ΒΙΒΛΙΟ:ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ

 

Τα σπίτια φανερώνουν όλα τα μυστικά τους στην πόρτα; Μ΄αυτήν την απορία ξεκινάω να σας περιγράφω το βιβλίο « ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ » της Λέιλα Μότλι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός www.psichogios.gr.



Πάντα αναρωτιόμουν αν οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από τα σπίτια που κατοικούν ή απλά έτυχε να μεγαλώνουν σε οικείες που δεν έχουν επιλέξει οι ίδιοι για αυτούς, καθώς η τύχη τους κλήρωσε να φυλακίστούν μέσα σε τέσσερις τοίχους. Οι τοίχοι αυτοί δημιουργούν την κατάλληλη συνταγή που τους τροφοδοτεί για την μετέπειτα πορεία τους, ακόμη και αν έχουν πισίνα στο συγκρότημα στο οποίο μεγαλώνουν. Σταδιακά αλλάζουν από παιδιά σε εφήβους και έπειτα με το σβήσιμο των δεκαοχτώ κεριών στην τούρτα γενεθλίων τους οδηγούνται στην ενηλικίωση με προσωπικότητα που έχει αναπτυχθεί πάνω σε σκυλοκόπρανα που επιπλέουν στην πισίνα που στολίζει το συγκρότημα κατοικιών τους. Από μια κουραδοπισίνα θα αναδυθούν άνθρωποι με υπολείμματα σκατών στο δέρμα τους  ακόμη και αν καταφέρουν να κάνουν μακροβούτι κρατώντας την ανάσα τους στο μέγιστο των δυνάμεων τους, γιατί απλά δεν γίνεται να μην λερωθούν ή να μην μυρίζουν ….


    Και κάπως έτσι στις σελίδες του βιβλίου θα συναντήσεις αναγνώστη την αναδυομένη Κιάρα που ποτέ δεν διανοήθηκε το νυχτερινό πεζοδρόμιο, αλλά  οι σκέψεις της και η φωνή της θα σε ηλεκτρίσουν σε ένα κόσμο αλκοόλ, σεξ, τσιγάρων, ονείρων και ναρκωτικών. Η μυρωδιά του κόσμου αυτού δεν είναι από βανίλια ή λεβάντα, αλλά είναι από ιδρώτα και θανάτο.  Αν είσαι αρκετά ευαίσθητος θα σε αγκαλιάσουν αυτές οι σελίδες που κρύβουν κραυγή , αν όμως δεν καταφέρουν να σου δημιουργήσουν συναισθηματική έκκληση, όπως εμένα, να ξέρεις ότι είναι καθαρά ο νεανικός τρόπος απόδοσης της ιστορίας , ο οποίος είναι σε πρώτο πρόσωπο μεν,αλλά είμαι σίγουρη ότι οι κοσμοθεωρίες της Λέιλα θα εξελιχθούν ταυτόχρονα με την ωρίμανση της ως άνθρωπος δε. Γεννημένη το δύο χιλιάδες τρία όπως γράφει το βιογραφικό της είναι από μόνο του εντυπωσιακό, πως μια τόσο νέα γυναίκα έχει  την δημιουργική σκέψη για να φτιάξει μια αρκετά τολμηρή ολοκληρωμένη ιστορία και να μιλήσει για όλα αυτά τα κορίτσια που δεν είχαν την τύχη να επιλέξουν τον υγιή δρόμο επιβίωσης, τον καθορισμένο δρόμο που είναι κοινωνικά αποδεκτός, λόγω των γονιών τους και λόγω του περιβάλλοντος τους.. και όλα αυτά μέσα από τα μάτια της Κιάρας!

 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΑΔΕΙΑ ΕΓΩ.

Η Κιάρα είναι ένα κορίτσι ευάλωτο και απροστάτευτο, όπως και εκατοντάδες κορίτσια σε αυτή την γη που γεύονται τις συνέπειες των επιλογών τους θελημένα και μη. Δεν είναι το χρυσό παιδί που παρασύρθηκε στο χάος, αλλά είναι ένα μοναχικό παιδί που το ρουφάει το νερό πατώντας το καζανάκι επανειλημμένος. Είναι ένα παιδί που έχει ανάγκη να αγαπηθεί, έχει ανάγκη από μια ζεστή αγκαλιά και από μια φωνή, «Μη φοβάσαι είμαι εγώ εδώ για να σε προστατεύσω, είσαι ασφαλής.» Αν και η γραφή της Λέιλα είναι μεστή, ρεαλιστική και περιγραφική δεν μπορούσα να δω με τίποτα το πρόσωπό της. Ένιωθα την φρεσκάδα της αλλά δεν μπορούσα να δω τις γωνίες και τα ζυγωματικά του προσώπου της λες και μου κρυβόταν από ντροπή παρόλο το θάρρος της.


   
 Στην αρχή  θεώρησα ότι πρόκειται για ένα νεανικό μυθιστόρημα, αλλά οι αναγνώστες θα έχουν πρόσβαση σε μια ιστορία ενηλικίωσης, σε μια ιστορία που πολλές φορές δεν καταγγέλλεται ή δεν δημοσιοποιείται, γιατί την πνίγει το ίδιο το σύστημα που την διαχειρίζεται… 
Θα σας δώσω ένα στοιχείο για να το κατανοήσετε καλύτερα.... « ΤΑ ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ » είναι ένα βιβλίο, είναι μια φωνή που καταγγέλει τη βία που βιώνουν οι γυναίκες στα χέρια της Αστυνομίας και παρουσιάζει με τον δικό του μοναδικό του τρόπο την βιομηχανία του σεξ που δημιουργείται από τα μέλη της. Γυναίκες μαύρες και ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω τον όρο αυτό, γιατί έτσι ακριβώς γράφεται από την ίδια την συγγραφέα που όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «έχουν και αυτά τα κορίτσια όνειρα για την ζωή και όνειρα που θα τους οδηγήσουν στην χαρά και στην αγάπη.»


ΒΙΒΛΙΟ: ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΕΙΛΑ ΜΟΤΛΙ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ : ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Συγγραφέας: ΛΕΪΛΑ ΜΟΤΛΙ 


    H ΛΕΪΛΑ ΜΟΤΛΙ γεννήθηκε το 2003 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται. Το ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ, το πρώτο της μυθιστόρημα, ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Booker το 2022, βρέθηκε στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times και επιλέχθηκε ως τίτλος για τη Λέσχη Ανάγνωσης της Όπρα. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, το 2018, η Μότλι ανακηρύχθηκε Διακεκριμένη Νεαρή Ποιήτρια του Όκλαντ, τίτλος για τον οποίο ήταν υποψήφια ακόμα δύο χρονιές. Έχει παρουσιάσει το ποιητικό της έργο και έχει συμμετάσχει σε διάφορα εργαστήρια ποίησης, ενώ έχει δημοσιεύσει ποιήματά της σε διάφορα περιοδικά και ανθολογίες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και στους New York Times. Άρχισε να γράφει το ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ σε ηλικία δεκαεφτά ετών και εξέδωσε το βιβλίο πριν κλείσει τα είκοσι. Έχει γράψει άλλα δύο μυθιστορήματα, τα οποία ολοκλήρωσε όσο ήταν μαθήτρια στο λύκειο και ακόμη δεν έχουν εκδοθεί.

Περιγραφή βιβλίου.

    Η Κιάρα κι ο αδερφός της ο Μάρκους τα βγάζουν με το ζόρι πέρα σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο ανατολικό Όκλαντ, που, παρά την ονομασία του, Regal-Hi, μόνο «βασιλικό» δεν είναι. Και οι δύο έχουν παρατήσει το σχολείο, με την οικογένειά τους να ’χει διαλυθεί από τον θάνατο και τη φυλακή.

    Ενώ όμως ο Μάρκους ονειρεύεται να γίνει σταρ της ραπ, η Κιάρα ψάχνει για δουλειά για να πληρώνει το νοίκι, που έχει υπερδιπλασιαστεί, και να προσφέρει φαγητό κι ασφάλεια σ’ ένα εννιάχρονο γειτονόπουλο εγκαταλειμμένο από τη μητέρα του. Μια νύχτα, ό,τι αρχίζει σαν παρεξήγηση μ’ έναν ξένο, υπό την επήρεια του αλκοόλ, μετατρέπεται σε δουλειά που η Κιάρα ποτέ δε διανοήθηκε πως την ήθελε, αλλά τώρα τη χρειάζεται απελπισμένα: το νυχτερινό «πεζοδρόμιο». Κι ο κόσμος της καταρρέει κι άλλο, όταν το όνομά της βγαίνει στην επιφάνεια σε μια έρευνα, που αποκαλύπτει πως αυτή είναι ο βασικός μάρτυρας σ’ ένα τεράστιο σκάνδαλο μέσα στην αστυνομία του Όκλαντ.

    Γεμάτα ακατέργαστη ομορφιά κι ένταση που ηλεκτρίζει, και με μια ευαισθησία βαθιά συγκινητική, το ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ σηματοδοτεί τη συγκλονιστική ανάδυση μιας φωνής που όμοιά της δεν έχουμε ακούσει ξανά....

Μεταφραση. ( Μιχάλης Μακρόπουλος)


Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννιά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και έντεκα χρόνια ζει με την οικογένειά του στη Λευκάδα και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο, όπου διαδραματίζονται κάποιες ιστορίες του. Τα τελευταία τέσσερα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κίχλη: Το δέντρο του Ιούδα (2014), Τσότσηγια & Ω᾽μ (2017), Μαύρο νερό (2019, Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης 2020), Η θάλασσα (2020). Έχει εκδώσει δώδεκα πεζογραφικά βιβλία για ενήλικες, το Οδοιπορικό στο Πωγώνι (Fagotto 2013) και έξι βιβλία για παιδιά. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας.

Βραβεία:
Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας - Περιοδικό "www.oanagnostis.gr" 2020
Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας 2020
Βραβείο Ελληνικής Λογοτεχνικής Φράσης της Χρονιάς - Περιοδικό "Literature.gr" 2019
Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2021

Για το LoveBook Diary




ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

  • Εμμανουήλ Μπενάκη 13-15
    106 78 Αθήνα


  • Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

    ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

    ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ