ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙ

 

ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙΣ

Το βιβλίο της Γεωργίας Κιζιρίδου ‘’Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει’’ επιχειρεί να προβληματίσει εκπαιδευτικούς και γονείς για ένα πολύ σοβαρό θέμα που τους απασχολεί και δεν είναι άλλο από τον σχολικό εκφοβισμό. Αν και έχουμε διαβάσει αρκετά βιβλία με αυτή την θεματολογία το εντυπωσιακό που κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι ότι μέσα από την θεατρική πράξη ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, όπως πολύ σωστά επισημαίνει στην εισαγωγή η κυρία Κιζιρίδου, για την πρόληψη του εκφοβισμού και αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί μπορεί να προλαβαίνει δυσάρεστες καταστάσεις.



Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση. Μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού με κοροϊδία και ντροπιαστικά σχόλια που είναι το πιο συνηθισμένο ή του κοινωνικού εκφοβισμού με διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων και με απομόνωση του ατόμου από την ομάδα, όπως είναι η τάξη ενός σχολείου. Μπορεί όμως να έχουμε  και το φαινόμενο του  σωματικού εκφοβισμού, δηλαδή χτυπήματα, σπρωξίματα ή του ηλεκτρονικού εκφοβισμού πλέον, δηλαδή του εκβιασμού μέσω Διαδικτύου. Με όλες αυτές τις μορφές ασχολείται η συγγραφέας μέσα από ένα βιβλίο που προορίζεται για παιδιά 10 ετών και πάνω για να ενεργοποιήσει και να προβληματίσει τους ενήλικες, οι οποίοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε αυτό το σοβαρό θέμα. Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει σημείωμα προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για να τους συμβουλέψει πώς να λειτουργούν καλύτερα και να προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις ακόμη και αν το παιδί τους δεν είναι θύμα, αλλά θύτης ή απλός θεατής σε φαινόμενα βίας.


Ο τίτλος του βιβλίου ‘’Το αγόρι που ήθελε να χορέψει’’ αποσκοπεί να σπάσει τα έμφυλα στερεότυπα που έχουν ριζώσει πολύ βαθιά στην κοινωνία μας. Είναι πολύ συνηθισμένο να ακούς τα κορίτσια παίζουν με κούκλες και τα αγόρια με αυτοκινητάκια, τα αγόρια είναι καλύτερα στα μαθηματικά από ότι τα κορίτσια ή ο χορός είναι για κορίτσια !!! Όλοι αυτοί οι αυθαίρετοι τίτλοι που μας έχουν δοθεί θα ήταν καλό να μας προβληματίσουν αλλά και να μας αφυπνίσουν, όταν ένα παιδί θέλει να ακολουθήσει τα όνειρα του και να γίνει χορευτής , όπως ο μικρός Ανδρέας που νιώθει ασφάλεια, νιώθει να είναι ο εαυτός του μόνο μέσα από τον χορό. Με αφορμή τα θέλω του μικρού μας φίλου θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα  ενισχύσουμε με τον καλύτερο τρόπο την αυτοπεποίθηση των παιδιών αλλά και την αυτοεκτίμηση τους για να τα καταφέρουν με τις επιλογές τους. Εδώ τίθεται να ενεργοποιηθεί όλος ο οικογενειακός και εκπαιδευτικός μηχανισμός για να χτίσουμε αξίες καταπολεμώντας όλα τα έμφυλα στερεότυπα και τις έμφυλες ταυτότητες για να μπορέσουν τα παιδιά να μην γίνουν θεματοφύλακες ασκώντας κριτική σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τα κοινωνικά στερεότυπα.

Η συγγραφέας είναι εξελικτική- σχολική ψυχολόγος και υπηρετεί τα τελευταία 15 χρόνια στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση και έχει αντλήσει το θέμα του βιβλίου της από την άμεση επαφή της με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Η πρώτη ύλη του παραμυθιού έχει ζυμωθεί αρκετά καλά και το αποτέλεσμα είναι να δώσει μία γροθιά στο υπάρχον κατεστημένο και να καταλάβουν τα παιδιά από νηπιακή ηλικία ότι η επιλογή μαθημάτων δεν επιβεβαιώνει την ταυτότητα τους ως αγόρια ή κορίτσια. Αν αυτό γίνει κατορθωτό θα απαλειφθούν φαινόμενα κοροϊδίας ή του λεγόμενου bullying όπως συνηθίζεται να λέγετε στις ημέρες μας στον χώρο του σχολείου από συνομηλίκους.

ΕΝΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ.



Η πρωτοτυπία του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι δίνει το κλειδί στους δασκάλους και στους γονείς να ξεκλειδώσουν και να εξαλείψουν τα στερεότυπα του φύλου που οδηγούν με μαθητική ακρίβεια στην ανισότητα των φύλλων αλλά και στον οριζόντιο και κάθετο έμφυλο διαχωρισμό. Έτσι μέσα από την ιστορία του μικρού Ανδρέα που βιώνει βία και επιθετικότητα από τους συμμαθητές τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον λόγω της διαφορετικότητας του, έρχεται σαν από μηχανής θεός η δασκάλα του με την εμπειρία πολλών ετών και με την ευαισθητοποίηση που την χαρακτηρίζει ως άνθρωπο, να οδηγήσει τα παιδιά μέσα από την ομαδικότητα και το θεατρικό παιχνίδι να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις και να σεβαστούν πρώτα τον εαυτό τους και έπειτα τους άλλους. Η δύναμη της ελεύθερης επιλογής επιτυγχάνεται με την υποκειμενική αξιολόγηση του ατόμου για το τι είναι ικανό να κάνει και μέχρι που μπορεί να φθάσει, άρα η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι θεμελιώδη παράγοντες για να επιτευχθούν οι στόχοι του, όπως ανέφερα παραπάνω. Η αποδοχή της διαφορετικότητας έχει την δύναμη να εξαλείψει φαινόμενα όπως είναι η βία και η επιθετικότητα , για αυτό δεν πρέπει να σταματάμε να μιλάμε στα παιδιά μας για όλα αυτά τα σοβαρά θέματα και ίσως η καλύτερη ώρα να είναι η ώρα του φαγητού, που όλη η οικογένεια είναι γύρω από το τραπέζι.

Είναι ένα βιβλίο που σας το προτείνω γιατί θα σας κάνει να ξανασκεφτείτε πολλά θέματα που έχουν ριζώσει μέσα στο είναι σας, χωρίς να το έχετε επιλέξει.

Βιβλίο: Το αγόρι που ήθελε να χορεύει ( Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Γεωργία Κιζιρίδου

Εικονογράφηση Νίκος Ραφαηλίδης

Εκδόσεις : Grotesque ( grotesque )

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η κ. Γεωργία Κιριζίδου είναι Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και Συγγραφέας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ., καθώς και του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του ίδιου Πανεπιστημίου στην Εξελικτική – Σχολική Ψυχολογία.

Από το 2009 διδάσκει σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκλων (Κολλέγια, ΚΕΚ, ΙΕΚ) με κύρια αντικείμενα αφενός την ειδική αγωγή και την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Από το 2012 υπηρετεί ως σχολική ψυχολόγος σε δημόσιες δομές της εκπαίδευσης. Το 2017- 2018 υπηρέτησε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ως πραγματογνώμονας σε υποθέσεις ανηλίκων. Αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας και τέχνης Animartists, ενώ χει εκδώσει βιβλίο με θέμα το Σχολικό εκφοβισμό, συλλογή διηγημάτων και έχει συμμετάσχει στην έκδοση ποιητικών ανθολογίων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


"Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;" Με αφορμή την ερώτηση ξεκίνησαν οι περιπέτειες του Αντρέα.
Ο Αντρέας είναι ένα αγόρι που τελειώνει το Δημοτικό σχολείο κι έχει όνειρα για το μέλλον. Θέλει να γίνει χορευτής, γιατί μέσα από τον χορό εκφράζεται! Όμως οι συμμαθητές του έχουν μάθει πως τα αγόρια πρέπει να είναι σκληρά και να μη δείχνουν την ευαισθησία τους. Δυσκολεύονται να αποδεχθούν τη διαφορετική επιλογή του Αντρέα και καταλήγουν να τον κοροϊδεύουν και να τον στιγματίζουν.
Θα καταφέρει άραγε ο Αντρέας να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ανεξάρτητα από τη γνώμη των γύρω του;
Μια ιστορία για την ελευθερία της επιλογής, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της φιλίας, την αγάπη και τα όνειρα. 



"Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει", ένα παραμύθι για το σχολικό εκφοβισμό από τις εκδόσεις Grotesque, Της Γεωργίας Κιζιρίδου



Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ