ΠΑΝΔΑΙΜΟΝΙΟ

 

‘’Πανδαιμόνιο’’ ένα βιβλίο που η ιστορία του προκαλεί συνθήκες αναταραχής και σαματά στον χώρο της εκκλησίας και ιδιαίτερα στο άβατο του Άγιου Όρους. Είναι ένα βιβλίο προσβλητικό για το θέμα του; ΌΧΙ βέβαια αφού η λογοτεχνική δεινότητα του αφηγητή χαρακτηρίζεται από υψηλή δεξιοτεχνία. Ίσως να τον αφορούσαν αν γραφόταν πριν 70 χρόνια, αλλά τώρα δεν θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στα απαγορευμένα βιβλία.



Το ‘’ Πανδαιμόνιο’’ είναι ένα βιβλίο που ξεκινά με έντονο αστυνομικό ύφος, αλλά καταλήγει να έχει τόσο καλά αναπτυγμένους χαρακτήρες και ίντριγκες, που θεωρώ ότι το θέμα του αφορά κοινωνικά προβλήματα με στοιχεία μυστηρίου. Η φράση που υπάρχει στις σελίδες του ….αλλάζουν φτερά οι άγγελοι , μπορώ να πω με σιγουριά ναι αλλάζουν και μετατρέπονται ανάλογα με το ερέθισμα που δέχονται σε μεγάλα άσπρα φτερά που σε ταξιδεύουν ψηλά στον ουρανό ή σε μαύρα, κομματιασμένα φτερά που οδηγούν την ψυχή σου στα τάρταρα να βασανίζεσαι.

Το αναπόφευκτο της σύγκρουσης μεταξύ λογικής και αγάπης και κατά επέκταση έρωτα ήταν κάποια θέματα που με προβλημάτισαν κατά την διάρκεια της ανάγνωσης μου, με αποτέλεσμα ο κύριος ύποπτος της ιστορίας μας να μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, αλλά μη ξεχνάτε ότι είμαι μια γυναίκα αναγνώστρια που προτιμάει την αγάπη από την μοναξιά και δεν μπορώ να πατήσω το πόδι μου σε αυτό το άγιο μέρος.. στο άβατο!! Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για όλα, σε κατευθύνει, σε κάνει να αναπνέεις κάθε μέρα και να αφοσιώνεσαι με ζήλο σε ότι καταπιάνεσαι.. ουαί και αλίμονο σου, θα έλεγα από καρδιάς, αν απουσιάζει η αγάπη από την καρδιά σου…. Γιατί; Γιατί γίνεσαι ανδρείκελο της ψυχρής λογικής που σε απομυζά σιγά σιγά και σε κάνει κακοτράχαλο, όπως τα βραχώδη βουνά.

Το μαγικό που θέλω να σας ομολογήσω, είναι ότι διαβάζοντας τις σελίδες του βιβλίου ένιωθα σαν να ακούω την φωνή του συγγραφέα να μου απαγγέλνει την ιστορία στα αυτιά μου, γιατί τον έχω ταυτίσει με την υπέροχη ανάγνωση των κειμένων του. Ο τόνος , η χροιά της φωνής , η καθαρότητα του λόγου και οι παύσεις εκεί που απαιτούνται, είναι μοναδικά χαρακτηριστικά του κύριου Ακρίβου. Έτσι ένιωθα ότι συμπορευόμασταν στην ροή του κειμένου του, με την υπέροχη μεστή, αφηγηματική, σκακιστική του γραφή και με την υψηλή δεξιοτεχνία της χρήσης της Ελληνικής γλώσσας που τον χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητα, σε μία ιστορία του παραβιάζει να το πω χιουμοριστικά την βιτρίνα του Άγιου όρους….. αλλά η εντιμότητα και η αγάπη του στους ήρωες του είναι ξεκάθαρη.


    Όμως το καλύτερο κομμάτι του βιβλίου είναι το τέλος της ιστορία κι αν υπάρχει……. , θα άκουσε αυτήν την κραυγή του Νήφωνα.  Όπως και το κεφάλαιο ‘’ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω’’ που ο συγγραφέας με ένα μοναδικό , πανέξυπνο τρόπο σου δίνει τα πιόνια της σκέψης του για να προβληματιστείς, να σκεφτείς πως θα ήταν η ιστορία αν …..άλλαζαν οι επιλογές… δεν μπορώ να αναφέρω τίποτα παραπάνω! Φυσικά θα μου πείτε ότι αν κυβερνούσε το ΑΝ ο κόσμος θα ήταν παραδεισένιος, αλλά το υποσυνείδητο ενός συγγραφέα είναι σκοτεινό και ενός αναγνώστη πιο πολύ θα συμπληρώσω και γυρνώντας και την τελευταία σελίδα του κειμένου σκέφτηκα μόνη μου πόσο μοναδικός και χαρισματικός είναι ακόμη μία φορά ο κύριος Ακρίβος.

 Αυτό που μου έδωσε τροφή στην ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου είναι που καταφεύγει ένας άνθρωπος για να σώσει την ψυχή του; Στο άγιο όρος αν είναι άνδρας; Στα μοναστήρια και στις εκκλησίες αν είναι αρσενικό ή θηλυκό γένος; Στην μοναξιά του υψώνοντας φράκτες να μην τον ανεμοδέρνουν οι αμαρτίες και οι κακές, αναπόφευκτες επιλογές του;  Όπου και αν πηγαίνει εύχομαι να ξυπνάει την Ανατολή με τα πιστεύω του και να κοιμάται την Δύση με την αγάπη να φωλιάζει στην ψυχή του….. αλλά το πιο σημαντικό…. οι ανάγκες της ψυχής του και του σώματος του να ταυτίζονται!

ΥΓ: Αγαπημένοι μου αναγνώστες, η συγκεκριμένη σειρά Πεζογραφίας των Εκδόσεων  Μεταίχμιο ‘’ Σύγχρονη Ελληνική Βιβλιοθήκη’’ περιέχει βιβλία που για εμένα είναι μικροί θησαυροί που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Βιβλίο: Πανδαιμόνιο (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Κώστας Ακρίβος

Εκδόσεις : Μεταίχμιο (www.metaixmio.gr)

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ



Ο Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά µαθήµατα στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράµµατα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Το 2013 παρουσιάστηκε στο Ιµαρέτ Καβάλας το θεατρικό έργο του Ο γηραιός πατήρ µου από το φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Για το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του Γάλα μαγνησίας (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2018) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα.

Περιγραφή βιβλίου

    Στις 16 Απριλίου 2004 οι καλόγεροι σε μια μονή στο Άγιον Όρος ανακαλύπτουν έντρομοι μέσα σε κελί ένα πτώμα. Αν σκεφτεί κανείς ότι το μέρος αυτό για πάνω από 1.000 χρόνια απαγορεύεται να το πατήσει πόδι όχι μόνο γυναίκας αλλά ακόμη και ζώου θηλυκού γένους, τότε γίνεται φανερό τι σάλο προκαλεί η είδηση πως το πτώμα αυτό ανήκει σε μια κοπέλα.


    Οι ύποπτοι είναι ο κτήτορας του κελιού Νήφωνας, που θεωρείται περίπου άγιος, και ο γέροντας Γεδεών, που άλλο όνειρο δεν έχει παρά να δει να κυματίσει ξανά η ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη.
Ερωτικό σκάνδαλο; Εθνικό σχέδιο; Δάκτυλος του σατανά; Ή μήπως κάτι που ξεπερνάει κι αυτή ακόμα τη φαντασία του συγγραφέα;

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
    Ένα μυθιστόρημα ερωτικό, αστυνομικής πλοκής, με ιστορικό υπόβαθρο. Περισσότερο βλάσφημο από τη ροΐδεια Πάπισσα Ιωάννα, αφού το ανοσιούργημα λαμβάνει χώρα στο Άγιον Όρος. Συναρπαστικότερο από Το όνομα του Ρόδου, μια και το απόκρυφο χειρόγραφο που εντοπίζεται στη μοναστική Βιβλιοθήκη δεν αφορά έριδες της Καθολικής Εκκλησίας αλλά την επανάκτηση της Βασιλεύουσας. [...] Και ως επιστέγασμα, ένα μυθιστόρημα πλήρες μορφικών τεχνασμάτων.
Μαίρη Θεοδοσοπούλου, Το Βήμα της Κυριακής

    Ο Ακρίβος έχει δείξει επανειλημμένα ότι ξέρει να αποδίδει πιστά και να εναλλάσσει μέσα στο ίδιο κείμενο πολλά ιδιόλεκτα, από την προφορική ομιλία των λαϊκών στρωμάτων ως τη γραπτή γλώσσα άλλων εποχών ή το ιδίωμα των επίσημων εκκλησιαστικών εγγράφων. Το επιβεβαιώνει και σ’ αυτό το μυθιστόρημα.
Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα

Στοιχεία ίντριγκας σε μια σύνθεση η οποία οδεύει εξαρχής πέραν του αστυνομικού μυθιστορήματος.
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Ελευθεροτυπία
 978-618-03-2691-8
 360
 30/09/2021





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ