ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΡΔΙΑΣ

 

Ολική έκλειψη καρδιάς είναι το καινούργιο βιβλίο της Μαρίας Παναγοπούλου, το οποίο διαδραματίζεται στην χαρακτηριστική, παρεξηγημένη αλλά και αξέχαστη δεκαετία του 80’ που έχει μείνει στην ιστορία για το lifestyle της για τους νεότερους, αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν μία έντονη πολίτικο –οικονομική δεκαετία με μεγάλες κοινωνικές αλλαγές για αυτούς που την έζησαν και την θυμούνται με νοσταλγία και  χαμόγελο στα χείλι.



Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου δεν μπορούσα να μην αναπολώ χαρακτηριστικές εκφράσεις, όπως το Βασικά καλησπέρα σας και το εξαιρετικά αφιερωμένο όπως έλεγε ο Στάθης Ψάλτης στον πειρατικό σταθμό στην ταινία, τα ελληνικά και ξένα τραγούδια της εποχής, τις τρομερές συναυλίες, τις αφιερώσεις στο ραδιόφωνο που έκανες για να σε ακούσει ο φίλος σου, τις disco, τις στιλιστικές επιλογές , τις πολιτικές αλλαγές αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι τις θυμάμαι χωρίς να τις έχω ζήσει, αφού είμαι παιδί των 90’. Η σκυτάλη που έδωσε η μια δεκαετία στην άλλη σφράγισε μία ολόκληρη εποχή, που οι πιο νέοι την έζησαν μέσα από τις βιντεοκασέτες, από τους θείους και τους γονείς τους και βασικά από τα παιδιά των 80’ που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους..

Να έχεις γύρω σου ανθρώπους που να σε κάνουν να θέλεις να είσαι καλύτερος.


    Ο στόχος της συγγραφέας μπορώ να πω ότι επετεύχθη μέσα από το κείμενο της και μέσα από την ιστορία των 5 φίλων, αφού ανάδειξε μία ολόκληρη εποχή αλλά ταυτόχρονα τόνισε την αθωότητα και την φιλία που ακόμη δεν είχαν πληγεί από το συμφέρον και από τον φόβο. Οι φίλοι της καρδιάς, οι κολλητοί όπως χαρακτηριστικά λέγονταν τότε ήταν πάντα δίπλα σου ακόμη και αν ο έρωτας τους έκλεβε από την παρέα σου. Μέσα από μία έκλειψη, μέσα από ένα φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει την φωτεινότητα σου, όπως είναι ο έρωτας και να εισέρθεις στην σκιά ενός άλλου ατόμου που μόνο ένας παρατηρητής μπορεί να το δει, δηλαδή οι φίλοι σου στηρίζεται όλη η ιστορία του βιβλίου μας, με τον επιτυχημένο τίτλο Ολική Έκλειψη Καρδιάς.




              Total eclipse of the heart (Μπόνι Τάιλερ)

 

 Your love is like a shadow on me all of the time (all of the time)….

 I don't know what to do and I'm always in the dark

Η σχέση της αφήγησης με την πραγματικότητα είναι ρεαλιστική ακόμη και αν η εξέλιξη της ιστορίας δεν είναι η αναμενόμενη για τον αναγνώστη, αφού πρόκειται για μία περιπέτεια που μπορεί να έχει φόντο τον Πειραιά, όμως έχει ανατροπές που δεν τις υπολογίζεις και το μυθοπλαστικό στοιχείο έρχεται και παντρεύεται όμορφα μέσα από τους διαλόγους, από την γλώσσα, τις περιγραφές και το ύφος της εποχής.

Μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο γνώρισα την γραφή της συγγραφέως και μέσα από την ιστορία της Αρετούλας ( Συννεφούλας)  ταξίδεψα σε ένα παραμύθι που είχε δράκους, πρίγκιπες και πριγκίπισσες μιας άλλης εποχής. Η ροή της ιστορίας είναι γρήγορη, διαβάζεται εύκολα και δεν θα σας κουράσει καθόλου.

Βιβλίο : Ολική έκλειψη καρδιάς (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Μαρία Παναγιωτοπούλου

Εκδόσεις : Ψυχογιός (www.psichogios.gr)

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση


Συγγραφέας


Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το πραγματικό της επίθετο είναι Παναγοηλιοπούλου, αλλά, όταν σε ηλικία 19 ετών άρχισε να εργάζεται στο ραδιόφωνο, αναγκάστηκε να το περικόψει αφού ήταν γλωσσοδέτης για τους παραγωγούς των εκπομπών. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και συνεργάστηκε με περιοδικά και με την πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του STAR, «Star Cafe». Ο γάμος και η γέννηση του γιου της έβαλαν για κάποια χρόνια σε δεύτερη μοίρα την καριέρα, καθώς επέλεξε συνειδητά τον ρόλο της full time μαμάς, ξεδίνοντας μέσα από το καθημερινό γράψιμο ιστοριών που κατέληγαν πάντα στα συρτάρια της. Όταν ο γιος της μεγάλωσε αρκετά, επέστρεψε στη δουλειά της επιλέγοντας «το πιο μαγικό κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης», όπως το αποκαλεί, δηλαδή αυτό που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες. Σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο των δημοσίων σχέσεων και της επικοινωνίας, αρθρογραφεί και διατηρεί το προσωπικό της blog thisimarias.com. Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα και περήφανη μανούλα του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα, που είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Η ΠΕΝΘΕΡΑ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Μερικές φορές αισθάνομαι κι εγώ κουρασμένη ακούγοντας τον ήχο των δακρύων μου. Άλλες, φοβάμαι πως τα καλύτερά μας χρόνια έχουν ήδη περάσει. Μα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Βιώνω μια ολική έκλειψη καρδιάς. A total eclipse of the heart.

Ιούλιος 1983. Μια παρέα, φίλοι από τον Πειραιά από την παιδική τους ηλικία, ταξιδεύει για την Τήνο. Ενώ βρίσκονται εν πλω, ο σύντροφος της Αρετής εξαφανίζεται μυστηριωδώς και οι αρχές θεωρούν πως έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θάλασσα και πνίγηκε.

Ιούλιος 1988. Η Αρετή παντρεύεται αιφνιδιαστικά με έναν συνάδελφό της και προσκαλεί τους φίλους της στο νέο της σπίτι. Το έκτακτο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ανατρέπει μέσα σε μια στιγμή τα πάντα! Τα θαμμένα ψέματα βγαίνουν ορμητικά στην επιφάνεια. Οι λανθασμένες επιλογές τού χθες στοιχειώνουν το σήμερα. Η φιλία συγκρούεται μετωπικά με τον έρωτα…

Μια καταιγιστική περιπέτεια με φόντο την αστραφτερή δεκαετία του ’80. Το θρυλικό πάρτι του Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη και το λούνα παρκ Ροντέο στο Καλαμάκι. Οι πούλιες και τα ξεβαμμένα τζιν. Οι περμανάντ, οι φράντζες και οι χαίτες-λασπωτήρες. Οι θρυλικές ατάκες, οι μουσικές και οι ταινίες. Όλα μαζί μάς μεταφέρουν σε μια εποχή χωρίς κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο και σόσιαλ μίντια. Τότε που τα απλά πράγματα ήταν «και πολλή φάση, δικέ μου». Τα φιλαράκια «την έβρισκαν» να τα λένε από κοντά. Οι ερωτευμένοι επικοινωνούσαν με τραγούδια «αφιερωμένα εξαιρετικά». Και οι άνθρωποι, «βασικά», κοιτάζονταν στα μάτια…

Η ΖΩΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ



Εξαιρετικά Αφιερωμένο.......!!
total eclipse of the heart



Για το Love Book Diary







.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ