ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΦΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

 

Η ζωή είναι απρόβλεπτη και παίζει τα πιο τρελά παιχνίδια στην πορεία ενός ανθρώπου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα επιλογής, αλλά η μοίρα τους ή να το θέσω καλύτερα οι αποφάσεις των άλλων καθορίζουν την εξέλιξη τους.


 



    Υπάρχουν ζωές, ψυχές που έχουν πονέσει πολύ, που έχουν δακρύσει πολύ, που έχουν ματώσει πολύ και εκεί που σκέφτεσαι τι άλλο μπορεί να τους επιφυλάσσει το μέλλον έρχεται ένα φως , μία ηλιαχτίδα να τους χαμογελάσει. Η δύναμη που παίρνουν από το χρυσό της λάμψης της, τους δίνει την αιτία να δώσουν μια κλωτσιά στον πισινό της ελεεινής, αναθεματισμένης ζωής τους  και να προχωρήσουν μπροστά για να νιώσουν και αυτοί την ευτυχία στο όνειρό τους, την ευτυχία που όλοι δικαιούνται.

Η Αντιγόνη , η ηρωίδα του βιβλίου μας από την ηλικία των 14 χρόνων ζει μόνο πόνο, απόρριψη και ψυχικό αλλά και σωματικό βιασμό. Πόσο να αντέξει αυτή η άβουλη ψυχή που δεν μπορεί να σηκώσει το ανάστημα της προς τους δυνάστες της; Πόσο να αντέξει αυτό το κορίτσι που μεταμορφώνεται σε μια όμορφη γυναίκα, σαν τον μεταξοσκώληκα σε πεταλούδα; Μια γυναίκα που το κορμί της αλλά και η ψυχή της μόνο σκοτάδι έχουν γνωρίσει; Συνήθως η βία και η έχθρα γεννούν στο υπερθετικό βαθμό τα ίδια παιδιά, αλλά αν οι γονείς είναι καλοσυνάτοι από γεννησιμιού τους θα πληρώσουν με το ίδιο αντίτυπο κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν θα τους δοθεί να μην έχουν άλλη επιλογή και εκεί η μοίρα θα ανταποδώσει το κακό…… Χτύπα το φίδι στο κεφάλι …..μόνο όταν το σώμα του φιδιού αποχωριστεί από το κεφάλι, παρόλο που ακόμη θα εκτοξεύει μία σημαντική ποσότητα δηλητηρίου θα είστε σίγουροι ότι θα πεθάνει, γιατί και δέκα κομμάτια να το κόψεις αυτό θα συνεχίσει να σέρνεται.


    Τα φίδια δεν έχουν όρια όταν τρώνε, μπορούν να φάνε μέχρι και να σκάσουν….. άρα είναι υπαίτιοι για τον θάνατό τους…..!!!! Στην περίπτωση που είναι δικέφαλα μπορεί να συναγωνίζονται πιο θα φάει περισσότερο με αποτέλεσμα να δαγκώνονται και το δηλητήριο που εκτοξεύουν να έρθει πάνω τους. Με αφορμή τον τίτλο του βιβλίου ‘’ Χτύπα το φίδι στο κεφάλι’’ που μου έκανε εντύπωση από την αρχή όταν αντίκρισα το αντίτυπο, μπορώ να πω με σιγουριά διαβάζοντας το ό,τι κατάλαβα και θα καταλάβεις και εσύ αναγνώστη ποιος είναι ο ρόλος του… και χαμογέλασα γιατί ο συγγραφέας Γιάννης Φιλιππίδης νιώθω ως αναγνώστρια ό,τι έχει ένα καυστικό χιούμορ στα δημιουργήματα του, αν και εγώ που λειτουργώ πιο συναισθηματικά θα ονόμαζα το βιβλίο Αντιγόνη , όπως το όνομα της ηρωίδας μας που δεν είναι τυχαίο.


Όμως όσα ανθρωπόμορφα τέρατα και αν συναντήσεις στην ζωή σου που μπορεί να σε κατασπαράξουν ή να απομυζήσουν τους νεαρούς χυμούς σου, πάντα μα πάντα με κινητήριο δύναμη την αγάπη και τον έρωτα μπορείς να κυνηγήσεις τα όνειρα σου. Είναι η μεγαλύτερη αιτία της μεταβολής της κινητικότητας του ανθρώπου για να ξεπεράσει τα όρια του και να επαναστατήσει σε αυτό που νιώθει απόρθητο … και όμως είναι κατορθωτό να το αποκτήσεις, το όνειρο σου για να ζήσεις !

Έχω γράψει και άλλη φορά ότι τα βιβλία του κύριου Φιλιππίδη τα απολαμβάνω για ένα πολύ σημαντικό λόγο και ορισμένοι αναγνώστες θα με καταλάβουν. Με ξεκουράζουν… ναι αυτή είναι η σωστή λέξη , μου διώχνουν την κούραση και με αναζωογονούν! Η γραφή του είναι τόσο άμεση, μεστή και προσιτή που νιώθεις ότι πίνεις καφέ μαζί του και σου λέει ο ίδιος την ιστορία που έχει γράψει…. και επειδή έχει σασπένς θέλεις να βάλεις και ένα ποτό για να πάνε τα φαρμάκια κάτω.

ΥΓ: Στο βιβλίο υπάρχουν πολλές ιστορικές αναφορές της νεότερης ιστορίας μας που δένουν όμορφα με το κείμενο.

Βιβλίο: Χτύπα το φίδι στο κεφάλι ( ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας : Γιάννης Φιλιππίδης ( FILLIPIDIS)

Εκδόσεις : Άνεμος Εκδοτική ( www.anemosekdotiki.gr )

Love Book Diary : Παρασκευή Παρίσση


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ



    Ο Γιάννης Φιλιππίδης είναι συγγραφέας και υπεύθυνος εκδόσεων της Άνεμος Εκδοτική. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρίτσου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και επώνυμες ιστοσελίδες. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Από το 2013 αρθρογραφεί κι είναι αρχισυντάκτης στο www.anemosmagazine.gr






Εργογραφία


Aπό την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία του: 

«Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου» (μυθιστόρημα, 2006)

«Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι "αχ"» (μυθιστόρημα, 2008)

«Μα, το ψάρι είναι φρούτο» (οχτώ απρόβλεπτες ιστορίες, για ενήλικους αναγνώστες, 2011)

«Kρατάς μυστικό;» (μυθιστόρημα, 2011) 

«Zωή με λες» (παιχνίδια πεζογραφίας, 2011)

«Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης» (μυθιστόρημα, 2012).     

«Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης» (μυθιστόρημα, 2014)

«Το ασανσέρ των οκτώμιση» (θεατρικό, 2015)

«Κωδικός Ελευθερία» (παιχνίδια πεζογραφίας, 2015)

«Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων» (μυθιστόρημα, 2017)

«Είχε λιακάδα σήμερα» (μυθιστόρημα, 2019)

«Το σπίτι με τις κλειδαριές» (μυθιστόρημα, 2020)


Πολυσυμμετοχικά


«Το προσωπικό μου θέατρο σκιών» (συμμετοχή, ιδιωτική έκδοση Black Duck multiplarte, 2011) 
«Προσωπογραφίες» (συμμετοχή, ιδιωτική έκδοση Black Duck multiplarte, 2011).


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ



Καλοκαίρι του 1944. Το Δίστομο φλέγεται και οι αδίστακτοι ναζί ξεκληρίζουν ανθρώπους, ζώα και περιουσίες. Μέσα από τον όλεθρο και την καταστροφή, ένα δεκατετράχρονο κορίτσι γλυτώνει σαν από θαύμα.

Η ορφανή, πλέον, Αντιγόνη καταλήγει ως ψυχοκόρη σε μια εύπορη οικογένεια αγροτών στη Λιβαδειά, αδυνατώντας να διανοηθεί όσα δεινά τής επιφυλάσσει η Μοίρα. Εξαρτημένη από τα αφεντικά της, θα γνωρίσει τον σωματικό και τον ψυχικό βιασμό, την ταπείνωση και την κακοποίηση σε κάθε της έκφανση.

Μοναδικός συμπαραστάτης και σύντροφός της ο έφηβος γιος τους, ο Λάμπρος.




Φθινόπωρο του 1950. Η εικοσάχρονη Αντιγόνη ταξιδεύει για τη Νέα Υόρκη, αφήνοντας πίσω της όλα όσα την πόνεσαν και την πλήγωσαν ανεπανόρθωτα, όπως και όλα όσα αγάπησε περισσότερο στη ζωή της.

Έχοντας πέσει θύμα μιας ακόμα δολοπλοκίας των ασυνείδητων και αδίστακτων αφεντικών της, η ζωή της ανατρέπεται εκ νέου καθώς οδεύει σε έναν ακούσιο γάμο με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της ομογενή επιχειρηματία Στράτο, που προαποφασίστηκε εν αγνοία της.

Θα ακολουθήσουν όλα την προσχεδιασμένη πορεία τους ή η ζωή θα αποδειχτεί και πάλι απρόβλεπτη;


Ορισμένες από τις σκοτεινότερες στιγμές της Ιστορίας, ποταπά ανθρώπινα ένστικτα, ανηλεής εκμετάλλευση των ανίσχυρων, ένας νέος και ελπιδοφόρος κόσμος και μια αγάπη που θα μπορούσε να αποδειχτεί ισχυρότερη όλων των εμποδίων, είναι μερικά μόνο από τα συστατικά μιας καθηλωτικής και αλησμόνητης αναγνωστικής περιπλάνησης από την πένα του Γιάννη Φιλιππίδη.





 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ