ΒΙΒΛΙΟ: Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

 

Ο Αναρχικός Τραπεζικός είναι το βιβλίο του Καλοκαιριού. Ναι, είναι το βιβλίο που προτείνω σε όλους τους αναγνώστες που θέλουν ορμητικά να ξεφύγουν από την καθημερινότητα τους ετούτη την εποχή, να χαλαρώσουν λίγο από τις υποχρεώσεις τους και να πάρουν ένα βιβλίο να ψυχαγωγηθούν. Ο Αναρχικός είναι το βιβλίο που θα κάνει κάθε απαιτητικό αναγνώστη να χαμογελάσει ή να ξεκαρδιστεί στα γέλια κολυμπώντας στις σελίδες του Τραπεζικού. Σημείωση: Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χείλη του αναγνώστη θα αλλάξουν σχήμα και οι μυς του θα συσπαστούν στους ρυθμούς του Death is Not the End του Nick Cave, στην ποίηση των αισθήσεων!



Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 14 Μαΐου του 2024 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το αντίτυπο υπογράφει ο δημιουργικότατος Μάρκος Κρητικός. Είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με αστυνομικά στοιχεία που με κολασμένο χιούμορ περιγράφει τη ζωή ενός συνηθισμένου ανθρώπου. Ενός ανθρώπου της διπλανής πόρτας, του κοινωνικά αποδεχτού, με την οικογένεια του, τη δουλίτσα του, το σπιτάκι του, τα κατοικίδια του και την πεθερά του παραμάσχαλα. Όμως ο τρόπος αφηγηματικής προσέγγισης του συγγραφέα κάνει τη διαφορά σε αυτή την ιστορία. Έτσι ο ήρωας μας, ο Μάρκος είναι σαν να παίρνει βαθιές ανάσες με σκοπό να φέρει εις πέρας το μακρύτερο μακροβούτι ώστε να απομακρυνθεί από τις ηθικές και κοινωνικές συμβάσεις του πρότερου βίου του. Θα τα καταφέρει; Χμμ σίγουρα θα κληρονομήσει πληγές από όλες τις μάχες που έχει αποφύγει και από αυτές που θα αντιμετωπίσει με τους συμπρωταγωνιστές του και τα βοηθητικά στοιχεία που τον περικυκλώνουν σε μια φευγαλέα ιστορία πάθους, πόθου, μυστηρίου και κωμικοτραγικών στοιχείων. ΦΕΡΩ ΠΛΗΓΕΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΦΥΓΑ του Φερνάντο Πεσόα που έχει αδυναμία ο συγγραφέας του δημιουργού του Αναρχικού Τραπεζικού.


ΕΙΜΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. ΕΙΜΑΙ, ΔΗΛΑΔΗ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΜΑΞΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΜΙΜΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ.

 


    Από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης νιώθει τον παλμό του ήρωα.... αλλά και του δημιουργού του. Το χιούμορ είναι το κυριότερο συστατικό της συνταγής που προετοιμάζεται να γευτεί ο καλεσμένος του. Το αποτέλεσμα γευστικότατο αφού η αναλογία του αλατιού και της ζάχαρης είναι στις καλύτερες ποσότητες που του αναλογούν. Έχει ζάχαρη για να σε ζαχαρώνει εκεί που πρέπει και αλατάκι για να είναι πιο νόστιμο στις σκέψεις που κατρακυλούν σαν τα χαλικάκια στον κατήφορο. Και τα δυο είναι εξίσου σημαντικά και απολαυστικά. Το αστείρευτο χιούμορ ή καλύτερα το ακαταμάχητο ταίριαξε σαν γάντι με την ιδιοσυγκρασία μου καθώς φανερώνει όλες τις αλήθειες που αιωρούνται, αλλά δεν ομολογούνται λόγω καθωσπρεπισμού. Συγκινήσεις χωρίς λίγο παρανομία είναι σαν την άμαξα που θέλει να ξεκινήσει μια διαδρομή αλλά δεν έχει τους τροχούς της, άρα ομιλούμαι για κολοκύθα που δε βρέθηκε η νεράιδα με το μαγικό της ραβδί να τη μεταμορφώσει.

Ο ΟΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ.

Ούτε Πρίγκιπες με Βασιλική υπηκοότητα υπάρχουν στην ιστορία μας, ούτε δράκοι αλλά κοινοί θνητοί που ζουν σε μια παλιά μονοκατοικία στα Πατήσια, που μέσα από τη ζωή τους αντανακλάται μια ολόκληρη σύγχρονη εποχή που η εγκληματικότητα της Αθήνας και η οικονομική κρίση συνεχίζει το ατέλειωτο ταξίδι της. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση περιγράφεται η υπόθεση του Τραπεζικού Μάρκου για να είναι πιο άμεση στην κατανόηση και να δημιουργεί πιο έντονη συναισθηματική έκκληση στον αναγνώστη. Ο κύριος Κρητικός έχει καταφέρει το ακατόρθωτο πλέον. Και αυτό ποιο είναι; Να γελάσει με την ψυχή του ο αναγνώστης που ζει τη δική του καθημερινότητα με τα προβλήματα της. I look inside myself and see my heart is black ( Rolling Stones ).

 Οι εσωτερικοί μονόλογοι του ήρωα μας είναι το καλύτερο μέσον ώστε να αντιληφθείς το χάος που επικρατεί απέναντι στην πραγματικότητα. Όλες οι τρομερές ιδέες του τις φανερώνει με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο. Είναι βιωματικό αναρωτιέμαι; Ναι σίγουρα σε κάποια σημεία η προσωπικότητα του δημιουργού ξεπερνάει την πραγματικότητα καθώς πλέει με την ακόρεστη φαντασία του.

Οι προτιμήσεις του κ. Κρητικού σε μουσικά άσματα δεν μπορούν να μην σημειωθούν στις σελίδες και αυτού του βιβλίου. Έτσι κι αλλιώς όποιος έχει διαβάσει προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα γνωρίζει ότι είναι μια τακτική που αγαπάει να την ακολουθεί. Όπως πάντα αναφέρει και κάποιον τίτλο λογοτεχνικού βιβλίου ή συγγραφέα στις ιστορίες του και σε οδηγεί και σε άλλες λογοτεχνικές επιλογές μέσα από τους ήρωες του. Ο σέντερ φορ δολοφονήθηκε το σούρουπο του Μονταλμπάν, είναι ένα βιβλίο που έχω σημειώσει και φυσικά δεν σας κρύβω ότι έχει την σημασία του στην εξέλιξη της ιστορίας του Αναρχικού.

ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ Ν ΄ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΓΩ ΣΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΚΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΠΟΔΟΠΑΤΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ.

Κάθε κεφάλαιο έχει τον δικό του τίτλο και περιεχόμενο. Κάθε συμβάν είναι ένα εμπόδιο που ο ήρωας μας πρέπει να υπερπηδήσει για να βοηθήσει την εξέλιξη της ιστορίας μας. Τα εμπόδια αυτά τον μετατρέπουν σε έναν αδίστακτο κυνηγό δόξας και ηδονής με αποτέλσμα να οδηγείται σε μια αδιέξοδη κόντρα ανάμεσα στη δημόσια και ιδιωτική του ζωή. Αυτό όμως που τον κάνει αγαπητό, τον μεσήλικα ήρωα μας είναι το σαρκαστικό χιούμορ του δημιουργού που τον σμιλεύει μέσα στην κοσμοθεωρία του και τον απελευθερώνει με έναν τρισδιάστατο χαρακτήρα άκρως αγαπητό από το αναγνωστικό κοινό, γιατί οι αλήθειες του είναι οι αλήθειες όλων μας.

Μέσα από μια μεστή, κινηματογραφική γραφή ο κ. Κρητικός δίνει ένα ταξίδι γέλιου και ψυχαγωγίας απλόχερα σε όποιον επιθυμεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα με εισιτήριο ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο που η πλοκή της ιστορίας έχει και ρεαλιστικά στοιχεία πέρα από τη μυθοπλασία. Ο λόγος του περίτεχνος και συνδυαστικός, γιατί παντρεύει αταίριαστες λέξεις δημιουργώντας ενιαίες εικόνες που δεν μπορείς να τις σκεφτείς!

  Για τους νεοφερμένους ταξιδιώτες συμβουλεύω να κάτσουν αναπαύτηκα στη σεζλονγκ τους αν έχουν και με ένα δροσιστικό ποτό συντροφιά να ξεκινήσουν το ταξίδι τους αυτό.

Εις στο επανιδείν!

ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΗΔΟΝΗΣ. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΤΣΕ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΕΙ…….

ΒΙΒΛΙΟ: Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ (ΟΙ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (www.metaixmio.gr)

Μάρκος Κρητικός


    Ο Μάρκος Κρητικός γεννήθηκε στη Χίο το 1968. Κατάγεται από την Τήνο και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός και εργάστηκε 3.421 μέρες στον τραπεζικό τομέα. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα: Απιστία μετά φόνου (Νεφέλη, 2013), Άρση απαγορευτικού (Νεφέλη, 2014), Δεύτερη εκτέλεση (Νεφέλη, 2016), Κάνε τον σταυρό σου (Νεφέλη, 2018) και Το μπλουζ της πεταλούδας (Μεταίχμιο, 2021). Είναι συντάκτης της στήλης για την αστυνομική λογοτεχνία στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ο αναγνώστης.





Περιγραφή βιβλίου

    Ο Μάρκος, ένας μεσήλικας τραπεζικός υπάλληλος, ζει με την Έλσα σε μια παλιά μονοκατοικία στα Πατήσια. Ύστερα από δέκα χρόνια γάμου, ο καιρός περνάει χωρίς ενδιαφέροντα και συγκινήσεις. Η απέχθεια για τη δουλειά του, η επίγνωση της χαμένης νεότητας και οι επισκέψεις της εριστικής πεθεράς του τον βυθίζουν στην εσωστρέφεια. Απρόσμενα γεγονότα τον παρασύρουν σε αλυσιδωτά ψέματα και παρορμητικές αντιδράσεις που τον καταδικάζουν σε μια ζωή για την οποία δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό. Απαλλαγμένος από συζυγικές υποχρεώσεις και τραπεζικούς εφιάλτες αλλά σε πλήρη συναισθηματική σύγχυση, θα οδηγηθεί σε μια απεγνωσμένη απόφαση…
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται με χιούμορ τη φυγή ενός συνηθισμένου ανθρώπου από τις ηθικές και κοινωνικές συμβάσεις του πρότερου βίου του.




    Είμαι τραπεζικός υπάλληλος. Είμαι, δηλαδή, ο τελευταίος τροχός της αμάξης σε μια εταιρεία νόμιμης τοκογλυφίας. Ο όρος «τραπεζικός» φέρνει αυτόματα στο μυαλό μου σοβαρές ψυχωτικές διαταραχές ως υπεύθυνος για πάσης φύσεως ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμούς που αργά ή γρήγορα οδηγούν σε μείζονα κατάθλιψη. Έχω αποδεχτεί ότι είναι το πιο βαρύ φορτίο που πρέπει να κουβαλήσω σ’ αυτή τη ζωή, για να πάρω το καρμικό μου μάθημα και να γίνω καλύτερος άνθρωπος στην επόμενη.


Για το Love Book Diary






Iπποκράτους 118, Τ.Κ.11472 Αθήνα
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Τ.Θ. 21001, Τ.Κ.11410 Αθήνα
+30 211 3003500






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΒΙΒΛΙΟ: ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ