ΣΕΒΑΧ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

 

Αγαπώ τα Κλασικά Αριστουργήματα.

    Τα κλασσικά παραμύθια ζωντανεύουν με την εντυπωσιακή έγχρωμη εικονογράφηση στην καινούργια συλλογή από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη και θα σας παρουσιάσω τον Πασίγνωστο Σεβάχ τον Θαλασσινό ή Θαλασσοπόρο!



    Ο Σεβάχ ήταν έμπορος και τα πλοία του μετέφεραν τα προϊόντα του σε όλα τα λιμάνια της Ανατολής!

    Μια φορά και έναν καιρό, όπως ξεκινάν όλα τα παραμύθια, στην όμορφη πόλη της Βαγδάτης, στη μακρινή Ανατολή, ζούσε ένας πολύ πλούσιος έμπορος. Ο ΣΑΒΑΧ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ!!!! Και όπως συμβαίνει στα κλασικά παραμύθια η ιστορία του  διαδραματίστηκε κάποτε στο μακρινό παρελθόν και έμεινε ανεξίτηλη μέσα στα χρόνια για να συντροφεύει τους μικρούς μας φίλους. 

     Ο Σεβάχ είναι από τα πιο γνωστά παραμύθια που έχουν μεγαλώσει και γαλουχήσει αρκετές γενιές! Ποιος δεν γνωρίζει την συλλογή Χίλιες και Μία Νύχτες ή Τα Παραμύθια της Χαλιμάς που είναι με αυτό τον τίτλο πολύ πιο γνωστά; Ο Σεβάχ Ο Θαλασσινός είναι ένα παραμύθι που είναι εμπνευσμένο από την παράδοση της Μέσης Ανατολής και έχει επιρροές από πραγματικά γεγονότα των Θαλασσοπόρων από τους καιρούς των χαλιφάτων. Είναι ένα παραμύθι που έχει επιρροές και από την Οδύσσεια του Ομήρου, γιατί έχει αρκετά στοιχεία που θα σας οδηγήσουν εκεί, μόνο που δεν έχει μόνιμους συντρόφους.

    


    Τα παλαιότερα χρόνια είχαμε τις εγκυκλοπαίδειες των παραμυθιών που περιείχαν γνωστά παραμύθια και χανόμασταν στις σελίδες τους εντυπωσιασμένοι από τις περιπέτειες των ηρώων. Τώρα οι εκδοτικοί κυκλοφορούν τα ωραιότερα παραμύθια σε συλλογές και μία από αυτή είναι ο Σεβάχ από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη .Ο Σεβάχ ο Θαλασσινός θεωρείται από τις γνωστότερες και σπουδαιότερες ιστορίες όλων των εποχών. Οι εμπειρίες που απόκτησε στα ταξίδια του τις αφηγείται στον Σεβάχ τον αχθοφόρο. Όμως εκείνος ήταν φτωχός και έπρεπε να δουλεύει σκληρά για να επιβιώσει. Πόσες αδικίες έχει ετούτος ο κόσμος! Εγώ δουλεύω σκληρά από το πρωί έως το βράδυ , κουβαλώντας στους ώμους μου ασήκωτα φορτία, και πάλι είμαι φτωχός και πάλι πεινασμένος. Έτσι μέσα από επτά διαφορετικά ταξίδια που αναπτύσσονται στο βιβλίο, ο Θαλασσοπόρος προσπαθεί να εξηγήσει στον αχθοφόρο, ότι τίποτα δεν του χαρίστηκε στην ζωή, αλλά έπρεπε να δουλέψει σκληρά και να πάρει επικίνδυνα ρίσκα για να μπορεί τώρα να αναπαύεται στο παλάτι του ήσυχα.

    Στα ταξίδια του ήρθε αντιμέτωπος με φάλαινες, με γιγάντια φίδια και αρπαχτικά πουλιά, με  Κύκλωπες, με κανίβαλους, με γιγάντια πουλιά τα Ρούκ, με ελέφαντες κτλ. Κάθε μία ιστορία είναι διαφορετική αλλά με την ίδια κατάληξη, η οποία θέλει τον Σεβάχ να βγαίνει πιο σοφός και πιο πλούσιος κάθε φορά. Ο Σεβάχ είναι εφτάψυχος όπως θέλει η παράδοση μας να είναι και οι γάτες. Κάθε ταξίδι του είναι μια δοκιμασία στην οποία βγαίνει νικητής. Είναι τυχερός; Ναι είναι, αλλά ο Σεβάχ διαθέτει και ένα άλλο χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει…. Παρατηρεί!!! Ναι παρατηρεί τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται και προσπαθεί να βρει λύση, όπως οι Μαθηματικοί προσπαθούν να λύσουν ένα πρόβλημα. Δεν επαναπαύεται, δεν τα παρατάει, ούτε λιγοψυχάει στα δύσκολα, αλλά αντίθετα αγωνίζεται και προσπαθεί να στύψει το μυαλό του για να κατεβάσει ιδέες για να επιβιώσει. Αν το ρωτήσετε όμως μικροί μου φίλοι θα σας πει ότι όλα ήταν γραμμένα από την θέληση της Μοίρας και από το χαμόγελο της τύχης. Όμως την τύχη μας την φτιάχνουμε λίγο και εμείς!

    Ο Σεβάχ κάθε φορά που τελειώνει ένα ταξίδι είναι αποφασισμένος να μην ξανά ταξιδέψει. Μα όσοι ερωτεύτηκαν την θάλασσα ξέρουν πολύ καλά, ότι δεν μπορούν χωρίς αυτή και έτσι όταν περνάει λίγο ο καιρός την αποζητούν ξανά!

    Είναι ένα όμορφο παραμύθι που το διάβασα για να θυμηθώ την ιστορία του και έπειτα το έδωσα στην κόρη μου να το διαβάσει για να μπορέσουμε να το συζητήσουμε. Είναι ένα ωραίο παραμύθι που ανήκει στα Κλασικά Αριστουργήματα με έγχρωμη Εικονογράφηση που κυκλοφορούν από την Χάρτινη Πόλη για παιδιά άνω των 9 ετών. Αναζητήστε τα και θα με θυμηθείτε!!!

    Όταν ο Σεβάχ ο Θαλασσινός τελείωσε την αφήγηση του ο αχθοφόρος τον κοίταζε με έκπληξη και θαυμασμό.

    Σε παρακαλώ , συγχώρεσε με για τα παράπονα που έκανα πριν σε γνωρίσω. Δεν ήξερα πόσα είχες περάσει για να γίνεις πλούσιος και ισχυρός του είπε…..

ΒΙΒΛΙΟ: ΣΕΒΑΧ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ (www.hartinipoli.gr)

ΣΕΙΡΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ(www.hartinipoli.gr)


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ



Την εποχή του χαλίφη Χαρούν αλ Ρασίντ, ζούσε στη Βαγδάτη ένας πλούσιος έμπορος, γνωστός σε όλους με το όνομα Σεβάχ ο Θαλασσινός. Η ανήσυχη φύση του τον οδήγησε να κάνει εφτά φανταστικά ταξίδια. Και η τύχη του ήταν αυτή που τον βοήθησε να ξεφύγει από τρομακτικά πλάσματα, επικίνδυνα τέρατα και άγριους γίγαντες. Επισκέφθηκε μαγεμένα νησιά, αντιμετώπισε πολλούς κινδύνους και απέκτησε αμύθητα πλούτη. Οι εμπειρίες που βίωσε ήταν μοναδικές και απίστευτες, ενώ ποτέ δεν σταμάτησε να αναζητά καινούριες περιπέτειες…

Ηλικιες: 










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ