ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

    Έχω την μεγάλη χαρά να συνομιλώ με μία υπέροχη γυναίκα με αφορμή βεβαίως το βιβλίο της ΕΚΕΙΝΗ που κυκλοφορεί από εκδόσεις Λυκόφως (http://likofos.gr/)!

   

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Το βιβλίο σας με τίτλο ΕΚΕΙΝΗ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως και εύχομαι να αγαπηθεί από πολλούς αναγνώστες.

     Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση μας για το βιβλίο σας, θα ήθελα να μας πείτε τι είναι παραμύθι για εσάς; Είναι μια φανταστική ιστορία που κρύβει αλληγορίες χρησιμοποιώντας στοιχεία και σύμβολα για να περάσει πιο εύκολα μηνύματα;

    Το παραμύθι για μένα λειτουργεί ως ένα μέσο απόδρασης από τη ρουτίνα. Μοιάζει με ένα ασυνήθιστο και απρόβλεπτο ταξίδι το οποίο δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει. Οι συμβολισμοί του είναι ένα από τα στοιχεία του που με γοητεύουν περισσότερο και σε κάποιο βαθμό το τολμώ στα γραπτά μου. Είναι αυτά που κρύβονται και οφείλεις να σύρεις στην επιφάνεια.

     Τα σύγχρονα παραμύθια που στηρίζονται σε γνωστές ιστορίες που έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών ονομάζονται retelling; Πως θα χαρακτηρίζατε το είδος του βιβλίου σας και σε ποιους αναγνώστες απευθύνεται;

    Η αλήθεια είναι ότι δεν διαβάζω retelling παραμυθιών. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση καθώς το «Εκείνη» αγαπήθηκε από πολλούς και χαρακτηρίστηκε ως ένα ιδιαίτερο retelling του γνωστού παραμυθιού της Χιονάτης. Εγώ απλώς δανείστηκα την ηρωίδα του, η οποία κινείται μεν σε έναν κόσμο ονειρικό και παραμυθένιο, αλλά της έδωσα όλα εκείνα τα στοιχεία που έχει ένα πρόσωπο της σύγχρονης εποχής, το οποίο ζει και κινείται ανάμεσά μας. Η Λευκή είναι ένα άτομο το οποίο όλοι λίγο πολύ έχουμε γνωρίσει ή έχουμε ακούσει για αυτό… Το βιβλίο θεωρώ ότι είναι ένα σκοτεινό παραμύθι, μπορούν να το χαρούν οι λάτρεις των ψυχολογικών θρίλερ, ωστόσο προτείνω να διαβάζεται από κοινό άνω των δεκατεσσάρων ετών.

    


Το ΕΚΕΙΝΗ στηρίζεται στο γνωστό παραμύθι η Χιονάτη , με πρωταγωνίστρια την Λευκή. Ποια ήταν η έμπνευσή σας για να δημιουργήσετε αυτή την ιστορία και τι χαρακτηριστικά έχει η Λευκή που την κάνουν τραγική ηρωίδα τελικά;

    Η σύλληψη της ιδέας ήρθε ξαφνικά, ένα παλιό μεσημέρι του Μαΐου και ξεκίνησε σαν πρόκληση. Σκέφτηκα τότε «τι θα γινόταν αν η Χιονάτη (Λευκή, στη δική μου περίπτωση) έμπαινε στο σπιτάκι των νάνων και έφερνε τον όλεθρο; Μου φάνηκε λιγάκι χιουμοριστικό. Στην πορεία το χιούμορ μαύρισε αρκετά και το βιβλίο κατέληξε να καλύπτεται από την αρχή έως το τέλος με ένα πέπλο μυστηρίου. Η Λευκή είναι βαθιά ανθρώπινη, όσο και επικίνδυνη. Είναι το πρόσωπο που διέπραξε ύβρη καταπατώντας πολλούς άγραφτους νόμους.

     Υπάρχουν γυναίκες που θέλουν να είναι οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού με όποιο τίμημα καθορίζουν αυτές ,για να επιτύχουν τον σκοπό τους και πόσο επικίνδυνες είναι;

    Δεν θεωρώ ότι είναι θέμα φύλου. Υπάρχουν άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, οι οποίοι φορώντας ένα γλυκό προσωπείο εξυφαίνουν δολοπλοκίες και δεν διστάζουν να φτάσουν στα άκρα προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν. Η Λευκή είναι ένας τέτοιος άνθρωπος, σκληρός, εγωπαθής, νάρκισσος. Δυστυχώς, τέτοιοι άνθρωποι ξέρουν πολλές φορές να κρύβονται καλά και όταν αποκαλυφθούν οι προθέσεις και τα πεπραγμένα τους να είναι ήδη αργά για εκείνους που βρίσκονται κοντά τους.

 Το εξώφυλλο είναι πολύ σκοτεινό και τρομακτικό. Θεωρείται ότι προϊδεάζει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο της ιστορίας;

    Το εξώφυλλο είναι το παλάτι στο οποίο ανατράφηκε η Λευκή, από τις πρώτες σελίδες φαίνεται ότι κάτι τραγικό συνέβη εκεί, στην πορεία του βιβλίου μαθαίνουμε με λεπτομέρειες τι εκτυλίχθηκε ακριβώς. Είναι ένα γκόθικ εξώφυλλο που ταιριάζει απόλυτα με το περιεχόμενο του βιβλίου.

     Ποια είναι η μαγεία γύρω μας και ποια η μαγεία μέσα μας πιστεύετε;

    Για μένα μαγεία είναι η μουσική και η φύση. Μαγεία είναι ακόμα να αγκαλιάζουμε τη δύναμη της μεταμόρφωσης που υπάρχει σε όλους μας και μας ωθεί στο να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Αν ξεπεράσουμε τα πάθη και τις εκδικητικές μας τάσεις, την τάση δηλαδή να βλάπτουμε τους άλλους, έχουμε δώσει στον εαυτό μας μια αληθινή ευλογία και αυτό είναι κάτι μαγικό. Η μαγεία για μένα δεν έχει τελετουργικό, παρά ηρεμία και θέληση.

 


Πως μπορείς να προφυλαχτείς από τους κινδύνους που ελλοχεύουν πάντα γύρω σου; Αρκεί να γνωρίζεις πολύ καλά τον εαυτό σου;

    Το να γνωρίζουμε ή να νομίζουμε πως γνωρίζουμε τον εαυτό μας, δεν νομίζω πως μας προστατεύει ιδιαίτερα από τις κακοτοπιές, καθώς θα βρούμε στην πορεία της ζωής μας ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εμάς. Ο κόσμος μας έχει γίνει τόσο άγριος που πλέον ο καθένας είναι καχύποπτος και έχει σίγουρα τους λόγους του.

 




Εκτός από την συγγραφή ιστοριών και την ανάγνωση βιβλίων που ξέρω ότι αγαπάτε πολύ, μιλήστε μας και για μια άλλη μεγάλη αγάπη που έχετε την μουσική για να μάθουν οι αναγνώστες μας περισσότερα για την Κατερίνα;

    Παίζω πλήκτρα από δέκα ετών, τον τελευταίο καιρό το έχω αμελήσει λόγω έλλειψης χρόνου και γράφω στίχους και μουσική που κινούνται σε κλασικότροπες φόρμες. Έχω παίξει και κάποιες φορές σε μουσικές σκηνές, με φοιτητικές μπάντες με τις οποίες διασκευάζαμε metal κομμάτια.

 Είστε δασκάλα και έρχεστε σε επαφή με πολλά παιδάκια καθημερινά. Με ποιον τρόπο τα ενθαρρύνετε να διαβάζουν ή να γράφουν ιστορίες;

    Στην τάξη μας μιλάμε πολύ, είμαστε μια ωραία παρέα και συζητάμε για τα πάντα. Για αγαπημένα φαγητά, χόμπυ, ταινίες, μουσική…τα μικρά αγαπούν πολύ τις ιστορίες, ιδίως τις τρομακτικές – αυτό προσπαθώ να το αποφεύγω γιατί θεωρώ ότι θα τα σκέφτονται αργότερα και θα φοβούνται. Ωστόσο, είναι ενθουσιασμένα με τα βιβλία μου, με ρωτούν για τη συγγραφή και ό,τι σχετίζεται με αυτή και προσπαθούν να παρουσιάζουν μέσα από τις εκθέσεις τους ο καθένας την πιο πρωτότυπη και καλοδουλεμένη εκδοχή της ιστορίας του. Επιμένω στη δομή και την ορθογραφία, ώστε το γραπτό τους να μην υστερεί σε κάτι, φαντασία έχουν όλοι. Μου φέρνουν άρτια δείγματα γραφής και είμαι πολύ περήφανη με την πρόοδό τους. Κάποιοι, μπορεί στο μέλλον να διακριθούν στο γράψιμο. Μου αρέσει να βλέπω τα παιδιά να επιμένουν και να μη βαριούνται να γράφουν. Συχνά τους λέω να κόψουν πράγματα γιατί παρασύρονται!


 Κλείνοντας θα ήθελα να μας πείτε ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και για ποιον λόγο;

    Πολλά είναι τα αγαπημένα μου βιβλία, θα αναφέρω τρία, αυτά που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό. Είναι το «Μίζερυ» του Κινγκ γιατί με μύησε σε αυτό το είδος λογοτεχνίας, «Το Αρωμα» του Ζύσκιντ για τους πολύ δυνατούς συμβολισμούς και το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» το οποίο είναι ένα διαχρονικό αριστούργημα, το οποίο με τον τρόπο του θεωρώ ότι μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.


Σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση μας.

Τιμή μου και χαρά μου που με σκεφτήκατε. Ευχαριστώ πολύ για τις όμορφες ερωτήσεις, σας εύχομαι πολλές και καλές επιτυχίες!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ'' ΕΚΕΙΝΗ''

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


    Η Κατερίνα Θεοδώρου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Ερέτρια της Εύβοιας. Σπούδασε στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται ως δασκάλα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη μουσική. Παίζει πλήκτρα και συνθέτει μουσικά κομμάτια.
    To πρώτο της βιβλίο «Ο Δρόμος για την Κόλαση» κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016 από τη «Δυάς εκδοτική», ενώ συμμετέχει σε αρκετές ανθολογίες  διηγημάτων. «Η φρικτή αλήθεια» διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό των εκδόσεων «iWrite» και περιλαμβάνεται στον τόμο «Το έπος της Φαντασίας: Αδιέξοδο». Το διήγημά της «Η επέτειος» διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό των εκδόσεων «Λυκόφως» (υπό έκδοση). Άλλες δύο ιστορίες της, «Θανάσιμος οιωνός» και «Για πάντα», περιλαμβάνονται στις συλλογές που κυκλοφόρησαν την άνοιξη του 2018 από τις εκδόσεις «iWrite», «Ιστορίες του τόπου μας: Νάουσα» και «Το Έπος της Φαντασίας: Resurrection».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Εκείνη.

Ένα αλληγορικό και συναρπαστικό θρίλερ 
για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής και τη φύση του Κακού, διά χειρός Κατερίνας Θεωδόρου.
Το Κακό θα περάσει το κατώφλι του μικρού σπιτιού των νάνων από τη στιγμή που θα φιλοξενήσουν τη Λευκή, μία πανέμορφη, αλλά πανούργα νεαρή. Η Λευκή, θυγατέρα βασιλιά που έχει ζήσει μέσα στα παλάτια και τις ανέσεις, δεν διστάζει να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο για να ικανοποιεί την απληστία και τη βουλιμία της.
Στις παρυφές του δάσους, όπου η Λευκή αρέσκεται να κάνει περιπάτους για να μαζεύει βότανα τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για να πετύχει τους στόχους της, θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τον Μάρκο. Στον όμορφο νεαρό θα εκμυστηρευτεί ένα σατανικό της σχέδιο που πιστεύει ότι θα την οδηγήσει στην ευδαιμονία.
Το βιβλίο "Εκείνη", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Κατερίνας Θεοδώρου.

     Η Κατερίνα είναι μία γλυκιά ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων, τότε που είμασταν κοριτσάκια του Δημοτικού και παίζαμε ανέμελα τα παιχνίδια μας. Μας συνδέουν αναμνήσεις και η όμορφή Ερέτρια ! Κοριτσάκια μικρά που μεγάλωσαν και πέταξαν με τα φτερά τους, η μία Αιτωλοακαρνανία και η άλλη Θεσσαλία, αλλά το πεπρωμένο ήταν να συναντηθούν ξανά μέσα από τη Λογοτεχνία μετά από πολλά πολλά χρόνια ..... σαν τις ιστορίες των βιβλίων!!!

Εύχομαι Κατερίνα Θεοδώρου να συναντηθούμε κάποια στιγμή ξανά!!

Με πολύ αγάπη στο αφιερώνω..... !!!!! Metallica: Nothing Else Matters






Για το Love Book Diary




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ