ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΔΕΣ ΝΥΦΕΣ

     Η «ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΔΕΣ ΝΥΦΕΣ» είναι το καινούργιο βιβλίο της Έιμι Ράνιαν , η οποία είναι συγγραφέας μπεστ σέλερ ιστορικών μυθιστορημάτων. Η γνωριμία μου με το έργο της ήταν μια ευχάριστη νότα και πινελιά μέσα στην ημέρα μου, αφού δεν σας κρύβω ότι περίμενα να έρθει το βραδάκι για να πιάσω ξανά το αντίτυπο του βιβλίου στα χέρια μου. Άρα μόνο για αυτό μπορώ να πω ότι με κέρδισε, γιατί χρειάζονται και αυτά τα βιβλία που είναι πιο ανάλαφρα ανεξαρτήτου θέματος. Μπορεί να μην είναι ένα βιβλίο πρωτότυπο ως προς το θέμα του και την πλοκή του, αλλά είναι αποτυπωμένο με μία γλυκιά νοσταλγία για τις γυναίκες που ακολουθούσαν τους νόμους της πατριαρχικής οικογένειας. Είναι μια ζουμερή ματιά για τις γυναίκες που πόνεσαν, έκλαψαν, μάτωσαν αλλά και απόλαυσαν την ιεραρχία του Ναζιστικού Βερολίνου.



    Κάποιες από τις ηρωίδες, οι οποίες φιλοξενούνται στη γνωστή σχολή που το 1936, ο Χάινριχ Χίμλερ σε συνεργασία με την Σσολτζ-Κλινκ, εξέδωσε διάταγμα απαιτώντας από τις γυναίκες που ήταν αρραβωνιασμένες με μέλη των Ες-Ες που είχαν ήδη εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες παραστρατιωτικές οργανώσεις της εποχής να παρακολουθήσουν τα μαθήματα για να γίνουν οι πιο ιδανικές σύζυγοι. Η υπακοή, η δεξιοτεχνία στο νοικοκυριό και τις μαγειρικές τέχνες δεν ήταν ο βασικός σκοπός της σχολής για τις νύφες των Ναζί μη γελιόμαστε αλλά…... ήταν να εκπαιδεύσει τις γυναίκες να παράγουν μωρά για τους προφανείς λόγους, αφού κάθε γυναίκα με εβραϊκή καταγωγή, με αναπηρία ή ψυχική ασθένεια δεν μπορούσε να συμμετάσχει.

  

 
Ανάμεσα σε αυτές τις συζύγους θα γνωρίσουμε και τις ηρωίδες που υφαίνουν την υπόθεση της ιστορίας μας από τη δική τους οπτική γωνία. Θα γνωρίσει ο αναγνώστης την Χάνα που σίγουρα θα την λατρέψει όπως εγώ, γιατί η ανεξάρτητη φύση της θα του θυμίσει τις ηρωίδες της Ώστεν. Ίσως και για αυτό να μου άρεσε το βιβλίο. Αυτή η πρωταγωνίστρια με κέρδισε με αποτέλεσμα να ταξιδεύω με πιο μεγάλο ενδιαφέρον μαζί της. Η προσπάθεια όλου του περιβάλλοντος να δημιουργήσει τα ιδανικά πρότυπα για έναν καινούργιο κόσμο, ο οποίος θα ήταν παντοδύναμος έρχεται σε σύγκρουση με τον ψυχικό κόσμο της Χάνα, που ενώ αντιδράει συστηματικά υποκύπτει στους νόμους του Βερολίνου του 1939. Όμως ο αναγνώστης θα γνωρίσει και την Κλάρα και την Τίλντε και θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εποχή, αφού αυτές οι δυο προσωπικότητες πλαισιώνουν την Χάνα!




    Στο Φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ κυριαρχεί η παράνοια και η βαρβαρότητα. Οι γυναίκες που σκιαγραφούνται στην υπόθεση ξεδιπλώνουν όλες τις πτυχές της ναζιστικής βεντάλιας, της σκουρόχρωμης και της αιματοβαμμένης ενός παρανοϊκού μυαλού. Όλες όμως ακολουθούν θελημένα ή όχι την ιστορία ανεξαρτήτου σε ποιο σημείο βρίσκονται στην σκακιέρα. Είτε είναι νικήτριες του στόχου τους, είτε όχι όλες έχουν ένα κοινό σημείο… χάνουν τα θέλω τους για να βολευτούν στην άνετη ζωή ή για να επιβιώσουν σε έναν παράλογο κόσμο που όσο και φανταστικός και να μας φαίνεται είναι πραγματικός.

Άρα, η συγγραφέας με απλή, αφηγηματική γραφή περιγράφει μία ολόκληρη εποχή. Μπορεί ο τίτλος του βιβλίου να έχει μια μικρή έκταση στην πλοκή της υπόθεσης παρόλο αυτά θεωρώ ότι ήταν ο πιο κατάλληλος για κάθε αναγνώστη, γιατί με το που αντικρίζει το βιβλίο θέλει να το διαβάσει. Το χιονισμένο τοπίο με το επιβλητικό κτήριο ταιριάζει στην ροή της υπόθεσης σαν το κλειδί στην κατάλληλη κλειδαριά.




ΒΙΒΛΙΟ: ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΔΕΣ ΝΥΦΕΣ (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΙΜΙ ΡΑΝΙΑΝ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΝΟΕΛΑ ΕΛΙΑΣΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ(minoas.gr)


Η Έιμι Ράνιαν είναι συγγραφέας μπεστ σέλερ ιστορικών μυθιστορημάτων. Ήταν υποψήφια για τα βραβεία Rocky Mountain Fiction Writer και Colorado Book Award το 2019 και 2020 αντίστοιχα.

Ανάμεσα στα βιβλία που έχει γράψει συγκαταλέγονται τα εξής: Promised to the Crown, Duty to the Crown, Daughters of the Night Sky, Girls on the Line, Across the Winding River.

Ζει στο Κολοράντο με τα δύο παιδιά της.




ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Βερολίνο, 1939

Ο πόλεμος ξεκινά και η Χάνα αναγκάζεται να μείνει με τους θείους της. Δεν είχε φανταστεί ποτέ την πολυτελή ζωή που την περίμενε εκεί, ούτε όμως και τον γάμο με έναν αξιωματικό των Ες-Ες. Η ανεξάρτητη φύση της σύντομα θεωρείται πρόβλημα και κρίνεται απαραίτητο να παρακολουθήσει μια από τις σχολές νυφών του Ράιχ. Σε ένα κτίριο μακριά από τα φώτα της πόλης, η Χάνα μαθαίνει πώς πρέπει να είναι μια σωστή Γερμανίδα σύζυγος.


Παράλληλα, με φόντο το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ, η Γερμανοεβραία Τίλντε κάνει τα πάντα για να κρατήσει ασφαλές το αγέννητο μωρό της. Όταν η Χάνα ανακαλύπτει ότι η Τίλντε κρύβεται κοντά στη σχολή, αποφασίζει, με τη βοήθεια της φίλης της Κλάρα, να τη βοηθήσει βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια της τη ζωή.

ISBN:978-618-02-2322-4









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ