Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ/ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΡΙΑΣ

 

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ και το κυνήγι στον ρημαγμένο κόσμο ξεκινά ξανά… Έναν κόσμο στον οποίο κάθε γνώση για το παρελθόν έχει χαθεί. έναν κόσμο δίχως αρχαία ιστορία!



Ο Γρηγόρης Δημακόπουλος έρχεται με το δεύτερο βιβλίο του ‘’Ο Δρόμος Της Εξορίας’’ να μας ταξιδέψει ξανά στα μοναδικά μονοπάτια του δικού του θρύλου που έχει δημιουργήσει με μαεστρία. Έναν θρύλο που τον βιώνεις τόσο έντονα που είσαι σίγουρος ότι έχει συμβεί στην πραγματικότητα και από γενιά σε γενιά έχει έρθει και σε εσένα. Το φανταστικό στοιχείο παίζει τόσο δεξιοτεχνικό παιχνίδι με το μυαλό του αναγνώστη, που δεν γίνεται να μην θέλει να μπει σε μια χρονομηχανή για να ταξιδέψει στο άγνωστο , δίπλα στους ήρωες της εποχής των θρύλων.

 Ο αναγνώστης έχει την ανάγκη να ακούει την ανάσα των ηρώων, να παρατηρεί τα μάτια τους, να τους μυρίζει αλλά και να χαϊδεύει τις καρδιές τους που πάλλονται σε έναν τρελό χορό λόγω της αδρεναλίνης, αυτής της σημαντικής ορμόνης που ερεθίζεται από το άγχος με την άφιξη του νευρικού παλμού. Η αντίδραση της μάχης ή της φυγής, η αγωνιώδης προσπάθεια για επιβίωση, οι απάνθρωπες καιρικές συνθήκες, όλα τα ζωντανά και μη όντα που υπάρχουν στην εποχή των θρύλων, τα μυστικά και το μυστήριο που σκεπάζει αυτή την περίοδο σε συνδυασμό με την γραφή του συγγραφέα εκτοπίζουν το βιβλίο σε επίπεδο για απαιτητικούς αναγνώστες.

Η γραφή του Δημακόπουλου το έχω πει πολλές φορές είναι μοναδική, λυρική, μεστή, περιγραφική, αφηγηματική, σκακιστική και διδαχτική. Είμαι σίγουρη ότι όποιος αναγνώστης διαβάσει τα βιβλία του θα θαυμάσει τον τρόπο που αποτυπώνει τις σκέψεις του στο χαρτί και τα συναισθήματα που δημιουργεί στους αποδέκτες του. Όλοι οι χαρακτήρες αναλύονται σε τέτοιο βαθμό που είναι σαν να τους ξέρεις πολλά χρόνια και τους σέβεσαι, λόγω εντιμότητας ή τους απεχθάνεσαι λόγω τρέλας ή ματαιοδοξίας.


    Αγάπησα πολύ και συνεχίζω να έχω στην καρδιά μου έναν μοναδικό χαρακτήρα που θα ήθελα να τον έχω και στην πραγματική μου ζωή…. τον Βαραγχάιμ. Ό ήρωας αυτός έχει γευτεί το πικρό χάπι της ζωής, έχει πληγωθεί και έχει πονέσει πάρα πολύ. Ο ίδιος με πόνο στέκει ακόμη όρθιος και παλεύει με τα θηρία του χωρίς να υπάρχει αύριο. Είναι ο στυλοβάτης θα έλεγα ενός αρχαιολογικού ναού που εσωκλείει μέσα του τους υπόλοιπους ήρωες, τους αγκαλιάζει και τους προστατεύει. Τον έχω μέσα στην καρδιά μου και η εικόνα που έχω σχηματίσει στο μυαλό μου είναι τόσο ευδιάκριτη που βλέπω και τις πιο λεπτές του ρυτίδες.

Ο δρόμος της εξορίας δεν είναι εύκολος……

Πόσο διαφορετική είναι η ζωή από τα παραμύθια; Αυτή η κόκκινη κλωστή δεμένη που την κρατάς από την μία άκρη και σε ταξιδεύει ψηλά στον φανταστικό, καταγάλανο ουρανό που μπορεί να φωτίσει κάθε μυστικό λαγούμι του μυαλού σου; Μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά αφού όλοι οι μύθοι, όλα τα παραμύθια κρύβουν αλληγορικές και μοναδικές αλήθειες μέσα τους, αρκεί ο αποδέκτης να είναι θετικός να διαβεί τους μεταίχμιους δρόμους του μυαλού του, ανάμεσα στον φανταστικό και στον πραγματικό του κόσμο.

Μία αλήθεια που πήρα ως αναγνώστρια από το βιβλίο είναι ότι αυτός που φλέγεται από την επιθυμία της γνώσης , είναι αυτός που τελικά θα καταφέρει να την αποκτήσει, να την κάνει δική του και να την μεταλαμπαδεύσει και στους άλλους.

Μέσα από το κείμενο ο συγγραφέας στοχευόμενα παίζει με την έννοια του χρόνου και σε προβληματίζει. Ο χρόνος είναι σχετικός, ο χρόνος καταστρέφει στο πέρασμα του τα πάντα , τα αλλοιώνει ,να μεταβάλλει και τα τροποποιεί προς το χειρότερο όση ανθρώπινη πρόοδος και να γίνει για το καλύτερο. Όλα αλλάζουν, όλα γίνονται διαφορετικά αλλά τροποποιούνται σε αργό ρυθμό και έτσι ο χρόνος σε ξεγελά. Με τον χρόνο κανείς δεν μπορεί να παλέψει στήθος με στήθος , να αναμετρηθεί ισάξια σε μία αιματηρή μάχη γιατί θα βγει ηττημένος.

Το πως προσεγγίζει την έννοια του χρόνου στο βιβλίο ο συγγραφέας ήταν μία μοναδική αναγνωστική εμπειρία για εμένα. Με προβλημάτισε πολύ και με έκανε να αναθεωρήσω απόψεις που είχα μέχρι τώρα, ψάχνοντας στο διαδίκτυο ότι είχε σχέση με τον χρόνο αλλά και με κάτι πιο ουσιώδης την ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ, αυτή την πέμπτη ουσία, αυτό το άρωμα που ξεγελά τις αισθήσεις μας.


    Η Κοσμολογία που έχει χτιστεί στην ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ , με αφετηρία την Κόκκινη Αυγή και στην συνέχεια με τον Δρόμο της Εξορίας είναι ανεπανάληπτη, ιδιότυπη και ιδιόμορφη. Το βιβλίο ξεχωρίζει για την πλοκή της ιστορίας σε συνδυασμό με την γραφή του συγγραφέα. Μπορεί να έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση της υπόγειας φυλακής που θα οδηγήσει μέσα από τα έγκατα της γης τους ήρωες στην ασφάλεια του γειτονικού βασιλείου και να παίζει οριακά με τον αναγνώστη...... αλλά καταφέρνει να κερδίσει την παρτίδα, γιατί επιμένω ο τρόπος που ξεδιπλώνεται η ιστορία είναι εξαιρετικός.

Δεν θα σταθώ καθόλου να σας περιγράψω πως ξεδιπλώνεται η ιστορία του βιβλίου με τους ήρωες να αφήνουν το αποτύπωμά τους, αλλά μπορώ να σας πω με σιγουριά μία φράση που μου έμεινε από το βιβλίο … ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΕ ΚΡΑΤΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ…..

Περιμένω την συνέχεια του βιβλίου Η Εποχή των θρύλων για να δω πως θα εξελιχθούν οι προσωπικότητες, η ροή της ιστορίας και να δω με άλλα μάτια τον Βέιλαν γιατί όπως μου είπαν αγαπητοί φίλοι από την Λέσχη ανάγνωσης θα γίνει αγαπημένος μου!!!

Να το απολαύσετε πραγματικά παιδιά, γιατί είναι από τα βιβλία που αξίζει να τα έχεις στην βιβλιοθήκη σου!!!

Βιβλίο: Η εποχή των θρύλων/ Ο δρόμος της εξορίας

Συγγραφέας: Γρηγόρης Δημακόπουλος

Εκδόσεις : Πηγή

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση

    Tο κυνήγι στον ρημαγμένο κόσμο ξεκινά ξανά. Έναν κόσμο στον οποίο κάθε γνώση για το παρελθόν έχει χαθεί· έναν κόσμο δίχως αρχαία Ιστορία.


    Το Τάγμα ανανεώνει την καταδίωξη, όπως και η Σέκτα με τους θανάσιμους δολοφόνους της. Ο Λίαμ και ο Χόουπ αναγκάζονται, μαζί με τους συντρόφους τους, να αναζητήσουν την υπόγεια φυλακή που θα τους οδηγήσει μέσα από τα έγκατα της γης στην ασφάλεια του γειτονικού βασιλείου. Εκεί, ο μικρός Χόουπ θα μυηθεί για πρώτη φορά στα μυστικά της Αρχαίας Δυναστείας· θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας θαυμαστών επιτευγμάτων της διανόησης του υψίστου παρελθόντος, κάνοντας το πρώτο βήμα προς έναν συναρπαστικό κόσμο που μόλις τώρα έχει αρχίσει να γνωρίζει. Ένα βήμα δύσκολο, σε μια μοιραία διαδρομή που θα έχει αντίκτυπο σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    Στην αντικρινή πλευρά του ωκεανού, ο Βέιλαν ξεκινάει τη δική του αναζήτηση, όσο ακόμη η πολιορκία στην Ιμάρ συνεχίζεται. Ο Δρόμος θα τον οδηγήσει ως τις πύλες της Κιβωτού του Χρόνου, στο πανάρχαιο άσυλο όπου κατοικεί η Ιέρεια. Θαμμένα μυστικά θα βγουν στο φως, το σκοτεινό παρελθόν θα συγκρουστεί με το παρόν, η αποσιώπηση θα αναμετρηθεί με την αλήθεια, πριν ο μύθος εγερθεί μέσα από τις στάχτες μιας εποχής χαμένης για να στοιχειώσει το μέλλον ενός πολιτισμού που έμαθε να ζει στη σκιά της άγνοιας.

Βιογραφικό Συγγραφέα


    Ο Γρηγόρης Δημακόπουλος είναι πολιτικός μηχανικός που ζει κι εργάζεται στην Καρδίτσα. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την περίοδο 2000- 2006. Από μικρή ηλικία καλλιεργήθηκε μέσα του το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, κυρίως μετά την επαφή του με την Ιστορία Χωρίς Τέλος του Μίχαελ Έντε και τα έργα του Ιούλιου Βερν.

    Στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκε η αγάπη του για την κλασική λογοτεχνία και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Αγαπημένα του βιβλία είναι το Σιλμαρίλλιον του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, το Dune του Φρανκ Χέρμπερτ και οι Άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκώ.

    Το πρώτο μέρος της τριλογίας φαντασίας που έχει γράψει, Η Εποχή των Θρύλων: Κόκκινη Αυγή, εκδόθηκε από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή τον Μάιο του 2019. Τo βραβευμένο διήγημα Το εκκρεμές ήταν το πρώτο έργο του που εκδόθηκε, λαμβάνοντας την τρίτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φαντασία 2018, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Fantasmagoria (Έπος της Φαντασίας ΙΙ, εκδόσεις iWrite, 2018). Το διήγημα Ερήμωση έχει συμπεριληφθεί στην ανθολογία Στα Όνειρα της Φαντασίας: Πολεμικές Ιαχές (Εκδόσεις Allbooks, 2020). Στον ελεύθερο χρόνο του γράφει κριτικές και διηγήματα για τη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας, και ενίοτε αρθρογραφεί για τον ιστότοπο του The Weird Side Daily.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ