ΑΝΔΡΩΜΑΧΗ

 

Το βιβλίο Η ΑΝΔΡΩΜΑΧΗ του αγαπητού κύριου Κώστα Ακρίβου είναι μία τραγική σπονδή για την γυναίκα που η μοίρα την ένωσε με τρεις άντρες που ούτε στα πιο τρελά της όνειρα ή εφιάλτες θα έβλεπε! Είναι για την γυναίκα που γνώρισε την δόξα στο μεγαλείο της, αφού έγινε η πρώτη κυρία όλων, όμως η πτώση της ήταν τόσο μεγαλειώδης που οδηγήθηκε μέχρι και στην αυτοκτονία για να ξεφύγει από τον εξευτελισμό της και από την μοίρα της που ΟΥΤΕ η συνείδηση της δεν την χώραγε πλέον. Η ΑΝΔΡοΜΑΧΗ η Βασίλισσα και η ‘’ΜΑΝΑ’’ της Ελληνικής Τραγωδίας!



Παίρνοντας στα χέρια μου το καινούργιο βιβλίο του κ. Ακρίβου με το υπέροχο απλό εξώφυλλο που έχει την γυναίκα πεσμένη στα χώματα του χωραφιού να αγναντεύει και με τα γήινα χρώματα να στολίζουν τον καμβά δεν περίμενα με τίποτα να διαβάσω το αντίστοιχο περιεχόμενο στο εσωτερικό του. ΑΝΔΡΩΜΑΧΗ με ω και όχι με ο για να τονίσει τις μάχες που έδωσε αυτό το διάσημο θηλυκό απέναντι σε τι; Στους άντρες που την λάτρεψαν και την κηλίδωσαν; Στην εποχή της; Σε μία εποχή που η θέση της γυναίκας ήταν υποβιβασμένη σε σχέση με τους άντρες και σε μία εποχή που οι γυναίκες έπρεπε να μένουν στο σπίτι και να κάνουν συγκεκριμένες δουλειές, η μοίρα τους τις έπλαθε για συζύγους, μητέρες και πολεμικά λάφυρα!! ΑΝΔΡΩΜΑΧΗ το όνομα της και προσπαθούσα να ξαναθυμηθώ την ιστορία της, την οποία την έχουν υμνήσει ποιητές και λογοτέχνες!!!!! Όμως ξεχωριστή θέση  κατέχει η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ στην καρδιά του Όμηρου και στην καρδιά του Ακρίβου.

Η περίτεχνη γραφή του κ. Ακρίβου είναι γνωστή πλέον στον κύκλο των αναγνωστών και πολυμήχανη όπως είναι και ο Οδυσσέας του Ομήρου. Δεν θα σταθώ καθόλου σε αυτό για να αποφύγω να γίνω γραφική, αλλά και γιατί μία ανάγνωση ενός κειμένου του θα σας την αναδείξει. Όμως στο να ασχοληθεί και να γράψει ένα τόσο άρτιο κείμενο μέσα σε 137 σελίδες , το οποίο αναφέρεται στην ζωή της Ανδρομάχης και να αναδείξει την τραγικότητα της και την κτηνωδία της εποχής της, θεωρώ ότι ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό του ή μία ιδέα που την κλωσούσε πολύ καιρό στο μυαλό του, μέχρι να ραγίσει το τοίχος του αυγού της σκέψης του και να αποτυπωθεί σε λευκό χαρτί. Το κείμενό του συνοπτικό για να πάρει ο αναγνώστης την τροφή που  χρειάζεται από τις λέξεις και τις εικόνες που δημιουργούνται στο μυαλό του από την  αφηγηματική περιγραφή του συγγραφέα.


    ΑΝΡΩΜΑΧΗ η τραγική μυθική ηρωίδα που έφθασε στο σημείο να μην μπορεί να κάνει τίποτα απέναντι στις εντολές των Θεών και στις αποφάσεις τους. Μόνο με χέρι Θεού θα δεχόταν όλα αυτά που ήρθαν σαν τρικυμία στην ζωή της. Αγαπήθηκε πολύ και αγάπησε τον καλύτερο όλων μέχρι που έφθασε σε σημείο να μην μπορεί να κάνει τίποτα, ναι δεν μπορούσε από ένα σημείο και μετά να κάνει τίποτα απέναντι στα ορμητικά νερά που την πήραν και την χτύπησαν στα πιο άγρια και αιχμηρά βράχια. ΜΑΤΩΣΕ, ΠΟΝΕΣΕ, ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ.Η ζωή της την ένωσε με ανθρώπους που η ατίμωση και η ντροπή δεν κοκκίνιζε αλλά ούτε και χαμήλωνε τα μάτια  μπροστά στην χαρά και στην ευτυχία. Δέχτηκε αυτά που καμιά γυναίκα δεν θα δεχόταν, την τεράστια κτηνώδη δύναμη του αρσενικού και γεύτηκε τον σπόρο της ατίμωσης στο μεγαλείο!!!

                Εν κατακλείδι θα ήθελα να πω με αφορμή την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου να μην ξανά υπάρξουν γυναίκες που δέχτηκαν ή δέχονται τα ζωώδη ένστικτα του δυνατού φύλου, καθώς και τον πόνο του πολέμου και του θανάτου. ΟΛΕΘΡΟΣ είναι η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψει όλες αυτές τις τεράστιες απώλειες!


Βιβλίο: Ανδωμάχη (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Κώστας Ακρίβος

Εκδόσεις: Μεταίχμιο ( www.metaixmio.gr)

Συγγραφέας

Κώστας Ακρίβος

    Ο Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά µαθήµατα στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράµµατα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Για το μυθιστόρημά του Γάλα μαγνησίας (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2018) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα.


Περιγραφή βιβλίου

Αξιώθηκε να γίνει σύζυγος, μητέρα, βασίλισσα.
Η ζωή της μοιράστηκε απ’ τον πόλεμο ανάμεσα στην ευτυχία και την ατίμωση, στη χαρά και την ντροπή.


Ίσως να μην υπήρχε πιο επιτυχημένο όνομα απ’ αυτό που της έδωσαν: Ανδρομάχη. Μόνο που έγινε ένα λάθος: Ανδρωμάχη θα ’ταν το πιο σωστό. Γιατί δεν ήταν ένας ο άνδρας εκείνος με τον οποίο έδωσε τις μάχες της αλλά πολλοί. Άνδρες που τη λάτρεψαν και άλλοι που την κηλίδωσαν, αφήνοντας ανεξίτηλα στο κορμί και στην ψυχή της τα σημάδια τους.
Το χαμόγελο το βρήκε ξανά όταν πήγε να την κερδίσει η απελπισία.

Έσβησε ο ήλιος, πυκνώνει το σκοτάδι, πυκνώνουν και στο μυαλό οι εικόνες των προσώπων που σημάδεψαν τη ζωή μου. Άνδρες όλοι. Ο πατέρας, τα εφτά αδέρφια, ο Πρίαμος, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας, ο Πηλέας… Αλλά και: Έκτορας, Αστυάνακτας, Νεοπτόλεμος, Πέργαμος, Μολοσσός, Πίελος, Έλενος, Κεστρίνος. Τους αγάπησα;… Άλλους απ’ αυτούς από ανάγκη, για άλλους η αγάπη ανάβλυζε αβίαστη από την καρδιά. Αυτοί είναι που βαδίζουν συνεχώς στη μνήμη μου, δικαιώνουν ή όχι τη ζωή μου, που τώρα εγώ την αρνούμαι.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ