ΒΑΣΩ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

 Η αγαπημένη σας στήλη ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έρχεται με ένα κορίτσι αγαπησιάρικο, χαμογελαστό και όσοι την γνωρίζουν μπορούν να πουν ότι έχει μια υπέροχη γυναικεία φινέτσα!! Θα την βρείτε στο #bookstagram, στον πολύ αξιοσέβαστο λογαριασμό της v_reads_booksallalong και μας παρουσιάζεται στους αναγνώστες!

Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας πες μας λίγα λόγια για εσένα για να σε μάθει το αναγνωστικό μας κοινό

Είμαι η Βάσω, εργαζόμενη μητέρα 2 αγοριών στην εφηβεία και διαβάζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με κάποια διαλείμματα κατά καιρούς.



      Τι είναι η ανάγνωση για εσένα και πως νιώθεις όταν ξεκινάς ένα καινούργιο βιβλίο; Το ξεφυλλίζεις, το μυρίζεις, κοιτάς τι έχουν γράψει  οι άλλοι αναγνώστες για αυτό το αντίτυπο;

Η ανάγνωση κάθε βιβλίου για μένα είναι μια μικρή απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Πλέον δε διαβάζω απόψεις πριν ολοκληρώσω ένα βιβλίο και σε ορισμένα βιβλία μπαίνω «στα τυφλά», χωρίς να έχω διαβάσει πολλές λεπτομέρειες.

       Ψάχνεις την εργογραφία ενός συγγραφέα όταν ολοκληρώνεις την ανάγνωση ή την κοιτάς από την αρχή; Ποιον συγγραφέα έχεις διαβάσει τα περισσότερα ή όλα τα βιβλία του;

Αν μου αρέσει ένα βιβλίο θα ψάξω και τα υπόλοιπα του συγγραφέα. Από τους πιο πρόσφατους είναι ο Laszlo Karsznahorkai αλλά θα σου πω και τους Βαγγέλη Γιαννίση και Δημήτρη Σίμο από τη νεότερη γενιά Ελλήνων συγγραφέων.





    Θεωρείς ότι η γραφή των συγγραφέων διαφέρει αν είναι άντρας ή γυναίκα; Ποιος θα σου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στο τέλος ενός βιβλίου; Ποιος συγγραφέας σου έκανε μεγάλη εντύπωση που τον έχεις πολύ υψηλά στις αναγνωστικές σου προτιμήσεις  και ότι και να διαβάσεις το απολαμβάνεις;

Οι διαφορές συνήθως είναι εμφανείς μέσω των χαρακτήρων τους. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που άντρες συγγραφείς θα κάνουν ένα λεπτομερές ψυχογράφημα των γυναικείων χαρακτήρων. Αδυναμίες σε συγγραφείς υπάρχουν, αλλά προσπαθώ να έχω ποικιλία στα είδη που διαβάζω.

      Αν έπρεπε να μας προτείνεις ένα βιβλίο που οπωσδήποτε θα πρέπει να το έχουμε σε θέση περιωπής στην βιβλιοθήκη μας ποιο θα ήταν και γιατί;

Το Περί Τυφλότητας του Jose Saramangou. Από τα πιο ευφυή δυστοπικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει.


 Bookstagram και v_reads_booksallalong είναι ο επιτυχημένος σου λογαριασμός. Πως ξεκίνησε το ταξίδι σου στα social και γιατί μόνο instagram; Πολλοί φίλοι σε διαβάζουν χωρίς να γνωρίζουν την γυναίκα που είναι πίσω από αυτόν. Ο λογαριασμός σου ξεχωρίζει λόγω προσωπικότητας και λόγω ότι σε ενδιαφέρει πολύ η λογοτεχνία.



Όντας αναγνώστρια αρκετά χρόνια, ξεκίνησα το λογαριασμό μου το 2018 θέλοντας να δείξω την αγάπη μου για τα βιβλία και το διάβασμα. Δεν χρησιμοποιώ τα social media καθόλου πέραν του Instagram. Δεν με αντιπροσωπεύουν.

     Θεωρώ ότι στην πληθώρα τον λογαριασμών που υπάρχουν κάποιοι ξεχωρίζουν ανεξάρτητα τα like και τους followers. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας λογαριασμός για να ξεχωρίσει; Να είναι αυθεντικός πάνω από όλα;

Η αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα να είναι η κοινή συνισταμένη όλων μας. Κάθε άποψη είναι σεβαστή, αρκεί να μην προσβάλει.

   Βιβλία που δεν σου αρέσουν τα αφήνεις αδιάβαστα πλέον; Πιστεύεις ότι ο κάθε δημιουργός έχει να σου προσφέρει κάτι είτε σου αρέσει το βιβλίο του είτε όχι;

Δεν αφήνω βιβλία ακόμη κι αν δεν με έχουν ενθουσιάσει, θα ολοκληρώσω την ανάγνωσή τους. Θεωρώ ότι κάτι θα πάρω από το οποιοδήποτε ανάγνωσμα.

   Το βιβλίο ενώνει τους ανθρώπους; Άνθρωποι που έχουν κοινές επιλογές στα βιβλία θεωρείς ότι ταιριάζουν και σαν χαρακτήρες;

 Θα έλεγα ότι τους φέρνει πιο κοντά και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ταιριάζουν και σαν χαρακτήρες. Μπορεί να συμβαίνει αλλά όλοι μας είμαστε διαφορετικοί.

   Θα ήθελα να μου ντύσεις με νότες ένα βιβλίο που μιλάει κατευθείαν στην καδιά. Ποια μουσική θα διάλεγες και ποιο βιβλίο;

Θα διάλεγα ένα νανούρισμα με τη γλυκύτητά του να συντροφεύει Το Αηδόνι.



      Ποιο βιβλίο διαβάζεις αυτή την στιγμή και πως σου φαίνεται;

Διαβάζω το Μόμπι Ντικ – Η φάλαινα, τον Πότη του Fallada, και το Neverhome και μου αρέσουν όλα. Ίσως ο Πότης λίγο περισσότερο.





      Οι αναγνώστες είναι μοναχικοί άνθρωποι ή προτιμούν αυτόν τον τρόπο ψυχαγωγίας ;

Δεν θα το έλεγα – πάντα μας κρατά παρέα ένα βιβλίο και μας ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς ή και φανταστικούς.

       Εμείς που ασχολούμαστε μέσα από τους λογαριασμού μας με τη Λογοτεχνία έχουμε την δυνατότητα να ανακαλύψουμε βιβλία που δεν γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό και να τα προβάλουμε. Θεωρείς ότι τα social πλέον έχουν μεγαλύτερη δύναμη για να προωθηθεί ένα βιβλίο στους αναγνώστες; Έχεις στο μυαλό σου ένα τίτλο να μας αναφέρεις;

Αν είχε κάτι θετικό ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας, ήταν ότι αρκετοί στράφηκαν στο βιβλίο και σε αυτό σαφέστατα έπαιξαν το ρόλο τους και τα social media.

 Τι θα έλεγες στους αναγνώστες μας για να απολαμβάνουν το Λογοτεχνικό τους ταξίδι;

Να σκέφτονται ότι πρόκειται ακριβώς για αυτό, ένα ταξίδι.

Σε ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας Βάσω μου.

Σε ευχαριστώ πολύ Παρασκευή μου για την φιλοξενία και σου εύχομαι τα καλύτερα σε ότι κάνεις.

Φιλικά,

Βάσω



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΟΚΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ