Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ

 

‘’Ο γιατρός του Γέλιου’’ είναι η δεύτερη προσωπική δουλειά της Ήρα Βλάχου, μετά το μυθιστόρημα Η Αλλαγή.





Με ένα παιδικό βιβλίο έρχεται να μας εντυπωσιάσει και να μας αποδείξει ότι με την ίδια ευκολία μπορεί να γράψει για παιδιά. Ποιος είναι όμως ο γιατρός του γέλιου στη χαρακτηριστική  Γελαστούπολη, ο οποίος δεν γελάει ποτέ, αλλά όλοι οι κάτοικοι  πηγαίνουν σε αυτόν να τους θεραπεύσει όταν χάνουν το γέλιο τους; Όπως τα στρουμφάκια πηγαίνουν στον Μπάρμπα-Στρούμφ να τους λύσει το πρόβλημα τους  που τις πιο πολλές φορές το έχει δημιουργήσει ο Δρακουμέλ. Έτσι και εδώ έχουμε έναν κακό, μία μάγισσα που κλέβει τα όμορφα παιδικά γέλια και φέρνει στεναχώρια στην ψυχή των μικρών μας φίλων και όχι μόνο.

Διαβάζοντας το παιδικό βιβλίο ‘’ Ο γιατρός του Γέλιου’’ δεν γινόταν να μην σκεφτώ ότι αυτό το βιβλιαράκι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ σε μία εποχή που όλοι μας έχουμε χάσει το γέλιο μας και φοβόμαστε την καθημερινότητα μας λόγω καταστάσεων .Οι άνθρωποι κυκλοφορούν σκυθρωποί, χωρίς να γελούν, χωρίς να αγκαλιάζονται , χωρίς να φιλιούνται με μία μάσκα που κρύβει τα βασικά τους χαρακτηριστικά, κλεισμένοι μέσα στο καβούκι τους. Το γέλιο έχει χαθεί και οι άκρες των χειλιών τους δεν τραβιούνται στο πλάι και φυσικά αυτό επιφέρει στεναχώρια, άγχος και ανέκφραστα πρόσωπα, όπως των κατοίκων της Γελαστούπολης.



Η συγγραφέας έχει γράψει μία ολοκληρωμένη ιστορία με απλή γραφή, αφού προορίζεται για παιδιά αλλά με μία πολύ στοχευόμενη ιστορία για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους μας θα προσθέσω. Το βιβλίο πλαισιώνετε με μία όμορφη εικονογράφηση που αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των ηρώων, με έντονα ανοιχτά χρώματα που πρέπει να έχουν τα παραμύθια. Μην ξεχνάτε ότι τα πιο πολλά διδάγματα τα παίρνουμε μέσα από τα παραμύθια για να προσέχουμε τους κινδύνους  και για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Η επαφή μας με τα παιδιά, είτε είμαστε γονείς, είτε εργαζόμαστε στο εκπαιδευτικό σύστημα μόνο κάτι θετικό μπορεί να μας δώσει, καθώς η αθωότητα των ματιών τους μας κάνει καλύτερους!


Το γέλιο είναι έκφραση χαράς, είναι ένα μοναδικό δώρο της φύσης που η δύναμη του θεραπεύει τις ψυχές των ανθρώπων , μα πάνω από όλα είναι μεταδοτικό όπως τα πλακίδια του Ντόμινο που με ένα άγγιγμα τους παρασέρνονται όλα μαζί  σχηματίζοντας ευθεία και όχι μόνο. Με το γέλιο ανθίζουν τα λουλούδια, η πλάση βάφεται με έντονα πλουμιστά χρώματα την οποία δεν χορταίνεις να την κοιτάς , όπως οτιδήποτε όμορφο , καλοφτιαγμένο και στολισμένο. Το γέλιο είναι στιγμές χαλάρωσης μα πάνω από όλα μειώνει το στρες, που έχει έβενο χρώμα πάνω στην ψυχή μας.

Ποιο όμως είναι το μυστικό όπλο του γέλιου; Θεωρώ ότι αν καταφέρεις να γελάς και στις δύσκολες στιγμές, τότε έχεις καταφέρει να κάνεις  την  πιο επαναστατική πράξη που μπορείς απέναντι στον εαυτό σου πρώτα και έπειτα στους άλλους. Όταν στενοχωριόμαστε χάνουμε το γέλιο μας και απελπιζόμαστε, αλλά δεν ήρθε και η καταστροφή του κόσμου, εφοδιαζόμαστε με θετική ενέργεια και γινόμαστε μικροί θεοί για να κατακτήσουμε ξανά τον στόχο μας. Φανταστείτε να χάνουν το γέλιο τους τα παιδιά μας, το γέλιο τους που είναι βάλσαμο στις ψυχές μας….. είναι τρομερό μόνο και στην σκέψη.

Ήταν σπουδαίος επιστήμων ο κύριος Γελάκος!! Κι ας μη γελούσε ποτέ…..  και θα συνεχίσω αυτή την πρόταση…… και να μην γελάς ποτέ θα πρέπει μπροστά στα παιδικά ματάκια να είσαι χαρούμενος και ας είναι και ψέμα , ποτέ δεν ξέρεις  μέσα από το θέατρο σου μπορεί να γελάσεις και εσύ και η πόρτα του σπιτιού σου να είναι χαμογελαστή όπως το ιατρείου του κύριου Γελάκου.



 Το παραμύθι ‘’ Ο γιατρός του Γέλιου ‘’ σας το προτείνω και ποτέ μην ξεχνάτε ότι οι ομάδες είτε είναι μικρές, είτε είναι μεγάλες  όταν είναι ενωμένες κατακτούν τα πάντα, όπως οι κάτοικοι της Γελαστούπολης!!

ΥΓ: Όση περισσότερη αίσθηση του χιούμορ έχετε τόσο πιο χαρούμενοι και δημιουργικοί άνθρωποι θα είστε.






Βιβλίο: Ο Γιατρός του γέλιου

Συγγραφέας: Ήρα βλάχου

Εκδόσεις: 24 Γράμματα ( https://24grammata.com )

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση



Ο γιατρός του γέλιου, Ήρα Βλάχου




Ήταν εξαιρετικός επιστήμων ο κύριος Γελάκος! Με σπουδές στο εξωτερικό! Ήξερε τη γυμναστική του γέλιου, δηλαδή, όταν οι άκρες των χειλιών τραβιούνται στο πλάι και μετά επιστρέφουν στη θέση τους και ένα και δύο
με ρυθμό, επαναλαμβάνουμε την άσκηση μέχρι να μην μπορούμε να κρατηθούμε από τα γέλια! Ήταν σπουδαίος επιστήμων ο κύριος Γελάκος! Κι ας μη γελούσε ποτέ...

Εικονογράφηση: Παναγιώτης Αρμυριώτης, εκδ. 24γράμματα

Ένα σύγχρονο κλασικό παραμύθι, μοναδική αφήγηση, ονειρική εικονογράφηση.

Σε όλα τα βιβλιοπωλεία !!

Τίτλος: Ο γιατρός του γέλιου
Συγγραφέας: Ήρα Βλάχου
Εικονογράφηση: Παναγιώτης Αρμυριώτης
Τόπος και Χρονολογία πρώτης έκδοσης:
Αθήνα, Οκτώβριος 2020
ISBN: 978 – 6182 – 010 – 471
Σελίδες: 30
Διάσταση σελίδας: 21×29,7 cm
Γραμματοσειρά: Cambria
Χαρτί: Velvet
Εκδόσεις: 24γράμματα / Γιώργος Δαμιανός
Διεύθυνση / Κεντρική Διάθεση:
Λεωφόρος Πεντέλης 77, Χαλάνδρι 152 34
Τηλ.: +30 210 612 70 74
Email: info@24grammata.com

Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ