Ο ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

     Ποια είναι η αλήθεια για οτιδήποτε αφορά τις ρίζες μας;

    Αυτή η ερωτηματική πρόταση κουδουνίζει στο μυαλό μου από την ώρα που ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου. Ποιες είναι οι ρίζες μας και πόσο καλά γνωρίζουμε τους πρόγονούς μας. Επίσης αναρωτήθηκα που ξεκινά και που τελειώνει το καταγεγραμμένο ιστορικό γεγονός και που αρχίζει ο μύθος. Πως δένεται η ιστορία με την μυθοπλασία στις σελίδες του βιβλίου.



    Με προβλημάτισε η ανάγνωση για γεγονότα που γνώριζα ή που πίστευα ότι γνώριζα και με αφορμή το βιβλίο οδηγήθηκα να ψάχνω στο διαδίκτυο αλλά και να συζητώ με φίλους για συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα που εσωκλείονται στο περιεχόμενο του. Κάθε αναγνώστης θα προβληματιστεί με διαφορετικά ερεθίσματα , όμως προσωπικά η ιστορία που κρύβεται πίσω από τον πύργο της Πλακεντίας πάντα με ενθουσίαζε, με ερέθιζε και τώρα ο Πλίατσικας έρχεται να με αναστατώσει για το τι πραγματικά συνέβαινε μέσα από τους τοίχους του πύργου…. που δεν το είχα φανταστεί και φυσικά πόση αλήθεια κρύβεται πολύ καλά πίσω από αυτή την ιστορία.

    Όλοι πιστεύουμε σε ένα προσωπικό Θεό ή σε ένα δαίμονα. Ο πρώτος μας κάνει πιο καλούς ανθρώπους, πιο ηθικούς. Ο δεύτερος δεν μας αφήνει στην ησυχία μας, μας προκαλεί για να είμαστε πιο δημιουργικοί και ποτέ απαθείς. Έναν τέτοιο δαίμονα σίγουρα θα έχει στον ψυχικό κόσμο του και ο Φίλιππος Πλιάτσικας. Πάντα είναι δημιουργικός και καταπιάνεται με τις λέξεις. Μέχρι τώρα τον γνώριζα από τους στίχους του και τα τραγούδια του που με έχουν συντροφεύσει από την εφηβεία μέχρι και σήμερα.  Όταν ακούω ένα δικό του τραγούδι ή του συγκροτήματος που έχει αφήσει ιστορία στο μουσικό στερέωμα, το δυναμώνω χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού το έχω συνδυάσει με χαρές και πόνους. Είναι αναμφισβήτητα ένας σημαντικός ερμηνευτής και μουσικοσυνθέτης. Όμως το να διαβάζω ένα Λογοτεχνικό βιβλίο του είναι τελείως διαφορετικό ταξίδι, ένα τελείως διαφορετικό αποτύπωμα των σκέψεων και των συναισθημάτων του στο χαρτί και ίσως να είμαι πιο απαιτητική από τον αγαπημένο μου καλλιτέχνη.


    Μετά την βροχή γεννήθηκε ο Υπασπιστής , σε μία βόλτα που έκανε ο συγγραφέας κοντά στην θάλασσα. Οι ήχοι, τα χρώματα, οι μυρωδιές ενός τόπου, τα συναισθήματα των ανθρώπων και οι μύθοι είναι πηγές έμπνευσης για ένα ανήσυχο πνεύμα Από ένα μύθο δημιουργήθηκε η ιστορία του βιβλίου, την οποία δεν την γνώριζα ομολογώ. Το 1798, στο ταξίδι του προς την Αίγυπτο , ο Ναπολέων Βοναπάρτης κρύφτηκε για κάποιο διάστημα στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Δίπλα του, ο Ζαν Λινιέ ο πιο πιστός του αξιωματικός……. Και έτσι ξεκινά η ιστορία μας, με γεγονότα, με μάχες, με πόνο, με δολοπλοκίες και με ένα μεγάλο έρωτα που γέννησε έναν καρπό που δεν γεύτηκε κανένα χείλι από τους δημιουργούς του.

    Η πλοκή της ιστορίας είναι γρήγορη, η γραφή του συγγραφέα απλή και μεστή. Ο στόχος του ευδιάκριτος. Το φως που ρίχνει σε γεγονότα είναι για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις που απέκτησε στους αναγνώστες και να τους αφυπνίσει στο γεγονός που πάντα μας προβληματίζει. Η μοίρα, η τύχη, κάποιος θεός ή οι επιλογές μας κατευθύνουν την πορεία μας και πόσο μπορούμε να επέμβουμε. Ο ρυθμός της ζωής μας καλπάζει ,τρέχει γρήγορα σαν τον χρόνο όσο σχετικός και να είναι ή  σαν τα άλογα που ιππεύονται και τρέχουν ορμητικά από τους αναβάτες τους.  

    Το πρόλογο του βιβλίου υπογράφει η Μάρω Βαμβουνάκη ‘’Το σύντομο και το αιώνιο’’ μία αγαπημένη συγγραφέας από τα παλιά … από τις παλιές αγάπες που πάνε στον παράδεισο! Είναι φανερό ότι η σχέση των δυο τους κρατάει χρόνια όπως η καλή κολόνια.

    Ο υπασπιστής του αυτοκράτορα είναι ένα μυθιστόρημα από την δημιουργική πένα του Φίλιππου Πλιάτσικα που μέσα στις σελίδες του θα βρείτε στίχους όπως:

Η αλήθεια σε βρήκε γυμνή

Σ΄ ένα άδειο δωμάτιο

Να φωνάζεις για όσα χάθηκαν…

Σε βρήκε σκυφτή,

Να διαβαίνεις τον χειμώνα,

Να ακουμπάς την βροχή.



    Το Λογοτεχνικό ταξίδι σας θα σας οδηγήσει στην Κορσική, στην Μάνη, στην Κρήτη, στο Παρίσι και στον πύργο της Πλακεντίας!!! Οι δύο κόσμοι που πλάθονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου έρχονται και δένουν σαν τα συστατικά ενός καλού γλυκού που έχει και λίγο αλάτι για να έχει μία γλυκόπικρη γεύση. Οι οικογενειακοί θεσμοί που ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο και κρατούν της μνήμες ζωντανές είναι αυτό που θα κρατήσω ως αναγνώστρια!!!!







Βιβλίο: Ο Υπασπιστής του Αυτοκράτορα (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Φίλιππος Πλιάτσικας

Εκδόσεις: Ψυχογιός (www.psichogios.gr)

Love Book Diary : Παρασκευή Παρίσση



Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ 


γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Θεσσαλούς. Από το 1989 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Πυξ Λαξ με αρκετά σημαντική μουσική πορεία, μεγάλες συνεργασίες τόσο με Έλληνες όσο και με ξένους καλλιτέχνες, πολύ επιτυχημένα άλμπουμ, καθώς και ιστορικές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η προσωπική μουσική του πορεία ήταν το ίδιο εντυπωσιακή με αναρίθμητες ζωντανές εμφανίσεις και πολύ επιτυχημένους δίσκους με χρυσές και πλατινένιες πωλήσεις. Το 2015 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του με τίτλο Το όνομα, το οποίο έδωσε ένα πρώτο ισχυρό στίγμα για τη μεταφορά μιας ανήσυχης πένας, που είχαμε συνηθίσει να συμπυκνώνει ιδέες και συναισθήματα σε στίχους τραγουδιών, σ’ ένα διαφορετικό πεδίο έκφρασης, αυτό της συγγραφής. Ο ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ είναι η δεύτερη συγγραφική του απόπειρα.


Περιγραφή


    Το 1798, στο ταξίδι του προς την Αίγυπτο, ο Ναπολέων Βοναπάρτης «κρύφτηκε» για κάποιο διάστημα στην Ιεράπετρα της Κρήτης, κάτι που λίγοι γνώριζαν κι ακόμη πιο λίγοι έμαθαν ποτέ. Δίπλα του, ο Ζαν Λινιέ˙ ο πιο πιστός αξιωματικός και παιδικός του φίλος απ’ τις γειτονιές της Κορσικής. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, μια άγρια, τρικυμισμένη νύχτα, η Σοφία Σινιώρη, μια υπέροχη γυναίκα, στη δίνη ενός αναπάντεχου, μοιραίου έρωτα, φυγαδεύεται από την Κρήτη στη Μάνη, και κατόπιν στην Πεντέλη, για να καταλήξει στο Παρίσι, συνοδεία του Μπερναρντέν, ενός απόστρατου αξιωματικού.
Πάνω από δύο αιώνες μετά, η Σοφί Λινιέ, ένα κορίτσι τού σήμερα στην πρωτεύουσα πόλη της Γαλλίας, τη μέρα που αποχαιρετά τη μητέρα της, Λιμπερτέ, για το μεγάλο ταξίδι, ανακαλύπτει ένα από χρόνια κρυμμένο μυστικό σε έναν παλιό πίνακα ζωγραφικής. Τα βήματά της θα την οδηγήσουν στη νοτιότερη γωνιά της Ευρώπης, την Κρήτη, και μετά στην Πεντέλη, σ’ έναν έρημο πύργο, όπου μέσα από τα μάτια της και την ψυχή της θα ενωθούν, μ’ έναν τρόπο σχεδόν μεταφυσικό, οι δυο τόσο μακρινοί κόσμοι, που χωρίζονται από αιώνες, με τη ρωγμή του ανεκπλήρωτου ωστόσο να χάσκει εντός τους. Κι ίσως έτσι λυτρωθούν κι απελευθερωθούν από τα δεσμά μιας αιώνιας προσμονής.

Είναι η μοίρα των ανθρώπων, η τύχη, κάποιος θεός;
Τι είναι αυτό που ορίζει τελικά τα βήματά τους;





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ