: High Fidelity (Εκδόσεις Πατάκη, 1996), Για ένα αγόρι (Εκδόσεις Πατάκη, 1999), Πώς να είσαι καλός (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), Η κάθοδος των τεσσάρων (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), Πίκρα (Εκδόσεις Πατάκη, 2009), Η Τζούλιετ, γυµνή (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), Αστείο κορίτσι (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), το αυτοβιογραφικό Ο πυρετός της µπάλας. Το τελευταίο του μυθιστόρημα Ακριβώς σαν εσένα κυκλοφόρησε το 2020 (Εκδόσεις Πατάκη, 2022). Το High Fidelity µεταφέρθηκε µε εξαιρετική επιτυχία στον κινηµατογράφο, µε πρωταγωνιστές τον Τζον Κιούζακ και την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, και guest star τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Έχει γράψει επίσης το 31 Songs (ένα βιβλίο µε δισκοκριτικές, που ήταν υποψήφιο για το βραβείο του National Book Critics Circle, 2002) και µια συλλογή µε βιβλιο-κριτικές µε τίτλο The Complete Polysyllabic Spree. Επιπλέον, είναι συγγραφέας της συλλογής διηγηµάτων Otherwise Pandemonium και επιµελητής των συλλογών My Favourite Year και Συνοµιλώντας µ’ έναν άγγελο (Εκδόσεις Πατάκη, 2004). Το 1999, η Αµερικανική Ακαδηµία Τεχνών και Γραµµάτων απένειµε στον Χόρνµπυ το βραβείο E. M. Forster, ενώ το 2002 ο ίδιος απέσπασε το βραβείο W.H. Smith. Έχει γράψει επίσης το σενάριο της ταινίας Μια κάποια εκπαίδευση. Ο Νικ Χόρνµπυ ζει και εργάζεται στο Χάιµπουρυ του Βόρειου Λονδίνου.

ΣΥΝΟΨΗ

«Τα έχω µε τη γυναίκα της οποίας φυλάω τα παιδιά».
«Και γιατί ντρέπεσαι τόσο πολύ γι’ αυτό;»
«Δεν ντρέποµαι».
«Πόσων ετών είναι;» ρώτησε η µητέρα του.
«Δεν ξέρω».
«Πόσων ετών νοµίζεις ότι είναι;»
«Είναι λιγάκι αγενές αυτό».
«Είναι αγενές να υποθέσεις;» είπε η Γκρέις. «Χωρίς να είναι παρούσα;»
«Κοίτα. Αν έλεγα ότι είναι εξήντα δύο ενώ είναι τριάντα εννέα… θα ένιωθα, δεν ξέρω.  Ότι την προδίδω».
«Νοµίζεις ότι µπορεί να κοιµάσαι µε µια γυναίκα εξήντα δύο ετών;» ρώτησε η Γκρέις. «Αχ, Τζόζεφ» είπε η µητέρα του απελπισµένη.
«Δε νοµίζω ότι κοιµάται πράγµατι µε µια γυναίκα εξήντα δύο ετών» είπε η Γκρέις. «Νοµίζω απλώς ότι επινόησε µια γελοία δικαιολογία για να µη µας πει».


Ένα συνηθισµένο σαββατιάτικο πρωινό σ’ ένα κρεοπωλείο στο Βόρειο Λονδίνο, η Λούσυ και ο Τζόζεφ συναντιούνται στον πάγκο, εκείνη απέξω, αυτός από µέσα. Η Λούσυ είναι καθηγήτρια και µητέρα δύο παιδιών, µε ένα παρελθόν που προσπαθεί να ξεχάσει· ο Τζόζεφ είναι φέρελπις ντιτζέι µε αβέβαιο µέλλον, στο οποίο ίσως πρέπει να αρχίσει να συγκεντρώνεται περισσότερο. Μπορεί να φυτρώσει σε τελείως διαφορετικό έδαφος ένας σπόρος καθοριστικής σηµασίας για τις ζωές τους;
Στο Ακριβώς σαν εσένα ο Νικ Χόρνµπυ στοχεύει στην καρδιά του τι σηµαίνει να ερωτεύεσαι παράτολµα το καλύτερο δυνατό άτοµο – κάποιον που µπορεί να µην είναι καθόλου σαν εσένα. Και το κάνει µε τρόπο έξοχα παρατηρητικό, τρυφερό και τροµακτικά διασκεδαστικό.

«Μια γοητευτική και οξυδερκής ιστορία αγάπης για το τι σηµαίνει να ερωτευτείς κάποιον που είναι το ακριβώς αντίθετό σου».   Sunday Telegraph
«Δώρο ελπίδας για τη µετά την πανδηµία εποχή µας».  Library Journal
«Γοητευτικός και αισιόδοξος!»  Kirkus Reviews
«Τοποθετώντας το µεγαλύτερο µέρος του βιβλίου στο 2016, ο Χόρνµπυ έχει στη διάθεσή του τον καταλύτη που έφερε στο φως το χάσµα στις τάξεις, στις φυλές, στις γενιές: το Brexit.{…} Το βλέµµα του είναι τρυφερό και συγχωρετικό. Η ιστορία του είναι πάνω απ’ όλα ιστορία αγάπης».   The Guardian
«Η πιο απρόβλεπτη ερωτική ιστορία του!»  Entertainment Weekly




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ