Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

 

Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ είναι το καινούργιο βιβλίου του αγαπητού κύριου Πολίτη, το οποίο είναι μία αναγνωστική πρόταση για όσους αγαπούν τα κοινωνικά βιβλία. Την γραφή του κύριου Πολίτη την γνωρίζω και θα ήθελα να την γνωρίσετε και εσείς ( αν δεν την ξέρετε ήδη), γιατί είναι άκρως απολαυστική, δελεαστική και θα γευτείτε όμορφη Ελληνική Γλώσσα εμπλουτισμένη με το γλυκόπικρο λικέρ της κοινωνίας μας.



Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου χαμογέλασα από την πρώτη σελίδα καθώς θεώρησα ότι θα διαβάσω ένα βιβλίο που θα μου ταιριάξει γάντι. (Μπράβο κύριε Πολίτη σκέφτηκα θα με πάρετε από το χέρι και θα ταξιδέψουμε μαζί στην Βοιωτία και στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, στην έκθεση και στην απογύμνωση της). Ο συγγραφέας ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, γιατί κατάφερε να υφάνει ένα υφαντό με πολύχρωμες κλωστές. Υπάρχουν τα έντονα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά υπάρχουν και τα σκούρα χρώματα του εβένου ξύλου που είναι τόσο σκληρά, μα τόσο σκληρά που τρελαίνεσαι πραγματικά και βυθίζεσαι μαζί τους μέσα στα βρόμικα βαθιά νερά. Το πως συνδέει τους χαρακτήρες και τα γεγονότα με εξίταρε αληθινά. Η ιστορία μας στηρίζεται στην ζωή μιας οικογένειας σε ένα μικρό χωριό της Βοιωτίας και όπως καλά γνωρίζεται στα χωριά γίνονται τα πιο τρομερά γεγονότα για κοινωνικούς σχολιασμούς, αφού περιέχουν τόσο αλατοπίπερο που γλυκαίνεται ο ουρανίσκος! Η ιστορία μιας οικογένειας αρχίζει να ξεδιπλώνεται…..


    Το μαγικό είναι ότι αναλύονται στο βιβλίο τόσο λεπτομερέστατοι  χαρακτήρες που είμαι σίγουρη ότι τους έχω γνωρίσει. Μπορώ να σας πω ειλικρινά μερικούς τους πόνεσα πολύ όπως τη Μαριγώ, τη Στασίνη και άλλους μου δημιούργησαν τέτοια αποστροφή που δεν θα ήθελα να κάτσω ούτε στο ίδιο τραπέζι… αν δεν είναι μαγική πένα αυτή, πείτε μου τι είναι; Θα μου πείτε τόσα ξέρανε τόσα έκαναν…. Όχι…. υπήρχαν και υπάρχουν κοινωνικά στερεότυπα πολύ βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία μας και όταν μία οικογένεια αιμορραγεί από τις ρίζες της, τότε με μαθητική ακρίβεια το σπίτι θα γκρεμιστεί από τα θεμέλια.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με πολύ ειλικρίνεια όσο φωτεινό και σκοτεινό είναι και θίγει κοινωνικά θέματα. Ο ρόλος της γυναίκας που καταπίνει τις πίκρες για να διατηρήσει την φαμίλια της, τον άντρα που πρέπει να είναι κουβαλητής με τους εθισμούς του στα ωραία και απαγορευμένα, τα παιδιά που παίρνουν στοιχεία από τους γονείς τους, τα λάθη που κάνουν και ξανακάνουν ,ενώ το μυαλό τους δεν πήζει με κανένα πηκτικό ένζυμο έρχονται για ξεκινήσει το παραμύθι μας με τίτλο Επισκέπτης. Μα τι εξαιρετικός τίτλος για να περιγράψεις αυτό το βιβλίο που θολώνει από την κάπνα των τσιγάρων; Επισκέπτης έρχεται και στρώνεται το τραπέζι και όλα είναι πεντακάθαρα για να μη μας παρεξηγήσει ο μουσαφίρης μας. Όλα γίνονται για τον επισκέπτη που περιμένουμε για να λυτρωθούμε!

Η ιδέα ή το νόημα που πήρα από το βιβλίο ως αναγνώστρια, είναι ότι πρέπει να ακολουθούμε τα όνειρα μας, την ευτυχία μας και να αγωνιζόμαστε να είμαστε σε μέρη που γαληνεύει η καρδιά μας. Μίση, αδικίες, απέχθειες, ανελευθερίες, εγκλήματα είναι πάθη που φέρνουν διχόνοια, δυστυχία και οδηγούν στην καταστροφή. Τα συμβόλαια διατηρούνται πάντα όταν οι όροι εκπληρώνονται και από τις δυο μεριές!! Ο Επισκέπτης είναι ένα βιβλίο που η μυθοπλασία δένει με την πραγματικότητα τόσο ρεαλιστικά και ηδονικά που ήταν ένα νοερό ταξίδι πλούσιο σε συναισθήματα και εμπειρίες!!! Το ότι υπήρχαν πινελιές σχολίου από τον αφηγητή μου άρεσε αρκετά και χαμογέλασα στα σημεία αυτά!!

Βιβλίο: Ο Επισκέπτης (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Γιώργος Πολίτης

Εκδόσεις : Ψυχογιός (https://www.psichogios.gr/el/)

Love Book Diary : Παρασκευή Παρίσση

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΠΟΛΙΤΗΣ


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΠΟΛΙΤΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε  αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και ζωγραφική, και αργότερα παρακολούθησε επί δύο χρόνια σειρά σεμιναρίων φιλοσοφίας, ψυχολογίας και πολιτικής οικονομίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή μυθιστορηματικών και θεατρικών έργων, ενώ συγχρόνως αρθρογραφεί στον περιοδικό Τύπο και στο Διαδίκτυο. Παράλληλα διδάσκει δημιουργική γραφή (μυθιστορηματική και θεατρική) στο εργαστήρι θεατρικών σπουδών της AnasaArt. Μυθιστορήματα του ιδίου: Ήφαες, Αδελαή; (2011), 24 στιγμές ακραίου πάθους (2017), Το γράμμα που δεν διαβάστηκε ποτέ (2018). Θεατρικά έργα που ανέβηκαν σε θεατρικές σκηνές των Αθηνών: Κορίτσι Διαμάντι, Το Λαχείο.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Η Μαριγώ έφτασε στην εξώθυρα, έπιασε το χερούλι και το έστριψε. Όταν η πόρτα άνοιξε και είδε τον άντρα, ο τρόμος της έγινε πραγματικότητα.

«Εσύ;»
«Εγώ, ποιος ήθελες να ’ναι;»
«Τον σκότωσες… Φονιά, τον σκότωσες!»
Έκανε να τον χτυπήσει με τις γροθιές της προτού περάσει στο σπίτι της μέσα, που μύριζε φαγητό, αλλά δεν πρόλαβε…
Έπεσε λιπόθυμη καταγής.

Η Στασίνη είχε γονατίσει κατάχαμα. Είχε προσπαθήσει πολλές φορές να ξεκολλήσει τα λόγια από την κυρά της για να μάθει τα γεγονότα, αλλά πάντα εκείνη τα έκρυβε σαν να ήταν θησαυρός που ανήκε μονάχα στην ίδια.

Η σχέση των δύο γυναικών παράξενη στα μάτια πολλών, όχι, όμως, και σ’ αυτά της δούλης Στασίνης, που πρόσεχε και αγαπούσε αυτήν που τη διάταζε.

Η ιστορία μιας οικογένειας αρχίζει να ξεδιπλώνεται… Δύο αδερφές που μισήθηκαν και αγάπησαν τον ίδιο άντρα, ένας πατέρας που ανακάλυψε τον έρωτα μακριά από τη γυναίκα του, μια μάνα που επέστρεψε στην πρώτη της αγάπη, μια δολοφονία και, τέλος, μια δούλα με μια κυρά, μπλεγμένες οι δυο σε μια ιδιότυπη σχέση…

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ