ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ

 

Αν το ύψιστο αγαθό είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η ύψιστη αρετή είναι η ΑΝΘΡΩΠΙΑ.

Το βιβλίο ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα; Ίσως!!! Μήπως είναι μια καινούργια πραγματικότητα που έχει στοιχεία από το παρελθόν, αλλά αθροίζονται με το σήμερα και με  προβλέψεις του μέλλοντος; Ναι σίγουρα ως αναγνώστρια θα έλεγα αυτό!!!! Μία καινούργια πραγματικότητα που απουσιάζει ο ρομαντισμός, ο αυθορμητισμός και κατ΄ επέκταση η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του ανθρώπου. Μία ιστορία που είναι ένας συνεχής αγώνας της ανθρωπότητας για να διεκδικήσει τα ουσιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένας συνεχής αγώνας ενάντια στην παρανοϊκή φύση του ανθρώπου να φτιάξει στρατούς, λαούς και να κατακτήσει τον κόσμο με έναν κοινό παρανομαστή να θυσιάσει ανθρώπους, μόνο που το μαθηματικό κλάσμα είναι βαμμένο κόκκινο από το αίμα και την αδικία.



Ξέρεις τι σημαίνει το σημάδι; Έχεις ιδέα;

Ξεκινώντας την ανάγνωση δεν ήξερα που θα οδηγηθώ και που θα με παρασύρει η ροή της υπόθεσης. Έπιασα τον εαυτό μου να θέλω να το διαβάσω απνευστί καθώς σε κάποια κομβικά σημεία η υπόθεση μου ανέβαζε την αδρεναλίνη και η ένταση με ωθούσε μπροστά. ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ άνθρωποι χωρίς σημάδια με σημάδεψαν !Με το ολόλευκο εξώφυλλο σαν το χιόνι και με το χαρακτηριστικό σημάδι να διαγράφεται από τα άσπρα δάχτυλα που γρατζουνούν την επιφάνεια του. Τα δάχτυλα και τα άκρα πάντα φανερώνουν τα μυστικά και την ζωή του καθενός!

Μπορώ να ομολογήσω ότι η ιστορία με απορρόφησε και με κέρδισε λόγω της ατμοσφαιρικής ανάπτυξης της υπόθεσης. Έχει στοιχεία έντονα κοινωνικά, στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα άρα μπορούμε να πούμε και πολιτικά, αλλά αυτό που κάνει την διαφορά είναι η συνεχής δράση των ηρώων σε συνδυασμό με το μυστήριο που σκεπάζει την υπόθεση που σε κάποια σημεία νιώθεις ότι διαβάζεις ψυχολογικό θρίλερ, χωρίς να είναι. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που θα μπορούσε να υλοποιηθεί και αυτό με τρομάζει πιο πολύ!!!!!! Βασικός πρωταγωνιστής ο θάνατος και η πείνα. Πόσο μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Πόσο μπορεί η εξαθλίωση να γίνει το δέρμα του και να διεισδύσει στα κύτταρα του; Μέχρι να νικηθεί, ναι γιατί μπορεί να νικηθεί ο θάνατος μέχρι να βγει η ψυχή από το σώμα του.

Μια συνταρακτική ιστορία επιβίωσης!!



Μέσα από ένα άρτιο κείμενο, με εξαιρετική ανάλυση χαρακτήρων άκρως ρεαλιστική και γεγονότων εξελίσσεται η ιστορία μας, χωρίς να μειώνεται η ένταση του ρυθμού σε κάποιο σημείο και να σε εκτοπίζει από την υπόθεση. Ακόμη και οι έντονες σκηνές είναι τόσο ιδανικά δοσμένες για εμένα που τις σκηνοθετούσα στο μυαλό μου αβίαστα. Το πιο χαρακτηριστικό όμως ήταν, ότι όταν διάβασα και την τελευταία σελίδα χαμογέλασα από ικανοποίηση και είπα από μέσα μου ένα μεγάλο μπράβο!!


Έτσι μπορώ να πω με σιγουριά ότι οι ΚΑΘΑΡΟΙ ήρθαν να κάνουν αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό! Η ανισότητα, η αδικία και η τρέλα κυριαρχούν στο βιβλίο και δεν γίνεται να μην σε επηρεάσουν. Τρέμω στην ιδέα να υλοποιηθεί ξανά μέσω ιατρικής τέτοιο πρόγραμμα, γιατί η φαντασία με την πραγματικότητα χορεύουν ζευγάρι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να χωρίσουν σε περίοδο πολέμου …. Μια περίοδο που μπορούν να υλοποιηθούν όλοι οι εξωφρενικοί στόχοι ενός άρρωστου μυαλού!!!!

Ποιος κρίνει αν αξίζεις να ζεις ή να πεθάνεις!!!!


Βιβλίο: Οι Καθαροί ( Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ )

Συγγραφέας: Φραντζέσκα Μάνγγελ

Εκδόσεις: Μίνωας ( https://minoas.gr)


Η Φραντζέσκα Μάνγγελ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο De Montfort της Αγγλίας και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της conceptual photography για διαφημιστικές εταιρείες και περιοδικά. Παράλληλα, δίδασκε σε Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών και αρθρογραφούσε στον περιοδικό Τύπο. Σήμερα εργάζεται ως κειμενογράφος και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, Η νύχτα του Σάουιν, κατέκτησε το βραβείο Μυθιστορήματος της Xρονιάς στην κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενος Συγγραφέας» στα Βραβεία Public 2018. Το δεύτερό της μυθιστόρημα, Καχαραμπού, η συνέχεια της Νύχτας του Σάουιν, κυκλοφόρησε το 2019 κλείνοντας την επιτυχημένη διλογία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

«Ξέρεις τι σημαίνει το σημάδι; Έχεις ιδέα;»
Το δάχτυλό της, πιο κίτρινο απ’ τη σελίδα, διέτρεξε έναν πίνακα με σύμβολα.
«Διάβασε καλά τι γράφει! Διάβασε τον ορισμό! Στίγμα! Απ’ το αρχαίο ρήμα στίζω. Χαράζω τατουάζ. Πρώτα σου σημάδευαν τα χαρτιά για τις πολιτικές σου πεποιθήσεις, τώρα για έναν βαθμό μυωπίας. Αυτό σκόπευαν εξαρχής. Να μας υποβαθμίσουν. Να διαχωρίσουν τους άρτιους απ’ τους δήθεν ελαττωματικούς. Τα τέρατα».


Σε μια ολοκληρωτική κοινωνία όπου η σωματική τελειότητα αποτελεί προϋπόθεση για το δικαίωμα στην ελευθερία, οι Καθαροί πολίτες απολαμβάνουν όσα στερούνται οι υπόλοιποι. Η Κλόι, ανθρωπολόγος σε ένα κέντρο ερευνών, παλεύει για τον άνθρωπο, ενώ η αξία της ανθρώπινης ζωής ολοένα και φθίνει. Σε αυτό το απολυταρχικό περιβάλλον προστίθεται ο εφιάλτης του πολέμου. Καθώς οι σειρήνες ουρλιάζουν, τα τρόφιμα λιγοστεύουν και οι νεκροί αυξάνονται, οι αντοχές των ηρώων φτάνουν στα άκρα. Μοναδικό στήριγμα για την Κλόι στις πιο σκοτεινές ώρες η φίλη της Ντάρια. Όταν η τελευταία εξαφανίζεται, η ηρωίδα βάζει στόχο ζωής να τη βρει. Δεν φαντάζεται όμως τι την περιμένει εκεί έξω.

Οι Καθαροί θα μπορούσαν να είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα του σήμερα. Θα μπορούσαν. Αν το πιο εφιαλτικό κομμάτι τους δεν είχε στιγματίσει την ανθρωπότητα έναν αιώνα πίσω.

Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Μια συνταρακτική ιστορία επιβίωσης. Μια μάχη εν καιρώ πολέμου ενάντια στο πιο παρανοϊκό πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης με μόνα όπλα το θάρρος και την αγάπη.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ