Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

 

Ευτυχώς υπάρχει η Λογοτεχνία. Κάποιος είπε ότι το να γράφεις ένα μυθιστόρημα είναι σαν να διηγείσαι ένα ψέμα για να αναδυθεί η αλήθεια!



Ο άγγελος του μονάχου είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο για μία πρωταγωνίστρια που άθελα της έπαιξε ένα γρήγορο δευτερεύων ρόλο δίπλα στον πιο σημαντικό διαβολεμένο και απεχθή άντρα του 20ου αιώνα, τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο ρόλος της όμως καταγράφηκε στην ιστορία αφού δίπλα από το όνομα της μπαίνει με τίτλους τέλους το όνομα του Χίτλερ.

Οι εθνικοσοσιαλιστικές και ρατσιστικές του ιδεοληψίες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο, αλλά οι ιστορίες που σκίαζαν την προσωπικότητα του ως άντρα και που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας είναι το αλατοπίπερό για να μιλάς ατέλειωτες ώρες και γι΄ αυτή την πτυχή του χαρακτήρα του. Κάνοντας σχέσεις με νεαρές γυναίκες ο Χίτλερ αδιαμφισβήτητα τόνωνε το Εγώ του, τον απείθαρχο διάβολο που είχε μέσα του και φυσικά όταν ο άγγελος συναναστρέφεται με τον ίδιο τον διάβολο η κατάληξη είναι αιματηρή.

Τα εγκλήματα που έχουν γίνει στην ανθρωπότητα κάτω από την υπογραφή του Χίτλερ είμαι μέγιστα αλλά οι αλήθειες που κρύβονται για την προσωπική του ζωή είναι τόσο σκανδαλώδεις και σκοτεινές που κλονίζουν την επαγγελματική του ακεραιότητα. Έτσι Ο άγγελος του Μονάχου έρχεται με επιτηδευμένο τρόπο να σου υπενθυμίσει τι γινόταν στα προσωπικά δωμάτια του <<Θείου Αλφ>>.


    Το βιβλίο είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ακροβατεί ανάμεσα σε καταγεγραμμένα πραγματικά στοιχεία και στη Λογοτεχνική μυθοπλασία. Είναι άκρως απολαυστικό ανάγνωσμα λόγω του γρήγορου ρυθμού του, αλλά κυρίως για τους πρωταγωνιστές του. Ονόματα μεγάλα παρελάσουν στις σελίδες του και παρουσιάζονται ευρήματα  τόσο απροκάλυπτα που θέλεις να το διαβάσεις απνευστί. Οι 652 σελίδες του δεν θα σε τρομάξουν απεναντίας θα θέλεις να μην τελειώσει ποτέ η ανάγνωση. Είναι τεκμηριωμένο σε αρκετά σημεία αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι είναι πολύ καλά δομημένο που παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα μοναδικό ταξίδι. Μέσα από μία κινηματογραφική, μεστή, ζωντανή, με άκρως ακρίβεια γραφή νιώθεις ότι και εσύ ταξιδεύεις μαζί με τον αστυνόμο Ζάουερ για να λύσεις το μυστήριο του θανάτου ενός κοριτσιού που ήταν υπό την προστασία του Θείου Αλφ.

Η παράνοια του Χίτλερ και ο διάβολος που ζούσε μέσα του έρχεται σε αντίθεση με όλους τους αγγέλους που τον αγάπησαν παράφορα. Πόσο ειρωνικό είναι αυτό; Πανέμορφες γυναίκες που τον θέλησαν και τον ερωτεύτηκαν κατέληξαν να αυτοκτονούν ή να δολοφονούνται. Με απλά λόγια πέθαναν για αυτόν!!

 Ο θάνατος της Γκέλι θεωρήθηκε αυτοκτονία και σκεπάστηκε όπως και άλλα θέματα που μένουν κρυμμένα στην ιστορία και αν βγουν στην δημοσιότητα θα τρίζει η Γη από τις δονήσεις. Ποια ήταν όμως η Γκέλυ Ράουμπαλ και πως συνδεόταν με τον Χίτλερ; Οι αναγνώστες θα το ανακαλύψουν κατά την διάρκεια της ανάγνωσης , αν και οι περισσότεροι θα γνωρίζουν την ιστορία , όπως και θα ξέρουν την γνωστή καθαρόαιμη Γερμανίδα Εύα Μπράουν που έμεινε μέχρι το τέλος στο πλευρό του.


Αν και έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία για τον Χίτλερ και έχουν αποκαλυφτεί άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του, πάντα με μαγεύει να διαβάζω ιστορίες για αυτόν. Με εξιτάρει η προσωπικότητα ενός από τους  μεγαλύτερους πολιτικούς  δημαγωγούς που καθόρισαν την ιστορία της ανθρωπότητας.

Το ιστορικό σημείωμα που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου από τον συγγραφέα Φαμπιάνο Μάσσιμι αποδεικνύει ότι όλη η ιστορία, τα γεγονότα, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν αντληθεί από την επικαιρότητα της εποχής. Η μυθοπλασία που έχει αναπτυχθεί για να ολοκληρωθεί το βιβλίο ‘’Ο άγγελος του Μονάχου’’ και να το πάρουν στα χέρια τους οι αναγνώστες είναι τόσο εξαιρετική που θεωρείς ότι ταξιδεύεις μαζί με τους αστυνομικούς σε έναν λαβύρινθο ψάχνοντας για την αλήθεια…. ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ… άραγε ποιος μπορεί να σου πει ποια είναι;

Να το διαβάσετε και να το απολαύσετε !

Βιβλίο : Ο άγγελος του Μονάχου ( Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Φαμπιάνο Μάσσιμι

Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου

Εκδόσεις: Πατάκης (www.patakis.gr)

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση



Ο Φαμπιάνο Μάσσιμι γεννήθηκε στη Μόντενα το 1977. Σπούδασε φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Μπολόνια και του Μάντσεστερ, εργάστηκε ως σύμβουλος μεγάλων εκδοτικών οίκων για σειρά ετών και σήμερα εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη Delfini της Μόντενα. Ο Άγγελος του Μονάχου (Εκδόσεις Πατάκη, 2021) είναι το πρώτο του βιβλίο, πρωτοεκδόθηκε στα ιταλικά το 2020 και μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες, ενώ απέσπασε το βραβείο Asti D’Appello.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Μόναχο, Σεπτέμβριος 1931. Ο αστυνόμος Ζίγκφριντ Ζάουερ καλείται επειγόντως σε ένα αριστοκρατικό διαμέρισμα, όπου βρέθηκε νεκρή η εικοσιδυάχρονη Άνγκελα Ράουμπαλ, η επονομαζόμενη Γκέλι. Δίπλα της υπάρχει ένα πιστόλι: όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Η Γκέλι όμως δεν ήταν μια τυχαία κοπέλα και το διαμέρισμα όπου ζούσε και πέθανε, όπως και το πιστόλι το οποίο έριξε τη μοιραία σφαίρα, δεν ανήκουν σε έναν τυχαίο άντρα: νόμιμος κηδεμόνας της ήταν ο «θείος Αλφ», γνωστός στην υπόλοιπη Γερμανία ως Αδόλφος Χίτλερ.
Ο Ζάουερ αρχίζει αμέσως τις έρευνες, στριμωγμένος ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να κλείσει την έρευνα μέσα σε λίγες ώρες και σε εκείνους που του ζητούν να εξετάσει την υπόθεση σε βάθος και να ανακαλύψει την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή. Ο Χίτλερ, μόλις μαθαίνει τα νέα, επιστρέφει βιαστικά από τη Νυρεμβέργη και επιβεβαιώνει ότι έχει αδιάσειστο άλλοθι. Κι όμως, ο Ζάουερ αμφιβάλλει και δε σταματά να ερευνά. Οι αλήθειες που θα ανακαλύψει είναι τόσο σκοτεινές, που κλονίζουν κάθε επαγγελματική και προσωπική του βεβαιότητα, και θα τον ωθήσουν σε αποφάσεις από το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να κριθεί ακόμη και το μέλλον της δημοκρατίας στη Γερμανία...
Με φόντο την ετοιμοθάνατη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, στην οποία γίνονται αισθητά όλα τα προμηνύματα της ναζιστικής τραγωδίας, ο Άγγελος του Μονάχου είναι ένα θρίλερ που ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στην αδιάσειστη ιστορική πραγματικότητα και στη συναρπαστική μυθοπλασία, ένα ταξίδι αναζήτησης ενός μικρού μέρους της αλήθειας που θα μπορέσει, ίσως, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του πρώτου, αληθινού θύματος της ναζιστικής προπαγάνδας: της νεαρής και αθώας Γκέλι Ράουμπαλ.

«Ο Άγγελος του Μονάχου βασίζεται στην ιστορική πραγματικότητα, την οποία ξεπερνάει, καθώς γίνεται ο αοιδός της, αυτός που θα την αφηγηθεί με ακρίβεια, ενθουσιασμό και φαντασία».  Donato Carrisi, Corriere della Sera
«Έχει όλα όσα χρειάζεται για να κατακτήσει τον κόσμο».  Il Giornale




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ