ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΦΥΤΙΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΦΥΤΙΛΗΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο Love Book Diary τον συγγραφέα Γιώργο Α. Φυτίλη με αφορμή το βιβλίο του '' Ο μικρός αυτοκράτορας''  που κυκλοφορεί από Άνεμος εκδοτική.


ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΦΥΤΙΛΗΣ

 Ποιος είναι τελικά Ο μικρός αυτοκράτορας στην χώρα των << χιλίων σοφών>>

 Είναι ο άνθρωπος που εκμεταλλεύεται τον πολίτη και εμπορεύεται την δημοκρατία. Ο μικρός αυτοκράτορας χρησιμοποιεί την σοφιστεία, την παραπλάνηση, την υποκρισία και την ψεύτικη αλληλεγγύη, σε αντίθεση μ’ έναν μικρό δικτάτορα που χρησιμοποιεί την βία, τον εξαναγκασμό, ακόμα και τον θάνατο. Εφαρμόζει την διπλωματική παροιμία, που λέει, «περισσότερες μύγες σκοτώνεις με μια στα-γόνα μέλι παρά με μία σφαίρα!»

 Η σύγχρονη χώρα των Χιλίων σοφών, η οποία μπορεί να βρίσκεται παντού τι αντιπροσωπεύει;

Οι έννοιες της διαπλοκή, διαφθοράς και δημαγωγίας βρίσκονται στην νοητή οντότητα του πλατωνικού κόσμου των Ιδεών. Το απεικόνισμα της αρχικής Ιδέας, αυτών των εννοιών, το έφερα στη γη και του έδωσα όνομα. Το όνομα «χιλίων σοφών» έχει σχέση με την κινεζική γραφή! Για να γράψουν οι κινέζοι το όνομα ΕΛ-ΛΑΣ γράφουν δύο ιδεογράμματα που σημαίνουν « ο άλλος μεγάλος πολιτισμός.» Δέχονται, πως δίπλα στον δικό τους αρχαιότατο και σοφό πολιτισμό βρίσκεται ένας άλλος σπουδαίος και σοφός πολιτισμός. Των Ελλήνων.

 Το τρίπτυχο Διαπλοκή, Διαφθορά, Δημαγωγία υπήρχε και υπάρχει στις χώρες των χιλίων σοφών; Είναι καταραμένο χαρακτηριστικό στις αναπτυγμένες χώρες μόνο;

 Το τρίπτυχο της λαϊκής δυστυχίας υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Η διαφορά, από χώρα σε χώρα, παρατηρείται στο εύρος και στο βάθος. Στις ευνομούμενες χώρες οι δημοκρατικοί θεσμοί ελέγχουν την διαφθορά και την κρατούν σε πολύ μικρά μεγέθη.

 Ο Αγαθοκλής, αυτός ο καλός και αγαθός άνθρωπος τα παράτησε όλα για να εναντιωθεί στον μικρό αυτοκράτορα. Πιστεύεται ότι τα κατάφερε τελικά ή γύρισε ξανά εκεί που βρισκόταν πρωτίστως;


     Η έλλειψη της αγάπης ήταν καταστροφική για την ψυχολογία και το σθένος του ήρωα. Οι συνάδελφοί του τον συκοφάντησαν και τον τιμώρησαν άδικα και η σύζυγος τον πρόδωσε. Νικήθηκε και υποτάχτηκε. Όταν ξύπνησε η αγάπη για τον νεανικό του έρωτα, αναγεννήθηκαν τα συναισθήματα απ’ την τέφρα τους κι ανέβηκε το ηθικό του. Μπήκε στην μάχη, πολέμησε και νίκησε. Με την στάση του έδωσε την ευκαιρία στην δικαιοσύνη να σύρει στο εδώλιο τον μικρό αυτοκράτορα και απέδειξε μια αλήθεια της ζωής. Όπου η αγάπη είναι μεγάλη τα λάθη είναι μικρά…

Η αγάπη και ο έρωτας θέλουν αγώνα για να επιβιώσουν και να διατηρηθούν; Η αγάπη υπάρχει μέσα μας για να την μοιραζόμαστε;

Η αγάπη είναι η δεύτερη κινητήρια δύναμη του ανθρώπου, μετά το οξυγόνο. Νιώθουμε πως υπάρχουμε όταν αγαπάμε και νιώθουμε ότι «πετάμε» όταν μοιραζόμαστε την αγάπη.

    Η αγάπη φτάνει στην τελειότητα, όταν είναι αποφασισμένη να προσφέρει τα πάντα και να μην περιμένει τίποτα. Όμως η τελειότητα, ακόμα και στο συναίσθημα της αγάπης, είναι μια ιδανική έννοια. Μια ουτοπία. Πολλοί πήραν τον ανηφορικό της δρόμο, αλλά κανένας δεν έφτασε στην κορυφή. Όσο για τον έρωτα, μια φράση μόνο, από εμπειρίες ζωής. Στην εποχή του έρωτα ο χρόνος κρύβεται πίσω απ’ την αιωνιότητα.

 Ο στόχος του βιβλίου σας είναι ότι από τα λάθη μας τελικά αποκτούμε τις περισσότερες γνώσεις; Και τι γίνεται αν επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη; Υπάρχει εξέλιξη στον χαρακτήρα μας;

     Γνώσεις αποκτούμε με την εκπαίδευση και την παιδεία, με τα λάθη μας αποκτούμε εμπειρίες και σοφία. Λένε, πως ο λύκος την τρίχα του αλλάζει και ποτέ το χούι {χαρακτήρα.} Όμως ο άνθρωπος αλλάζει. Εξελίσσεται, εξευγενίζεται και τιθασεύει τα ένστικτα, τις ορμές και τα πάθη του με τη γνώση, τις εμπειρίες και την σοφία. Αν δεχτούμε πως δεν αλλάζει ο χαρακτήρας του ανθρώπου, πρέπει να κα-ταργήσουμε την λέξη και τη έννοια του σωφρονισμού. Η ιστορία αποδεικνύει πως πολλοί ευεργέτες της ανθρωπότητας έφτασαν σε σωτήριες ανακαλύψεις πορευμένοι στην λεωφόρο των λαθών.

 Για να αλλάξουμε αυτά που μας ενοχλούν πρέπει να προσπαθήσουμε όσο σκληρό και να ακούγεται, όσο οδυνηρό και να είναι, να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας;

    Με τα χρόνια, τις γνώσεις και τις εμπειρίες ζωής, ο Αγαθοκλής κατάλαβε πως ο χειρότερος εχθρός ήταν ο κακός εαυτός του κι ο καλύτερος φίλος η γνώση του εαυτού του. Κατάλαβε, πως στο διάβα της ζωής του έκανε απανωτά λάθη και ζημίωσε τον εαυτό του περισσότερο απ’ όσο τον ζημίωσαν οι αντίπαλοι και οι εχθροί του. Άλλαξε τον εαυτό του, με ειλικρίνεια, και νίκησε.

 Πως και επιλέξατε το βιβλίο σας να στηριχθεί σε μία μακροσκελή επιστολή του Αγαθοκλή προς την Ειρηνούλα;

    Με την εξομολόγηση ο Αγαθοκλής δεν ομολογεί μόνο τα λάθη και τις αμαρτίες της ζωής του, αλλά προσφέρει στον εαυτό του την αναγκαία ψυχοθεραπεία, για να αναγεννηθούν τα καταρρακωμένα συναισθήματα και οι τραυματισμένες ελπίδες του. Και το πέτυχε.

 Μην αποκαλείς κανέναν ευτυχισμένο προτού δεις το τέλος του. Ποια είναι η άποψή σας; Είναι μία αλήθεια βγαλμένη από την ίδια την ζωή;


    «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» είπε ο Σόλων και «στο τέλος θα μετρήσουμε πόσα σύκα παίρνει ο σάκος» λέει ο λαός. Όταν ο Αγαθοκλής κατάλαβε, πως είχε φτάσει στο έσχατο σκαλοπάτι της ήττας, στην ταπείνωση, και θα τελείωνε την ζωή του σαν απόκληρος που έζησε στο κοινωνικό περιθώριο, αντέδρασε. Κατάλαβε πως δεν τον νίκησαν οι διεφθαρμένοι, αλλά ο ίδιος νίκησε τον εαυτό του και υποτάχθηκε. Μέσα απ’ την εξομολόγηση και την ψυχοθεραπευτική αυτο-κριτική έφτασε στην νίκη και οδήγησε τον διεφθαρμένο μικρό αυτοκράτορα στο σκαμνί του εισαγγελέα.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή ή η κακή ψυχολογία στον άνθρωπο και που μπορεί να τον οδηγήσει;

    Η ψυχική ενέργεια, η ανάλυση της δομής της προσωπικότητας και η μελέτη των συνειδητών και μη συνειδητών λειτουργιών οδηγούν τον άνθρωπο στην ψυχική ισορροπία. Μια κατάσταση που την ονομάζουμε απλά, καλή ψυχολογία και οδηγεί τον άνθρωπο στην δημιουργία και στο απόλυτα ζητούμενο. Στην ευτυχία. Έχει δίκιο η ιστορία που γράφει, πως οι μικρές ψυχές έφεραν στην ανθρωπότητα τα μεγαλύτερα δεινά. Κάποιοι δεν είχαν την ψυχική ισορροπία, την καλή ψυχολογία.

 Η αδυναμία του ανθρώπου τελικά είναι ο φόβος, η άγνοια και η ελπίδα που έχει για μια καλύτερη ζωή;

     Η δική μας άγνοια είναι η αιτία των περισσότερων κακών που μας χτυπούν στο διάβα της ζωής. Γέννημα της άγνοιας είναι ο φόβος και η ελπίδα. Ο φόβος από άγνοια παρακάμπτει την λογική και εκφυλίζει το μυαλό. Η ελπίδα της άγνοιας διαφέρει απ’ την ελπίδα της γνώσης. Η πρώτη περιμένει το ανέφικτο κι απρόσιτο, ακόμα και το μάνα εξ’ ουρανού. Η δεύτερη το εφικτό και προσιτό.

 Τι θα λέγατε στους αναγνώστες μας που θα πάρουν το βιβλίο σας στα χέρια τους για να το διαβάσουν; Τι ταξίδι να περιμένουν να ζήσουν;

     Θα ταξιδέψουν παρέα με του ήρωες του βιβλίου και θα γυμνάσουν τα δικά τους συναισθήματα. Η σκέψη τους θα ισχυροποιηθεί και θα φωτιστεί περισσότερο. Πλέον, δεν θα παρατάνε τον αγώνα, ακόμα κι αν τους ρίξουν στη λάσπη της συκοφαντίας και της διαφθοράς. Παλεύουν, αγωνίζονται. Στην ταινία της δικής τους ζωής θα κρατούν το ρόλο του πρωταγωνιστή για τον εαυτό τους. Δεν θα τον δώσουν σε κανένα, ακόμα κι αν τον ζητήσει η μάνα τους. Πιστεύω, πως όταν φτάσουν στην τελευταία σελίδα θα αισθανθούν ισχυρότεροι ψυχικά και πληρέστεροι πνευματικά.

Ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας.

Κι εγώ ευχαριστώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


    Ο Γιώργος Α. Φυτιλής γεννήθηκε στα Πιέρια, μέσα σε μια σαρακατσάνικη στάνη κι έζησε τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια στο Πολύκαστρο της Μακεδονίας. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1979 παρακολούθησε σεμινάρια διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, με υποτροφία του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πέραν της πεζογραφίας, ασχολείται με τη λαογραφία και κύρια με τη μελέτη των γλωσσικών ιδιωμάτων του λαού μας.
Είναι πατέρας δυο παιδιών. Το 1992 τιμήθηκε με βραβείο από τη ΧΕΝ Πειραιά για το μυθιστόρημά του "Κι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο". Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


    Στη σύγχρονη χώρα των «χιλίων σοφών», ο Αγαθοκλής Πευκοβελόνας αποφασίζει να αφήσει τη βολεμένη ζωή του, αφού δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη δημαγωγία και την υποκρισία που τον κυκλώνουν από παντού.


Συνειδητοποιεί πως η μόνη ζωή που του αρμόζει πλέον είναι αυτή των άστεγων, όσο σκληρή και αδιανόητη κι αν φαίνεται για έναν άνθρωπο του ήθους και του πολιτισμού του. Εγκαταλείπει τη σύζυγο, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του –εκ των οποίων μόνο κάποια είναι δικά του– και την υποβιβασμένη ανώτερη θέση του στο Δημόσιο, όπου δεν αναγνωρίζεται η αδιαπραγμάτευτη εντιμότητά του.

Στους λίγους μήνες που περνά ως απόκληρος της κοινωνίας, διαπιστώνει πως η προδοσία παίρνει πολλές μορφές, οι οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί ενίοτε λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες, οι πρώτες αγάπες δεν σβήνουν ποτέ και για την επιβίωση στον σκληρό και ανελέητο κόσμο –όταν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος– ως μοναδική λύση φαντάζει ένας αδίστακτος ψεύτης, κλέφτης και υποκριτής· ένας ταλαντούχος «μικρός αυτοκράτορας»…

Είναι, όμως, πράγματι έτσι;


Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα αξιώσεων, εμπνευσμένο από τη ζωή, που καθηλώνει με την ευρηματική πλοκή, το αστείρευτο και καυστικό χιούμορ, το γνήσιο συναίσθημα και την πηγαία συγκίνηση.


Για το Love Book Dairy



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΒΙΒΛΙΟ: ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ