ΣΑΓΚΙ ΜΠΕΙΝ

 

ΕΙΜΑΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΙΓΟΜΑΙ



Το βιβλίο Σάγκι Μπέιν είναι ένας ύμνος για όλες τις γυναίκες που θέλουν να απελευθερωθούν από τις φλόγες που τις απειλούν να τις κάψουν. Υπάρχουν γυναίκες που βγαίνουν αλώβητες από τον Γολγοθά τους και υπάρχουν γυναίκες που αυτοκαταστρέφονται από τα ίδια τους τα πάθη , αλλάζουν και μετατρέπονται σε θηρία που κατασπαράζουν τον ίδιο τους τον εαυτό, παραδομένες να κατρακυλούν σαν την χιονοστιβάδα, αυτή την μεγάλη μάζα που ολισθαίνει στην πλαγιά ενός βουνού και σαρώνει στο πέρασμά της τα πάντα. Μέσα από αυτή την μαυρίλα της βαθειάς αίσθησης αυτολύπισης , μέσα από τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης ο συγγραφέας επιτυγχάνει να μας δώσει το φως, την αφοσίωση και την ελπίδα για ζωή.

Πολλές φορές οι άντρες καταστρέφουν τα ωραία πράγματα που δεν μπορούν να έχουν.

Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα είναι από αυτά που μου ταιριάζουν γάντι στις προτιμήσεις μου, γιατί η υπόθεση και όλη η ατμόσφαιρα μου δημιουργεί ένα συμπονετικό πορτρέτο για τους ήρωες του. Είναι ένα βιβλίο που περιγράφει με οικείο τρόπο τον εθισμό, τις επιθυμίες που έχει ένας άνθρωπος, την ενδοοικογενειακή βία, την εγκατάλειψη μα πάνω από όλα τα συναισθήματα των παιδιών που ζουν μέσα σε ένα  περιβάλλον με αλκοολική μητέρα.


    Η ασυμβίβαστη Άγκνες που θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος του βιβλίου με τις επαναλαμβανόμενες σκηνές εξαθλίωσης, λόγω της θλίψης που προσπαθεί να διώξει ή να ξεχάσει μέσα στο ποτό της, ήταν μια μητέρα απών ακόμη και με την παρουσία της μέσα στο σπίτι. Το ποτό λήστευε την ζωή της χρόνο με τον χρόνο και της πήρε τις πιο όμορφες δεκαετίες της.  Πάντα περιποιημένη και με άψογη εμφάνιση έκανε την διαφορά σε σχέση με τις άλλες γυναίκες που παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο κόσμο. Η Άγκνες έφερνε την καταστροφή στους γύρω της θα μπορούσαν να πουν οι περισσότεροι αναγνώστες αλλά θα την συγχωρούσαν γιατί θα την θεωρούσαν έρμαιο της τύχης της. Οι άντρες της ζωής της έπαιξαν καταλυτικό παράγοντα στην πορεία της για αυτό θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι είναι και ένα βιβλίο που οι πρωταγωνιστές του ψάχνουν την αγάπη.

Δεν θα θυμάσαι την πόλη. Ήσουν μικρός. Υπήρχε όμως χορός, πολύς χορός.

Ο τίτλος Σάγκι Μπέιν αναφέρεται στο όνομα του μικρότερου παιδιού της οικογένειας που παραμένει σαν φάρος αναμμένος ακόμη και όταν το καράβι γκρεμοτσακίζεται στον γκρεμό, αυτός παραμένει εκεί μέχρι την τελευταία ύστατη στιγμή της ανθρώπινης αναπνοής όταν όλοι έχουν φύγει. Ένα αγόρι που προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται στην οικογένεια του, ένα αγόρι με διαφορετικότητα που βιώνει την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα από νωρίς και αφοπλίζεται καθημερινά για να επιβιώσει παρά το νεαρό της ηλικίας του. Μέσα από τα μάτια του η ιστορία μας γίνεται συγκινητική και σε συνδυασμό με τα καθημερινά γεγονότα του εθισμού, την εξαθλίωσης της γυναικείας ύπαρξης, την άνανδρη συμπεριφοράς των ανδρών, την σκληρή στάση των μικρών παιδιών …..η φτώχια και η σεξουαλικότητα στήνουν χορό στο γόνιμο έδαφος της παρακμής.

Η πρώτη ύλη του μυθιστορήματος αντλείτε από την ίδια την ζωή του συγγραφέα, από τις αναμνήσεις του και από τον προσωπικό αγώνα που έκανε η μητέρα του. Η σχέση της αφήγησης με την πραγματικότητα είναι ρεαλιστική μέσα από την ιστορία του Σάγκι Μπέιν που ίσως να είναι ο ίδιος ο Douglas Stuart που μας αποκαλύπτει ωμά την βρομιά της Γλασκόβης την δεκαετία του 1980. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι το βιβλίο του κατάφερε να πάρει το βραβείο Booker 2020 καθώς και πολλά άλλα ,όπως το βιβλίο της χρονιάς 2021 και καλύτερο μυθιστόρημα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα 2021 British Book Awards. 

Βιβλίο: Σάγκι Μπέιν Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Douglas Stuart

Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο www.metaixmio.gr

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση


Douglas Stuart


Ο Douglas Stuart (Ντάγκλας Στιούαρτ, Γλασκόβη 1976) σπούδασε στο Royal College of Art του Λονδίνου. Ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής μόδας στη Νέα Υόρκη. Το Σάγκι Μπέιν είναι το πρώτο του μυθιστόρημα που μεταφράζεται σε 34 γλώσσες, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημά του και μετά την κατάκτηση του Βραβείου Booker δηλώνει πως θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.

Για να διαβάσετε περισσότερα: douglasdstuart.com






Περιγραφή βιβλίου

Αρχές της δεκαετίας του 1980. Η Γλασκόβη βρίσκεται σε παρακμή, οι πολιτικές της Θάτσερ έχουν βυθίσει ολόκληρες οικογένειες στην ανεργία, κι όλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Η Άγκνες Μπέιν είχε μεγαλύτερες προσδοκίες για τη ζωή. Ονειρεύεται πράγματα πιο σπουδαία: ένα δικό της σπίτι, μια ζωή με μεγαλύτερες πολυτέλειες, σαν εκείνες που βλέπει στα περιοδικά, οτιδήποτε θα μπορούσε να φωτίσει κάπως τη δική της γκρίζα ζωή. Προσπαθεί να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της παραμένοντας περιποιημένη και όμορφη, αλλά τελικά καταφεύγει στο ποτό, βρίσκοντας σε αυτό ολοένα και μεγαλύτερη ανακούφιση.



Όταν ο άντρας της την εγκαταλείπει, η Άγκνες και τα τρία παιδιά της θα βρεθούν σε αδιέξοδο, σε αυτή τη διαλυμένη πόλη. Και όσο εκείνη θα βουλιάζει όλο και περισσότερο στον αλκοολισμό, τα παιδιά θα αναγκαστούν να φύγουν, να σώσουν τον εαυτό τους. Ο μικρός Σάγκι όμως μένει. Και δεν σταματά ποτέ να ελπίζει. Ελπίζει πως οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες, πως η μητέρα του θα σωθεί. Και την ίδια στιγμή, ο ίδιος αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του, να καταλάβει ποιος είναι και γιατί όλοι τον αντιμετωπίζουν σαν κάτι διαφορετικό. Μια βαθιά συγκινητική ιστορία για τον εθισμό, τη φτώχεια και τη σεξουαλικότητα, μα πάνω από όλα μια ιστορία για την αγάπη.
Ο Douglas Stuart με γραφή ωμή αλλά και τρυφερή, μιλά για την ανέχεια, τις καταχρήσεις και τις διαλυμένες οικογένειες. Μέσα από το σκοτάδι όμως μας φανερώνει το φως, την αφοσίωση και τελικά την ελπίδα.

ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2021 ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 2021
BRITISH BOOK AWARDS
ΒΡΑΒΕΙΟ SUE KAUFMAN
ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
ΒΙΒΛΙΟ ΣΚΟΤΣEΖΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020
THE WATERSTONES
ΥΠΟΨHΦΙΟ ΓΙΑ 8 AKOMA ΒΡΑΒΕΙΑ

 

 


Μας άφησε άφωνους αυτό το πρώτο μυθιστόρημα, το οποίο δημιουργεί ένα εκπληκτικά οικείο, συμπονετικό, συγκλονιστικό πορτρέτο εθισμού, θάρρους και αγάπης. Είναι μια απελπιστικά θλιμμένη, σχεδόν ελπιδοφόρα εξέταση της οικογένειας και των καταπιεστικών δυνάμεων της επιθυμίας.
Κριτική επιτροπή Βραβείου Booker

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Ένα μυθιστόρημα που σκάβει μέσα στη βρομιά και τη μαυρίλα της Γλασκόβης της δεκαετίας του 1980 για να αποκαλύψει μια ιστορία που αγγίζει και καθηλώνει από την πρώτη στιγμή. Σκεφτείτε τον D.H. Lawrence. Σκεφτείτε τον James Joyce... Ένας λογοτεχνικός άθλος.
Washington Independent Review of Books

Έτσι όπως το Trainspotting του Irvine Welsh χάραξε μια μόνιμη θέση στο μυαλό και την καρδιά μας για τους ναρκομανείς του Εδιμβούργου στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η γλώσσα, οι εικόνες και η ιστορία του πρώτου μυθιστορήματος του Stuart αποθεώνουν τη ζωή της οικογένειας Μπέιν της Γλασκόβης... Η συναισθηματική αλήθεια του θα σας κάνει να λυγίσετε. Δεν θα ξεχάσετε ποτέ τον Σάγκι Μπέιν. Σκηνή τη σκηνή, αυτό το βιβλίο είναι ένα αριστούργημα.
Kirkus

Μια σπαρακτική ιστορία για την ταυτότητα, τον εθισμό και την εγκατάλειψη.
Time


Ο συγγραφέας και κριτικός βιβλίων Κώστας Β. Κατσουλάρης παρουσιάζει το βιβλίο και μοιράζεται σκέψεις και εντυπώσεις που του άφησε η ανάγνωσή του, ενώ ο ηθοποιός Τάσος Σωτηράκης διαβάζει αποσπάσματα (17/7/2021).

Ακούστε το podcast ΕΔΩ.

 978-618-03-2605-5

 528

 30/06/2021


Για το Love Book Diary


                                         




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ