BRANDY SOUR. ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΔΩΜΑΤΙΑ.

 

    Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα βιβλίο που μου έκανε εντύπωση λόγω της προσέγγισης του θέματος από τη συγγραφέα. Μου έκανε εντύπωση πραγματικά και ενθουσιάστηκα σαν μικρό παιδί, γιατί κάθε φορά που το σκεφτόμουν μετά την ανάγνωση του αντιτύπου χαμογελούσα πικρά για τον έξυπνο, πρωτότυπο τρόπο εξιστόρησης απλών γεγονότων για γνωστούς και για αγνώστους ανθρώπους που η ζωή τους είχε σχέση με το Μεγάλο Παλάτι της Λήδρας. Το Λήδρα Πάλας στην Λευκωσία μέχρι το 1974 ήταν το μεγαλύτερο αλλά και το πιο γοητευτικό ξενοδοχείο της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1949 και από το 2004 είναι σημείο διέλευσης της Πράσινης γραμμής!



Brandy Sour: Το «εθνικό» κοκτέιλ της Κύπρου (κονιάκ, λεμονάδα και σταγόνες αγκοστούρα.)

    Στο εξώφυλλο του βιβλίου Brandy Sour βλέπουμε τουρίστες στην πισίνα του ξενοδοχείου να διασκεδάζουν και να περνάνε αμέριμνα. Μία τουρίστρια κοιτάει τον φακό της φωτογραφικής μηχανής και διασκεδάζει (δεκαετία του 1960). Ο αναγνώστης, όπως εγώ αν το πάρει αμέριμνος στα χέρια του να το διαβάσει δεν μπορεί να φανταστεί πως η συγγραφέας ευθυγραμμίζει σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Χώρας μέσα από ιστορίες που αφορούν το ξενοδοχείο πριν και μετά το 1974. Ανέγερση – Ακμή – Παρακμή μέσα από ιστορίες που στο τέλος θέλεις Να πιεις κάτι δροσιστικό. Η κ. Σωτηρίου χρησιμοποιώντας ως βάση στις ιστορίες της ποτά και τα αφεψήματα γράφει ένα βιβλίο στοχευόμενο χωρίς να είναι επιτηδευμένο. Μέσα από ιστορίες με Brandy, Τσάι λεβάντας, Ζιβανία, Αιράβι, Καφέ ελληνικό, Τούρκικο ή Κυπριακό, Νερό, Ροδόσταγμα, Λεμονάδα και δάκρυα περιγράφει ολόκληρες δεκαετίες μέσα σε 137 σελίδες ξεκινώντας από τα χρόνια του Μεσοπολέμου.



Το 1946 σε μία επίσκεψη του Φαρούκ στις Πλάτρες, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία επιφανών Κυπρίων και ξένων αξιωματούχων, «γεννήθηκε» το Brandy Sour!!! Ο μπάρμαν του ξενοδοχείου έφτιαξε διακριτικά ένα κοκτέιλ που εμφανισιακά θα έδινε την εντύπωση πως πρόκειται για κρύο τσάι, αλλά ουσιαστικά θα ήταν αλκοολούχο για να ευχαριστήσει τον Φαρούκ.



Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΗΣ, όταν ήταν μπάρμαν στο Λήδρα Πάλας


    Παρατήρησα και μου έκανε εντύπωση, ότι η συγγραφέας χρησιμοποιεί μέσα από μια μεστή και απλή αφηγηματική γραφή την τεχνική επανάληψης στοιχείων. Προβάλει με έμφαση επαναλαμβανόμενες απλές έννοιες, δίνοντας έμφαση και χρωματισμό σε λέξεις που υποσυνείδητα θα επηρεάσουν τον αναγνώστη. Συνήθως λέξεις ή φράσεις επαναλαμβάνονται αμέσως μέσα στα παραμύθια για αυτό τις ιστορίες αυτές τις θυμάσαι μια ζωή… έτσι και στο βιβλίο ο τρόπος που αντιμετωπίζει την ιστορία της Κύπρου, τον πόνο των κατοίκων, την θλίψη τους, τον αναστεναγμό τους, τις ελπίδες τους, την ακμή και την παρακμή ενός ξενοδοχείου που χτυπά στην καρδιά της Κύπρου είναι πρωτότυπος. Η δίψα που αφήνει στο στόμα και στις ψυχές η Ιστορία όπως λέει στο τέλος το οπισθόφυλλο και συμφωνώ απόλυτα είναι ότι πιο οδυνηρό και λυτρωτικό υπάρχει. Άρα, αυτή η πικρία που μένει στα χείλη όσα ποτά και να πιείς είναι αυτό που θα κρατήσω στην καρδιά μου και θα ψάξω και για τα υπόλοιπα βιβλία της συγγραφέως. Είμαι σίγουρη ότι η φωνή της μέσα από την γραφή της θα είναι σημαδιακή!

     Αν ξανά επισκεφτώ το νησί της Αφροδίτης θα ήθελα να δω αυτό το ξενοδοχείο και να γνωρίσω την κυρία Σωτηρίου. Θα ήθελα να συνομιλήσω μαζί της για όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας και πως μέσα από το υγρό στοιχείο των ποτών εμπνεύστηκε το μυθιστόρημα. Όπως προανέφερα έγραψε πάρα πολύ απλά ιστορίες που θα μπορούσες να ακούσεις στα παλαιότερα χρόνια στις αυλές των σπιτιών από τους νοικοκυραίους και τις γειτόνισσες ( έτσι ένιωσα προσωπικά εγώ) και το συνδύασε αριστοτεχνικά με ολόκληρη την ιστορία!!!

    Αγαπημένα διηγήματα είναι: Το ροδόσταγμα ( σε δροσίζει, σε τονώνει και σου γλυκαίνει το μέσα σου) και το Έψημα ( μόνο αυτό μπορεί να γιατρέψει τις άφθες σου, τις μικρές τρύπες στο στόμα σου, τους τοίχους σου, που είναι τρυπημένοι από σφαίρες).

Brandy Sour

Υλικά

Σε ψηλό ποτήρι.

1 μεζούρα  κονιάκ

2-3 σταγόνες αγκοστούρα

Λεμονάδα

Σόδα

1 κεράσι γλασέ περασμένο σε οδοντογλυφίδα

Πασπαλίζουμε τα χείλη του ποτηριού με ζάχαρη.

Διακοσμούμαι με μία φέτα λεμόνι, το κεράσι και το προσφέρουμε…


Βιβλίο: Brandy Sour (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Σωτηρίου

Εκδόσεις: Πατάκης (www.patakis.)



    Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου και κάτοχος µεταπτυχιακού στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ. Εργάζεται ως λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Το µυθιστόρηµά της Η Αϊσέ πάει διακοπές (Εκδόσεις Πατάκη, 2015) βραβεύτηκε µε το Athens Prize for Literature και ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Κύπρου και Ελλάδας και στη βραχεία επίσης λίστα στην κατηγορία των πρωτοεµφανιζόµενων συγγραφέων των βραβείων του περιοδικού Ο Αναγνώστης και του περιοδικού Κλεψύδρα. Το µυθιστόρηµά της Φωνές από χώµα (Εκδόσεις Πατάκη, 2017) ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Κύπρου και Ελλάδας. Το βιβλίο της Πικρία χώρα (Εκδόσεις Πατάκη, 2019) βραβεύτηκε µε το Κρατικό Βραβείο Κύπρου στην κατηγορία «Διήγηµα/Νουβέλα», ήταν στη βραχεία λίστα των ελληνικών Κρατικών Βραβείων και στη βραχεία λίστα του περιοδικού Ο Αναγνώστης στην κατηγορία «Νουβέλα», καθώς και υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2021. Το 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της Brandy Sour. Μυθιστόρημα σε είκοσι δύο δωμάτια. Αναδείχθηκε νικήτρια του λογοτεχνικού Βραβείου της Κοινοπολιτείας 2019 της περιφέρειας Ευρώπης και Καναδά και παγκόσµια νικήτρια του διαγωνισµού για το διήγηµά της Έθιµα θανάτου που αποτελεί µέρος της Πικρίας χώρας. Έχει συµµετάσχει σε ανθολογίες διηγηµάτων και έχει δηµοσιεύσει διηγήµατα και κριτικές βιβλίων σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Επίσης, έχει συµµετάσχει σε δύο ανθολογίες στο εξωτερικό: στα αγγλικά, στην ανθολογία All Walls collapse. Stories of separation, Comma Press, 2022 και στα ιταλικά, στο ανθολόγιο για το µικροδιήγηµα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία Il micro-racconto nella contemporanea letterature greca, Fermenti, 2022. Διηγήµατά της έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα δανέζικα, στα τουρκικά, στα ιαπωνικά, στα σερβικά, στα ουκρανικά και σε άλλες γλώσσες. Συµµετείχε σε λογοτεχνικά φεστιβάλ στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει γράψει θεατρικά έργα για ανεξάρτητες σκηνές και τον Θεατρικό Οργανισµό Κύπρου. Είναι ιδρυτικό µέλος της λογοτεχνικής οµάδας «Διαβάσεις» που στόχο έχει την προώθηση της κυπριακής λογοτεχνίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό.



    Τι σχέση έχουν το µπράντι σάουαρ, η σουµάδα και η κουµανταρία µε το χτίσιµο ενός ξενοδοχείου που έµελλε να αλλάξει την ιστορία ενός τόπου; Ποιος τραγουδά καλύτερα τον πόνο της πατρίδας, ο Ρουβάς ή ο Νταλάρας; Μήπως είναι η πολιτική που σε αναγκάζει να µην πιεις ξανά ποτέ σου αϊράνι; Και τελικά, πότε πίνεις τον ελληνικό και τούρκικο καφέ; Στις γιορτές ή στις κηδείες;
Η Κωνσταντία Σωτηρίου γράφει για το Μεγάλο Παλάτι της Λήδρας που κατασκευάστηκε για να οικοδοµήσει το µέλλον µιας νεοσύστατης χώρας, της Κύπρου. Μέσα από γλυκόπικρα ποτά και αλµυρές ιστορίες, µέσα από συνταγές για τσάι λεβάντα, λικέρ κιτροµηλάκι και χαµένες ευκαιρίες, ο αναγνώστης παρακολουθεί το πώς η ανέγερση, η δόξα και η κατάρρευση ενός κτιρίου µπορεί να αντανακλά το χτίσιµο, τις «φασαρίες» και τον σπαραγµό µιας ολόκληρης χώρας. Πιάνοντας το νήµα από τον βασιλιά Φαρούκ, που ενέπνευσε το θρυλικό Brandy Sour στα χρόνια του Μεσοπολέµου, και περνώντας στις κλωστές το γιασεµί των δροσερών καλοκαιριών της µαταιωµένης προσδοκίας, η συγγραφέας γράφει για γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους που αφήνουν το αποτύπωµά τους στο Λήδρα Πάλας. Για τις ελπίδες, τις υποσχέσεις, τα λαµπερά φώτα της ακµής και τους γκρεµισµένους τοίχους της παρακµής και της λύπης, µα και για το αζίζ, το άγιο νερό, που µπορεί να σε κάνει να αντιµετωπίσεις ολόκληρο τον κόσµο. Και ίσως, για τη δίψα που αφήνει στο στόµα και στις ψυχές η Ιστορία.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ