ΒΑΡΙΑΝΤΑ

 

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΕΣ. Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ  ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΝΑ ΚΑΚΟΦΟΡΜΙΖΟΥΝ…



    Οι τελευταίες λέξεις που διάβασα πριν κλείσω το βιβλίο και ένα περίεργο αίσθημα οργής με έκανε να νιώσω ένα σφίξιμο στο στομάχι. Είμαι από τους αναγνώστες που μπορώ να διαβάσω τα πάντα και να αντέξω. Όμως είμαι από τους αναγνώστες που επηρεάζονται από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Η ‘’Βαριάντα΄΄ είναι ένα βιβλίο αληθινό όσον αφορά το κοινωνικό του θέμα. Είναι ένα βιβλίο που δεν φοβάται να αποκαλύψει πως έχουν τα πράγματα μέσα σε μία οικογένεια που η γυναίκα δέχεται ενδοοικογενειακή βία από τον άντρα… τον ΙΣΧΥΡΟ σωματικά αλλά σίγουρα όχι πνευματικά για να κάνει όλα αυτά που σαν εφτασφράγιστο μυστικό κρατούν τα γυναικεία στόματα λόγω.... φόβου, ντροπής και όχι μόνο. Ναι είναι αληθινό βιβλίο και δεν χαϊδεύει κανέναν και καμία αλλά λέει τα πράγματα ακριβώς όπως είναι.

 ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

    Βία λεκτική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου συμπληρώνω…..

    Η ανάγνωση μου ξεκίνησε δυναμικά και βούτηξα μέσα στις ανθρώπινες ακαθαρσίες. Άρχισα να θυμώνω με το συγκεκριμένο αντιπροσωπευτικό δείγμα του ανδρικού φύλου. Του δείγματος που πιστεύει ότι αν σηκώσει το χέρι του και χτυπήσει θα επιφέρει και τον σκασμό, ΝΑΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ αυτή την λέξη σκασμός, που προκάλεσε το θύμα βεβαίως βεβαίως αν ρωτήσεις τον Θύτη.

    Αναρωτιόμουν πως είναι δυνατόν κάποιος να χτυπάει με λύσσα ένα γυναικείο κορμί, ένα κορμί που αγάπησε, που αγκάλιασε, που φίλησε; Υπάρχει, φυσικά και υπάρχει για αυτό και τα διαβάζουμε στα βιβλία και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αυτό που μου κάνει πάντα εντύπωση είναι η έκφραση ‘’είχε στόμα’’ και τον προκάλεσε το οποίο είναι άτυπο, γιατί με την ίδια λογική θα πρέπει να χτυπιόμασταν όλοι καθημερινός μέσα και έξω από την οικογένεια μας.

ΣΤΗ ΖΩΗ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΚΙ, ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤ 


    Το βιβλίο δεν το θεωρώ καθόλου σκληρό. Θεωρώ ότι πρέπει να το διαβάσουν οι αναγνώστες για να δουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές μέσα από τρεις γυναικείες ιστορίες και να κρίνουν μόνοι τους για το Θύμα αλλά και για τον Θύτη. Επίσης από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι ότι η συγγραφέας έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα πάνω στο θέμα που καταπιάνεται << στην βία >> σε όποια μορφή και να εμφανίζεται. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι  δίνει  κίνητρο, δύναμη στις γυναίκες να ενεργοποιηθούν για να σπάσουν την σιωπή τους. Δίνει το ερέθισμα οι γυναίκες να βγάλουν μία κραυγή, να κινητοποιηθούν, να καταγγείλουν γεγονότα που μέχρι χθες έτρωγαν αμάσητα, αχώνευτα γιατί δεν είναι μόνες... καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι μόνη σε αυτή την ανθρώπινη κόλαση που αγωνίζεσαι καθημερινά για τα αυτονόητα!  

    Η γραφή της κυρίας Καραμανλή είναι εξαιρετική, χαρακτηριστική από όλες τις απόψεις και το ανακαλύπτεις με το που ξεφυλλίσεις τις σελίδες του βιβλίου κατευθείαν. Ο στόχος της συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου είναι επιτυχής και συμβάλει θετικά στην επίτευξή του. ΚΡΑΥΓΗ!! ΜΙΛΗΣΤΕ!!! 

    Το αστυνομικό μέρος του βιβλίου στηρίζεται στην χαρακτηριστική ‘’ Βαριάντα’’.Ο τίτλος του βιβλίου ‘’Βαριάντα’’ αναφέρεται σε ένα παιχνίδι, όπως είναι και το σκάκι που με συγκεκριμένη ακολουθία κινήσεων καθορίζεται η μελλοντική κατάσταση του παιχνιδιού. Έτσι οι παίχτες παίρνουν την θέση τους και το παιχνίδι ξεκινά... από το σημείο που τρεις γυναίκες βρίσκουν καταφύγιο σε μία δομή φιλοξενίας γυναικών....

    Η ροή στο αστυνομικό κομμάτι του βιβλίου είναι γρήγορη και κρατά τον αναγνώστη σε ετοιμότητα. Οι κινήσεις του δολοφόνου είναι υπολογισμένες έτσι ώστε να κινεί τις βασίλισσες του παιχνιδιού για να γίνει το πολυπόθητο ματ.  Στο τέλος όμως το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τα θύματα μου έκανε εντύπωση για το κίνητρό του. Απόρησα γιατί τα στοιχεία που μας έδωσε η συγγραφέας δεν αναδιπλώνονται κατά την ανάγνωση παρά μόνο στο τέλος. Στο τέλος σκέφτεσαι τις κινήσεις του και τους λόγους που τον οδήγησαν να  μετατραπεί σε Θύτης, γιατί πρώτος ένιωσε θύμα των συναισθημάτων του. Σε αυτό το σημείο κρατάω λίγο τις επιφυλάξεις μου γιατί ένιωσα αναγνωστικά λίγο παράξενα!!

    Κλείνοντας θα ήθελα να πω στηριζόμενη στο βιβλίο, αγαπητοί μου αναγνώστες ότι η αγάπη δεν ταιριάζει με τον φόβο και τον πόνο είτε είναι σωματικός, είτε είναι ψυχικός! Η αγάπη λυτρώνει και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Ότι σας πονάει, σας χαλάει απλά σταματήστε το αν δεν φτιάχνει όσο και να προσπαθήσετε...  

Βιβλίο : Βαριάντα

Συγγραφέας: Νατάσσα Καραμανλή

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Love Book Diary : Παρασκευή Παρίσση

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, Θεσσαλονικιά, ολίγον θεατρική, ολίγον ποιήτρια, μα πάντα υποταγμένη στις λέξεις, ασχολείται με τη συγγραφή από τα παιδικά της χρόνια. Παρακολούθησε σεμινάρια δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ στην Αμερική, καθώς και το πρόγραμμα σπουδών Element of Theatre and Dramatic Literature, στο Ohio State University. Αργότερα, απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Θεατρική Αγωγή από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά SOULΑλήθεια της Μακεδονίας και Upgrade. Έχει γράψει άλλα τέσσερα βιβλία κι έχει συμμετάσχει σε τέσσερα συλλογικά έργα, ενώ κείμενά της φιλοξενούνται στους λογοτεχνικούς ιστότοπους maga.gr, enfo.gr, biblionet.gr, logografis.gr, vivlionorizontes.com, culturebook.gr, σε λογοτεχνικά projects, στα spillword.com, letterpile.com και discover.hubpages.com στα αγγλικά, καθώς και στο προσωπικό της blog: soufrazeta.wordpress.com. Είναι πολύ περήφανη για τις βραβεύσεις της, συνολικά έντεκα στον αριθμό. Μεγάλες της αγάπες το θέατρο, η μουσική, η θάλασσα, τα ζώα, τα ταξίδια και, φυσικά η μεγαλύτερη, η κόρη της. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει μανιωδώς ή κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στο αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο πολιτιστικής και πολιτικής παρέμβασης «Μεταδεύτερο». Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) και του National Association of Care & Support Workers (NACAS).


Στη ζωή μου αναγκάστηκα να καταπιώ μεγάλες δόσεις δηλητήριο από άτομα δικά μου, κοντινά, αγαπημένα. Παράταιρες αυτές οι λέξεις, αλήθεια. Δηλητήριο κι αγάπη δεν ταιριάζουν, δεν απαντώνται μαζί.
Τρεις γυναίκες εγκλωβισμένες στον κλοιό της βίας, βασίλισσες σε μια παρτίδα σκάκι που τις εξαναγκάζει σε απρόβλεπτες κινήσεις. Οι βασιλιάδες τους, έπειτα από μια σειρά αποτρόπαιων δολοφονιών, εντοπίζονται νεκροί. Πρόκειται για ματ της τελευταίας γραμμής ή για ματ των ανόητων; Ποιος κινεί αυτές τις βασίλισσες; Ποιος ενορχηστρώνει τούτη τη θανάσιμη βαριάντα;
Διέγραψα τη λέξη «φόβος» από το λεξιλόγιό μου. Οριστικά. Μαζί της φρόντισα να αποβάλω και κάποιες άλλες που είχαν θέσει τη ζωή μου σε μόνιμη καταστολή, όπως την ταπείνωση, την απόρριψη, την εξάρτηση.
Η αστυνομία παρατάσσει τους αξιωματικούς της, μα ο δολοφόνος φαντάζει ασύλληπτος. Τα θύματα μετατρέπονται σε θύτες ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Οι βασίλισσες θυσιάζουν και θυσιάζονται. Ποια βαριάντα θα τις οδηγήσει στο πολυπόθητο ρουά ματ;



ΒΑΡΙΑΝΤΑ | ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΒΙΒΛΙΟ: ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΒΟΣ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ