ΗΡΑ ΒΛΑΧΟΥ

    ΗΡΑ ΒΛΑΧΟΥ:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

 Έχω την χαρά να φιλοξενώ την αγαπημένη Ήρα Βλάχου στο Love Book Diary με αφορμή το βιβλίο της Gemini που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Είχα την τύχη να διαβάσω το βιβλίο της συγγραφέας πριν εκδοθεί μαζί με τον Παντελή Τοπαλίδη και λίγα λόγια μας να κοσμούν το αντίτυπο που κυκλοφορεί.




Το καινούργιο σας βιβλίο GEMINI κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράψετε την ιστορία με πρωταγωνιστές τα δίδυμα Αζίλ και Λίζα στην ειδυλλιακή Άνω Κτιμένη, που βρίσκεται πολύ κοντά στην λίμνη Σμοκόβου στις πλαγές των Αγράφων του νομού Καρδίτσας;

    Το έναυσμα δεν ήταν άλλο από την αδελφική αγάπη. Αυτός ο πολύπλοκος και ταυτόχρονα τόσο απλός δεσμός. Τα αδέλφια μπορούν να μαλώσουν και, πέντε λεπτά αργότερα, να φέρονται σα να μη συνέβη τίποτα. Τα αδέλφια αποτελούν στήριγμα το ένα για το άλλο. Ένας υπέροχος γόρδιος δεσμός!

    "Δίδυμα" πάντα θα υπάρχει ένα μυστήριο πέπλο που τα σκεπάζει, γιατί από την μήτρα της μητέρας τους το δέσιμο είναι μοναδικό. Ποιο είναι το πιο ιδιαίτερο κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι δυο ήρωές σας και τι τους χωρίζει;

    Τους ενώνει η ξεροκεφαλιά τους και τα δύσκολα παιδικά χρόνια. Τους χωρίζουν είκοσι έτη κατά τα οποία οι δυο τους έμειναν μακριά... Τους χωρίζει η τόλμη της κατά ένα λεπτό μεγαλύτερης Λίζας. Τους χωρίζει η παιδικότητα που δεν μπόρεσε ποτέ να αποβάλλει ο Αζίλ.



    Ποιος ήρωας σας θεωρείτε ότι επηρεάζει καθοριστικά την εξέλιξη της ιστορίας και για ποιον λόγο;

    Σίγουρα οι δύο πρώην τοξικομανείς που κατέφτασαν στο χωριό με την πρόφαση της χαλάρωσης. Αν δεν είχαν εμφανιστεί ο Στράτος με τον Άγγελο, ίσως κάποια από τα μυστικά ή και τις φοβίες των διδύμων να μην έβγαιναν ποτέ στο φως.

    Στο βιβλίο σας αναφέρεστε σε ένα μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία μας τα ναρκωτικά, τα οποία αποτελούν κοινωνικό πρόβλημα που αποδίδεται είτε στην περιέργεια που έχουν οι νέοι για τις ουσίες, είτε λόγω αδυναμίας χαρακτήρα, είτε λόγω οικογένειας. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η οικογένεια και το περιβάλλον για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό;

    Να μιλάμε, να συζητάμε, να επικοινωνούμε. Αυτό πρέπει να κάνει ένας γονιός ή ένας δάσκαλος. Η επικοινωνία επουλώνει πληγές και ανοίγει δρόμους.

    Οι ήρωες του βιβλίου θέλουν να ονειρευτούν μια καλύτερη ζωή, μια ζωή που θα τους δώσει φτερά να πετάξουν. Τελικά πού βρίσκουν τη λύτρωσή τους;

    Ο καθένας από τους ήρωες βρίσκει τη λύτρωσή του σε διαφορετικό προορισμό. Ο Στράτος ήξερε από την αρχή ότι η δύναμη βρισκόταν μέσα του. Ο Άγγελος λυτρώνεται κυνηγώντας το ανεκπλήρωτο. Τα δύο δίδυμα αδέλφια θα βρουν τη λύτρωση μόνο αν πιάσουν από την αρχή το νήμα της παλιάς, κοινής τους ζωής.

    Θεωρείτε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αγαπήσουν πρώτα τον εαυτό τους για να μπορούν να αγκαλιάσουν τους άλλους; Η αγάπη που προσφέρουμε επιστρέφεται με την ίδια ένταση αν είμαστε τυχεροί;

    Αν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, τότε πώς θα αγαπήσουμε τους άλλους... Αν δεν θαυμάσουμε πρώτα τις δικές μας αρετές, πώς θα αναγνωρίσουμε τις αρετές των άλλων... Αν δεν συγχωρήσουμε τα λάθη μας, πώς θα δικαιολογήσουμε τα λάθη των συνανθρώπων μας.

    Και ναι! Όταν δίνουμε αγάπη, αυτή επιστρέφεται με την έντασή της στα ύψη!



    Μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα είναι η Ζωγραφούλα, η οποία μου έκανε τρομερή εντύπωση. Η ηρωίδα σας έχασε το μυαλό της από έρωτα ή υπήρχε κάτι βαθύτερο στον χαρακτήρα της και αντιδρούσε ανάλογα;

    Η Ζωγραφούλα σίγουρα είναι μια ανασφαλής γυναίκα μεγαλωμένη στη μικρή κοινωνία του χωριού, εκεί όπου, ό,τι συμβαίνει σε ένα σπίτι, μαθαίνεται στον περίγυρων σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η Ζωγραφούλα, μοναδική απόγονος μιας ευκατάστατης οικογένειας, δεν έχει μάθει να χάνει, δεν έχει μάθει να τη λυπούνται. Έτσι, όταν για πρώτη φορά χάνει στο παιχνίδι της ζωής, αδυνατεί να το πιστέψει, για αυτό κάνει το παράλογο λογικό. Και αλίμονο σε όποιον τολμήσει να την κατεβάσει από το σύννεφο όπου ζει!



    Ποιο τραγούδι θα διαλέγατε να πλαισιώσει το βιβλίο σας;

    Το τραγούδι "Έλα πάρε με" του Γιάννη Χαρούλη.

    Λίζα και Αζίλ τα ονόματα των κεντρικών πρωταγωνιστών της ιστορίας μας. Τι σημαίνουν τα ονόματα όμως;

    Είναι όνομα - καθρέφτης! Η μητέρα τους ήθελε όταν κοιτάζονται να βλέπου ο καθένας τον εαυτό του. Οι δυο τους να φτιάχνουν τη μονάδα.

    Τα λάθη του παρελθόντος μπορούν να διορθωθούν, να σβηστούν και να ξεπεραστούν;

    Σίγουρα υπάρχουν λάθη που διορθώνονται και άλλα που ξεπερνιούνται. Όμως είμαι της άποψης ότι τα λάθη δεν σβήνονται και δεν ξεχνιούνται. Μένουν μέσα μας ή μέσα σε αυτούς που πληγώσαμε σαν μια μικρή ανεπαίσθητη βελονίτσα που μας τσιμπάει διακριτικά αλλά και ενοχλητικά επίμονα όταν ετοιμαζόμαστε να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ





Η Ήρα Βλάχου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει κι εργάζεται ως παιδαγωγός. Το 2020 κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η Αλλαγή» καθώς επίσης και το παραμύθι «Ο γιατρός του γέλιου» από τις εκδόσεις 24 Γράμματα.







ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Να σας ζήσουν, κυρία, να σας ζήσουν! Γερά και δυνατά! Μπορώ να τα δω; Κουκλάκια είναι! Σας μοιάζουν, κυρία! Ο κύριος είπε πως θα διαλέξετε εσείς ονόματα!»

«Το κορίτσι που ήρθε πρώτο, θα το ονομάσουμε Λίζα. Το αγόρι Αζίλ. Όνομα-καθρέφτης. Όταν κοιτάζονται στα μάτια, να βλέπουν τον εαυτό τους».

«Αυτό είναι σίγουρο, κυρία! Σαν δυο σταγόνες νερό μοιάζουν! Και μ’ ένα σμπάρο, δυο τριγώνια! Θα κουραστείτε λίγο τώρα αλλά μόλις ξεπεταχτούν, θα ηρεμήσετε!»

«Πάψε, ανόητη! Παιδιά έκανα, όχι κουτάβια! Όταν είσαι γονιός, δεν ηρεμείς ποτέ. Αέναος αγώνας είναι η ζωή κι εμείς οι αθλητές της»



Ένα αγαπημένο τραγούδι για να σας συντροφέψει με την ανάγνωση του '' GEMINI ''


Για το Love Book Diary......



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ