ΒΙΒΛΙΟ: ΤΣΙΓΑΡΟ ΒΑΡ

 

Τσιγάρο Βαρ και μικρο -ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ αναδύονται από τον καπνό του τσιγάρου του κύριου Σπύρου Κιοσσέ. Διηγήματα που διαλύονται με τη δύναμη του άνεμου στο βαθύ μπλε του ουρανού. Μπλε και το εξώφυλλο του βιβλίου με τη γραία κυρία να εικονίζεται αντικρίζοντας το θεατή με το σπινθηροβόλο βλέμμα της. ΤΣΙΓΑΡΟ ΒΑΡ ο τίτλος του, όπως ο νταλκάς που έχει ο κάθε άνθρωπος που περπατά στη γη. Όμως τολμώ να επέμβω, να τον αλλάξω, να τον ζυμώσω και να τον φουρνίσω σε εσάς με άσπρα κεφαλαία γράμματα και με τίτλο «ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ» δικές του, δικές μου, δικές μας.



Ο Σπύρος Κιοσσές επιχειρεί μέσα από τα διηγήματα του να ζωντανέψει ήρωες με δευτερεύοντες ρόλους. Όλοι οι ήρωες είναι αυθεντικοί και διαγράφουν ή επηρεάζουν την πορεία της κάθε ιστορίας. Έτσι κι αλλιώς χωρίς αυτούς τους ρόλους οι πρωταγωνιστές δεν έχουν θέση στο έργο του. Μέσα από τις ολοκληρωμένες μικρές ιστορίες δίνει φωνή σε ανθρώπους σημαντικούς στο οικογενειακό και κατ επέκταση φιλικό περιβάλλον, ανθρώπους αθόρυβους που κατάφεραν να στιγματίσουν ή να επηρεάσουν μια παιδική ψυχή. Όλα τα μικρο- διηγήματα του δημιουργούν μια αίσθηση στον αναγνώστη ότι παίρνοντας ένα διαβήτη και περιστρέφοντας τον γύρω από τον εαυτό του, στο τέλος δημιουργεί έναν κύκλο που μέσα χωρούν όλα τα βιώματα ενός ανθρώπου. Είναι βιωματικό βιβλίο; Θα μπορούσε ναι και αν δεν ισχύει μια τέτοια υπόθεση, τότε ο πυρήνας φαίνεται πεντακάθαρα στο τέλος του. Προσωπικές αλήθειες, κοινωνικά αποδεκτές πεποιθήσεις, έντονες, ζωντανές εικόνες μετουσιώνονται και λάμπουν από απλές λέξεις. Οι ρίζες του αφηγητή, η οικογένεια, τα ζώα είναι η γλυκιά γεύση που μένει μετά την ανάγνωση. Υπάρχουν ιστορίες άκρως ρεαλιστικές και υπάρχουν στην αντίπερα όχθη αλληγορικές που σε ταράζουνε. Σε ένα όμως είμαι σίγουρη συνέχεια ότι μαθαίνεις αναγνώστη από τα κείμενα που επιλέγεις να διαβάσεις!



    Μελετώντας το βιβλίο συνειδητοποιεί ο καθένας ότι ο αφηγητής της ιστορίας είναι Βορειοελλαδίτης, είναι γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα και η μυρωδιά του τσιγάρου διαρκεί όσο οι μικρές ιστορίες του. Μικρές και ολοκληρωμένες. Υπάρχει ένα επεισόδιο, μια περιπέτεια και ένα συναίσθημα. Κάποιες ιστορίες σε εκπλήσσουν λόγο ευφυΐας. Κάποιες ταυτίζεσαι και κάποιες γίνεσαι απλώς θεατής. Αλλά σε όλες υπάρχει συμμετρία σημειωτέον βεβαίως ότι στον περιορισμό των λέξεων, του τόπου και του χρόνου πλάθεται ένας συναισθηματικός κόσμος από το γεγονός. Σας φαίνεται εύκολο; Όχι βέβαια είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του διηγήματος αλλά αν έχεις τη δημιουργική δύναμη να το πλάσεις τότε έχει άρτιο αποτέλεσμα, άρτιο στο να αναδείξεις τα συναισθήματα και τις εικόνες χωρίς να τις πεις. Εκεί με κέρδισε ο δημιουργός και στο τέλος χαμογέλασα!

Έχω τρεις κόσμους. Μία θάλασσα, έναν ουρανό κι έναν πράσινο κήπο: Τα μάτια σου. Θα μπορούσα, αν τους διάβαινα και τους τρεις, να σας έλεγα που φθάνει ο καθένας τους(  Βρετάκος).

Παίρνοντας αυτούς τους στίχους από μια ιστορία του συγγραφέα οδηγούμαστε στη πεποίθηση ότι όχι μόνο αγαπάει την ποίηση, αλλά είναι εμφανή η επιρροή της πάνω του. Την χρησιμοποιεί ως εργαλείο αντλώντας τη δύναμη των λέξεων ζωντανεύοντας συναισθήματα μιας άλλης εποχής που ζουν σαν σποράκια στο γόνιμο έδαφος ρομαντικών ανθρώπων. Ανθρώπων που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε νεότερους. «Τσιγάρο βαρ» μια δροσερή έκπληξη για αναγνώστες που επιθυμούν να χαθούν σε ένα μεγάλο αριθμό μικρο-διηγημάτων!!

ΒΙΒΛΙΟ: ΤΣΙΓΑΡΟ ΒΑΡ (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΙΟΣΣΕΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


  

Σπύρος Κιοσσές

Ο Σπύρος Κιοσσέςείναι Αναπληρωτής Καθηγητής θεωρίας της λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων, ενώ επιστημονικά, κριτικά και λογοτεχνικά δημοσιεύματά του έχουν φιλοξενηθεί στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο.

 


Περιγραφή βιβλίου

    Μακρινές θείες, γειτόνισσες, πλανόδιοι πωλητές, περαστικοί, παιδιά, περιθωριακοί τύποι, αδέσποτα, δευτερεύοντες χαρακτήρες που αξιώνουν τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν, όσο κρατάει κι η ανάγνωση των αφηγημάτων που απαρτίζουν τη συλλογή.
Μικροϊστορίες, δηλαδή «ιστορίες σύντομες σε έκταση» αλλά και «ιστορίες των μικρών αυτού του κόσμου». Που μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι –έχεις τσιγάρο;– κάνουν ένα φευγαλέο πέρασμα από τη ζωή και την αντίληψη του αφηγητή.




    Την παρατηρούσα όρθια, ακουμπισμένη στον τοίχο, να ρουφάει το τσιγάρο, σχηματίζοντας βαθιές κοιλότητες στα μάγουλα και κοιτώντας τον καπνό που φυσούσε να διαλύεται μπροστά της. Δυο πιθαμές σώμα όλη κι όλη, απροσδιόριστης ηλικίας. Στη δυσκολία να μαντέψεις τα χρόνια της συνέβαλλε και το κενό από δόντια στόμα, αλλά και οι αμέτρητες ρυτίδες του προσώπου της. Ποτάμια βαθιά της χαράκωναν το δέρμα· νερά παχύρρευστα κι ορμητικά, που διακλαδίζονταν σε δεκάδες παραποτάμους, μεταφέροντας, λες, στις κοίτες τους μια σκούρα ιλύ, αρχέγονη. Το βλέμμα της, πάντως, πέταγε σπίθες.
Απόσπασμα από το βιβλίο

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Ο Σπύρος Κιοσσές μάς αποκαλύπτει το λεπτό του χιούμορ, μας δίνει με φινέτσα αξιομνημόνευτα περιστατικά, αλλά πρωτίστως μιλάει στην καρδιά με αλήθεια.
Καθημερινή

Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση












Iπποκράτους 118, Τ.Κ.11472 Αθήνα

Διεύθυνση αλληλογραφίας: Τ.Θ. 21001, Τ.Κ.11410 Αθήνα

+30 211 3003500



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΙΒΛΙΟ: ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΒΙΒΛΙΟ: Ο ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ