ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΡΙΣΤΙ

 

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΡΙΣΤΙ είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο που αναφέρεται στην μυστηριώδη εξαφάνιση της Άγκαθα. Είναι ένα βιβλίο που το διάβασα πολύ ευχάριστα, γιατί με ενδιέφερε η αλήθεια που κρύβεται πίσω από την αινιγματική εξαφάνιση της ανερχόμενης Άγκαθα Κρίστι τον Δεκέμβριο του 1926. Εκείνη την περίοδο η Βασίλισσα του Αστυνομικού μυθιστορήματος ήταν αρκετά αναγνωρισμένη συγγραφέας στην Αγγλία και η αναζήτηση της για 11 ημέρες ήταν πρώτο θέμα στις εφημερίδες της εποχής. Η αναζήτηση της έκανε τους Αστυνομικούς και τους δημοσιογράφους να συζητούν για απαγωγή, για ατύχημα ή για δολοφονία έχοντας στο στόχαστρο ήδη έναν ύποπτο. Ένα αληθινό μυστήριο που δεν λύθηκε ποτέ όμως, γιατί η Άγκαθα ήταν μία γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της, όσο και να προσπάθησε να είναι η υποδειγματική σύζυγος και μητέρα, όπως την είχαν αναθρέψει από την οικογένεια της. Ήταν πάνω από όλα μία γυναίκα που είχε το δαιμόνιο και την οξυδέρκεια την κατάλληλη στιγμή να είναι πιο μπροστά από όλους… τίποτα δεν είναι τυχαίο.



ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ ( 15/09/1890-12/01/1976)



Το μυστήριο της κυρίας Κρίστι της Μαρί Μπένεντικτ είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, με απλή γραφή που εστιάζεται στην ζωή της Άγκαθα από τον Οκτώβριο του 1912 μέχρι την εξαφάνιση της τον Δεκέμβριο του 1926. Ο αναγνώστης παρατηρεί την καθημερινή πλευρά της γυναίκας θρύλου, την μελετάει και εκεί θεωρώ ότι είναι όλο το ενδιαφέρον του βιβλίου, δηλαδή περιμένεις να μάθεις τι έγινε πραγματικά ή να ανακαλύψεις μόνη σου αυτό που δεν ομολόγησε ποτέ η Κρίστι, ποτέ όμως!! Ακόμη και στην βιογραφία της μετά από πολλά χρόνια δεν λύθηκε αυτό το μυστήριο. Αν με ρωτήσετε αν μπορώ να έχω άποψη, θα σας πω ΝΑΙ! Υπάρχει μία σατανική, απλή απάντηση στο τέλος , όπως γίνεται και στα βιβλία της. Πάντα όλοι είναι ύποπτοι και η ροή της ιστορίας σε οδηγεί στα πρώτα ανείπωτα μονοπάτια που είναι προφανή. Την αγαπώ πολύ και εκεί με κέρδισε το βιβλίο, για αυτό το προτείνω σε όσους την αγαπούν ή θέλουν να μπουν στον κόσμο της Λογοτεχνίας.



Πως θέλεις να τελειώσει αυτή η ιστορία; Εμένα μου φαίνεται πως υπάρχουν δυο επιλογές : στην πρώτη η προσγείωση θα είναι πιο μαλακή απ ΄ό,τι στη δεύτερη: μολονότι καμιά τους, φυσικά, δεν είναι χωρίς χτυπήματα και μελανιές…..
η απελευθέρωση του εαυτού μου από τα δεσμά της κριτικής σου και της αδικοπραγίας σου θα είναι ο υπέροχος καρπός της διπροσωπία σου…… γιατί το μόνο που επεδίωξες ήταν να καλύψεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες……




Αυτά τα λόγια ήταν στα δυο γράμματα που άφησε η Άγκαθα σε δύο πρόσωπα πριν την εξαφάνιση της , λόγια καρδιάς που γράφει μόνο μια γυναίκα με μυστήριο, που μπορεί η φύση να μην την είχε προικίσει με τα επιθυμητά κάλλη, αλλά της είχε χαρίσει ένα ευφυέστατο μυαλό που ευτυχώς κατάφερε να το αναδείξει. Με αυτά τα λόγια αρχίζει η πένα της να αφήνει χαραγματιές πάνω στο χαρτί για τους παραλήπτες, για τον άπιστο σύζυγο και για την γραμματέας της που προσέχει και το παιδί της, αλλά και για τους αρμόδιους που θα εμπλακούν για να δημιουργήσουν και να κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε μία διέξοδο που δεν θα δοθεί ποτέ. Ένα παρατημένο αυτοκίνητο στις όχθες μιας λιμνούλας και ένα γουνινο παλτό ξεχασμένο μέσα σε αυτό μια κρύα νύχτα είναι τα στοιχεία που θα στηριχθούν οι αρχές για να εξαπολύσουν ένα ανθρωποκυνηγητό άνευ προηγουμένου…. ΑΜΝΗΣΙΑ θα αποδοθεί λόγω κατάθλιψης!! Είναι όμως έτσι; Ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματα του μέσα από την ανάγνωση, αλλά όλοι μας θα αποδεχτούμε ότι η καριέρα της θα εκτοξευτεί μετά από αυτή την εξαφάνιση και είναι πολύ λογικό!! Στην συνέχεια η ζωή της θα γίνει πιο γλυκιά στον δεύτερο σύζυγο της που λόγω επαγγέλματος θα την εμπνεύσει να πλάσει καινούργιους ήρωες στα έργα της.

Θεωρώ ότι η Άγκαθα πέτυχε αυτό που ήθελε για την εποχή εκείνη, πήρε τον έλεγχο της ζωής της στα χέρια της!!! Τόσο απλό και τόσο δαιμονικό που ταιριάζει σε μια προσωπικότητα που δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή στο Αστυνομικό μυθιστόρημα!

Έχω πολλά βιβλία της συγγραφέως στην βιβλιοθήκη μου από παλιές εκδόσεις, όπως είναι το Λυχνάρι, ΒΙΠΕ και φαντάζομαι και εσείς!  Οι εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα βιβλία της αγαπημένης μας Άγκαθα και τα συνιστώ για τους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους.






Βιβλίο: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΡΙΣΤΙ (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΛΙΟΥ

Συγγραφέας: ΜΑΡΙ ΜΠΕΝΕΝΤΙΚΤ

Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ (www.psichogios.gr)


Η ΜΑΡΙ ΜΠΕΝΕΝΤΙΚΤ  εργάζεται ως δικηγόρος με λαμπρή σταδιοδρομία δέκα και πλέον χρόνων σε κορυφαίες αμερικανικές δικηγορικές εταιρίες και ως νομική σύμβουλος σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι αριστούχος απόφοιτη του Boston College, με πτυχίο στην Ιστορία και την Ιστορία της Τέχνης, και αριστούχος απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Boston University. Είναι επίσης συγγραφέας ευπώλητων ιστορικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνίστριες γυναίκες που σημάδεψαν τις εξελίξεις, μεταξύ των οποίων The Only Woman in the Room, Carnegie’s Maid, Lady Clementine, The Personal LibrarianHer hidden genius. Ζει στο Πίτσμπεργκ με την οικογένειά της.

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΤΟΥ 2021 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ AMAZON
Τι είναι αλήθεια και τι είναι επινόηση όταν η μεγαλύτερη συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών εξαφανίζεται;
Ποιος ο ρόλος του άπιστου συζύγου της και τι έχει να κρύψει από όσους ερευνούν την υπόθεση της εξαφάνισής της;


Τον Δεκέμβριο του 1926 η Άγκαθα Κρίστι εξαφανίζεται. Οι ερευνητές βρίσκουν ένα άδειο αυτοκίνητο στις όχθες μιας βαθιάς και σκοτεινής λιμνούλας και τα μόνα στοιχεία είναι ίχνη από ρόδες τριγύρω και ένα γούνινο παλτό ξεχασμένο μέσα στο αυτοκίνητο – παράδοξο για μια τόσο κρύα νύχτα. Ο σύζυγος της Άγκαθα, βετεράνος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και η κόρη της δεν έχουν ιδέα πού μπορεί να βρίσκεται, έτσι οι Αρχές εξαπολύουν ένα ανθρωποκυνηγητό άνευ προηγουμένου για να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί στην ανερχόμενη συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών. Έντεκα μέρες αργότερα, η Άγκαθα κάνει και πάλι την εμφάνισή της, το ίδιο μυστηριωδώς, ισχυριζόμενη ότι είχε πρόσκαιρα χάσει τη μνήμη της χωρίς καμία εξήγηση για την απουσία της.
Το αίνιγμα αυτών των χαμένων έντεκα ημερών εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Η διακεκριμένη συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων Μαρί Μπένεντικτ μας εισάγει στον κόσμο της εξαιρετικής αυτής γυναίκας και μας δίνει τη δική της εκδοχή για το μεγαλύτερο μυστήριο της κυρίας Κρίστι.









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ