Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ

 Το βιβλίο «Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ» της συγγραφέως Rumena Buzarovska είναι μια ευγενική καταγγελία της ανισότητας των δυο φύλων στην σύγχρονη κοινωνία, το οποίο διαβάζεται ευχάριστα, αναδεικνύει την κουλτούρα των Βαλκανίων σε αρκετά σημεία και προκαλεί θετικά συναισθήματα στον αναγνώστη, ιδιαίτερα η ευγένεια και το χιούμορ της συγγραφέας. Είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέας που διαβάζω, αν και είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες συγγραφείς στα Βαλκάνια. Η κ. Rumena μπορώ να πω ότι προσπαθεί μέσα από το κείμενο της να αφυπνίσει τις γυναίκες που αποδέχονται χωρίς φωνή τον ρόλο που τους έχει δοθεί σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, χωρίς να τις χαϊδεύει αλλά αντιθέτως δείχνοντας τις αδυναμίες τους. Είναι ένα βιβλίο που φαινομενικά αναφέρεται στους άντρες αλλά ουσιαστικά αναδεικνύει τις αδυναμίες του γυναικείου φύλου.



Το βιβλίο αποτελείται από έντεκα διαφορετικές ιστορίες, στις οποίες γυναίκες μιλούν για την καθημερινότητα τους και για τον τρόπο ζωή τους σε σχέση με τους συντρόφους τους. Ο τίτλος «Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ», πολλά υποσχόμενος αλλά….. Οι γυναίκες προσπαθούν να μιλήσουν με τον αναγνώστη, να περιγράψουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα που τους δημιουργούνται στην σχέση τους με τους άντρες τους και με κάθε τρόπο να φανερώσουν διακριτικά ότι οι σύντροφοι τους δεν ντρέπονται ή δεν έχουν ηθικές αναστολές για τις πράξεις τους ή θεωρούν ότι αξίζουν πολύ περισσότερα στο περιβάλλον τους απέναντι στις γυναίκες τους. Οι γυναίκες όμως τι κάνουν; Αποδέχονται τον ρόλο τους προσπαθώντας μάταια να αλλάξουν μια κατάσταση απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό; Αυτή είναι η λεπτή διαχωριστική γραμμή του αποδέχομαι με την πραγματική αντίδραση που θα αλλάξει μια κατάσταση και ολόκληρη γενιά! Το σημαντικότερο είναι πως βλέπουν ή νιώθουν οι γυναίκες ως ύπαρξη απέναντι στις ίδιες, αλλά και στις άλλες γυναίκες και μετά όσον αφορά το αντίθετο φύλο.
Με παραξένεψε το γεγονός ότι ένιωσα διαβάζοντας τα διηγήματα ότι πρόκειται σαν ιστορίες που συνεχίζονται αλλά δεν είναι έτσι. Ίσως να το ένιωσα αυτό γιατί σε πολλές ιστορίες έλειπε η ένταση και κάποια βασικά χαρακτηριστικά των ηρώων επαναλαμβάνονταν! Υπάρχουν όμως κάποιες όμορφες ιστορίες που σίγουρα θα παρουσιάζονταν λίγο διαφορετικά από την ματιά του Ελληνικού ταπεραμέντου, όσα κοινά χαρακτηριστικά και να έχουν οι λαοί.

Πρέπει να τονίσω ότι περιμένεις να διαβάσεις ζωηρές ιστορίες που θα προβάλλουν την πατριαρχία στην οικογένεια με ρεαλιστικά σκληρές εικόνες, όμως θεωρώ ότι η συγγραφέας προσεγγίζει λίγο πιο ευγενικά την πραγματικότητα, όπως προανέφερα. Υπάρχουν ιστορίες που όντως ο άνδρας αφέντης είναι χειριστικός, υποκριτής, απατεώνας, αλλά και πάλι παρουσιάζεται πολύ κομψά, γιατί στην πραγματικότητα τα συναισθήματα που δημιουργούνται σε τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ πιο έντονα όσο αγαθή, καλοπροαίρετη και να είναι μία γυναίκα.
Επομένως η κ. Rumena θίγει διακριτικά τα θέματα των δυο φύλων αλλά πιο πολύ θέλει να τονίσει τις ελπίδες και τις αδυναμίες των γυναικών και αυτό κρατάω από το βιβλίο!
Η ιστορία που με έκανε να γελάσω πραγματικά έντονα και να αντιδράσω με δάκρυα (όλοι στο σπίτι γύρισαν και με κοίταξαν, γιατί όπως καταλαβαίνεται είχα απορροφηθεί από την αφήγηση, ήταν η τελευταία του βιβλίου. Η όγδοη του Μάρτη ήταν ένα κωμικό στοιχείο, μια ζωηρή πινελιά στις σελίδες του βιβλίου που περιείχε τόσα ευτράπελα γεγονότα αγαπητοί μου αναγνώστες που ακόμη και ο άντρας ο γόης θα την θυμάται για πάντα. Ακόμη μία κωμική ιστορία είναι Ο άντρα μου ο ποιητής στην οποία η συγγραφέας σατιρίζει την ψευδαίσθηση του συζύγου να θεώρει τον εαυτό του Λογοτέχνη, σαν τον ποιητή Τιμολέων Φανφάρα.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ανυπομονώ να διαβάσω στο μέλλον ακόμη ένα δικό της βιβλίο για να έχω πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο της συγγραφέως.


Βιβλίο : Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Συγγραφέας: RUMENA BUZAROVSKA
Μετάφραση: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Εκδόσεις: GUTENBERG (www.dardanosnet.gr)




Η Rumena Bužarovska είναι συγγραφέας μυθοπλασίας, λογοτεχνική μεταφράστρια και κοινωνική σχολιάστρια που γεννήθηκε το 1981 στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας. Το βιβλίο της My Husband έχει λάβει την αποδοχή των κριτικών στην Ευρώπη και έχει προσαρμοστεί σε πολλές σκηνικές παραγωγές.



Περιγραφή


Έντεκα γυναίκες μιλούν χωρίς ταμπού για την καθημερινότητά τους και τη σχέση με τους συντρόφους τους. Οι αφηγήτριες πλάθουν με τρόπο ανελέητο τα πορτρέτα των ανδρών παρουσιάζοντας τα ελαττώματά τους −μοιχοί, χειριστικοί, υποκριτές, βάναυσοι, απατεώνες, φαντασμένοι−, ενώ αποκαλύπτουν με τόλμη και τον εαυτό τους: τα σχέδια της ζωής τους, τις ήττες, τις ελπίδες, τις ψευδαισθήσεις, αλλά και τις αδυναμίες τους.

Έντεκα ιστορίες, έντεκα παραλλαγές της πατριαρχίας, άλλοτε σκληρά ρεαλιστικές, άλλοτε σουρεαλιστικές ακόμα και αστείες, από τη Ρούμενα Μπουζάροφσκα (Βόρεια Μακεδονία, γενν. 1981), μια από τις πιο επιτυχημένες και αναγνωρίσιμες συγγραφείς στα Βαλκάνια. Το βιβλίο Ο άντρας μου έχει ήδη μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και έχει εκδοθεί από μεγάλους και ιστορικούς εκδοτικούς οίκους.


Έργο Εξωφύλλου

Σπύρος Κωτσαλάς, Το Κόκκινο Πάτωμα, 2020





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ