ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

 Το βιβλίο Μαθήματα Χημείας είναι ένα μελαγχολικό, συναρπαστικό και γλυκόπικρο ταξίδι που αναφέρεται στην δύναμη της γυναικείας φύσης. Οι γυναίκες θέλουν να τις αγαπούν και να είναι ποθητές από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά επιθυμούν πάνω από όλα να αγαπούν τον εαυτό τους, να αγωνίζονται για τα όνειρα τους και τους στόχους τους. Οι γυναίκες είναι δυνατές και μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα, αρκεί η κοινωνία και οι θεσμοί να τους δώσουν την ευκαιρία να το κάνουν.


    Το βιβλίο προσμετρά όλες τις δυσκολίες που συνάντησαν οι γυναίκες που επιθυμούσαν να είναι κοινωνικά ενεργές όπως οι άντρες, μέσα από ένα τραγικό αλλά και χιουμοριστικό τρόπο σκιαγράφησης μίας ολόκληρης εποχής. Με γοήτευσε πραγματικά μέσα από την απλότητα του το βιβλίο αυτό και σα το προτείνω . Αγάπησα τους περισσότερους χαρακτήρες που αναδύονται μέσα από τις σελίδες του και μίσησα αντίστοιχους χαρακτήρες που το μυαλό τους ήταν κολλημένο στον μεσαίωνα, μόνο που δεν είχαν πυρά για να ρίξουν τις μάγισσες γυναίκες σύμφωνα με τα συμφέροντα τους..
Γυναίκες της δεκαετίας του 50’ και αρχές της δεκαετίας του 60’ που ο ρόλος τους είναι το νοικοκυριό και η ανατροφή των παιδιών αποδέχονται το κοινωνικό τους περιθώριο σαν να είναι κάτι το φυσιολογικό, όπως το καθημερινό στρώσιμο του τραπεζιού για φαγητό. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αφήνουν όλο τον χώρο στους άνδρες που είναι οι κυρίαρχοι όλων των παιχνιδιών. Οι γυναίκες απλά δεν έχουν προσωπική ταυτότητα την εποχή εκείνη! Η λέξη Ισότητα δεν υπάρχει ούτε στο λεξικό.

    Όμως έρχεται με δύναμη μία ηρωίδα διαφορετική, μία ηρωίδα με μεγαλείο ψυχής να φέρει επανάσταση σε μία περίοδο κατακριτέα της γυναικείας φύσης. Η Ελίζαμπεθ είναι επιστήμονας και μέσα από τα μαθήματα χημείας παραδίδει έναν κόντρα τρόπο ζωής με την εποχή της, παρασύροντας πρωτίστως την ίδια σε ένα αιματηρό και βρώμικο λαβύρινθο που με ιδρώτα και δάκρυα θα βγει νικήτρια. Μέσα από μία χαοτική, παθιασμένη ηρωίδα γεννιέται ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι όλα μπορούν να αλλάξουν αλλά θέλουν τον χρόνο τους. Η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη όταν την κυνηγάς και προσπαθείς να αλλάξεις εσύ, ο διπλανός σου και κατ’ επέκταση η κοινωνία. Και η Χημεία; Που βρίσκεται η Χημεία; Μα που αλλού; Στο ΜΥΑΛΟ του κάθε ανθρώπου και για αυτό ερωτευόμαστε…… Πραγματική Χημεία!
    Το αγάπησα το βιβλίο αυτό γιατί είναι όντως ευφυές και αστείο. Το αγάπησα γιατί συνδυάζει την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι της ανθρώπινης φύσης , το μεγαλείο της καρδιάς κάποιων ανθρώπων αλλά και την ανθρώπινη βλακεία και την κουτοπονηριά που βασιλεύει στο μεγαλείο της. Ο Μισογυνισμός, η Θρησκεία, ο Φανατισμός και η Χημεία χορεύουν σε ένα μουσικό κομμάτι που όταν σταματήσει η μουσική υπάρχει μόνο μία καρέκλα για τον νικητή…. Και φυσικά η Χημεία είναι η νικήτρια. Όλα είναι θέματος Χημείας και όλα στηρίζονται στην Χημεία!! Οι ανθρώπινες σχέσεις, ο ερωτισμός, το φαγητό που θα σερβιριστεί στο τραπέζι, ο αθλητισμός και όλα τα υλικά που δημιούργησαν οι Χημικοί για μία πιο άνετη ζωή. Μην ξεχνάτε ότι η Χημεία εμπνέεται από την φύση, την μιμείται, την αντιγράφει και επιφέρει τεράστιες ανακαλύψεις για την ανθρώπινη κοινωνία.
    Η Bonnie Garmus έχει γράψει ένα επιδέξιο μυθιστόρημα στηριζόμενη σε αυτό που γνωρίζει πολύ καλά…. στην Τεχνολογία, στην Ιατρική και στην Εκπαίδευση καθώς και στην Κωπηλασία! Είναι ένα βιβλίο με έντονα χρώματα σαν αυτά που κοσμούν το εξώφυλλο του και σαγηνεύουν τους αναγνώστες. Είναι ένα βιβλίο ανάλαφρο αφενός μεν που διαβάζετε με χαλαρή διάθεση αφετέρου δε, τόσο διδαχτικό που γυρίζοντας τις σελίδες του γελάς, θυμώνεις και βάζεις ή να το θέσω καλύτερα διαμορφώνεις τους στόχους σου! Είναι ένα βιβλίο που όταν βγεις από το ποτάμι θα τινάξεις τα νερά για να το πάρεις αγκαλιά!

Βιβλίο : Μαθήματα Χημείας (ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Συγγραφέας: Bonnie Garmus
Εκδόσεις: Μεταίχμιο (www.metaixmio.gr)
Love Book Diary : Παρασκευή Παρίσση

Bonnie Garmus

    Η Bonnie Garmus (Μπόνι Γκάρμους) είναι κειμενογράφος/διευθύντρια δημιουργικού και έχει εργαστεί για πλήθος πελάτων στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, με βασικό αντικείμενο την τεχνολογία, την ιατρική και την εκπαίδευση. Είναι κολυμβήτρια ανοιχτής θαλάσσης και κάθε φορά προσπαθεί να μην σκέφτεται μαζί με τι άλλο μπορεί να κολυμπάει, αν και έχει αποκτήσει φιλίες με φώκιες και δελφίνια, και μια φορά της είχε δείξει πώς να διασχίσει μια κατασκότεινη λίμνη ένας πολύ ευγενικός κύκνος. Κατάγεται από το Σιάτλ όπου ήταν πρωταθλήτρια κωπηλασίας, έχει ζήσει στην Ελβετία και την Κολομβία και έχει την τύχη να έχει δύο ατρόμητες κόρες. Πλέον ζει στο Λονδίνο με τον σύζυγο και τον σκύλο τους, τον 99.



Περιγραφή βιβλίου
Η χηµικός Ελίζαµπεθ Ζοτ απέχει πολύ από τη µέση γυναίκα. Μάλιστα, η Ελίζαµπεθ Ζοτ θα ήταν η πρώτη που θα επεσήµαινε πως δεν υπάρχει µέση γυναίκα. Βρισκόµαστε όµως στις αρχές της δεκαετίας του ’60, και η ανδροκρατούµενη οµάδα της στο Ινστιτούτο Ερευνών Χέιστινγκς στο οποίο εργάζεται έχει µια εντελώς αντιεπιστηµονική άποψη για την ισότητα. Με εξαίρεση το µεγάλο αστέρι της επιστηµονικής κοινότητας, τον Κάλβιν Έβανς, υποψήφιο για το Βραβείο Νόµπελ. Ο Έβανς είναι µοναχικός, ιδιοφυής, συµπονετικός αλλά και άγαρµπος. Και την ερωτεύεται, µα για τι άλλο, για το µυαλό της. Πραγµατική χηµεία!
Όπως όµως η επιστήµη, έτσι και η ζωή είναι απρόβλεπτη. Μερικά χρόνια αργότερα η Ελίζαµπεθ Ζοτ θα βρεθεί ανύπαντρη, µε ένα παιδί κι έναν σκύλο, να παρουσιάζει –όλως παραδόξως– την πιο επιτυχηµένη εκποµπή µαγειρικής της τηλεόρασης. Η ασυνήθιστη προσέγγισή της απέναντι στη µαγειρική αποδεικνύεται επαναστατική. Όσο όµως το κοινό της µεγαλώνει τόσο µεγαλώνει και η δυσαρέσκεια ορισµένων. Γιατί απ’ ό,τι φαίνεται η Ελίζαµπεθ Ζοτ δεν µαθαίνει στις γυναίκες µόνο τα µυστικά της κουζίνας, αλλά κυρίως τους µαθαίνει ότι η θέση µιας γυναίκας είναι έξω από αυτήν. Τις προκαλεί να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Γνωρίστε την αντισυµβατική, την ασυµβίβαστη Ελίζαµπεθ Ζοτ.

Το βιβλίο πρόκειται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη με πρωταγωνίστρια την Brie Larson, ενώ το σενάριο υπογράφει η σεναριογράφος της ταινίας «Έριν Μπρόκοβιτς».

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η γραφή της Garmus είναι εκπληκτική. Τα οξυδερκή της σχόλια για τη ζωή, τη θρησκεία, τον φανατισμό, τον μισογυνισμό και την ανθρώπινη βλακεία καταλήγουν σε αξιομνημόνευτα αποφθέγματα. Ετοιμαστείτε να γελάσετε, να κλάψετε και να αγαπήσετε την Ελίζαμπεθ για πάντα.
Book Reporter

Η Garmus γοητεύει. Έχει δημιουργήσει ένα αξέχαστο σύνολο πεισματάρικων, ιδιόρρυθμων χαρακτήρων. Μας παραδίδει ένα αστείο μυθιστόρημα ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόμαστε.
Washington Post

Γοητευτικό, ελπιδοφόρο, και γεμάτο ενέργεια! Κι ένας από τους ήρωες είναι αυτός ο υπέροχος σκύλος! Απολαυστικό!
People Magazine

Ακαταμάχητο, χορταστικό και γεμάτο ορμή. Σου θυμίζει ότι πάντοτε η αλλαγή χρειάζεται χρόνο και πάθος.
New York Times






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ