ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

 ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

    Ένα βιβλίο σε ταξιδέψει, ένα βιβλίο σου γνωρίζει καινούργιους φίλους, ήρωες που θα σε συντροφεύσουν και θα τους θυμάσαι για πολύ καιρό, όμως σίγουρα θα σε οδηγήσει στον δημιουργό. Με αφορμή το βιβλίο « ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ » σήμερα συζητάμε με την κυρία Τζόκα στο LoveBook Diary.



     Καλώς ήρθατε κύρια Τζόκα στο LoveBookDiary .

    Καλώς σας βρήκα. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

    Το Παιχνίδι είναι ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο που αγγίζει κάθε αναγνώστη. Στο Παιχνίδι υπάρχουν κανόνες που οι παίχτες πρέπει να τηρήσουν κατά την διάρκεια της συμμετοχής τους. Στο Παιχνίδι υπάρχει όμως και μια εξαίρεση που δίνει την δυνατότητα στους παίχτες να αναχωρήσουν από αυτό αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουν να συνεχίσουν. Πείτε μας για αυτήν την ιδιαιτερότητα του Παιχνιδιού και που αποσκοπούσε;

    Το γεγονός ότι οι παίχτες μπορούν να αποχωρήσουν από το παιχνίδι οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν αφού η πόρτα της έπαυλης παραμένει πάντα ανοιχτή είναι κομβικής σημασίας για τη εμβριθέστερη κατανόηση του βιβλίου. Η δυνατότητα αυτή που τους παρέχεται να ασκήσουν δηλαδή ελεύθερα τη βούλησή τους προσδίδει βάθος, νόημα και αξία στο ηθικό δίλημμα που καλούνται να αντιμετωπίζουν που δεν είναι άλλο από την αέναη μάχη ανάμεσα στο κακό και στο καλό, δύο συγκρουόμενες δυνάμεις που συνυπάρχουν στη φύση του ανθρώπου και που η καθεμιά παλεύει να επικρατήσει πάνω στην άλλη.

     Στο βιβλίο σας φαίνεται ότι έχετε μελετήσει την εργογραφία της Άγκαθα Κρίστι, τουλάχιστον έτσι ένιωσα προσωπικά διαβάζοντας το. Τι σας αρέσει πιο πολύ στην συγκεκριμένη δημιουργό;

    Είμαι λάτρης των βιβλίων της Άγκαθα Κρίστι είναι αλήθεια. Τη διαβάζω από την εφηβική μου ηλικία. Νομίζω αυτό που προσωπικά με συναρπάζει περισσότερο στα βιβλία της είναι οι ευφυέστατες σύνθετες πλοκές -τόσο άρτια δομημένες που δυσκολεύονται οι αναγνώστες να ανακαλύψουν τον ένοχο ή τους ενόχους- και, φυσικά, οι άκρως ενδιαφέροντες χαρακτήρες της.

    Θεωρείται ότι το μεταφυσικό στοιχείο στα Λογοτεχνικά έργα δημιουργεί ένταση στους αναγνώστες ή ο Φόβος των ηρώων που πλάθουν μυστήριες ανεξήγητες ιστορίες δημιουργεί μεγαλύτερη αναστάτωση;

    Και τα δύο. Εξαρτάται από το βιβλίο και από τις προθέσεις του συγγραφέα. Όπως και να έχει, είναι νόστιμες πινελιές που συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας υποβλητικής ατμόσφαιρας μυστηρίου που εντείνει το σασπένς, ένα από τα πιο απαραίτητα στοιχεία σε τέτοιου είδους βιβλία. Στο δικό μου βιβλίο τα μεταφυσικά στοιχεία είναι περισσότερο διακοσμητικά και, φυσικά, παραπλανητικά. Για την αναστάτωση που προκαλείται στον περιορισμένο χώρο της έπαυλης ευθύνονται πρωτίστως οι ίδιοι οι χαρακτήρες οι οποίοι με τις πράξεις και τις επιλογές τους καθορίζουν την εξελικτική πορεία της πλοκής ως το τραγικό φινάλε.

     Όλοι στο έργο σας είναι φαινομενικά ύποπτοι μέχρι αποδείξεως τουναντίον, αφού οι μυστηριώδεις θάνατοι γίνονται πλοηγοί της ιστορίας. Είναι στην φύση του ανθρώπου να είναι καχύποπτος στις δύσκολες στιγμές;

    Σε ένα τέτοιο άκρως φοβιστικό περιβάλλον όπου η ζωή όλων των παιχτών βρίσκεται σε κίνδυνο, ναι, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να υποπτεύεται ό ένας τον άλλον. Ο καθένας μας, νομίζω, σε ανάλογη περίπτωση, το ίδιο θα έκανε.

    Εσείς θα μένατε έγκλειστη σε μια στοιχειωμένη έπαυλη επτά μερόνυχτα και αν ναι, ποιος θα ήταν ο σκοπός σας;

    Όχι, φυσικά, αλλά αν είχα μεγάλη ανάγκη όπως συμβαίνει με τους ήρωες του βιβλίου, ναι, μπορεί και να το έκανα.

     Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε κίνδυνο τι μηχανισμούς επιβίωσης αναπτύσσει και μέχρι σε ποιο βαθμό μπορεί να φθάσει για να προστατεύσει τον ίδιο ή την οικογένεια του;

  


 Ο έμφυτος εσωτερικός μηχανισμός που ενεργοποιείται στον άνθρωπο όταν η ίδια του η ύπαρξη απειλείται είναι αυτός της αυτοάμυνας ή της αυτοσυντήρησης. Η μάχη για επιβίωση είναι από τα ισχυρότερα -αν όχι το ισχυρότερο- από τα φυσικά ένστικτα κάθε έμβιου όντος. Αυτή ακριβώς είναι η μάχη που δίνουν οι ήρωες του βιβλίου. Κατά την έννοια αυτή, μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τις ακραίες πράξεις τους αλλά μέχρι ενός σημείου, κι αυτό γιατί, πέρα από τα βασικά πρωτόγονα ένστικτα που στις κατάλληλες συνθήκες καθορίζουν τις συμπεριφορές του ανθρώπου, υπάρχουν και οι επίκτητες ηθικές αξίες που μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά και αποτρεπτικά όπως έγινε με έναν από τους παίχτες του παιχνιδιού. Πάντως η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δύο αυτές λειτουργίες είναι πολύ λεπτή και δυσδιάκριτη, συνεπώς, μπορεί εύκολα να καταπατηθεί. Όπως και γίνεται στο βιβλίο.

     Η ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου, καθώς και ο χαρακτήρας του φαίνεται στην καθημερινότητα, στην χαρά ή σε μια δύσκολη στιγμή;

    Οπωσδήποτε στις δύσκολες στιγμές. Εκεί πέφτουν οι μάσκες.

     Ποια κοινωνικά θέματα θέλατε να θίξετε με αφορμή το βιβλίο σας «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»;

    Πολλά. Η ανέχεια, οι κοινωνικές ανισότητες, η κρατική αναλγησία, οι εξαρτήσεις σε ναρκωτικές ουσίες ή τυχερά παιχνίδια, οι φυλετικές διακρίσεις, ο ρατσισμός, η μετανάστευση, η ξενοφοβία, η σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών και άλλα.

     Ποιον ήρωα αγαπήσατε περισσότερο και θα τον θέλατε φίλο σας και ποιος σας προκάλεσε αποστροφή κατά την διάρκεια της συγγραφής;

    Όλους τους αγάπησα μαζί με τις όποιες αδυναμίες τους ή μάλλον εξαιτίας των αδυναμιών τους. Κανείς δεν μου προκάλεσε αποστροφή. Ο λιγότερος όμως συμπαθής ήταν ο Νίκος λόγω της ακροδεξιάς του ιδεολογίας. Απ’ όλους ίσως να συμπάθησα λίγο παραπάνω τον Άκη. Αν και τραχύς και άξεστος, είναι πληθωρικός, κάτω βάθος συναισθηματίας, έχει άποψη και είναι ντόμπρος και αυθεντικός.

    Θα ήθελα να μας προτείνετε ένα τραγούδι που θα ταίριαζε με το βιβλίο σας και θα μπορούσαμε να το αφιερώσουμε στους αναγνώστες μας.

Προτείνω το Lullaby των The Cure!




Σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας.

Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι καλές γιορτές.



H Θεοδώρα Τζόκα γεννήθηκε στην Ελλάδα. Σε ηλικία μόλις δύο ετών μετανάστευσε στη Βοστόνη των ΗΠΑ μαζί με την οικογένεια της. Στην Ελλάδα επαναπατρίστηκε σε ηλικία δεκαοκτώ χρόνων.

    Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως καθηγήτρια αγγλικών στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1999 αποσπάστηκε για πέντε χρόνια στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ.

Ασχολήθηκε εκτεταμένα με επιστημονικές μεταφράσεις, κυρίως στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Άρθρα, ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας.


Εργογραφία

  • «Το παρελθόν φυγείν αδύνατον», εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2013.
  • «Το βιβλίο της Ευδοκίας», εκδόσεις Λιβάνη, 2015.
  • «Η δύναμη της στιγμής», εκδόσεις Λιβάνη, 2016.
  • «Ο παράξενος χειμώνας του Παύλου Ζήτα», εκδόσεις Ωκεανίδα, 2019.
  • «Το παιχνίδι», μυθιστόρημα, Άνεμος εκδοτική, 2023.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Για το LoveBook Diary




















                                                 Άνεμος εκδοτική
                                           www.anemosekdotiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ