ΣΚΟΤΩΣΟΥ,ΑΓΑΠΗ

         ΣΚΟΤΩΣΟΥ, ΑΓΑΠΗ είναι ένα βιβλίο που περιέχει την αληθινή κραυγή μιας γυναίκας που είναι ανίκανη να διαχειριστεί την ντροπή που της προξενούν τα ίδια της τα συναισθήματα. Είναι ένας ειλικρινής μονόλογος, ένας χείμαρρος σκέψεων του γυναικείου μυαλού πριν την αυτοκαταστροφή. Διαβάζοντας το βιβλίο αναρωτιόμουν αν μπορεί ένας άνδρας να καταλάβει τα λόγια της αφηγήτριας ή θα έβγαζε την ετυμηγορία ότι είναι τρελή ή κυκλοθυμική… και τέλος.



            Μια γυναίκα έχει όμως την ικανότητα να διεισδύσει στο μυαλό της ηρωίδας, στο μυαλό μιας άλλης γυναίκας και να προσπαθήσει ή να μπορέσει να καταλάβει τις ενέργειες της ακόμη και αν δεν ταυτιστεί μαζί της. Μπορεί να αναρωτηθεί ποια ήταν η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη συναισθημάτων στον ψυχικό κόσμος της ηρωίδας μας και σαν γυναίκα να αιμορραγεί και αυτή μαζί της, γιατί η ζωή είναι γυναίκα.

Δε θυμάμαι τίποτα πριν από χθες που πήρα τους δρόμους. Θα έχουν πολύ δουλειά μαζί μου οι εμπειρογνώμονες.

Υπάρχουν αναγνώστες που θεωρούν το βιβλίο σκοτεινό, καταθλιπτικό καθώς οι 138 σελίδες που διαβάζουν, περιέχουν μόνο μαύρες πινελιές από την ζωγραφική παλέτα που κρατάει στα χέρια της η συγγραφέας μας. Όμως είναι μία αποκάλυψη νους και καρδιάς . Πόσο εύκολο είναι να πάρει κάποιος μία πένα, ένα χαρτί και να καταγράψει όλες τις πραγματικές σκέψεις και τα συναισθήματα του, ακόμη και αν εκείνη την εποχή πορευόταν στο μεταίχμιο της ίδιας της αυτοκαταστροφής του; Είναι δύσκολο πραγματικά. Άρα, η δύναμη του βιβλίου και κατ΄ επέκταση ο στόχος του ,είναι να δώσει η αφηγήτρια μας στους αναγνώστες μας ένα ταξίδι σύγκρουσης συναισθημάτων ή καλύτερα μιας πτώσης που ακούγεται σαν οριστικό τέλος, σαν χειροκρότημα.

Ήθελα να πάω στο μπάνιο από το μεσημέρι, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να είμαι μητέρα. 




    Ακροβατώντας ανάμεσα στο καλό και στο κακό, ανάμεσα στην λογική και στην τρέλα το ΣΚΟΤΩΣΟΥ, ΑΓΑΠΗ είναι ένα βιβλίο ή καλύτερα ένα αρχαίο όπλο, όπως είναι ένα τόξο που τεντώνεις την χορδή, το βέλος απελευθερώνεται απότομα και βίαια πετυχαίνει τον στόχο του. Σκοτώνει τον άνδρα, το παιδί, τον ήλιο, το φεγγάρι, τα δέντρα, την ανθρώπινη σάρκα και ότι περικλείει την γυναικεία ύπαρξη. Η αφηγήτρια για να μπορέσει να πάρει την πολυπόθητη αναπνοή, το φιλί της ζωής, γιατί ο αέρας στους πνεύμονες της τελειώνει… ασφυκτιεί, χλομιάζει, πεθαίνει … θα απελευθερωθεί από τα δεσμά της και ….. περισσότερα στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera



Βιβλίο : Σκοτώσου, Αγάπη (ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Αριάνα Χάρουιτς

Εκδόσεις : ΟPERA ( www.operabooks.gr)

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Love Book Diary : Παρασκευή Παρίσση


    «Μόνο για φόνισσα δεν κάνω. Δε διαθέτω το σχετικό προφίλ, ούτε κανένα ιστορικό που θα μου επέτρεπε να τη βγάλω καθαρή μ’ αυτό το έδρασε υπό καθεστώς μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης. Δε με βίασε ο παππούς μου, ούτε κανένας θείος μου, και παιδική ηλικία είχα, κι ας μην τη θυμάμαι. Δε θυμάμαι τίποτα πριν από χθες που πήρα τους δρόμους. Θα ’χουν πολλή δουλειά μαζί μου οι εμπειρογνώμονες. Είμαι καρπός φυσιολογικής οικο-γένειας. Υπερβολικά φυσιολογικής. Ο εισαγγελέας τρίβει τα χέρια του. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από μια φυσιολογική οικογένεια. Ψέματα. Μάλλον δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό απ’  το  να  ’σαι  καρπός  μιας  φυσιολογικής  οικογένειας.»



 
    Ευερέθιστη, κυκλοθυμική, παράλογη, ανυπόμονη, η αφη-γήτρια της Χάρουιτς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γυναίκας που έχει παγιδευτεί μέσα στη μητρότητα και στην ικανοποίηση των αναγκών μιας άλλης ύπαρξης —του παιδιού της— ζώντας υπό το καθεστώς μιας διαρκούς επι-λόχειας κατάθλιψης. Εδώ, δεν έχουμε μια μητέρα που πασχίζει να γίνει «καλή».  Έχουμε μια γυναίκα που πασχίζει να  μη γίνει «κακή».
                                                                                                                                                   

        The New Yorker
 
    Σε κατάσταση σοκ μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού, ανίκανη να διαχειριστεί την ντροπή που της προξενούσαν τα ίδια της τα συναισθήματα, η Αριάνα Χάρουιτς αισθάνθηκε επιτακτική την ανάγκη να εκτονωθεί «…πάνω μου, πάνω σε κάποιον τρίτο ή πάνω στο γράψιμο» εξηγεί η ίδια. Τελικά, η συγγραφή κέρδισε ως το  ισχυρότερο  οχυρό  απέναντι  στην  τρέλα.

                                                           Le Monde 



    Η Αριάνα Χάρουιτς (Ariana Harwicz) γεννήθηκε το 1977 στο Μπουένος Άιρες. Σπούδασε σεναριογραφία και δραματουργία στην Αργεντινή, και στη συνέχεια μετοίκησε στο Παρίσι όπου σπούδασε υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Paris VII και συγκριτική λογοτεχνία στη Σορβόνη. Ανήκει στην πρωτοπορία της σύγχρονης αργεντινής λογοτεχνίας και συχνά οι κριτικοί την παρομοιάζουν με τη Βιρτζίνια Γουλφ, τη Σύλβια Πλαθ και τη Ναταλί Σαρότ. Το Σκοτώσου, αγάπη έγινε αντικείμενο διθυραμβικών κριτικών,  μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε 23 χώρες, ανακηρύχθηκε στην Αργεντινή Καλύτερο Βιβλίο του 2012 και ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Man Booker International 2018. Διασκευάστηκε για το θέατρο στην Αργεντινή και το εξωτερικό.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ