το ΜΠΛΟΥΖ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

 

Ν΄ αυτοκτονήσω ή να φτιάξω καφέ;

Με αυτή την φράση θα ξεκινήσω να σας παρουσιάσω το βιβλίο το ‘Μπλουζ της πεταλούδας’ που κάθε φορά που το σκέφτομαι χαμογελώ μόνη μου, γιατί είναι πραγματικά ένα αστυνομικό βιβλίο μικρό σε έκταση, αλλά πολύ ικανοποιητικό σε απόλαυση.



 Το βιβλίο το διάβασα το καλοκαίρι  και μου έκανε τρομερή, μα τρομερή εντύπωση ο τρόπος γραφής του συγγραφέα σε σχέση με το θέμα της ιστορίας. Βεβαίως είναι ένα νουάρ αστυνομικό με πρωταγωνιστή έναν παρορμητικό αντιήρωα χωρίς ηθικές αναστολές, ο οποίος είναι επιρρεπής στις καταχρήσεις , στις γυναίκες και έρχεται σε επαφή με τον υπόκοσμο αλλά το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει ομολογώ ότι τον ξεχωρίζει από άλλους αστυνομικούς του είδους. Ο αυτοσαρκασμός και όλες οι μειλίχιες σκέψεις του, που σου τις παρουσιάζει χωρίς αναστολές κάνουν τον αναγνώστη να τον γουστάρει πάρα πολύ και να γελά κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.

Μέσα από τον χαρακτηριστικό Μίλτο Οικονόμου , έναν αντιήρωα που αντιστέκεται στους μηχανισμούς του συστήματος, ο συγγραφέας θέλει να χλευάσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές ,την διαφθορά της εξουσίας μα πάνω από όλα την αδυναμία του ανθρώπου να κυριαρχήσει τα πάθη του. Επίσης θέλει να τονίσει μέσα από κωμικό τρόπο, ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να ταυτιστεί πάντα με ότι θεωρούμε δίκαιο και ηθικό για αυτό η αυτοδικία είναι μονόδρομος σε έναν άνθρωπο, σε έναν χαρακτήρα που χάνετε μέσα στην τζαζ, στο αλκοόλ  και στους καπνούς του τσιγάρου του.

Κυνηγάμε την ζωή μας για να τις δώσουμε μία κλωτσιά στον πισινό!!


Είναι από τις λίγες φορές που διάβασα αστυνομικό βιβλίο και δεν με ενδιέφερε καθόλου να βρω ποιος είναι ο ένοχος, γιατί με παράσερνε ο πρωταγωνιστής στους σκοτεινής δρόμους του μυαλού του, μέσα από  τις μουσικές επιλογές του που το μαύρο χιούμορ κυριαρχούσε με  ένα πανέξυπνο, μα πανέξυπνο τονίζω ξανά κωμικό τρόπο. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι είναι ένας καταθλιπτικός τύπος και έχει παραιτηθεί από την ζωή του για αυτό δεν φοβάται τίποτα ή να το θέσω καλύτερα δεν φοβάται να χάσει τίποτα……  ακόμη και την ζωή του.

Οι στίχοι από μουσικά κομμάτια, όπως το Almost like blues του Leonardo Cohen καθώς και αναφορές σε λογοτεχνικά βιβλία και συγγραφείς όπως το Χίλιες διακόσιες ογδόντα μαύρες ψυχές του Τζιμ Τόμσον στις σελίδες του βιβλίου, με ενθουσίασαν τόσο πολύ που τα έψαξα όλα στο διαδίκτυο και φαντάζομαι το ίδιο θα κάνετε και εσείς αγαπημένοι μου αναγνώστες!

Μια πεταλούδα που δαγκώνει τα φτερά της …. Σε πλησιάζω και πεθαίνω να μ΄ αγγίξεις … μα η εικόνα σου παγώνει … μετά σε βλέπω πάλι μόνη. Απίστευτοι εμπνευσμένοι στίχοι που τους ακούς από την μοναδικοί φωνή του Β. Παπακωνσταντίνου θα μου θυμίζουν πάντα το μπλουζ της πεταλούδας του Κρητικού, το οποίο είναι ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο που σου τονίζει ότι αν θέλεις να χαϊδεύεις τις πληγές σου δεν θα σου φθάσει μια ζωή για να το κάνεις!!! Σε όλες τις πεταλούδες της νύχτας που τους αρέσει να ακούν μπλουζ στην βροχή και που κανένας δεν θα κλάψει για το χαμό τους …… εκτός από τον ουρανό.

Να το διαβάσετε το βιβλίο…. Θα με θυμηθείτε!!!


Βιβλίο: το ΜΠΟΥΖ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ (Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Συγγραφέας: Μάρκος Κρητικός

Εκδόσεις: Μεταίχμιο (www.metaixmio.gr)

Love Book Diary: Παρασκευή Παρίσση


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Μάρκος Κρητικός γεννήθηκε στη Χίο το 1968. Κατάγεται από την Τήνο και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε Τοπογράφος Μηχανικός και εργάστηκε 3.421 μέρες στον τραπεζικό τομέα. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα: Απιστία μετά φόνου (Νεφέλη, 2013), Άρση απαγορευτικού (Νεφέλη, 2014), Δεύτερη εκτέλεση (Νεφέλη, 2016) και Κάνε τον σταυρό σου (Νεφέλη, 2018). Είναι συντάκτης της στήλης για την αστυνομική λογοτεχνία στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ο αναγνώστης.

 



Περιγραφή βιβλίου

Η φαινομενικά ακίνδυνη παρακολούθηση μιας φοιτήτριας από τη Σαντορίνη οδηγεί τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Μίλτο Οικονόμου στα ίχνη ενός σκοτεινού κυκλώματος ναρκωτικών και πορνείας. Αδίστακτοι εγκληματίες εισβάλλουν αναπάντεχα στη ζωή του όταν μαθαίνουν τη σχέση του με μια πεταλούδα της νύχτας που γνωρίζει πολλά για την παράνομη δράση τους. Αυτό που ίσως αγνοούν είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να τα βάζεις με κάποιον που δεν έχει τίποτα να χάσει.


Στη νέα υπόθεση του Μίλτου Οικονόμου, που εξελίσσεται στην Αθήνα και κορυφώνεται στη Μύκονο, κυριαρχούν η νουάρ ατμόσφαιρα στα κακόφημα στέκια της νύχτας και το μαύρο χιούμορ του αντιήρωα πρωταγωνιστή, ενώ οι μελαγχολικές νότες των μπλουζ συνοδεύουν την αφήγηση σαν μουσική υπόκρουση κινηματογραφικής ταινίας.

«Ξεκλειδώνω το τελευταίο συρτάρι της βιβλιοθήκης και βγάζω την μπερέτα. Κάθε φορά που την κουβαλάω πάνω μου ξέρω καλά ότι σε κάποια άλλη θαλάμη μια σφαίρα γράφει το όνομά μου. Μόνο αν είσαι διατεθειμένος να πεθάνεις έχεις το δικαίωμα να σκοτώσεις. Χαϊδεύω κάθε καμπύλη του κρύου μετάλλου και ένα ρίγος ηδονικού τρόμου στη συνειδητοποίηση μιας αμετάκλητης απόφασης σκαρφαλώνει στη ραχοκοκαλιά μου. Να φτάσω την υπόθεση μέχρι τέλους. Κι ας είναι απ’ αυτές που βγαίνεις χαμένος ακόμα κι αν τις κερδίσεις. Γιατί οι ιστορίες απαιτούν το τέλος τους και δεν ησυχάζουν αν δεν το αποκτήσουν».
Για το Love Book Diary:
ΤΟ ΜΠΛΟΥΖ ........ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ





Πληροφορίες

Ένα μαύρο αστυνομικό μυθιστόρημα, με έντονη σατιρική διάθεση, που διαδραματίζεται στην Αθήνα και στη Μύκονο.
  •  Μάρκος Κρητικός
  •  978-618-03-2572-0

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΜΑΝΓΓΕΛ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΙΣΣΗ

ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ