Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

 

Ο περίφημος Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη , ύστερα από ένα σωρό κακουχίες.

Η Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερα της από έναν αξιόλογο νέο συγγραφέα που έχει έρθει για να μείνει στον χώρο με φανατικούς αναγνώστες που στην λίστα του προσθέτω και εμένα πλέον με σιγουριά. Τον Σίμο τον γνώρισα από το βιβλίο ‘’Σώσε με’’ και μου άρεσε η γραφή του πάνω στο ψυχολογικό θρίλερ αλλά τώρα με το αστυνομικό βιβλίο ‘’ Ο Θάνατος του Οδυσσέα’’ με πρωταγωνιστή τον χαρακτηριστικό Καπετάνιο με έκανε να σας το πω λαϊκά να ‘’γουστάρω’’ πολύ αυτόν τον δυναμικό πρωταγωνιστή που μόνο η δουλειά του, του κεντρίζει το ενδιαφέρον σε συνδυασμό με μία θλίψη και μοναξιά λόγω των ατελείωτων ωραρίων στις έρευνές του. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τρίτους που είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό πολύ φυσιολογικό λόγω επαγγέλματος, το ότι θέλει να αγαπηθεί και το ότι δεν είναι ο καταστραμμένος αστυνομικός που έχουμε συνηθίσει σε αυτό το είδος λογοτεχνίας με τους εθισμούς κάνει την διαφορά σε εμένα.



( Εκεί τον Οδυσσέα βλέπει, ανάμεσα στα σκοτωμένα τους κουφάρια,/ στο λύθρο βουτηγμένο και στο αίμα)

                Δεν έχω άποψη για τα πρώτα τρία βιβλία της σειράς ούτε μπορώ να πω για την συγγραφική εξέλιξη του Σίμου πάνω στην σειρά Σκοτεινά νερά, ούτε αν θέλω να τα διαβάσω, γιατί φοβάμαι μην χάσω την μαγεία που μου έχει δημιουργηθεί αλλά μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι διάβασα ένα ολοκληρωμένο βιβλίο από άποψη γραφής, ύφους και αφήγησης που με έκανε να μην το αφήνω από τα χέρια μου στον λίγο αναγνωστικό χρόνο που έχω μέσα στην ημέρα μου ή να το σκέφτομαι στην δουλειά και να περιμένω πότε θα χαθώ μέσα στις σελίδες του ….  Άρα εδώ έγκειται η επιτυχία του προς το άτομό μου.

( Σαν το λιοντάρι/ που σπαράζει ένα γελάδι σε κοπάδι που βοσκούσε,/κι ύστερα φεύγει αιμόφυρτο στα στήθη και στα δυο του μάγουλα -/θέαμα αποτρόπαιο φρικτό)




Ξεκινώντας την ανάγνωση προσπαθούσα να καταλάβω πως δικαιολογείται ο τίτλος του βιβλίου και αυτό το κατακόκκινο εξώφυλλο που στολίζει το αντίτυπο με το βαπόρι, αλλά μου ήταν αδύνατο να ξετυλίξω την κλωστή και να τα συνδυάσω όλα αυτά σε συνδυασμό με την ιστορία, αλλά προς το τέλος του βιβλίου και συγκεκριμένα στις τελευταίες 50 περίπου σελίδες ομολογώ ότι ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με μία πραγματικότητα μοναδική, λυτρωτική και καταλυτική για την ιστορία μας που ούτε την είχε φανταστεί. Με λίγα λόγια η ιστορία είναι πρωτότυπη, τίποτα δεν μένει αναπάντητο παρόλο που έχει σημεία που πατάνε αρκετοί συγγραφείς, όπως είναι η προσωπική υπογραφή του δολοφόνου. Θεσμοί και εξουσία είναι ένα παιχνίδι που παίζει πάνω του ο συγγραφέας καθώς και  οργανώσεις και ανθρωπιστικές βοήθειες τόσο οικείες τα τελευταία χρόνια που δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο για ευνόητους λόγους.

Επίσης δύο ακόμη στοιχεία που λάτρεψα στο βιβλίο είναι ότι η ιστορία διαδραματίζεται στην αγαπημένη μου Εύβοια από την οποία κατάγομαι, άρα διαβάζοντας σε ποιες περιοχές ξετυλίγεται η ιστορία με έκανε να μπω περισσότερο μέσα στην πλοκή του βιβλίου και να δημιουργήσω πιο ρεαλιστικές εικόνες στο μυαλό μου, αφού το άρωμα που ανάδυε ήταν νοσταλγικό για εμένα και το δεύτερο είναι ότι έχει δημιουργήσει δυναμικές γυναίκες ηρωίδες με μυστήριο  να πλαισιώνουν τον Καπετάνιο.

Είναι ένα βιβλίο που σας το προτείνω και οι ώρες ψυχαγωγίας που θα αφιερώσετε διαβάζοντας το  θα σας ανταμείψουν!

Αγκαλιά με ένα βιβλίο λοιπόν!!!!


Βιβλίο : Ο Θάνατος του Οδυσσέα (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος

Εκδόσεις: Μεταίχμιο (https://www.metaixmio.gr)

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση


Δημήτρης Σίμος

Ο Δημήτρης Σίμος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1987. Τα Βατράχια, η πρώτη του συγγραφική δουλειά, έλαβε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος Ασημένια Σελίδα, ενώ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νέου λογοτέχνη από το λογοτεχνικό περιοδικό Κλεψύδρα. Δραστηριοποιείται παράλληλα ως σεναριογράφος. Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε δεκτός στην Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, αποτελώντας ένα από τα νεαρότερα μέλη της.

 



Περιγραφή βιβλίου


Ένας άντρας απειλεί να πηδήξει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου, όταν φτάνει για τη διαπραγμάτευση ο αστυνόμος Καπετάνος. Ένα ταριχευμένο τσακάλι ανακαλύπτεται στην ντουλάπα του, ενώ η αντιτρομοκρατική φτάνει στην Εύβοια. Εθνικιστικά στοιχεία στα σώματα ασφαλείας, το κυνήγι ενός δολοφόνου που αφήνει για σημάδι ένα βαλσαμωμένο ζώο και μια θεωρία συνωμοσίας που κανείς δεν θέλει να επαληθευτεί… Ένα πρόγραμμα προσηλυτισμού πιστών «στρατιωτών» που έχει καλύψει εδώ και χρόνια τις στολές με κουστούμια… Ποιος κινεί τα νήματα; Πόσο δύσκολο είναι να νικήσεις όταν ο εχθρός έχει δημιουργήσει το παιχνίδι;
Μια ανατρεπτική περιπέτεια σε «Σκοτεινά νερά». Ο αστυνόμος Καπετάνος είναι η ελληνική εκδοχή του επιθεωρητή Βαλάντερ.
Πέτρος Μάρκαρης

Άνοιξε την πόρτα και πέρασε έξω από το τροχόσπιτο. Ο αέρας μαστίγωνε το πρόσωπό της, ενώ η φωνή του Άρη έφτανε ασθενικά στα αυτιά της. Δεν γύρισε να τον κοιτάξει. Δεν θα τον άφηνε να λερώνει άλλο τη σκέψη της με κατηγορίες. Νοιαζόταν για εκείνη, θα έκανε τα πάντα για να την προστατέψει. Ναι. Αυτή και μόνο αυτή ήταν η αλήθεια. Ο Θείος δεν μπορούσε να οργανώσει ξανά τη “νύχτα της κατασκήνωσης” – και αυτό ήταν το μόνο που την ένοιαζε. Οι λύκοι έπρεπε να μείνουν νηστικοί.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
 978-618-03-2574-4
 456








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ