Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΦΟΒΟΣ! Κάθε γυναίκα έχει νιώσει τον φόβο που πηγάζει από την δική της αδυναμία μπροστά στην ανώτερη δύναμη των ανδρών που δεν βασίζεται απλώς σε κάτι σωματικό.



Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ που υπογράφουν οι αγαπημένοι μου AMBROSE PARRY είναι ένα βιβλίο που απόλαυσα μέχρι και την τελευταία σελίδα του. Είναι από τα κείμενα που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μου; ΝΑΙ είναι, για αυτό η άποψη μου θα στηριχθεί στο ύφος του κειμένου, στην γραφή του, στους χαρακτήρες των ηρώων και στα ιστορικά-ιατρικά στοιχεία που περιλαμβάνονται. Είναι το δεύτερο βιβλίο που έχει πρωταγωνιστές τον Γουίλ Ρέιβεν και τη Σάρα Φίσερ, τους οποίους τους γνωρίσαμε στο Πεπρωμένο της σάρκας ( Αν δεν το έχετε διαβάσει, επισπεύστε την ανάγνωση).

Στο συγκεκριμένο αντίτυπο ξετυλίγονται περισσότερο οι χαρακτήρες των ηρώων και τους απολαμβάνεις σαν τον δροσερό άνεμο που σου χαϊδεύει τα μήλα του προσώπου σου. Ο αναγνώστης έχει να αντιμετωπίσει δυο τελείους διαφορετικούς χαρακτήρες που ο κοινός στόχος τους, τους ενώνει ακόμη μία φορά για να λύσουν ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο. Το δελεαστικό στην υπόθεση είναι ότι υπάρχει και ρομάντζο που δεν καρποφορεί λόγω συνθηκών και γι’ αυτό το μετουσιώνει σε νέκταρ που οι πιστοί θέλουν να γευτούν.

Ο Ρέιβεν ακολουθεί πιστά τους στόχους του στην ιατρική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δίπλα στην Σάρα θα δούμε και μία πιο ευαίσθητη εκδοχή των ιδιοτήτων του ως άνθρωπο. Μπορεί να έχουμε δει την λειτουργία του σαν ιατρό, αλλά θα ανακαλύψουμε  και μία πιο ρομαντική πτυχή του εαυτού του και αυτό θα τον κάνει  συμπαθητικό στους αναγνώστες. Ο διάολος είναι μέσα του, ΝΑΙ έχει ριζώσει από την παιδική του ηλικία αλλά τον κατευθύνει αυτός τελικά…και αυτό το έμαθε δίπλα στην Σάρα. Ο Ρέιβεν μπορεί να κυριαρχήσει την σκοτεινή του πλευρά.

 Ενώ η Σάρα είναι μία ευφυής γυναίκα που αγωνίζεται με τα μέσα που έχει να σηκώσει το ανάστημα της, σε μία εποχή που η γυναίκα προορίζεται για την μητρότητα και τις οικιακές δουλειές και πρέπει να είναι και ικανοποιημένη αν ο κλήρος του γάμου της ή να το θέσω καλύτερα ο κλήρος της τύχης της βγει καλός. Με λίγα  λόγια γινόταν ιδιοκτησία του άντρα που θα έπαιρνε, ένα αντικείμενο …..ένα απόκτημα! Όμως σταθερή στις ιδέες της, στις απόψεις της και στα θέλω της είμαι σίγουρη ότι θα επιτύχει τον στόχο της και ο κύριος Ρέιβεν θα τρέχει κατοστάρι για να την φθάσει……. Σε μία εποχή που η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως διακοσμητικό στοιχείο η Σάρα αντιπροσωπεύει τις γυναίκες που θέλουν να έχουν εξουσία πάνω στον εαυτό τους και όχι πάνω στους άνδρες…. Και αυτό το συμπέρασμα θα κρατήσω από το βιβλίο ως αναγνώστρια.


Ο προσωπικός τρόπος που γράφουν οι συγγραφείς (γιατί πρόκειται για ένα δίδυμο όπως αναφέραμε στο πρώτο βιβλίο τους και συγκεκριμένα του Brookmyne και της Haetzman) αναλογεί στην περίσταση και στο περιβάλλον που διαδραματίζεται το βιβλίο .. Εδιμβούργο 1849 … Στην αγαπημένη μου Βικτωριανή εποχή με μια ιστορία που σε καθηλώνει από την αρχή. Είναι αστυνομικό βιβλίο; Είναι θρίλερ; Θα σας πω ότι είναι ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία αστυνομικά ιστορικά μυθιστορήματα και αν το ξεκινήσετε δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας. Το κείμενο είναι ζωντανό για αυτό τον λόγο με κέρδισε από την αρχή, με διδαχτικό περιεχόμενο που συνδυάζει άκρως μεστή, αφηγηματική και κινηματογραφική γραφή. 

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ….

Ο στόχος των συγγραφέων είναι ξεκάθαρος από την αρχή, αφού αποκαλύπτει με έμμεσο τρόπο τον δολοφόνο. Ο δράστης μας μιλάει και μας εξιστορεί γεγονότα για την ζωή του για να μπορέσουμε να τον κατανοήσουμε για τις πράξεις του. Ο ρόλος του εμπνεύστηκε από ένα πραγματικό κατά συρροή δολοφόνο που οι πράξεις του σόκαραν την Αγγλία του 19 ένατου αιώνα και έτσι παίρνει πνοή και γίνεται μυθιστορηματικός χαρακτήρας για να αναδειχθεί ιατρικά η παράνοια του και να γνωρίσουν οι αναγνώστες τι μπορεί να προκαλέσει ικανοποίηση σε έναν δολοφόνο καθώς σκοτώνει τα ανυποψίαστα θύματα του. Είναι εντυπωσιακό και μόνο να κάτσεις να αναρωτηθείς αν αντιλαμβανόταν τη φύση των πράξεων του ή όχι.

Η ιατρική σκέψη της εποχής μέσα από τις δράσεις και τις απόψεις των ιατρών αναδεικνύονται ακόμη μία φορά στο δεύτερο βιβλίο και είναι άκρως ρεαλιστικές. Η λαπαροτομία που ήταν κάτι το ασύλληπτο στην πράξη και οι αναισθητικές ιδιότητες του χλωροφορμίου έφεραν ιατρική επανάσταση στον ιατρικό χώρο για να απαλλάξουν από τον πόνο και τον βέβαιο θάνατο των ασθενών.

Ένα βιβλίο που παίζει με το φως και το σκοτάδι και σε παρασέρνει στην ατμόσφαιρά του…. !!

Σας το προτείνω!!!!!


Βιβλίο: Η τέχνη του θανάτου (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Abrose Parry

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα (pediobooks.gr)

Love Book Diary : Παρασκευή Παρίσση


AMBROSE PARRY


είναι το ψευδώνυμο με το οποίο υπογράφουν τα βιβλία τους ο Chris Brookmyre και η Marisa Haetzman.

Ο Chris Brookmyre είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας είκοσι και πλέον μυθιστορημάτων, πολλά από τα οποία έχουν γίνει μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο, όπως το Black Widow, που κέρδισε τόσο το βραβείο Theakston Old Peculier Αστυνομικού Μυθιστορήματος της Χρονιάς όσο και το McIlvanney Prize Σκωτσέζικου Αστυνομικού Μυθιστορήματος της Χρονιάς.

Η δρ Marisa Haetzman είναι αναισθησιολόγος με εικοσαετή πείρα, και η έρευνά της για τον μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία της Ιατρικής που διαθέτει έφερε στην επιφάνεια το υλικό στο οποίο στηρίχθηκε αυτή η σειρά μυθιστορημάτων.

Το ζευγάρι είναι παντρεμένο και ζει στη Σκωτία.

«Η δραματική συνέχεια του μυθιστορήματος Το πεπρωμένο της σάρκας μας βυθίζει στον ζοφερό κόσμο του βικτωριανού Εδιμβούργου και μας καταπλήσσει».


PUBLISHERS WEEKLY

Εδιμβούργο, 1849. Και ενώ πλήθος ασθενών καταλήγουν ο ένας μετά τον άλλο σε ολόκληρη την πόλη, οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν καμία αποτελεσματική θεραπεία. Την ίδια στιγμή, μια εκστρατεία συκοφα­ντίας πασχίζει να παρουσιάσει τον Τζέιμς Σίμσον, πρωτοπόρο στην ανακάλυψη του χλωροφορμίου, ως στυγερό δολοφόνο. Αποφασισμένοι να αποκαταστήσουν το όνομα του Σίμσον, ο νεαρός προστατευόμενός του Γουίλ Ρέιβεν και η Σάρα Φίσερ, πρώην υπηρέτριά του, αναλαμβάνουν και πάλι δράση στους επικίνδυνους δρόμους του Εδιμβούργου, με στόχο να ανακαλύψουν ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από τους θανάτους. Σύντομα διαπιστώνουν ότι κανείς δεν είχε αντιληφθεί την αληθινή αιτία, γιατί απλώς είναι… αδιανόητη.

«Ένα καθηλωτικό βικτωριανό θρίλερ».

SUNDAY EXPRESS

«Οι βασικοί ήρωες και η σχέση τους

είναι το δυνατότερο σημείο του βιβλίου…


Αξίζει να το διαβάσετε».

THE TIMES



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ