Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ

 

Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα.

Έλα … Στην γωνιά του ο καθένας!

    Ψάχνοντας τα αρχεία μου βρήκα μια άποψη για το βιβλίο  ''Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ'' που το είχα επιλέξει θυμάμαι κατευθείαν μετά την ανάγνωση του βιβλίου ‘’Παγωμένα Πέλματα’’ που σας είχα παρουσιάσει. Μου είχε αρέσει τόσο πολύ θυμάμαι το τελευταίο έργο του, που ήθελα να συνεχίσω με ένα ακόμη βιβλίο του συγγραφέα και ευτυχώς είχα στην βιβλιοθήκη μου ένα δικό του αντίτυπο..... Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ!



    Το βιβλίο  ‘’Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ’’ είναι τελείως διαφορετικό ανάγνωσμα από τα ‘’Παγωμένα πέλματα’’ και το μόνο κοινό είναι η υπογραφή του ίδιου δημιουργού και οφείλω να πω ότι είναι αρκετά κινηματογραφικό.

    Τα κεφάλαια είναι μικρά με έντονες εναλλαγές προσώπων και γεγονότων. Σίγουρα αν το έβλεπα ταινία με την κατάλληλη σκηνοθεσία, τον κατάλληλο ήχο/ μουσική το συναίσθημα μου θα απογειωνόταν και θα ήταν πιο έντονο όσον αφορά την πλοκή της ιστορία. Στην ανάγνωση όμως μου δημιουργούσε ανάμικτα συναισθήματα. Από την μία πλευρά μου άρεσε πολύ και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου, είχε σασπένς, έντονες σκέψεις και διαλόγους. Από την άλλη η ροή της ιστορίας που ναι μεν είναι γρήγορη με έκανε να απορώ για τις αντιδράσεις των ηρώων και το πώς εξελίσσονται τα γεγονότα.

    Πολλές φορές σκεφτόμουν τι θα έκανα αν έχανα το παιδί μου και η απάντηση είναι ότι θα δημιουργούσα τον χαμό στο χωριό και δεν θα υπολόγιζα κανένα. Λίγο οι αντιδράσεις της οικογένειας, λίγο του Προέδρου, της Αστυνομίας, του τρελού του χωριού, των παιδιών με έκαναν να αναρωτιέμαι τι γίνεται βρε παιδιά; Κάτι δεν πάει καλά. 

    Μόνο οι σκέψεις και οι αντιδράσεις του Νίκου με κράταγαν σε εγρήγορση μέσα στην πλοκή του βιβλίου έως ότου  ολοκληρωθεί η ιστορία μας και φανερωθεί το τέλος,  ένα απροσδόκητο τέλος που μήτε το είχα φανταστεί.

 www.psichogios.gr


 Εν τέλει μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης μπορώ να πω με σιγουριά ότι το θέμα του βιβλίου είναι ενδιαφέρον, αλλά θα ήθελα σαν αναγνώστρια περισσότερες λεπτομέρειες για τον τόπο και για την ιστορία του, για να κατανοήσω περισσότερο κάποιες αντιδράσεις και καταστάσεις των ηρώων.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΠΕΛΜΑΤΑ

Όσον αφορά το θέμα του βιβλίου: Βρισκόμαστε σε ένα μικρό ακριτικό χωριό που όλα φαντάζουν ειρηνικά, όπως λέει και το οπισθόφυλλο. Ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται κοντά στα σύνορα και εκεί αρχίζει να ξεδιπλώνεται η ιστορία μας. Ατύχημα, φόνος, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Όλα μοιάζουν να είναι θολά στο μυαλό του Νίκου που αναρωτιέσαι αν είναι ψυχικά υγιής ή όχι. Όλοι οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν την ιστορίας μας είναι προς αποφυγήν. Είμαι σίγουρη πως κανέναν δεν θα ήθελα για φίλο μου ή γνωστό μου σε αυτό το μικρό χωριό. Αλλά έτσι δεν γίνεται και στην πραγματικότητα σε αυτά τα μέρη; Οι άνθρωποι δεν είναι διαφορετικοί όταν ζουν απομονωμένοι και προσπαθούν να κερδίσουν τα προς το ζην; Για να κυλίσουν όλα ομαλά θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι!

    Έτσι όταν διάβασα και την τελευταία σελίδα του, η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν: Ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι!!!!!!!!


Βιβλίο: Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ

Συγγραφέας: Βαγγέλης Μπέκας

Εκδόσεις : Ψυχογιός


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ


     ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Έχουν εκδοθεί πέντε μυθιστορήματά του, τελευταίο από το οποία είναι Ο ΓΙΟΣ ΜΑΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Έχει βραβευτεί από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος για τα μεγάλου μήκους σενάριά του: Το 13o υπόγειο και H χύτρα. Ζει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής.

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


    Στο μικρό ακριτικό χωριό όλα μοιάζουν ειρηνικά, ώσπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται κοντά στα σύνορα. Ο Νίκος τον αναζητεί απεγνωσμένα, η γυναίκα του συμπεριφέρεται περίεργα κι ο αδελφός του έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Όμως, όταν μαθεύεται πως στο γειτονικό μουσουλμανικό χωριό, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, ένας τζιχαντιστής έχει μόλις επιστρέψει από τη Συρία, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.

    Οι φήμες οργιάζουν: ατύχημα, φόνος, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Ο Νίκος ψάχνει κίνητρα και υπόπτους, ενώ  μια παράξενη ομίχλη θολώνει τα μυαλά των ανθρώπων. Μια ομίχλη που θα αποκόψει τους ακρίτες από τον υπόλοιπο κόσμο και τον πολιτισμό, φέρνοντας στην επιφάνεια θαμμένα μυστικά.

    Ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα μυστηρίου και αγωνίας για την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, ένα βιβλίο με καταιγιστικό ρυθμό, σύνθετη πλοκή και απροσδόκητο τέλος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ