ΑΓΡΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΘΑ ' ΒΛΕΠΑ

 

'' Άγρια όνειρα θα’ βλεπα '' το καινούργιο βιβλίο του δαιμονικού Γάλλου συγγραφέα Μισέλ Μπυσσί, που του προσδίδω αυτό το επίθετο, γιατί καταφέρνει να παίξει περίτεχνα με το μυαλό του αναγνώστη. Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης μου θεωρούσα ότι και εγώ άγρια όνειρα έβλεπα γιατί η φαντασία μου είχε δημιουργήσει ένα σκηνικό εξολοκλήρου άστοχο με την πραγματικότητα της ιστορίας, αφού με είχε πείσει ότι η ηρωίδα ήταν πεθαμένη και ξαναζούσε την ζωή της κρατώντας τον λίθο του χρόνου, ίσως για να διορθώσει κάποιες στιγμές πολύ καταλυτικές για την πορεία της ζωής της.



 Όμως σας ομολογώ ότι ο Μισέλ διαπραγματεύεται ένα γεγονός που το αφήνει να εξελιχθεί και να διαμορφωθεί από εξωτερικούς παράγοντες,  χωρίς η ηρωίδα του να συμμετέχει αυτόβουλος αλλά  σαν κάποιος να ρίχνει τα ζάρια και αυτή να μετακινείτε στα κουτάκια που λέει ο αριθμός του, όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια που παίζουμε. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει η αίσια εξέλιξη της υπόθεσης, αφού η προσπάθεια που κάνει η ηρωίδα και αναφέρομαι σε αυτή χωρίς να αδικώ τους άλλους ήρωες μας είναι σαν να ζει σε άγριο όνειρο.

Όταν βυθιστούν τα όνειρα μας, όταν σπάσουν τα φτερά μας, όταν το κλειδί σκουριάσει, του θησαυρού που έχουμε χάσει ...  Δε θα απομείνει τίποτα από εμάς.

Ο στόχος του συγγραφέα είναι να τονίσει  ότι οποιαδήποτε απόφαση, οποιαδήποτε ενέργεια που κάνουμε πιθανόν να τεθεί σε κίνδυνο αν παρθούν λανθασμένες αποφάσεις και δεν είμαστε προσεχτικοί. Όλες οι καταστάσεις κρύβουν ένα ρίσκο , όλες οι ιστορίες δίνουν τροφή για αναστοχασμό και μία διαφορετική εξεταστική ματιά σε κοινωνικά θέματα που σου τονίζουν να μην είσαι επικριτικός με τις πράξεις των ανθρώπων. Οι ήρωες της κάθε ιστορίας είναι μοναδικοί, το πώς ενεργούν, γιατί παίρνουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις που θα τους επηρεάσουν μία ζωή και συνεχίζουν να ζουν στο δικό τους συννεφάκι είναι πολύ δύσκολο, μα πάρα πολύ δύσκολο και δεν μπορούν να κριθούν, αφού κανείς δεν διακατέχεται από τα ίδια έντονα συναισθήματα. Και όλη η πλοκή συνδυάζεται με τέτοιο τρόπο που καταλήγει στο τσουνάμι της Ινδονησίας και στα θύματα του.


    Όσον αφορά τον τίτλο του βιβλίου '' Άγρια όνειρα θα ΄βλεπα '' δικαιολογείται γιατί υπάρχουν στιγμές που η πορεία της ζωής σου δεν σε αφήνει σε ησυχία και παλεύεις με τα μαξιλάρια την νύχτα για να κοιμηθείς, γιατί οι σκέψεις σου σε καραδοκούν στις στιγμές χαλάρωσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι στιγμές σου επηρεάζονται από τρίτους και είναι τόσο περίεργες που δεν μπορούν να αποδοθούν με την κοινή λογική και νιώθεις ότι ζεις εφιάλτη, ότι κάποιος παίζει μαζί σου λες και θέλει να σε τρελάνει. Ίσως αυτό να μου άρεσε στο βιβλίο πιο πολύ, ότι ο συγγραφέας έπαιξε και με το δικό μου μυαλό, με κράτησε μέσα στην ιστορία τόσο έντονα, στην κάθε στιγμή, στην κάθε σελίδα που διάβαζα, που και εγώ άρχισα να βλέπω άγρα όνειρα. Η εξέλιξη της όμως δεν ξέρω αν ήταν αυτή που θα επιθυμούσα ως αναγνώστρια και μάλλον θέλω τον χρόνο μου για να απαντήσω προσωπικά σε αυτό αφού θα ήθελα σε πρώτη φάση διαφορετική κατάληξη της ιστορίας. Μπορεί να ήταν υπερβολικός ο Μπυσσί σε κάποια σημεία της αστυνομικής πλοκής αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ το γεγονός ότι δεν μπορούσα να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου.

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που αγάπησες πολύ και που δεν θέλεις να τον ξεχάσεις;

Το εξώφυλλο με την γυναίκα , τα φτερά και το χελιδόνι που η σημασία του είναι η αφοσίωση, η αγάπη , η στοργή προς την οικογένεια και τους φίλους και που πάντα επιστρέφει σε αυτούς είναι πολύ επιτυχημένο. Μπορεί η ηρωίδα μας να μην ήταν ναυτικός αλλά ως αεροσυνοδός  τα αεροπορικά μίλια  που είχε κάνει ήταν αρκετά για να δικαιολογούν ένα χελιδόνι να κοσμεί το κορμί της, αφού και αυτή επέστρεφε στην βάση της με την ελπίδα και την ελευθέρια να ξαναπετάξει.


    Το βιβλίο είναι μία κοινωνική- αστυνομική ιστορία που αναδεικνύει έντονες συναισθηματικές στιγμές και σου τονίζει ότι οι χαραγμένες στο δέρμα σου ερωτικές ιστορίες δεν πεθαίνουν ποτέ και είναι σαν τα τατουάζ ……ακόμη και σε σημεία που δεν τα βλέπεις είναι πάντα εκεί. Πολλές φορές ο έρωτας είναι τόσο έντονος που μπορεί να σου τινάξει στον αέρα μία καθώς πρέπει ζωή με βάση τα κοινωνικά δεδομένα και να σε στιγματίσει είτε είναι γυναικεία υπόθεση, είτε ανδρική όταν είναι αληθινός... θα μείνει αιώνιος στην καρδιά. Ο χρόνος όμως μπορεί να γυρίσει πίσω και να αλλάξει τις καταστάσεις; Σίγουρα όχι και ο συγγραφέας μέσα από την μεστή και περιγραφική του γραφή ξετυλίγει ένα παιχνίδι ανάμεσα στο 1999 και το 2019 για να εξιστορήσει το πάθος των ηρώων του και να καθηλώσει τους αναγνώστες.

Ο  συνδυασμός των τραγουδιών, των κινηματογραφικών ταινιών και των στίχων που περιέχει το βιβλίο είναι στοιχεία που μου άρεσαν πολύ και εύχομαι να αρέσει και σε εσάς γιατί LA VITTA E BELLA !!!!


Βιβλίο: Άγρια όνειρα θα ΄βλέπα ( Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ )

Συγγραφέας: Μισέλ Μπυσσί

Μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλια

Εκδόσεις : Πατάκη ( www.patakis.gr )

Συγγραφέας


    Ο Μισέλ Μπυσσί γεννήθηκε το 1965 στη Νορμανδία. Είναι πολιτικός αναλυτής και καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν. Θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Τα βιβλία του, που δίνουν μια αφορμή αναστοχασμού γύρω από τα διακυβεύματα της σύγχρονης εποχής, έχουν αποσπάσει πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία, έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Η μαμά έχει άδικο (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, 2017) που έχει μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση και Άγρια όνειρα θα ’βλεπα (μτφρ. Μυρτώ Καλοφωλιά, 2021). Ο Μισέλ Μπυσσί, από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς της Γαλλίας, στις καθηλωτικές ιστορίες του συνδυάζει την ψυχική ένταση με την ακρίβεια της συναισθηματικής περιγραφής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


Οι πιο όμορφες ερωτικές ιστορίες δεν πεθαίνουν ποτέ. Ζουν παντοτινά στις αναμνήσεις μας και στις ανελέητες συμπτώσεις που επινοεί το μυαλό μας. Στη ζωή της Νατύ, όμως, οι συμπτώσεις αυτές γίνονται ξαφνικά υπερβολικά πολλές. Σαν κάποιος να προσπαθεί να την κάνει να ξαναζήσει την ερωτική περιπέτεια που εξαιτίας της παραλίγο να τινάξει τη ζωή της στον αέρα. Αλλά ποιος; Παρελθόν και παρόν επαναλαμβάνονται σε σημείο που κάθε λογική εξήγηση καταρρίπτεται – θα αναγκαστεί άραγε η Νατύ να παραδεχτεί πως ο χρόνος μπορεί στ’ αλήθεια να γυρίσει πίσω; Μήπως πρέπει να πιστέψει ότι δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα; Ότι είναι όλα προκαθορισμένα;

Στο "Άγρια όνειρα θα ‘βλεπα" –με τέσσερα ταξίδια, στο Μόντρεαλ, στο Σαν Ντιέγκο, στη Βαρκελώνη και στην Τζακάρτα, και ένα κατοπτρικό παιχνίδι ανάμεσα στο 1999 και το 2019– ξεδιπλώνεται μια αριστοτεχνική παρτιτούρα πάθους και σασπένς, στον ρυθμό των πιο δυνατών χτύπων της καρδιάς.

This song reminds ..... when a woman in love with a man....!!!!




Για το Love Book Diary







 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ