ΒΙΒΛΙΟ:Ο ΠΑΓΟΣ

 

    ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΓΟ είναι ελκυστικός, αστραφτερός, αλλά επικίνδυνος! Ο πάγος είναι μια ιστορία πέρα από την λογική, είναι μια ιστορία που σε τραβάει μέσα στην άσπρη ομίχλη της και δεν σε αφήνει να δεις τίποτα πέρα από τις ψευδαισθήσεις που περιστρέφονται σαν δακτύλιοι που σχηματίζουν οι σταγόνες του νερού που πέφτουν αργά, αργά από τους πρώιμους σταλακτίτες της παγωνιάς. Αυτός ο πάγος είναι ένα διαφορετικό ταξίδι σε σχέση με αυτά που έχεις βιώσει μέχρι τώρα και ειλικρινά δεν γνωρίζω αν θα το απολαύσεις, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι το ένα και μοναδικό ταξίδι που μπορεί να νιώσεις όπως και εγώ, να χάνεσαι στις σελίδες του και να μην συνειδητοποιείς ότι αυτά που διαβάζεις είναι όνειρο ή πραγματικότητα.



    Μέσα από το χάος της αφήγησης που μόνο η Άννα Καβάν θεωρητικά μπορεί να περιγράψει με αυτόν τον ιδιόμορφο τρόπο, πραγματικά απορούσα κατά την διάρκεια της ανάγνωσης που κρύβεται η αλήθεια μέσα στην ιστορία και που η ψευδαίσθηση σε τέτοιο σημείο που ειλικρινά έχανα το μυαλό μου. Το αξιοθαύμαστο όμως είναι και το μη αμφισβητήσιμο ότι ο τρόπος απόδοσης  της πλοκής ξεπερνά οποιαδήποτε βιβλιοκριτική και τι εννοώ με αυτό: Η Καβάν γράφει μια ιστορία για να μείνει στο μυαλό του αναγνώστη εφόρου ζωής, γιατί η ροή της αφήγησης στηρίζεται σε έναν καταιγισμό ιδεών που μόνο κάτω από έντονη συναισθηματική επιρροή μπορεί ένας άνθρωπος να γράψει με αυτόν τον ιδιαίτερο, μοναδικό και αξιολάτρευτο τρόπο. Σε όλο το βιβλίο ο καταιγισμός ιδεών έρχεται με την μορφή έντονης βροχόπτωσης που και ομπρέλα να κρατάς ή να φοράς το πιο ζεστό σου πανωφόρι θα γίνεις μούσκεμα μέχρι το μεδούλι.


    Οι στάλες της βροχής των λέξεων της θα παγώσουν κατευθείαν από τον άνεμο και το γλιστερό έδαφος που θα δημιουργηθεί θα έχει το αποτέλεσμα να κατρακυλήσεις στον κόσμος της που θα σε πάρει μέσα στην αγκαλιά της, μέσα στην τρέλα της και θα χορέψεις στους ρυθμούς των λέξεων της και των εικόνων της. Μοναδικές εικόνες μέσα από ένα περίτεχνο λεξιλόγιο που όση προσπάθεια και να καταβάλεις δεν μπορείς να το επιτύχεις, γιατί είναι μοναδική επαναλαμβάνω στο είδος της. Χάθηκα μέσα στις σελίδες της, χάθηκα μέσα στην λογική της, χάθηκα μέσα στην τρέλα της, χάθηκα μέσα στον λευκό πάγο που με τύλιξε σαν μωρό και που μου τύφλωσε τα μάτια από την αντανάκλαση του πάγου των αχτίνων του ήλιου που χόρευαν σαν αέρινες μπαλαρίνες πάνω του. Τι να πω και τι να περιγράψω που χρειάζομαι σαν ιδιοσυγκρασία να διαβάσω ξανά το βιβλίο της για να αφουγκραστώ τον παλμό της καρδιάς της και τον κόσμο που έχτισε από το μηδέν χωρίς να χάσω τις περιγραφές της.

    
    Και μέσα σε αυτόν τον πάγο αναδύεται ένα κορίτσι, ένα πανέμορφο κορίτσι με λαμπερά μαλλιά. Το κορίτσι είναι γυάλινο, το κορίτσι είναι εύθραυστο, το κορίτσι είναι αγνό, το οποίο μέσα από την επιλογή της άγνοιας επιβιώνει σε έναν καταστροφικό κόσμο, σε έναν κόσμο ακραίας κλιματικής αλλαγής, σε έναν ΚΟΣΜΟ  στα πρόθυρα ενός νέου παγκοσμίου πολέμου. Ποτέ δεν είχα διαβάσει στην ζωή μου τόσο περιγραφικά έναν κόσμο που οδηγείται στα πρόθυρα της καταστροφής του και στο μυαλό μου να επικρατεί το χάος μέσα από την υβριδική επιτυχία της αφήγησης της. Όνειρα, όνειρα να σε κατακλύζουν και να σε παρασέρνουν, καταδιώξεις να σε ξερνούν ορμητικά πάνω σε μυτερούς κρυστάλλους και το αίμα σου, το αίμα σου να παγώνει στις πληγές σου πριν χαθεί η ψυχή σου μέσα στις ψευδαισθήσεις που ξεπηδούν σαν ελάφια βάφοντας την πραγματικότητα άσπρη. Οράματα, οράματα να σε μαστιγώνουν από την χειμαρρώδη χωρίς σταματημό περιγραφή της και να σε ακινητοποιούν γιατί ….. γιατί ο φόβος σου προκαλεί ΣΙΩΠΗ. Σιωπή για ένα βιβλίο που δεν είναι για όλους τους αναγνώστες, ένα βιβλίο που η ευγενική και φιλική συμπεριφορά σε κάποιες τυπωμένες αράδες μέσα στο χάος του θα σε κατακτήσει.


    ΥΠΟΣΧΕΣΟΥ ΜΟΥ ΟΜΩΣ …. ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ σε παρακαλώ την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή που έχει δεχτεί ο πλανήτης μας και τα επιστημονικά εγκλήματα που έχουν επιτευχθεί για το καλό της ανθρωπότητας. Στο κόσμο επικρατεί ΣΙΩΠΗ και ΦΟΒΟΣ. Φόβος που σε αποδυναμώνει, φόβος που σε κάνει άβουλο, φόβος που σε κάνει να κλειδαμπαρώνεις την πόρτα σου, φόβος που σε κάνει τόσο μικρό που θα σε καταπιούν αμάσητο όταν έρθει η στιγμή χωρίς φωνή. ΣΙΩΠΗ παντού σιωπή και μέσα σε αυτή την άσπρη ησυχία του πάγου ένα κακοποιημένο κορίτσι, μια νεαρή γυναίκα που έχει μάθει από μικρή ηλικία στην καταπίεση, έχει μάθει  από τα γεννοφάσκια της, από την ίδια της την μάνα μέσα από την αυστηρότητα της προς το πρόσωπο της μέχρι και  από τους άντρες που επιλέγει να σιωπά ενώ έχει κραυγή. Η συστηματική καταπίεση επαναλαμβάνεται συνεχώς μέσα στο συγκεκριμένο έργο και είναι αδύνατον να αφήσει αδιάφορο κανέναν αναγνώστη ακόμη και μέσα από το ερωτικό τρίγωνο που υπάρχει στην ιστορία. Η Καβάν σαν ετεροθαλή αδερφή του Κάφκα γράφει μέσα σε έντονο παραλήρημα ένα ανεπανάληπτο, ιδιότυπο βιβλίο που θεωρώ ότι μόνο άνθρωποι με έντονες συναισθηματικές φορτίσεις μπορούν να αποδώσουν με αυτόν τον τρόπο τις σκέψεις τους.

    Ο πάγος είναι ένα καινοτόμο βιβλίο που με οδήγησε σε σκέψεις , με οδήγησε σε μονοπάτια τρέλας και διχασμού, με οδήγησε στο τίποτα στο μηδέν στην αρχή του κόσμου. Τίποτα δεν υπάρχει στον κόσμο εκτός από την συνείδηση του. Τίποτα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα παρά μόνο τα παράγωγα της συνείδησης του και έτσι σαν μοναδικά όντα τα ΕΓΩ μας κυριαρχούν σε έναν παράλογο  αυτοκαταστροφικό κόσμο!

    Θα μείνει στην σκέψη σας αρκετό καιρό λόγω του τρόπου δημιουργίας του παγωμένου σκηνικού που ξεχειλίζει από πλοκή και από συναρπαστικό λεξιλόγιο!!! Το τέλος του κόσμου είναι προ των πυλών…. 

    Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1967 και επαινέθηκε με ενθουσιασμό  από συγγραφείς όπως η Αναΐς Νιν, η Ντόρις Λέσινγκ,ο Τζόναθαν Λέθεμ,  ο Τζ. Γκ. Μπάλαρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ


Βιβλίο: Ο πάγος (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Άννα Καβάν

Μετάφραση: Λευτέρης Καλοσπύρος

Εκδόσεις : Gutenberg (dardanosnet.gr)


Συγγραφέας





Η Άννα Καβάν ήταν Βρετανίδα μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και ζωγράφος. Δημοσιεύοντας αρχικά με το πρώτο της παντρεμένο όνομα, Helen Ferguson, υιοθέτησε το όνομα Anna Kavan το 1939, όχι μόνο ως ψευδώνυμο αλλά και ως νομική ταυτότητά της






Περιγραφή

Μια πανέμορφη νεαρή γυναίκα με λαμπερά μαλλιά ζει στη σκιά του αυταρχικού συζύγου της. Μια μέρα φεύγει κρυφά για άγνωστο προορισμό. Ο ανώνυμος αφηγητής, ερωτευμένος μαζί της από παλιά, θα επιδιώξει να τη βρει. Μετά από επικίνδυνες περιπλανήσεις εντοπίζει το κορίτσι σ᾽ ένα λαβυρινθώδες κτήριο, υπό την επίβλεψη ενός σαδιστή, χειριστικού «φύλακα».


Μια ιστορία μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ένα συνεχές παιχνίδι μεταμορφώσεων και αλλαγής ρόλων των πρωταγωνιστών, σ᾽ ένα σκηνικό ακραίας κλιματικής αλλαγής στα πρόθυρα ενός νέου παγκοσμίου πολέμου.
Για πρώτη φορά στα ελληνικά το αριστούργημα της καινοτόμου Βρετανίδας συγγραφέως Άννας Καβάν (1901-1968), που επαινέθηκε με ενθουσιασμό από συγγραφείς όπως η Αναΐς Νιν, η Ντόρις Λέσινγκ, ο Τζόναθαν Λέθεμ, ο Τζ. Γκ. Μπάλαρντ.






Μεταφραστής


Ο Λευτέρης Καλοσπύρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας στο ίδιο τμήμα. Άρθρα και κριτικές του δημοσιεύονται τακτικά στην "Καθημερινή" και έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Διαβάζω", "Ο Αναγνώστης", "The Zone" και "The Books’ Journal", καθώς και στην επιθεώρηση "European Journal of American Studies". Για το μυθιστόρημα "Η μοναδική οικογένεια", το πρώτο του βιβλίο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πόλις το 2013, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα καθώς και με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του περιοδικού "Ο Αναγνώστης".


Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση






ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ GUTENBERG

Διεύθυνση:

Διδότου 37, 10680 Αθήνα

Τηλέφωνο:

210-3642003

Email:

info@dardanosnet.gr

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Διεύθυνση:

Ιασωνίδου 13, 54635 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο:

2310-271147




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ