Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

 

Η αγάπη και ο έρωτας θέλουν αγώνα…… ποτέ μην σταματάς!

Ένα από τα βιβλία που μου έκαναν εντύπωση φέτος είναι ‘’ Ο μικρός αυτοκράτορας’’ ως προς την πρωτοτυπία του κειμένου. Ποιος είναι ο μικρός αυτοκράτορας τελικά; Είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο; Αντιπροσωπεύει όλους τους μικρούς ανθρώπους ή μία μεγάλη κλειστή ομάδα ατόμων με κοινά χαρακτηριστικά που οδηγούν στα τρία επάρατα Δ; Δηλαδή στην διαπλοκή, στην διαφθορά και στην δημαγωγία; 



Όποιος ή Όποιοι είναι καλή τους ώρα, μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι πολύ ταλαντούχοι σε αυτό που κάνουν, με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους να είναι καθοριστικές για την λύση πολλών προβλημάτων και πολλών εμποδίων. Δεν θα μπορούσα να πω κάτι παραπάνω, γιατί θα αποκάλυπτα την εξαιρετική ιδέα του συγγραφέα που χρησιμοποιεί περίτεχνα τον λόγο, για να σκανδαλίσει το μυαλό των αναγνωστών. Άρα ο στόχος του είναι ξεκάθαρος μέσα από το καυστικό χιούμορ του, αφού πολλές φορές ένιωσα ότι διαπομπεύει την ίδια την άτιμη την ζωή, που οφείλουμε από τα λάθη μας να αποκτήσουμε γνώση!!!

Μην αποκαλείς κανέναν ευτυχισμένο προτού δεις το τέλος του.

Η αφροσύνη κυριαρχεί παντού στην χώρα των << χιλίων σοφών >> και το θέμα είναι αν θέλεις να την ακολουθείς για να εντάσσεσαι στο σύνολο ή θέλεις να τα βροντήξεις όλα και να φύγεις , ακόμη και την άνεση σου και από σώφρων άνθρωπος να γίνεις χειρότερος από τους ψεύτες που πάντα είναι βολεμένοι στην ζωή τους πάντα.... και να ζεις στο περιθώριο!!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μία αλήθεια που να είναι αποδεκτή από όλους και αφού η ζωή πάει πάντα μπροστά για αναρωτηθείτε πόσοι βιάζουν την σκέψη μας καθημερινά , χαλιναγωγούν, περιορίζουν την ελεύθερη βούληση μας αλλά με μαγικό τρόπο που νομίζεις ότι το κάνεις εσύ! Όμως ξεχνάς ότι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι άλλος … Ο μικρός αυτοκράτορας.

Μήπως ο μικρός αυτοκράτορας εκμεταλλεύεται την ελπίδα του ανθρώπου;


    Τελικά οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο ή όχι; Χαριτολογώντας θέλω να παίξω λίγο με τον τίτλο του βιβλίου της αγαπητής μου κυρίας Βαμβουνάκης που έχουν τραγουδήσει και οι Πύξ Λάξ …. Αλλά μένουν μέσα στις καρδιές μας σαν ανεξίτηλα αστέρια που φωτίζουν την κατάλληλη στιγμή, αρκεί να δουν την αχτίδα του έρωτα να έρχεται ξανά. Η αγάπη υπάρχει και ζει στις καρδιές μας για να την μοιράζεσαι !!!

Γέλασα πάρα πολύ σε κάποια σημεία στο βιβλίο, όπως στην ιστορία ‘’ Αλκιβιάδης ο Άτυχος’’ που πραγματικά ο συγγραφέας χλευάζει μία κωμικοτραγική κατάσταση και μέσω αυτού δεν γίνεται να μην σκεφτείς τι ζώο είναι ο άνθρωπος να το πω και εγώ χιουμοριστικά….. γιατί για ζώο πρόκειται χωρίς αμφιβολία θεέ μου. ΑΚΟΥ, ΒΛΕΠΕ, ΣΙΩΠΑ έλεγαν οι πρόγονοί μας οι σοφοί για να αποφεύγουμε ευθύνες και καταστάσεις, αλλά δυστυχώς κάποια στιγμή μοιραία θα κριθούμε και για αυτό.

Η γραφή του κειμένου είναι κυρίως πρωτοπρόσωπη, είναι εξαιρετική, αφηγηματική, μεστή με υπέροχες αναφορές σε γνωστές προσωπικότητες λόγω του έργου που έχουν αφήσει και στοχευόμενη εκεί που πρέπει αδιαμφισβήτητα. Παίζει με τις λέξεις και με τα ονόματα, αφού  Αγαθοκλής είναι το όνομα του πρωταγωνιστή μας , του καλού και αγαθού ανθρώπου που προσπαθεί να εναντιωθεί στον μικρό αυτοκράτορα.

Η ροή του κειμένου είναι πάρα πολύ γρήγορη, και το μόνο που θα ήθελα ως αναγνώστρια να σημειώσω είναι  η  επιστολή του Αγαθοκλή προς την Ειρηνούλα να μην ήταν τόσο μακροσκελή .

Βιβλίο: Ο μικρός αυτοκράτορας (H ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Γιώργος Α. Φυτίλης

Εκδόσεις: Άνεμος (www.anemosekdotiki.gr)

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Ο Γιώργος Α. Φυτιλής γεννήθηκε στα Πιέρια, μέσα σε μια σαρακατσάνικη στάνη κι έζησε τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια στο Πολύκαστρο της Μακεδονίας. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1979 παρακολούθησε σεμινάρια διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, με υποτροφία του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πέραν της πεζογραφίας, ασχολείται με τη λαογραφία και κύρια με τη μελέτη των γλωσσικών ιδιωμάτων του λαού μας.
Είναι πατέρας δυο παιδιών. Το 1992 τιμήθηκε με βραβείο από τη ΧΕΝ Πειραιά για το μυθιστόρημά του "Κι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο". Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


    Στη σύγχρονη χώρα των «χιλίων σοφών», ο Αγαθοκλής Πευκοβελόνας αποφασίζει να αφήσει τη βολεμένη ζωή του, αφού δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη δημαγωγία και την υποκρισία που τον κυκλώνουν από παντού.


Συνειδητοποιεί πως η μόνη ζωή που του αρμόζει πλέον είναι αυτή των άστεγων, όσο σκληρή και αδιανόητη κι αν φαίνεται για έναν άνθρωπο του ήθους και του πολιτισμού του. Εγκαταλείπει τη σύζυγο, τα τέσσερα ενήλικα παιδιά του –εκ των οποίων μόνο κάποια είναι δικά του– και την υποβιβασμένη ανώτερη θέση του στο Δημόσιο, όπου δεν αναγνωρίζεται η αδιαπραγμάτευτη εντιμότητά του.

Στους λίγους μήνες που περνά ως απόκληρος της κοινωνίας, διαπιστώνει πως η προδοσία παίρνει πολλές μορφές, οι οικογενειακοί και φιλικοί δεσμοί ενίοτε λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες, οι πρώτες αγάπες δεν σβήνουν ποτέ και για την επιβίωση στον σκληρό και ανελέητο κόσμο –όταν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος– ως μοναδική λύση φαντάζει ένας αδίστακτος ψεύτης, κλέφτης και υποκριτής· ένας ταλαντούχος «μικρός αυτοκράτορας»…

Είναι, όμως, πράγματι έτσι;


Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα αξιώσεων, εμπνευσμένο από τη ζωή, που καθηλώνει με την ευρηματική πλοκή, το αστείρευτο και καυστικό χιούμορ, το γνήσιο συναίσθημα και την πηγαία συγκίνηση.

Για το Love Book Dairy





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ