ΒΙΒΛΙΟ: ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΥΦΙΑ

 

Το βιβλίο «Όταν σκοτώνουν να κοτσύφια» είναι από τα πιο γνωστά βιβλία που δημοσιεύτηκαν στο Λογοτεχνικό στερέωμα και αγκαλιάστηκαν με απέραντη αγάπη από τους αναγνώστες. Είναι ένα βιβλίο που εσωκλείει στις σελίδες του μια ιστορία ενηλικίωσης; Είναι ένα βιβλίο που περιγράφει τις φυλετικές διακρίσεις και προκαταλήψεις στο Νότο της Αμερική; Είναι όλα αυτά μαζί! Είναι το βιβλίο που ακουμπάει την ψυχή κάθε αναγνώστη ανεξαρτήτως προτιμήσεων, γιατί είναι από τα πιο αληθινά βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ. Η αυθεντικότητα του συγκεκριμένου έργου και η απήχηση που είχε και συνεχίζει να έχει μετά από τόσα χρόνια, είναι ότι όλο το έργο στηρίζεται στην ματιά ενός μικρού παιδιού, στηρίζεται και πηγάζει από τις εικόνες ενός εξάχρονου κοριτσιού, που το όνομα του είναι Σκάουτ. Είναι μοναδική η αντίληψη και η αντίδραση ενός μικρού παιδιού απέναντι στο περιβάλλον που μεγαλώνει και στις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό. Θεωρώ ως αναγνώστης ότι η επιτυχία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός αυτό και μεγαλώνοντας και εγώ με μικρά παιδιά αρχίζω να βλέπω τον κόσμο διαφορετικά μέσα από τα μάτια τους, μέσα από τις ερωτήσεις τους , μέσα από τις σκανταλιές τους και μέσα από τον δικό τους κόσμο.



Το βιβλίο διαδραματίζεται στο Μέικομπ, μιας επαρχιακής πόλης της Αλαμπάμα της Αμερικής του ΄30 που οι άνθρωποι διακρίνονταν σε ανώτερους και κατώτερους, λόγω καταγωγής και χρώματος. Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει μια προσωπικότητα χαρακτηριστική που ονομάζεται Άττικους. Ο Άττικους είναι ένας μορφωμένος δικηγόρος που δεν του αρέσει πλέον να πηγαίνει για κυνήγι, να παίζει χαρτιά όπως κάνουν όλοι οι πατεράδες, αλλά του αρέσει να κάθετε στην πολυθρόνα του, στην σάλα του σπιτιού του, να διαβάζει και να μελετάει, έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλος πλέον, αφού είναι 50 συν!


 

    Είναι μεγάλος για την εποχή εκείνη και μεγαλώνει τα παιδιά του μόνος του με την βοήθεια της έγχρωμης υπηρέτριας του, που είναι μέλος της οικογένειας, ναι είναι μέλος της οικογένειας του παρόλο που έχει μελανό χρώμα. Ο συμπαθέστατος Άττικους θα ξεκινήσει ένα αγώνα υπεράσπισης που από την αρχή γνωρίζει ότι είναι καταδικασμένος, αλλά με δύναμη ψυχής τον  ξεκινά. Είναι το πρόσωπο που με θέληση ψυχής ξεκινά ένα αγώνα απέναντι στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση της εποχής, υπερασπίζοντας έναν μαύρο άντρα που θεωρητικά διέπραξε έναν βιασμό προσπαθώντας να αποδείξει ότι τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα ενός επικίνδυνου λευκού άντρα, όμως την εποχή εκείνη οι άνθρωποι κρίνονταν  λόγω χρώματος δέρματος.


    Σε όλο το βιβλίο παρακολουθούμε  μέσα από την αθώα ματιά των παιδιών την ιστορία και  διακρίνουμε πόσες αντιθέσεις υπάρχουν. Καταρχήν πόσων ειδών άνθρωποι υπάρχουν. Υπάρχουν οι μορφωμένοι της εποχής, οι αμόρφωτοι που δεν ξέρουν να διαβάζουν, οι λευκοί άνθρωποι, οι νέγροι (χρησιμοποιώ ακριβώς τους όρους της συγγραφέως), οι αθώοι, οι εγκληματίες, οι μοναχικοί, οι κερδοσκόποι, οι άτυχοι, οι κοινωνικοί κριτές, οι εκδικητικοί , οι δίκαιοι κτλ. Μα πάνω απ΄ όλα αναφέρω αυτό που σαν Παρασκευή οφείλω  να σημειώσω διαβάζοντας το βιβλίο «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια » είναι η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ που επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοούν τους εαυτό τους, να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον στο οποίο ζουν και  να αξιολογούν τον αντίκτυπο των πράξεων τους. Εδώ έρχομαι να συμπληρώσω ακόμη μια αναγνωστική παρατήρηση ότι η αρχή της πλειοψηφίας για απόδοση Δικαιοσύνης δεν ισχύει , αφού δεν υπάρχει ανθρώπινη συνείδηση. Δύσκολες εποχές περιγράφει η Νέλ Χάρπερ με πολύ ευγενική γραφή. Οι περιγραφές της από την πρώτη σελίδα του βιβλίου μέχρι και την τελευταία είναι άκρως κινηματογραφικές και είναι ο πιο αξιοζήλευτος τρόπος γραφής για εμένα προσωπικά!! Νιώθεις τις εικόνες, νιώθεις τους χαρακτήρες, νιώθεις ολόκληρη την εποχή που διαδραματίζεται το έργο και γίνεσαι ο σκηνοθέτης της. Απλά το λάτρεψα το βιβλίο!!!!!


    Η ανθρωπιά και το Χιούμορ είναι δυο λέξεις που έχω σημειώσει κατά την διάρκεια της ανάγνωσης μου. Η ανθρωπιά αντιπροσωπεύεται από τον Άττικους και το χιούμορ από την αντίληψη των παιδιών που ειλικρινά ακόμη και οι σκανταλιές που έκαναν τα βαρετά, καλοκαιρινά μεσημέρια πειράζοντας τον μοναχικό γείτονα τους ή φτιάχνοντας θεατρικά έργα με ήρωες τους κατοίκους του χωριού ή οι σκέψεις που αβίαστα, αυθόρμητα έρχονταν στο μυαλό τους  με έκαναν και χαμογελούσα. Ακόμη και οι εξερευνήσεις που έκαναν τις νύχτες ή τα στοιχήματα που έβαζαν για το ποιος είναι ο πιο θαρραλέος με γύρισαν χρόνια πίσω στα δικά μου παιδικά χρόνια. Η Σκάουτ, Ο Τζέμ και ο Ντίλ  ήταν η μαγική, αισιόδοξη χρωματιστή πινελιά απέναντι στην στενομυαλιά των ενήλικων. Η αντίδραση των παιδιών ήταν μια γροθιά στην ναρκωμένη συνείδηση των κατοίκων του Μέικομπ.


    Ο τίτλος του πρωτοτύπου βιβλίου είναι το« Kill a mockingbird» και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο αξιόλογα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Οφείλω να σημειώσω ότι έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Πούλιτζερ. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί  σε πάνω από σαράντα γλώσσες και έχει μεταφερθεί  με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο, το 1962, με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ από τον Ρόμπερτ Μάλιγκαν.Στην Ελλάδα ο τίτλος είναι «Σκιές και Σιωπή»

                                    ΒΙΒΛΙΟ: ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΥΦΙΑ(Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΝΕΛ ΧΑΡΠΕΡ ΛΗ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΡΑΠΑΛΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: BELL(https://harlenic.gr)

Συγγραφέας

Lee Harper


    Η Νελ Χάρπερ Λη (1926-2016) γεννήθηκε στο Μονρόεβιλ της Αλαμπάμα. Ήταν φίλη από παιδί με τον Τρούμαν Καπότε (σ' αυτόν βάσισε το χαρακτήρα του Ντιλ, ενώ ο Καπότε της αφιέρωσε το Εν Ψυχρώ). Η μικρότερη από τέσσερα αδέρφια, με πατέρα δικηγόρο, όπως και ο Aτικους Φιντς, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Το 1950 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη κι άρχισε να γράφει το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια ζώντας σ' ένα διαμέρισμα που δεν είχε καν ζεστό νερό. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1960, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ. Σήμερα, συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή έργα όλων των εποχών. Έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες και οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα σαράντα εκατομμύρια αντίτυπα. Η ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν, το 1962, κέρδισε τρία Όσκαρ, α' ανδρικού ρόλου για τον Γκρέγκορι Πεκ, σεναρίου για τον Χόρτον Φουτ και καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Το Νοέμβριο του 2007, η συγγραφέας τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ανώτερη διάκριση που μπορεί να απονεμηθεί σε πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Φεβρουάριο του 2015 ανακοινώθηκε η εύρεση στα χειρόγραφά της ενός ακόμη έργου, του Βάλε Ένα Φύλακα, με ηρωίδα την ενήλικη πλέον Σκάουτ. Η έκδοσή του, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ήταν το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς –με εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

    "Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώνεις τα κοτσύφια".
Αυτή είναι η συμβουλή του δικηγόρου Άττικους Φιντς στα παιδιά του, καθώς ο ίδιος αποφασίζει να υπερασπιστεί στο δικαστήριο το πραγματικό "κοτσύφι" αυτής της υπέροχης ιστορίας, έναν νεαρό μαύρο...


    Μέσα από τα παιδικά μάτια της Σκάουτ και του Τζεμ Φιντς, η Χάρπερ Λη εξερευνά με αναντίρρητη εντιμότητα και αστείρευτο χιούμορ τον παραλογισμό της στάσης των ενηλίκων απέναντι στις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον Αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του '30.
Τα φαινομενικά γαλήνιο και ειρηνικό Μέικομπ της Αλαμπάμα είναι στην πραγματικότητα βουτηγμένο στην προκατάληψη, τη βία και την υποκρισία. Αλλά τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη...

    Ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, το "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αξιολογότερα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας

    Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Πούλιτζερμεταφράστηκε σε πάνω από σαράντα γλώσσες και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο, το 1962, από τον Ρόμπερτ Μάλιγκαν, σε μια "κλασική" ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ.

    To 1999 το περιοδικό Library Journal το ανακήρυξε «Το Καλύτερο Μυθιστόρημα του Εικοστού Αιώνα», ενώ το 2006 ψηφοφορία που διοργάνωσε το Συμβούλιο Μουσείων, Βιβλιοθηκών και Αρχείων τoυ Ηνωμένου Βασιλείου το ανέδειξε ως το #1 βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κανείς πριν πεθάνει.
Το 2018, στην έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό δίκτυο PBS με τη συμμετοχή τεσσάρων εκατομμυρίων αναγνωστών, και η οποία διήρκησε έξι μήνες, ψηφίστηκε ως το πιο αγαπημένο βιβλίο των Αμερικανών.

    Tο αριστουργηματικό μυθιστόρημα της αξέχαστης Harper Lee Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια, μπορείτε να το αποκτήσετε στην ειδική, συλλεκτική, πολυτελή σκληρόδετη έκδοση από τις εκδόσεις Bell.


    Κυκλοφορεί και το βιβλίο :Βάλε έναν φυλακα

    Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου.


    Η Σκάουτ επιστρέφει στο Μέικομπ της Αλαμπάμα!
Από τη συγγραφέα του βραβευμένου με Πούλιτζερ Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια, ένα νέο μυθιστόρημα που η πρόσφατη δημοσίευσή του αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό γεγονός και που ετοίμασαν για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι Εκδόσεις BELL.





Μετάφραση:

Τράπαλη Βικτώρια



Τράπαλη, Βικτώρια 1954 - 2015

    Γεννήθηκε στο Βόλο το 1954. Σπούδασε Λογοτεχνία και Φιλοσοφία και για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με μεταφράσεις λογοτεχνικών βιβλίων (ενδεικτικοί τίτλοι: Φως τον Αύγουστο του Φόκνερ, Ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός του Τσάντλερ, Οι Κήποι της Εδέμ του Χέμινγουεϊ, Επικίνδυνη Αγάπη του Όκρι, κ.ά.).
Το 1996 κυκλοφορεί η συλλογή της Τα Στιχάκια.
Το 1998 υπογράφει τα λόγια στο CD Σημάδια του σχήματος ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ.
Το 1999 δημοσιεύονται τα πρώτα της διηγήματα στο περιοδικό Δρομολόγια. Το Μάιο του 2000 βγαίνει το πρώτο της βιβλίο Με Ποια Ηθοποιό Μοιάζω; Η Στάνκα είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η ιστορία έχει προσαρμόστει σε κόμικς με υποδειγματικό τρόπο απο τον Fred Fordham (εκδόσεις Οξύ, μτφρ: Τάσος Νικογιάννης, 274 σελ.) 





Για το LoveBookDiary





ΧΑΡΛΕΝΙΚ

Η εταιρεία «ΧΑΡΛΕΝΙΚ ΕΛΛΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.» διαπρέπει από το 1979 με τους πλέον επιτυχημένους και διαχρονικότερους τίτλους των Εκδόσεων BELLΑΡΛΕΚΙΝ και Silk.

Βιβλιοπωλείο Bell Books

Εμμ. Μπενάκη 22, 106 78, Αθήνα Αττικής

Τηλέφωνο/Fax

Τηλ.: +30 211 40 80 820, 

Email

bellbooks@harlenic.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ