η ΚΥΡΑ των Αγγέλων

 Είναι θάλασσα η αγάπη, Γκράτσια, και το μίσος δεν ξέρει κολύμπι. Στα νερά πνίγεται να το ξέρεις.

Υπάρχουν βιβλία που σου κάνουν εντύπωση από το εξώφυλλο , όπως αυτό που θα σας παρουσιάσω ‘’ η ΚΥΡΑ των Αγγέλων’’ με τον όμορφο πίνακα που στολίζει το εξώφυλλο του βιβλίου, ο οποίος έχει την όψη μιας γυναίκας χωρίς να φανερώνει το πρόσωπό της. Τα χρώματα του καμβά είναι ζωντανά και περίτεχνα που έρχονται σε αντίθεση με την μαυρίλα που περιέχει το εσωτερικό του βιβλίου και αυτή η άνιση μάχη με προσέλκυσε πολύ. Η ΚΥΡΑ των Αγγέλων μπορεί να είναι η οποιαδήποτε οικοδέσποινα ενός σπιτιού, μπορεί να είναι η σύζυγος ενός ναυτικού, όπως τις αποκαλούν οι ίδιοι χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να είναι και η μητέρα όλων που μας αγκαλιάζει και την επικαλούμαστε στις δύσκολες στιγμές μας είτε είμαστε Ορθόδοξοι ή Καθολικοί Χριστιανοί..

Το ταξίδι μου ήταν ευχάριστο αφού με οδήγησε στην όμορφη Νάπολη και στην Σύρο που είναι ονειρικοί προορισμοί για εμένα. Η υπόθεση κοινή αλλά ιδιαίτερη, γιατί εξιστορούσε την ιστορία μιας κοπέλας που ξεκίνησε από το μηδέν λόγω συνθηκών, αγωνίστηκε να ξεφύγει από το κακό που την κυνηγούσε σε όλη της την ζωή και κατάφερε να ξεφύγει λαβωμένη μεν αλλά λυτρωμένη. Ο διακριτικός τρόπος στην αφήγηση που περιείχε στοιχεία άγνωστα για μένα όπως είναι το ξύλινο σφυρί της ακαμπαντόρας ήταν πολύ ενδιαφέροντα σημεία στο βιβλίο .
Η Γκράτσια, η ηρωίδα μας μπορεί να γεννήθηκε από καλό σπόρο, να πήρε ζωή μέσα σε ένα διαβολεμένο σάκο, να πέθανε στην γέννα και να αναστήθηκε από τη ΚΥΡΑ των Αγγέλων που την κοίταξε και την πρόσεχε με διακριτικά σημάδια στην αφήγηση, μέχρι να αποφασίσει την στιγμή που θα γλυκάνει την καρδιά της για να έχει χώρο για τη μεγάλη συγχώρεση. Ναι μου άρεσε το ταξίδι, μου άρεσε η ιστορία της αλλά και η γραφή της κυρίας Ζωγράφου που με μεστό τρόπο ανάπτυξε την πλοκή του μύθου και τον έπλεξε με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Με γοήτεψε το ταξίδι στην Νότια Ιταλία, στη Νάπολη αλλά και στο Ελληνικό νησί που θέλω πολύ να επισκεφτώ, όπως προανέφερα που είναι η γραφική Σύρο. Περιοχές που έχουν ένα μαγικό μαγνήτη και προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο όλες τις εποχές.

Η υπόθεση μας είναι γεμάτη ανατροπές, μυστικά και αλήθειες που ψάχνουν να βρουν το φως για να αναδυθούν και να αγκαλιάσουν τις ψυχές των ανθρώπων, να τις γλυκάνουν, να τις χαϊδέψουν όσο πόνο και να προκαλέσουν. Είναι σαν το κύμα που έρχεται με μεγάλη αφρώδη ορμή και ξεπλένει τις βρωμιές στους βράχους και παρασέρνει στο πέρασμα του τα πάντα ακόμη και τα αντικείμενα που αντιστέκονται. Όμως από την άλλη πλευρά η θάλασσα μπορεί να είναι γαλήνια και το δαντελένιο κυματάκι που έρχεται στην ακτή με σκοπό να την χαϊδέψει, να την αρωματίσει και να αγκαλιάσει τα βράχια που την στολίζουν, να γλύφει απαλά με το αλατισμένο του ύδωρ τις σκληρές επιφάνειες τους δίνοντας του μορφή απόκοσμη που μόνο χέρι θεού θα μπορούσε να ζωγραφίσει. Έτσι είναι και οι ψυχές των ανθρώπων γεύονται την αλμύρα του ιδρώτα τους, την πίκρα του πόνου τους, μέχρι να δοκιμάσουν το νέκταρ της ζωής, την αγάπη και την ευτυχία που θα τους γλυκάνει και θα τους ζωντανέψει. Τα συναισθήματα είναι σαν τα νερά της θάλασσας μπορεί να σε λυτρώσουν ή να σε πνίξουν!
Αυτό που εκφράζει το βιβλίο και μου άρεσε πιο πολύ είναι η δύναμη της συγχώρεσης που χαρακτηρίζει τον άνθρωπό ότι και να έχει τραβήξει στην ζωή του. Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώνει στις πιο άγριες συνθήκες και παρόλες τις αντιξοότητες να έχει χώρο η καρδιά του για συγχώρηση, να μην έχουν χώρο τα αρνητικά συναισθήματα ώστε να χωρέσει και κάποιος άλλος εκεί. Μην ξεχνάτε ότι το όνομα της ηρωιδας μας είναι ''Γκράτσια'' που σημαίνει ΧΑΡΗ άρα η δημιουργός την έπλασε για να πάρει αποφάσεις που θα γίνουν με την δύναμη της κυράς των Αγγέλων. Επίσης με γοήτευσε οι γνώσεις που είχε η συγγραφέας για μία Χώρα που την έχω επισκεφτεί δυο φορές και εύχομαι και τρίτη την Ιταλία. Είναι ξεκάθαρο ότι γνωρίζει την γλώσσα, την ιστορία της, τα ήθη και τα έθιμα της και με διακριτικότητα περιγράφει πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τις δυο γειτονικές χώρες.

Βιβλίο: η ΚΥΡΑ των Αγγέλων ( Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Αλέκα Ζωγράφου

Εκδόσεις : Χάρτινη Πόλη


ΑΛΕΚΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σπούδασα Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα. Η αγάπη μου για τον συναρπαστικό κόσμο της δημοσιογραφίας ήταν εκείνη που μου άλλαξε τα σχέδια και έτσι, από το 1998 έως και σήμερα, ασκώ το επάγγελμα της δημοσιογράφου.

Η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο Ο Ζώζι και η… ποντικο-Μόνα Λίζα. Ακολούθησαν τα βιβλία Μ, όπως Μελίτα, όπως Μέλι (2011) και Ο Μανώλης, ο κύριος Μη με μαλώνεις (2013), που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μια μοιραία νύχτα του 1917 η νεαρή Γκράτσια βιώνει την απώλεια, ενώ ταυτόχρονα γίνεται κοινωνός της τέχνης του «γλυκού θανάτου». Με το ξύλινο σφυρί της ακαμπαντόρα και ένα εισιτήριο στο χέρι εγκαταλείπει τη Σαρδηνία και βρίσκει καταφύγιο στο Ατράνι, ένα μικρό ψαροχώρι κοντά στο Αμάλφι.
Η γνωριμία της με την Τζουζεπίνα, αρχικά της φαίνεται σαν δώρο θεού, όμως γρήγορα μαθαίνει πως η μαυροντυμένη και βλοσυρή γυναίκα, που όλοι αποκαλούν Σεβέρα, είναι μέλος της Καμόρα, του αδίστακτου συνδικάτου του εγκλήματος που λυμαίνεται τη νότια Ιταλία. Το προξενιό που εκείνη της κανονίζει με τον Λουίτζι κρύβει σκοτεινούς σκοπούς. Η Λαβίνια, η μοναδική φίλη της Γκράτσια, γίνεται ο φάρος που αποκαλύπτει την πλεκτάνη της Σεβέρα…
Το πραξικόπημα του Μουσολίνι και η Πορεία προς τη Ρώμη δίνουν την ευκαιρία στις δύο φίλες να αναζητήσουν την τύχη τους στη Νάπολη, σε μία προσπάθεια να ξεχάσουν τις πληγές του παρελθόντος και να χαράξουν καινούριους δρόμους.
Τα χρόνια περνούν και η Γκράτσια καταφέρνει να χτίσει τη ζωή της από την αρχή. Σπουδάζει, βρίσκει δουλειά και ερωτεύεται έναν Έλληνα γιατρό, τον Τζώρτζη. Το αρρωστημένο όνειρο του Ντούτσε για το “mare nostrum” και ο πόλεμος που ξεσπά στην Ελλάδα, οδηγούν την Γκράτσια και τον σύζυγό της στη Σύρο, όπου με κίνδυνο της ζωής τους συμμετέχουν στην Αντίσταση κατά της ιταλικής Κατοχής. Ο λιμός που μαστίζει το νησί, αλλά και το στίγμα της καθολικής ισοπεδώνουν σχέσεις και δημιουργούν απώλειες…
Όταν η Γκράτσια επιστρέφει και πάλι στη Νάπολη, τα μυστικά και οι αλήθειες που την περιμένουν θα τη συγκλονίσουν και θα ταράξουν τις ισορροπίες της. Οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει είναι οδυνηρές και μόνο η Κυρά των Αγγέλων μπορεί να καθοδηγήσει τα βήματά της…
Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που ιστορικά γεγονότα δένονται αρμονικά με τις ζωές των ηρώων, ενώ τη γεμάτη ανατροπές πλοκή πλαισιώνουν γνωστά και άγνωστα περιστατικά, καθώς και ήθη και έθιμα της νότιας Ιταλίας και της Σύρου.









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ