ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ

 

Το λουλούδι του πάγου είναι το καινούργιο βιβλίο της συγγραφέως Μαρία Τζιρίτα  που όποιος το διαβάσει θα καταλάβει πως μπορεί ένα τόσο όμορφο λουλούδι να συνδυαστεί με την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Ναι πλέον όταν διαβάζω ένα βιβλίο δεν μένω στην υπόθεση… αλλά για μέρες σκέφτομαι τους χαρακτήρες που έχουν σημαδέψει το μυαλό μου από την παρέα που κάναμε μέσα από το αναγνωστικό ταξίδι. 



Μπορεί το λουλούδι που απεικονίζεται στο μπλε εξώφυλλο να αναπτύσσεται πολύ εύκολα σχεδόν σε όλα τα εδάφη και να ανθίζει στην καρδιά του χειμώνα, αλλά με τους ανθρώπους που χαρακτηρίζουμε Νάρκισσους τι συμβαίνει; Το πιο γνωστό μυθιστορηματικό ήρωα που γνωρίζω είναι ο Ντόριαν Γκρέυ με την  ξεχωριστή ομορφιά του που παρασύρεται στην ακολασία του.

Στο βιβλίο μας όμως έχουμε να κάνουμε με κάτι πιο ιδιαίτερο , με κάτι πιο συνηθισμένο αλλά που μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Έχουμε την Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας η οποία δεν σας κρύβω ότι με ξάφνιασε πάρα πολύ. Έτσι, αμφιταλαντεύομαι εδώ και ώρα αν πρέπει να γράψω που αναφέρεται το βιβλίο ‘’Το λουλούδι του πάγου ΄΄ και πως συνδυάζεται με την ιστορία μας αλλά τελικά το σημειώνω για τους αναγνώστες  που είναι σαν και εμένα που θέλουν κάτι παραπάνω από λίγες ώρες ψυχαγωγίας.


Ενώ η αφήγηση του βιβλίου είναι απλή, η ροή του κειμένου γρήγορη, η γραφή μεστή και σεναριακή στο τέλος η ανάγνωση σου αφήνει ένα τεράστιο προβληματισμό, ο οποίος είναι :Πόσα άτομα με την συγκεκριμένη διαταραχή γνωρίζω; Υπάρχουν άτομα όπως η ηρωίδα μας η Αλεξάνδρα που είναι πάρα πολύ όμορφα, επιτυχημένα επαγγελματικά συνήθως, με μία  κοινωνικά αποδεκτή οικογένεια και με γονείς δίπλα τους που τους στηρίζουν σε κάθε βήμα τους από την γέννηση τους. Άτομα που πρέπει να είναι απόλυτα ευτυχισμένα και ικανοποιημένα. Όμως υπάρχει περίπτωση να έχουμε προσωπικότητες που επικεντρώνονται μόνο στις επιθυμίες τους και στις ανάγκες τους για να αποκτήσουν την χαρά τους. Είναι τόσο υπερβολική η συμπεριφορά τους και τόσο μεθοδική που οδηγούμαστε ιατρικά σε διαταραγμένη προσωπικότητα που πρέπει κάποιος να γνωρίζει πολύ καλά για να την προβλέψει και να δει τα σημάδια  στις συμπεριφορές τους.

Η αλαζονική συμπεριφορά τους και ο τρόπος σκέψης τους συνήθως καλύπτεται από την γοητεία τους , από την επιτυχία τους γιατί είναι ευχάριστοι και διασκεδαστικοί στην παρέα αλλά στην πραγματικότητα είναι σαν μικρά κακομαθημένα παιδιά. Θα κάνουν αυτό που θέλουν, με όποιον τρόπο θέλουν και τα θύματα τους δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι λειτουργούν σαν ανδρείκελα στα χέρια τους. Όμως την στιγμή που θα το ανακαλύψουν, την στιγμή που θα έχουν χάσει τον εαυτό τους και θα είναι δυστυχισμένοι και η κόντρα θα είναι αναπόφευκτη και αιματηρή.

Θα συμφωνήσω ότι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου δεν είναι Το λουλούδι του πάγου, ο νάρκισσος δηλαδή. Οι ήρωες είναι οι χαρακτήρες που βρίσκονται στον δρόμο τους, οι Ήρωες που μένουν δίπλα τους και οδηγούνται σε αποφάσεις καθοριστικές για την ζωή τους ,οι οποίες είναι τελικά από την επιρροή του ηθοποιού που έχουν δίπλα τους. Ουσιαστικά παίζουν στον θίασο που τους έχει δημιουργηθεί χωρίς θεατές! Σύζυγοι, παιδιά που μεγαλώνουν δίπλα σε ένα τέτοιο άτομο δεν είναι ευτυχισμένοι απλά ζουν και /*προσπαθούν να έχουν μία ήρεμη ζωή χωρίς προβλήματα αλλά επειδή πρέπει να ακολουθούν συνέχεια τις προσδοκίες τους  οδηγούνται σε συναισθηματικό αποσυντονισμό και εκεί έρχεται η έκρηξη!!!

Μέσα από την ιστορία της Αλεξάνδρας θέλω να τονίσω το γνωστό και το αυτονόητο σε όλους μας … να μην παραβλέπεις τις δικές σου ανάγκες, επιθυμίες και να μην επιτρέπεις και στους άλλους να στις παραβιάζουν. Είμαστε ανεξάρτητες προσωπικότητες και παραμένουμε σε σχέσεις λόγω επιλογής και όχι λόγω ανάγκης. Παραμένουμε εκεί που είμαστε καλά και ανθίζουμε σαν τα λουλούδια. Η ζήλεια δεν υφίσταται χωρίς αιτία διαφορετικά ονομάζεται κτητικότατα και χαρακτηρίζει τους χειριστικούς ανθρώπους και επειδή ο φόβος της εγκατάλειψης είναι απειλή για κάποιους μπορεί να βοηθήσει να αλλάξουν συμπεριφορές!

Έτσι αν συναντήσετε ένα λουλούδι Νάρκισσο θαυμάστε το για την ομορφιά και την αντοχή του στο κρύο , αν συναντήσετε ένα άνθρωπο Νάρκισσο χαμογελάστε, αν όμως συναντήσετε άνθρωπο με Ναρκισσιστική διαταραχή συμπεριφοράς προσέχετε πολύ τον εαυτό σας θα υποδουλωθείτε χωρίς να το καταλάβετε….  Αν δεν το καταφέρει θα μαραζώσει και θα πεθάνει όπως το γνωστό πρόσωπο της Ελληνικής Μυθολογίας ο Νάρκισσος.

Βιβλίο: Το λουλούδι του πάγου (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Μαρία Τζιρίτα

Εκδόσεις : Ψυχογιός (www.psichogios.gr)

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση

ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ


Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει δικό της κανάλι στο YouTube με τίτλο «Ταξίδι στην αυτογνωσία». Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Η Αλεξάνδρα Πανοπούλου είναι όμορφη, πλούσια και σύντομα θα γίνει πολύ διάσημη κατακτώντας τον τίτλο της βασίλισσας της ελληνικής τηλεόρασης. Παντρεύτηκε τον μεγάλο της έρωτα, τον Λεωνίδα, ο οποίος την λατρεύει, κι απέκτησε μαζί του έναν γιο, τον Όμηρο. Έχει πάντα κοντά της την παιδική της φίλη Ελίνα, που τρέχει σε κάθε της ανάγκη, και τους γονείς της, που δεν της χαλούν κανένα χατίρι. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι μια πολύ τυχερή κι απόλυτα ευτυχισμένη γυναίκα. Όμως δεν είναι.

Στην ιστορία του βιβλίου η ηρωίδα δεν είναι η Αλεξάνδρα, η πρωταγωνίστρια του. Πραγματική ηρωίδα είναι η Ελίνα, και τραγικοί ήρωες ο Λεωνίδας και ο μικρός Όμηρος. Σύντομα θα καταλάβετε το γιατί…




ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ | ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ