ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΜΗΤΣΙΟΣ

 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΜΗΤΣΙΟΣ:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να συνομιλώ με τον συγγραφέα, ηθοποιό και πολυτάλαντο  κ. Θεόδωρο Λιμήτσιο για το βιβλίο του ''ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΣΟΥ''.



Το βιβλίο σας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο.

Θα ξεκινήσω την συζήτηση μας με μία έκφραση που μου έκανε εντύπωση κατά την διάρκεια της ανάγνωση ‘’Όποιου του μέλει να πνιγεί ποτέ του δεν πεθαίνει’’. Θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας.

Με αυτή την παροιμία μεγάλωσα. Την άκουγα από τους παππούδες στο χωριό. Θυμάμαι πως τότε είχανε συμβεί κάποια σοβαρά ατυχήματα σε κάποιους και μόλις μαθαίνανε ότι τελικά είναι ακόμα ζωντανοί πάντα λέγανε: «Ε, όποιου του μέλει να πνιγεί…».

Τελικά ίσως να είχανε και δίκιο.

Τα δυο βιβλία σας η ‘’Μαρουσώ’’ και ‘’Το γέλιο σου’’ αποδεικνύουν ότι η μοίρα ορίζει την ζωή των ανθρώπων. Η ανθρώπινη επιλογή πόσο καθοριστική είναι εντέλει στην πορεία ενός ανθρώπου και πόσο σημαντικός είναι ο από μηχανής θεός που βοηθάει την τελευταία στιγμή;


Η μοίρα άρχισε να με απασχολεί από το πρώτο μου βιβλίο το ‘’Εγώ μεγάλωνα για σένα’’. Στο πρώτο ισχύει το «ότι γράφει δεν ξεγράφει» στο δεύτερο βλέπουμε την πορεία της απεσταλμένης της μοίρας και στο τρίτο το «ότι γράφει μπορεί και ξεγράφει» γιατί θεωρώ πως είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι των πράξεών μας. Βέβαια αν καταφέρουμε να την ξεγελάσουμε, αυτό που ήταν να συμβεί σε εμάς θα περάσει σίγουρα στην επόμενη γενιά. Είναι κάτι σαν το «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Όπως και να έχει πάντως με τη μοίρα δε μπορεί να τα βάλει κανείς.

Ποια είναι η Μαρουσώ και ποιος είναι ο ρόλος της στην ιστορία μας, καθώς παρουσιάζεται και σε αυτό το βιβλίο σας, που ξεκινάει πλέον στην Πίνδο εκεί που είχε καταλήξει στο τέλος του δεύτερου βιβλίου σας και σίγουρα θα αναρωτιούνται οι αναγνώστες μας;

Η Μαρουσώ ήταν και για μένα μια γυναίκα γεμάτη μυστήριο. Την γνώρισα στο πρώτο μου βιβλίο όπου εκεί την βλέπουμε γερασμένη στα ενενήντα της χρόνια. Αυτό το μυστήριο με έκανε να αναζητήσω το παρελθόν της. Η Μαρουσώ είναι η απεσταλμένη της μοίρας κι ήρθε στη ζωή, σ’ έναν τόπο μαγικό, έχοντας πλέξει η μοίρα ήδη την πορεία της.

 Η Ερωφίλη είναι τραγωδία του Γεωργίου Χορτάτση. Είναι από τις πιο γνωστές τραγωδίες της κρητικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο σας ‘’Το γέλιο σου’’ θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι έχει κάποια στοιχεία από το πασίγνωστο έργο, καθώς είναι και το πιο πολύτιμο αντικείμενο της οικογένειας της Βαγγελιώς. Πώς ένα λογοτεχνικό έργο μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των ηρώων σας;

Η Ερωφίλη ήταν το Ευαγγέλιό τους. Αυτό που τους έδειξε τι είναι η αγάπη. Όταν κάποιος έχει αγαπήσει τόσο δυνατά ξέρει πως είναι να κουβαλάς ένα τόσο δυνατό συναίσθημα μέσα του. Ειδικά όταν δεν βρίσκει τις λέξεις να περιγράψει αυτό που νοιώθει κι οι στίχοι του ποιητή μέσα από το στόμα του κάθε ήρωα μιλάνε γι’ αυτόν.

Τα Κρητικά θεατρικά έργα που συνοδεύονται από μικρές πράξεις και μουσική σας αρέσουν; Η Ερωφίλη είναι ένα έργο που φαίνεται πως έχει επηρεάσει πάρα πολύ την λογοτεχνία, ποια ήταν η επίδραση του έργου όμως στην ψυχοσύνθεσή σας και πόσο επηρέασε την δημιουργία του βιβλίου ‘’Το γέλιο σου’’;


Όσο ήμουνα στη δραματική σχολή μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω το κρητικό θέατρο πάρα πολύ καλά. Στις διπλωματικές μας εξετάσεις είχαμε παρουσιάσει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτsη. Αγάπησα τόσο πολύ αυτή τη γλώσσα που διάβασα αρκετά από τα πιο γνωστά έργα της κρητικής λογοτεχνίας. Η αλήθεια είναι πως η Ερωφίλη μίλησε λίγο περισσότερο στην καρδιά μου, γιατί εκεί η μοίρα έπαιξε το πιο άσχημο παιχνίδι στους δύο πρωταγωνιστές. Καιρός ήταν μετά από τόσα χρόνια μέσω μιας άλλης παρόμοιας ιστορίας να την ξεγελάσουμε!

 Μόνο ο Έρωτας φαίνεται να έχει την απόλυτη δύναμη να υπερβεί τη δύναμη του θανάτου. Πάντα οι ερωτευμένοι παλεύουν για το ακατόρθωτο με άνισες δυνάμεις για να βγουν νικητές; Ποια είναι η άποψη σας για τον έρωτα;

Νομίζω πως όλοι μας σχεδόν έχουμε την ίδια άποψη γι’ αυτόν τον φτερωτό θεό που έχει κάνει άνω κάτω τις ζωές μας αρκετές φορές. Όσοι έχουμε νοιώσει ήδη τα φλογερά του βέλη θα θέλαμε σίγουρα ξανά και ξανά. Σημασία έχει να καταφέρουμε ν’ αντέξει στον χρόνο και το κάθε φιλί να έχει αυτή τη γλύκα της πρώτης φοράς.

Το γέλιο του κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστό, όπως και η προσωπικότητα του; Τι σημαίνει το γέλιο για εσάς;

Φυσικά κι είναι ξεχωριστό. Το γέλιο είναι ζωή, αγάπη, έρωτας, ομορφιά, υγεία. Το γέλιο μπορεί να νικήσει ακόμα και την πιο μεγάλη στεναχώρια. Και για τους περισσότερους απ’ όλους θεωρώ πως είναι και το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις σε κάποιον.

 Ο αναγνώστης όταν πάρει στα χέρια του το βιβλίο σας θα αντικρίσει στο εξώφυλλο μία πανέμορφη γυναίκα που γελάει και μάλιστα την ηθοποιό Χρύσα Παπά. Η επιλογή του εξώφυλλου ήταν δική σας; Το εξώφυλλο έρχεται να συμπληρώσει το κείμενο του βιβλίου;


Όταν μετά από καιρό είχα στο μυαλό μου όλη σχεδόν την ιστορία του βιβλίου ήξερα ποιος θα ήταν κι ο τίτλος. Και φυσικά το γέλιο της Χρύσας Παπά που για μένα είναι το ομορφότερο στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από το εξώφυλλο. Κι όταν κάναμε τη φωτογράφηση δεν είχα γράψει παρά μόνο λίγες σελίδες από την ιστορία του βιβλίου. Τόσο σίγουρος ήμουνα.

 Η αγάπη μπορεί να συνδυαστεί με το καθήκον του ανθρώπου να επιτύχει τους στόχους του, τα όνειρα του, με τα οικογενειακά πρέπει και με όλα τα κοινωνικά στερεότυπα που μας επιβάλουν;

Η αγάπη, είναι απλά η αγάπη κι όταν αγαπάς δεν αγαπάς γιατί πρέπει. Αγαπάς γιατί απλά έτσι είναι η αγάπη.

 Έχετε σπουδάσει στην Θεατρική σχολή ‘’ Αρχή΄΄ και το Θέατρο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή σας. θα ήθελα να μας αναφέρεται το ταξίδι σας από τα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στην Βιέννη, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική στην ζωή σας και λίγα λόγια για τις δραστηριότητες σας, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Μετά τα Τρίκαλα υπήρξε ένας πολύ μεγάλος σταθμός, αυτός της Αθήνας όπου σπούδασα την τέχνη του θεάτρου. Εκεί έμαθα πάρα πολλά πράγματα όπως το να κυνηγάω τα όνειρά μου όσο απραγματοποίητα κι αν είναι. Αυτό κάνω εδώ στη Βιέννη και μέχρι στιγμής σαν να έχω καταφέρει κάτι.

Η μουσική είναι το κλειδί μου σε κάθε πόρτα που έβρισκα κλειστή κατά τη διάρκεια της συγγραφής. Όχι μόνο ξεκλείδωσε πολλές από αυτές αλλά μου έδωσε και την έμπνευση να ξεκινήσω ακόμη μια καινούργια ιστορία.

Στη Βιέννη δημιούργησα την πρώτη και τη μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική θεατρική ομάδα και διατηρώ τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Έντεκα χρόνια μετά συνεχίζουμε να προωθούμε τον ελληνικό πολιτισμό στην Αυστρία, παρουσιάζοντας έργα Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων στα ελληνικά με Γερμανικούς υπέρτιτλους. 

www.zursonne.eu/de/ 

 Έχω διαβάζει τα δυο από τα τρία βιβλία σας και μπορώ να πω με σιγουριά ότι υπάρχει το μεταφυσικό στοιχείο στις ιστορίες σας. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο στην ροή της ιστορίας καθώς και ο έρωτας;



Το μεταφυσικό υπάρχει και στα τρία βιβλία. Πιστεύω στη μοίρα και θα συνεχίσει να με απασχολεί και στο επόμενό μου τουλάχιστον βιβλίο που ήδη έχω ξεκινήσει να γράφω. Αλήθεια ο έρωτας μεταξύ δυο ατόμων, δεν είναι κάτι μεταφυσικό; Πως μέσα σε μια μεγάλη παρέα ανθρώπων για παράδειγμα ερωτευόμαστε έναν συγκεκριμένο κι όχι τον διπλανό του. Τι ή ποιος ήταν αυτός που μας οδήγησε εκεί. Ο φτερωτός Θεός, ή μοίρα, ή κάτι ακόμα πιο ανώτερο;

 Η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την Βλάχικη Γλώσσα ήταν στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και θυμάμαι ότι μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την Προφορική γλώσσα αν μου επιτρέπεται να την χαρακτηρίσω με αυτό τον τρόπο και πως αντέχει μέσα στον χρόνο, αφού οι αναγνώστες θα έρθουν σε επαφή μέσα από το έργο σας.

Η βλάχικη γλώσσα παραμένει ως επί το πλείστον προφορική. Έχουνε γίνει βέβαια πολλές απόπειρες είτε με τη χρήση λατινικού ή ελληνικού αλφάβητου από γλωσσολόγους και λεξικογράφους για να γραφτεί, αλλά η εκμάθησή της γίνεται πάππου προς πάππον.

Από τη γιαγιά μου είχα μάθει πολλές λέξεις αλλά ποτέ δεν κατάφερα να συντάξω μια ολοκληρωμένη πρόταση μόνος μου. Δυστυχώς στην οικογένεια μου δεν τα μιλάμε τα βλάχικα, ευτυχώς όμως γνωρίζω αρκετούς που ακόμη και σήμερα τα έχουν σαν τη δεύτερή τους γλώσσα μέσα στο σπίτι.

Τη χρονική περίοδο που είναι γραμμένα και η ‘’Μαρουσώ’’ και ‘’Το γέλιο σου’’ σίγουρα η βλάχικη γλώσσα ερχότανε πρώτη και μετά ακολουθούσανε τα ελληνικά οπότε θα ήταν λάθος μου να μην βάλω τους ήρωες να μιλάνε και στα βλάχικα.

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ #Μαρουσώ.  ( Πριν ένα χρόνο ολοκλήρωσα τη #Μαρουσώ. Τότε ήταν που γράφτηκε και το τραγούδι της αλλά πήρε παράταση ένα χρόνο μέχρι να ακουστεί.

Ο Θωμάς Ντίτορας έγραψε τους στίχους, ο christos papadopoulos την μουσική και η Maria Peidi το τραγούδησε ζωντανά στην παρουσίαση στο Public Συντάγματος.)

Θεόδωρος Λιμίτσιος

Ο Θεόδωρος Λιμίτσιος γεννήθηκε το 1976 στα Τρίκαλα. Το 1999 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή «Αρχή». 

Από το 1999 έως το 2011 συμμετείχε σε θεατρικές παραγωγές όπως: Οι τρελοί της Βαλένθια, Ο ψεύτης, Καραγκιόζηκα, Το κόμμα της Λυσιστράτη, Ο Πλούτος και η Φτοξία, Πήτερ Παν... 

Πρωταγωνίστησε στις παρακάτω σειρές: Litsa.com, 7 Θανάσιμες Πεθερές, Ήπαρξουν Άντρες Και Άντρες, Αληθινοί Έρωτες, Για Μια Θέση στο Ήλιο.

Έπαιξε επίσης στις ταινίες Ροζ Ολόταξος Παμπτόξοι Α.Ε. Παρακολούθησε σεμινάρια με τους Παναγιώτη Ζαχαρόπουλο, Tapa Sudana και Joseph Tornabene και πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική διαφήμιση της ISOMAT. Από το 2002 είναι συγγραφέας και ομιλητής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών διαφημίσεων και δίνει σεμινάρια με τίτλο «Ο ηθοποιός μπροστά στο μικρόφωνο».

Το 2011 μετακόμισε στη Βιέννη όπου συνεργάστηκε με το voiceactors.at (G. Licandro). Την ίδια χρονιά ίδρυσε το θεατρικό σύνολο «...zur Sonne», του οποίου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθυντής. Μέχρι σήμερα έχουν παιχτεί τα ακόλουθα έργα:

  1. Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο
  2. οθόνη στη σκηνή 
  3. Λυσιστράτη
  4. Η Αυλή των Θαυμάτων
  5. Οι κυρίες του δικαστηρίου
  6. Ουράνιος! ισόβια κάθειρξη
  7. εμπειρία
  8. Μουσική σε σελιλόιντ
  9. θ) Πέρασμα (ραδιοφωνικό παιχνίδι)

Το 2020 ο Θεόδωρος Λιμίτσιος κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «My way to you». Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε από τον εκδότη Ελληνικά Γράμματα στην Ελλάδα.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


Είναι εκείνη η μαγική στιγμή που λες κι ο χρόνος σταματάει, που προσπαθείς να ξεφύγεις αλλά είσαι εκεί πιασμένος σαν πουλάκι στο χρυσό δίχτυ που είναι πλεγμένο ανάμεσα στα μάτια της".
Για τον Νικόλα αυτή η στιγμή έμελλε να τον δέσει για πάντα με τη Βαγγελιώ.
Οι πρωταγωνιστές λούζονται το νάμα της αγάπης από το παραμύθι της Ερωφίλης και του Πανάρετου, ζουν τον δικό τους έρωτα και παλεύουν γι' αυτόν όσο μακριά κι αν βρίσκονται. Έχουν όμως τα όπλα και τπ δύναμη για να πολεμήσουν ενάντια στη μοίρα που έπλεξε το δικό της δίχτυ γύρω από τη ζωή τους;
Ένα οδοιπορικό στην ποιμενική ζωή και τη μαγεία της φύσης που ξεκινάει στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα από την Πίνδο και φτάνει μέχρι το Μεγάλο Κάστρο της Κρήτης λίγο μετά την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου.
Η συνέχεια της ιστορίας της Μαρουσώς, που ως απεσταλμένη της μοίρας έχει να επιλέξει ανάμεσα στο καθήκον και την αγάπη που δένει τους δύο πρωταγωνιστές, είναι μια ελεγεία στη μεγαλοσύνη της αγάπης που μπορεί και επουλώνει πληγές του παρελθόντος και σκορπίζει αχτίνες φωτός. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ Στὸν ἥλιον ἔχω ντήρηση κ’ εἰς τ’ ἄστρα ποὺ περνοῦσι καὶ τσ’ ὀμορφιές σου, ἀφέντρα μου, κάτω στὴ γῆ θωροῦσι, μηδὲ χυθοῦ κι ἁρπάξου σε, κ’ ἐμένα τὸν καημένο παρ’ ἄλλον ἄνθρωπο στὴ γῆ ν’ ἀφήσου πρικαμένο. 

ΕΡΩΦΙΛΗ Τόσες δὲν εἶναι οἱ ὀμορφιές, τόσα δὲν εἶν’ τὰ κάλλη,μὰ τοῦτο ἐκ τὴν ἀγάπη σου γεννᾶται τὴ μεγάλη. Μὰ γὴ ὄμορφή ΄μαι γὴ ἄσχημη, Πανάρετε ψυχή μου, γιὰ σέναν ἐγεννήθηκε στὸν κόσμο τὸ κορμί μου. 

ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ Νερὸ δὲν ἔσβησε φωτιά ποτέ, βασίλισσά μου, καθὼς τὰ λόγια τὰ γροικῶ σβήνουσι τὴν πρικιά μου. Μ’ ὅλον ἐτοῦτο, ἀφέντρα μου, μὰ τὴν ἀγάπη ἐκείνη ποὺ μᾶς ἀνάθρεψε μικρὰ καὶ πλιὰ παρ’ ἄλλη ἐγίνη πιστὴ καὶ δυνατότατη σ’ ἐμένα κ’ εἰς ἐσένα καὶ τὰ κορμιὰ μας σ’ ἄμετρο πόθο κρατεῖ δεμένα, περισσα σὲ παρακαλῶ ποτὲ νὰ μὴν ἀφήσεις νὰ σὲ νικήσει ὁ βασιλιός, νὰ μ’ ἀπολησμονήσεις.

Ερωφίλη, Πράξη Γ΄, 143-158

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την συζήτησή μας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ