ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

 ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ είναι ένα βιβλίο που ήρθε στα χέρια μου, χωρίς να γνωρίζω την εργογραφία της συγγραφέας και ψάχνοντας στην βιβλιοθήκη μου βρήκα το βιβλίο Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ και απορώ με τον εαυτό μου πως και δεν το είχα διαβάσει, γιατί ο τρόπος αφήγησης της είναι αυτό που σε κερδίσει στην συγκεκριμένη δημιουργό.



    Θεωρώ ότι είναι πολυτάλαντη και έχει ένα μαγικό τρόπο γραφής, η οποία ενσαρκώνει την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής στα βιβλία. Έχει την δύναμη να περιγράψει την πραγματικότητα, όχι όπως την φανταζόμαστε ο καθένας, αλλά όπως υπάρχει χωρίς ενδοιασμούς. Το συναρπαστικό στο βιβλίο αυτό είναι πως ένα, μόνο ένα άτομο, αρκεί να παρατηρήσει τον κόσμο από μια μικρή κοινότητα, από ένα μικρό χωριό και να αντιληφθεί ότι η αυτοεικόνα και η αυτοεκτίμηση των ανθρώπων απορρέουν από τον αυτοσεβασμό τους, αλλά και των γύρων τους.

Άρα το μήνυμα του βιβλίου είναι ξεκάθαρο και θα το τονίσω ξανά: Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και για τους γύρω μας μπορεί να είναι διαφορετική από την πραγματικότητα, αρκεί να έχουμε την δύναμη να έρθουμε σε επαφή, να έχουμε την διάθεση να δώσουμε χρόνο για να γνωριστούμε!
    

    Το βιβλίο ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ λοιπόν το απόλαυσα και το αγάπησα αρκετά, λόγω της ικανότητας της Γιούλι Τσε να αφηγηθεί μια ολόκληρη σύγχρονη ιστορία σε γ’ πρόσωπο και να κάνει τον αναγνώστη να γίνει ένα με αυτήν. Ο καταιγισμός ιδεών που είχε την ώρα της δημιουργίας φαίνεται ξεκάθαρα και είναι αυτό που τραβάει μέσα στις σελίδες του τον καθένα μας ανεξαρτήτως. Υπήρχαν στιγμές που ένιωθα τους προβληματισμούς της τόσο έντονα που σίγουρα θα καβαλούσα το ποδήλατο για να πάω να την συναντήσω, γιατί πλάθει μια ηρωίδα που φαινομενικά είναι εύθραυστη, η οποία χάνει τα πάντα σε δύσκολους καιρούς , όπως είναι ο κορονωιός και καταφέρνει να επιβιώσει, να στηριχθεί στα πόδια της αλλά και να στηρίξει και άλλους. Μέσα από την δική της προσωπική ιστορία αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος έχει την δύναμη να επιβιώσει ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες και να έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του πάνω από όλα και να γκρεμίσει τις μάσκες που φορεί και φορούν όλοι! Όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε όσες απώλειες και να έχουμε.
    

    Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να γράφει κάποιος συγγραφέας για την ιστορία του παρόντος, να μιλά για προκαταλήψεις, φόβους, αδυναμίες σε μια κοινωνία που δυστυχώς αλλάζει προς το χειρότερο. Είναι δύσκολο να γράφει για λεπτά θέματα όπως ήταν ο covid και για την γεύση της αποτυχίας που βίωσαν αρκετοί άνθρωποι και για τις σχέσεις που κλονίστηκαν μέσα από μια πανδημία και όλα αυτά να παίρνουν σάρκα και οστά σε ένα χωριό της Γερμανίας που φυσικά οι ακροδεξιές αντιλήψεις βασιλεύουν και έρχονται αντιμέτωπες με διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Καλώς ήρθες στην ύπαιθρο αναγνώστη που τίποτα δεν μένει κρυφό από τον ήλιο και από τους γειτόνους !!!
    Έτσι η αγαπητή Ντόρα νιώθει ότι ψηλαφίζει κάθε σπιθαμή του χωριού καθημερινά και μαθαίνει τον παράξενο κόσμο του, όπως ο αστροναύτης Αλεξάντερ Γκερστ φωτογραφίζει το «σπίτι» μας από το διάστημα προσφέροντας ανεπανάληπτες εικόνες από μέρη που κάποιοι έχουν γνωρίσει, αλλά σίγουρα όχι με αυτό τον τρόπο…. Όπως της Ντόρας!!!!

ΒΙΒΛΙΟ: ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ( Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:JULI ZEH


Juli Zeh


    Η Juli Zeh (Γιούλι Τσε, 1974) σπούδασε νομικά στο Πασάου και τη Λειψία και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Πρωτοεμφανίστηκε στον χώρο της λογοτεχνίας με το διεθνές μπεστ σέλερ Adler und Engel (Αετοί και άγγελοι). Έκτοτε τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχει λάβει πολλές διακρίσεις για το έργο της – μεταξύ άλλων το βραβείο Carl Amery και το βραβείο Thomas Mann. Θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες και ολοκληρωμένες γερμανίδες συγγραφείς της εποχής μας και παρά το νεαρό της ηλικίας της το όνομά της είναι εδραιωμένο στα γερμανικά γράμματα. Για να διαβάσετε περισσότερα για τη συγγραφέα και το βιβλίο της, www.juli-zeh.de






Μια ιστορία του παρόντος – των προκαταλήψεων, των αδυναμιών και των δαιμόνων μας, καθώς και των δυνάμεων που αποκαλύπτουμε όταν μας επιτρέπουμε να είμαστε άνθρωποι.


 

Περιγραφή βιβλίου

Η Ντόρα μετακόμισε στην επαρχία με το σκυλάκι της. Είχε μεγάλη ανάγκη μια αλλαγή σκηνικού, περισσότερη ελευθερία, χώρο για να ανασάνει. Το Μπράκεν όμως, το μικρό χωριό στο Βρανδεμβούργο όπου πήγε, δεν είναι τόσο ειδυλλιακό όσο περίμενε. Το σπίτι ακόμη δεν έχει έπιπλα, ο μεγάλος κήπος μοιάζει με ερημότοπο, η λεωφορειακή σύνδεση με την πόλη της περιοχής είναι για γέλια. Πάνω από όλα όμως, πίσω από τον ψηλό φράχτη κατοικεί ένας γείτονας που, με το ξυρισμένο κεφάλι και τα δεξιά συνθήματά του, φαίνεται να επιβεβαιώνει κάθε στερεότυπο.
Η Ντόρα πρέπει να αναρωτηθεί τι γυρεύει: απόσταση από τον σύντροφό της, που της γίνεται ολοένα και πιο ξένος με τον πεισματάρικο κλιματικό του ακτιβισμό; Καταφύγιο από την ψυχική αναστάτωση που την κρατάει ξάγρυπνη τις νύχτες; Απάντηση στο ερώτημα πότε έγινε ο κόσμος έτσι άνω κάτω; Ενώ η Ντόρα προσπαθεί να θέσει τις σκέψεις και τους δαίμονές της υπό έλεγχο, γύρω της συμβαίνουν πράγματα αναπάντεχα. Συναντά ανθρώπους που δεν ταιριάζουν σε κανένα καλούπι, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις ιδέες της και την προηγούμενη ζωή της, και μετατρέπουν την εμπειρία της στο Μπράκεν σε κάτι που ποτέ δεν συνειδητοποιούσε ότι έψαχνε.
Το μυθιστόρημα της Juli Zeh αφηγείται την ιστορία του παρόντος – των προκαταλήψεων, των αδυναμιών και των δαιμόνων μας, καθώς και των δυνάμεων που αποκαλύπτουμε όταν μας επιτρέπουμε να είμαστε άνθρωποι.

Τολμάμε να είμαστε στ’ αλήθεια άνθρωποι;

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Ένα μυθιστόρημα για την εποχή μας, κυρίως την εποχή της Covid, κατά την οποία πολλά αποσαφηνίζονται και μεγεθύνονται, όπως η αποτυχία, η μοναξιά και οι πορφυρές εκρήξεις μίσους.
WDR 3

Ένα επιδέξιο, ευφάνταστο και καθηλωτικό μυθιστόρημα για μια μετά-ηρωική πρωταγωνίστρια, κάθιδρη από τη σκληρή δουλειά και όχι από τον φόβο, παγιδευμένη ανάμεσα στη στωικότητα και τον μόχθο.
Kolner Stadtanzeiger

Μια ψύχραιμη και πολιτικά οξυδερκής απεικόνιση ενός χωριού όπου η ζωή είναι επισφαλής και ταλανίζεται από θνήσκουσες υποδομές και ακροδεξιές αντιλήψεις.
Bayern 2

Θα ήθελα να προτείνω σε όλους να διαβάσουν αυτό το βιβλίο, για να γκρεμίσουμε όλους εκείνους τους τοίχους που με κάποιον τρόπο εξακολουθούν να χωρίζουν τις διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Rbb Kultur

Το πρώτο αληθινό μυθιστόρημα για τον κορονοϊό που διαδραματίζεται καταμεσής της καραντίνας την άνοιξη του 2020, και περιγράφει τις κοινωνικές και πολύ ιδιωτικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Suddeutsche Zeitung


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ