ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΥΣ

 

Το βιβλίο ‘’ Θέατρο για ονειροπόλους ‘’  είναι για όλους τους αναγνώστες που κάνουν ωραία σχέδια για το μέλλον ή ονειρεύονται πράγματα που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Είναι για αναγνώστες που παραμένουν ακόμη παιδιά ή να το θέσω καλύτερα θέλουν να ξεφύγουν από την δική τους πραγματικότητα και να ταξιδέψουν σε ένα ειδυλλιακό δημιουργικό περιβάλλον όπως είναι η Ύδρα!!!!




 Ίσως όμως εκείνη την εποχή που διαδραματίζεται το βιβλίο οι πρωταγωνιστές μας να έψαχναν απεγνωσμένα να βρουν νόημα στην ζωή και στην τέχνη τους.

Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο με χαλαρή διάθεση και να μεταφέρομαι στην δεκαετία του 60’ στην πανέμορφη Ύδρα μας. Γυρνώντας τις σελίδες μύρισα το Ελληνικό νησιώτικο άρωμα τόσο έντονα που ήθελα να πάρω το πρώτο πλοίο και να πάω σε αυτό το νησί. Οι περιγραφές που αφορούν το νησί είναι τόσο τέλειες δοσμένες που υπερτερούν στις αναλύσεις των χαρακτήρων των ηρώων!! ΝΑΙ υπερτερούν!! Οι αναλυτικές και άκρως ρεαλιστικές περιγραφές της ειδυλλιακής ομορφιάς του νησιού και συνάμα του τρόπου ζωής των κατοίκων  υπερτερούν σε μέγιστο βαθμό στην πλοκή της ιστορίας μας.

Άνθρωποι που ήθελαν να δημιουργήσουν και να κατακτήσουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα, ανερχόμενοι καλλιτέχνες που ήθελαν να φτιάξουν αριστουργήματα  ακούγοντας τον παλμό των κυμάτων και απολαμβάνοντας τον ήλιο πήγαιναν στην Ύδρα, στο Ελληνικό νησί για ονειροπόλους. Ένας παράδεισος που μυρίζει γιασεμί όπως λέει και ένα αγαπημένο τραγούδι ‘’ Ένας κόσμος τραγούδια, ένα δάσος “σ’ αγαπώ” μες στα μάτια σου παίζουνε κρυφτό. Το φεγγάρι αλήτης σού χαϊδεύει το κορμί κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί’’!!! Μπορώ μόνο τα βράδια να ονειροπολώ και εγώ και να ταξιδεύω στο νησί και να περπατώ στα καλντερίμια του… Αυτή ήταν και η μαγεία του βιβλίου !!!

 Χωρίς να είναι ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα και χωρίς συγκλονιστικές περιγραφές της ροής της ιστορίας  μέσα από τα μάτια της μικρής Έρικας στο τέλος σου μένει μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα σαν να ήσουν και εσύ εκεί!!!! Ίσως να είμαι ονειροπόλα και να μου αρέσει να χάνομαι στις σελίδες και στα αρώματα… αυτή είναι η ανάγνωση τελικά!!!

Μία γυναίκα πρέπει να έχει χρήματα και ένα δικό της δωμάτιο αν θέλει να γράψει μυθιστόρημα!

Βιρτζίνια Γούλφ.


Ένα μυθιστόρημα για την απώλεια της αθωότητας, ένα μυθιστόρημα που υμνεί την σύγκρουση της καλλιτεχνικής δημιουργίας ανάμεσα στον άντρα και στην γυναίκα , μα πάνω από όλα ένα βιβλίο που μέσα από το μελάνι των σελίδων του γίνεται εμφανές η γυναικεία θέληση για επανάσταση. Οι γυναίκες θέλουν να είναι αποδοτικές, ανεξάρτητες και δημιουργικές πέρα από την φροντίδα της οικογένειας!!!

Επίσης με προβλημάτισε η μποέμ κοινότητα που είχε δημιουργηθεί το 1960 γιατί υπήρχαν καλλιτέχνες, όπως συγγραφείς, ζωγράφοι , μουσικοί που γνωρίζω τα έργα τους. Λεονάρντ Κοέν, Άξελ Γένσεν, Τζόρτζ Τζόνσον κτλ. Ιδιαίτερα θα σταθώ στον αγαπημένο μου Λέοναρτν Κοέν που τότε ήταν ένας νεαρός Καναδός Ποιητής που προσπαθούσε να γράψει ένα ολοκληρωμένο, τέλειο έργο για να εκδοθεί από τον εκδότη του. Μέσα από τον νεανικό έρωτα του με την Μαριάν που ζούσαν μαζί στην Ύδρα, στην οποία είχε αγοράσει και σπίτι γράφτηκαν μερικά από τα υπέροχα τραγούδια του! Το So long Marianne είναι ένα από τα τραγούδια του προς εκείνη!!

Μία συμβουλή.. αν δεν περιπλανιέσαι με τον νου σε ονειρικούς κόσμους ίσως και να βαρεθείς !! Αν σου αρέσει το νοσταλγικό ταξίδι θα θυμάσαι το βιβλίο για αρκετό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης. Θα μυρίζεις Καλοκαίρι, θα νιώθεις τον απελευθερωτικό αέρα της εποχής εκείνης και αυτό είναι το μαγικό!

 Βιβλίο: Θέατρο για ονειροπόλους (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Πόλλυ Σάμσον

Μετάφραση: Νίνα Μπούρη

Εκδόσεις: Πατάκης (www.patakis.gr)

Love Book Diary : Παρασκευή Παρίσση



Το τελευταίο µυθιστόρηµα της Polly Samson, Θέατρο για ονειροπόλους (Εκδόσεις Πατάκη, 2021), έφτασε στο νούµερο 2 της λίστας των ευπώλητων των Sunday Times και επιλέχθηκε ως Βιβλίο της Χρονιάς από τις εφηµερίδες Times, Sunday Times, Telegraph, Daily Mail και το περιοδικό Spectator. Το πρώτο της µυθιστόρηµα, µε τίτλο Out of the Picture, συµπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο του Author’s Club και πολλά διηγήµατά της, ανάµεσά τους και αυτά από την πρώτη της συλλογή, Lying in Bed, έχουν διαβαστεί στο Radio 4. Μια δεύτερη συλλογή διηγηµάτων της, µε τίτλο Perfect Lives, διαβάστηκε στην εκποµπή του BBC «Book at Bedtime» και επιλέχθηκε ως Βιβλίο της Χρονιάς από τις εφη-µερίδες Sunday Times, Observer, Metro, Telegraph, Evening Standard και το περιοδικό Spectator. Το δεύτερο µυθιστόρηµά της, The Kindness, ανακηρύχθηκε επίσης Βιβλίο της Χρονιάς, µεταξύ άλλων από τις εφηµερίδες Times και Observer. Έχει γράψει εισαγωγικά κείµενα, ανάµεσά τους για τα πρώτα διηγήµατα της Daphne du Maurier µε τίτλο The Doll, και ήταν στην κριτική επιτροπή για το βραβείο µυθιστορήµατος Costa και το βρετανικό Βιβλίο της Χρονιάς. Επίσης είναι στιχουργός και οι στίχοι της έχουν περιληφθεί σε τέσσερα άλµπουµ που έφτασαν στο νούµερο ένα, ανάµεσά τους το Division Bell των Pink Floyd και το On An Island του David Gilmour. Έχει εργαστεί στον χώρο των εκδόσεων και ως δηµοσιογράφος, αρθρογραφώντας µεταξύ άλλων για δύο χρόνια στους Sunday Times. To 2021 έγραψε την εισαγωγή για τις νέες εκδόσεις των αποµνηµονευµάτων της Charmian Clift Peel Me A Lotus και Mermaid Singing και για την αγγλική έκδοση του κλασικού έργου της Μαργαρίτας Λυµπεράκη Τα ψάθινα καπέλα, µε τίτλο Three Summers. Η Polly Samson έγινε µέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας το 2018.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


1960. Ο κόσµος χορεύει στο χείλος της επανάστασης και η Ύδρα γίνεται το επίκεντρο και ο καταλύτης αυτού του κόσµου για τους ήρωες του βιβλίου, έναν κύκλο συγγραφέων, ζωγράφων και µουσικών υπό την ηγεµονία της Τσάρµιαν Κλιφτ και του Τζορτζ Τζόνστον, του βασανισµένου βασιλικού ζεύγους των µποέµ. Μέσα σε αυτή τη συντροφιά δηµιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο: οι κορυφές του είναι ο γοητευτικός, καταστροφικός συγγραφέας Άξελ Γένσεν, η εκθαµβωτική σύζυγός του Μαριάννε Ιλέν και ένας νεαρός Καναδός ποιητής ονόµατι Λέοναρντ Κοέν.
Ανάµεσά τους καταφτάνει η έφηβη Έρικα, κουβαλώντας ένα πάκο κενά τετράδια και το πένθος της για τον θάνατο της µητέρας της. Εγκατεστηµένη στις παρυφές του κύκλου, παρακολουθεί καθηλωµένη και θορυβηµένη τον δηµιουργικό παράδεισο να καταρρέει.
Το Θέατρο για ονειροπόλους είναι ένα σαγηνευτικό µυθιστόρηµα για ουτοπικά όνειρα και την απώλεια της αθωότητας – και για τους πολέµους που µαίνονται ανάµεσα σε άντρες και γυναίκες στο πεδίο της µεγαλοφυΐας.

«Έχει πολλά να πει για την αυγή µιας εποχής όπου η γυναικεία “απελευθέρωση” εν πολλοίς συνεπαγόταν το πέρασµα από µια µορφή πατριαρχίας σε µία άλλη».  TLS
«Είναι σπουδαίο βιβλίο, µε πρόζα διάφανη σαν τον αέρα […] Έξοχο και απολαυστικό…»  THOMAS KENEALLY
«Υπέροχο µυθιστόρηµα».  KATE MOSSE
«Ποτισµένο από καθαρτήρια νοσταλγία, συναρπαστικό, συγκινητικό, σε παρασύρει µεθυστικά στον κόσµο του».  MARIAN KEYES
«Αναµφίβολα το καλύτερο βιβλίο που διάβασα φέτος. Φωτεινό, συναρπαστικό, περίφηµο, βαθύ».  JOANNE HARRIS
«Αν το καλοκαίρι γινόταν ξαφνικά µυθιστόρηµα, έτσι θα ήταν. Άψογο!»  ANDREW O’HAGAN

Το τελευταίο µυθιστόρηµα της Polly Samson, Θέατρο για ονειροπόλους (Εκδόσεις Πατάκη, 2021), έφτασε στο νούµερο 2 της λίστας των ευπώλητων των Sunday Times





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ